«Η μεταρρύθμιση στον ΦΠΑ θα πρέπει να αυξήσει τα δημοσιονομικά έσοδα και η μεταρρύθμιση που προτείνεται από τους Ελληνες δεν το κάνει αυτό. Το κέρδος θα έπρεπε να είναι γύρω στο 1% του ΑΕΠ (σ.σ. περί το 1,8 δισ.) και δεν είμαστε ακόμη σε αυτό το σημείο» τόνισε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο πρακτορείο MNI ο κ. Γιούνκερ.
Η απόσταση είναι τεράστια ανάμεσα στις δύο πλευρές αφού για να καλυφθούν αυτά τα έσοδα από τον ΦΠΑ θα υπάρξει μια μεγάλη φοροεπιδρομή και μεγάλες ανατιμήσεις στην αγορά.
Η ελληνική πλευρά προτείνει τρεις συντελεστές για τον ΦΠΑ οι οποίοι όμως δεν έχουν σε καμία περίπτωση επιπλέον απόδοση εσόδων 1,8 δισ. ευρώ το χρόνο, ενώ το μεγάλο παζάρι γίνεται για τα προϊόντα που θα μπουν σε κάθε συντελεστή.
«Οι Έλληνες συνομιλητές μας μας έχουν πει ποια είναι η ουσία της μεταρρύθμισης στο ΦΠΑ. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα που πρέπει να γίνει, όμως δεν είμαι πολύ ικανοποιημένος από τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι τώρα, γιατί δεν καταλαβαίνω πώς αυτή η μεταρρύθμιση στο ΦΠΑ θα μπορούσε να αυξήσει τα κρατικά έσοδα. Η μεταρρύθμιση στο ΦΠΑ θα πρέπει να αυξήσει τα δημοσιονομικά έσοδα και η μεταρρύθμιση που προτείνεται από τους Έλληνες δεν το κάνει αυτό», τόνισε ο κ. Γιούνκερ.
Η πρόταση της Ελλάδας είναι τρεις συντελεστές ΦΠΑ (7%,14% και 22%), με τα τρόφιμα στον χαμηλότερο, ενώ οι θεσμοί ζητούν δύο συντελεστές. Κρίσιμο στοιχείο, για την ελληνική πλευρά, είναι να υπάρχει μεν ανακατανομή των βαρών και παράλληλα να μην είναι τέτοιες οι μεταβολές που θα διαταράξουν την καταναλωτική συμπεριφορά.
Ακόμη ο κ. Γιουνκέρ δήλωσε άγνοια για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, αλλά σημείωσε ότι «δεν μπορεί ολόκληρο το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα να γίνει πιο δαπανηρό και χρειάζεται να το οδηγήσουμε στη σωστή κατεύθυνση». Για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και την πρόταση για κατάργησή τους υποστήριξε πως «είναι ουσιώδους σημασίας διότι ο αριθμός των Ελλήνων που επωφελούνται είναι πολύ μεγαλύτερος απ’ ό,τι σε άλλες χώρες».
Πηγή: newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου