Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Τελικά ήταν καλός ο Μέσι;

Ο Γιώργος Καραμάνος απαντάει στο ερώτημα που εσείς θέσατε μετά τον τελικό. Για την παρουσία του εξωγήινου που έπαιξε σαν γήινος.
ADVERTISEMENT
Αμέσως μετά τη λήξη του τελικού, στο gazzetta.gr ανοίξαμε ένα after chat. Εκεί ως θεματολογία κυριάρχησαν δύο θέματα. Το ένα ήταν η διαιτησία και το άλλο η ερώτηση: «Gazzetta πιστεύεις ότι έπαιξε καλά ο Μέσι;» Αν και ξημερώματα Σαββάτου απάντησα στον καθένα ξεχωριστά, μου έμεινε η επιθυμία να τεκμηριώσω το γιατί ο Αργεντινός ήταν ο κορυφαίος του Βερολίνου, κερδίζοντας στα δικά μου μάτια στο νήμα τον επίσημο MVP της UEFA και πιο αγαπημένου μου παίκτη απ’ όλους, τον Αντρές Ινιέστα.
Η αλήθεια είναι πως στο μεγάλο ραντεβού δεν παρουσιάστηκε όσο εντυπωσιακός οι περισσότεροι πρόσμεναν ότι θα ‘ναι. Δεν ήταν όμως εύκολο εκ των προτέρων να κάνει κόντρα σε αυτή την άμυνα, όσα έκανε π.χ. στον τελικό Κυπέλλου με τη Μπιλμπάο. Αυτές οι τεράστιες προσδοκίες αναφορικά με τα σλάλομ του είναι που έχουν ανεβάσει τόσο ψηλά τον πήχη των προσδοκιών μας. Τόσο ώστε όταν ο Μέσι κάνει τα απλά, τα βασικά πράγματα στο γήπεδο, να μας φαίνεται ότι δεν ήταν καλός. Με τη Γιούβε όμως ήταν άψογος και απόλυτα ουσιαστικός…

Πριν μπούμε στα επιμέρους, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι εκείνος είναι που ξεκινάει και τα τρία γκολ. Στο 1-0 ανοίγει υπέροχα φαλτσαριστά το παιχνίδι προς τον Ζόρντι Αλμπα (ακολούθησαν Νεϊμάρ, Ινιέστα). Στο 2-1 κάνει την κούρσα και το σουτ, για να σκοράρει ο Λουίς Σουάρες και στο 3-1 ανοίγει με τη μία επαφή στον Νεϊμάρ, πριν ο Βραζιλιάνος παίξει το 1-2 με τον Σουάρες. Πόσο πιο καταλυτικός για την έκβαση του αγώνα θα μπορούσε να έχει υπάρξει;

Αυτό που μας ξεγελάει και μας κάνει να νομίζουμε ότι δεν ξεχώρισε στον τελικό, είναι ότι όντως είχε δύο σημαντικά κενά διαστήματα. Όπως φαίνεται και στο σχετικό πινακάκι της «Squawka», ξεκίνησε λιγότερο καλά και όσο κυλούσε η ώρα, βελτιωνόταν και έμπαινε όλο και περισσότερο στην ουσία του αγώνα. Για το ότι αποσυντονίστηκε εκείνες τις δύο φορές, υπεύθυνη ήταν η στρατηγική του Μάξι Αλέγκρι. Υπήρχαν στιγμές που πάνω του έπεφτε ο Πογκμπά και ο Μαρκίζιο, όταν βρισκόταν στον άξονα. Όταν πάλι πήγαινε στα δεξιά, εκεί φρόντιζε ο Πίρλο να ντουμπλάρει τον Εβρά που έκανε εξαιρετική εμφάνιση.

Ακόμα και υπό αυτές τις συνθήκες όμως ο Αργεντινός σούπερ σταρ κατάφερε να βρει τον τρόπο να συμμετάσχει σημαντικά στο παιχνίδι. Το πιο σπουδαίο που έκανε σε εκείνο το διάστημα, ήταν το να δίνει μονομαχίας και να παλεύει για να ξανακερδίσει μπάλες. Αυτό το τελευταίο μάλιστα φέτος το κάνει περισσότερο από κάθε άλλη σεζόν της καριέρας του, κάτι που φαίνεται στον πίνακα που ακολουθεί.

Οι καλύτερες του στιγμές όμως ήρθαν, όταν η Γιουβέντους στο Β΄ μέρος είδε ότι μπορούσε να επιτεθεί και ρίσκαρε. Εκεί λοιπόν ήταν που έκανε το λάθος και άφησε τα κενά της. Ο Μέσι από το 55’ και έπειτα έχει αποτραβηχτεί πίσω από το κέντρο, ώστε να αμυνθεί μαζί με την ομάδα του, αλλά και περιμένοντας την στιγμή που θα ξεχυνόταν στην κόντρα. Αυτό συνέβη στο 2-1, όταν έκανε την κούρσα. Ο Μαρκίζιο δεν μπόρεσε να τον ακολουθήσει και ο Μπαρτσάλι όχι μόνο έφαγε την προσποίηση, αλλά έπεσε και κάτω από το αλά Μπόατενγκ άδειασμα.

Το τέλος του τελικού βρήκε τον Μέσι να έχει 10 επιτυχημένες ντρίμπλες: μία μόλις λιγότερη απ’ όσες είχαν δηλαδή  μαζεμένες και οι 27 άλλοι που έπαιξαν στο Βερολίνο, με τη Γιουβέντους να έχει συνολικά μόλις έξι! Επίσης η στατιστική του έγραψε 89% επιτυχία στις μεταβιβάσεις (32 σωστές στο 1/3 της εστίας της Γιούβε), 10 νίκες στις 15 μονομαχίες του με τα θηρία και ειδικά τον Πογκμπά και τρεις δημιουργίες για γκολ (σ.σ.: μπήκε το ένα). Σημαντικό είναι όμως ότι πέραν όσων εκείνος έκανε, το ότι κρατούσε αγκιστρωμένους πάνω του πολύτιμους παίκτες της Γιουβέντους (ειδικά τον Πίρλο και μετά τον Πογκμπά), που δεν τολμούσαν να ανέβουν και να τον αφήσουν μόνο του και αυτό ελάχιστοι το συμμερίζονται ως προσφορά.
Ως συμπέρασμα λοιπόν για το εάν ο Αργεντινός ήταν καλός στον τελικό, θα μπορούσα να κρατήσω ένα από τα σχόλια που έκανε κάποιος φίλος σε εκείνο το -μετά το ματς- chat. «Ο Μέσι για εξωγήινος έπαιξε απλά σαν ένας πολύ καλός γήινος»!

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: