Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Ο Σλούκας και η άγνοια κινδύνου!

Ο πρώτος φετινός τελικός της Α1 βάφτηκε “κόκκινος”, αν και κατά την ταπεινή μας άποψη, ο Παναθηναϊκός κέρδισε τις εντυπώσεις, πολύ απλά γιατί ξεπέρασε το προσδοκώμενο. Ή μήπως όχι;
Γράφει ο Νίκος Βαγγέλης
Ο Σλούκας και η άγνοια κινδύνου
Σαφέστερο όλων είναι το προ διετίας παράδειγμα του Ολυμπιακού του Μπαρτζώκα, ο οποίος είχε σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά του στο Φάιναλ Φορ της Ευρωλίγκα και στη συνέχεια “σκουπίστηκε” από τον… αποτυχημένο Παναθηναϊκό του Πεδουλάκη, παρότι είχε το πλεονέκτημα έδρας. Οι “πράσινοι” του Μανωλόπουλου και του Λυκογιάννη πήγαν εξαιρετικά διαβασμένοι στο ΣΕΦ και εκμεταλλευόμενοι την απίστευτη αστοχία των Πειραιωτών στα τρίποντα, που ήταν σε μεγάλο βαθμό απόρροια της σκληρής τους άμυνας, κατάφεραν να ελέγξουν τον ρυθμό και να εμφανίσουν ξανά τα… φαντάσματα του παρελθόντος. Ωστόσο, ο Γιάννης Σφαιρόπουλος και οι παίκτες του δεν πανικοβλήθηκαν. Έδειξαν ψυχραιμία και πήγαν κόντρα στην… ιστορία.
Ο Σπανούλης ήταν για ένα ακόμη ματς κόντρα στην πρώην ομάδα του “εγκλωβισμένος” και παρέσυρε και όλους τους υπόλοιπους. Χρειαζόταν κάποιος με άγνοια κινδύνου να αλλάξει τα δεδομένα. Υπήρχε κάποιος καταλληλότερος από τον Κώστα Σλούκα;
Χωρίς πολλές-πολλές… συστάσεις, ο γοργοπόδαρος γκαρντ διεμβόλισε την αντίπαλη άμυνα με τις διεισδύσεις του και την έκανε αναπόφευκτα να ανοίξει. Η ανατροπή δεν άργησε να γίνει και παρά τις συγκλονιστικές προσπάθειες του Λουκά Μαυροκεφαλίδη (κάλυψε ιδανικά το κενό του Εστεμπάν Μπατίστα), του Αντώνη Φώτση, αλλά και του Δημήτρη Διαμαντίδη, ο Παναθηναϊκός έφτασε κοντά στην πηγή, αλλά δεν μπόρεσε ξανά να… ξεδιψάσει.
Χάρη στην ενέργεια που έβγαλε ο Σλούκας ο Ολυμπιακός απέκτησε το μομέντουμ και δεν άφησε να χαθεί ξανά το ματς από τον έλεγχό του. Τα 0/13 τρίποντα στο ημίχρονο αποτελούσαν τον επόμενο μεγάλο “σκόπελο” που καλούνταν οι “ερυθρόλευκοι” να ξεπεράσουν.
Τον… Γόρδιο Δεσμό έλυσε ο Βαγγέλης Μάντζαρης, ο οποίος έδωσε το σύνθημα έξω από τη γραμμή των 6.75μ και τον ακολούθησε ο Γιώργος Πρίντεζης με δύο ακόμη “βόμβες” και φυσικά ο Ματ Λοτζέσκι, οι οποίοι δημιούργησαν ακόμη περισσότερα ρήγματα στην πράσινη άμυνα, καθώς πλέον θα έπρεπε να καλυφθεί και από τα μακρινά σουτ.
Καταλυτικό ρόλο έπαιξε και το πάθος του Μπράιαν Ντάνστον, ο οποίος πάλεψε σαν θηρίο στα ριμπάουντ και έδωσε παράλληλα σημαντικούς πόντους στην επίθεση. Ο Μαυροκεφαλίδης έκανε πράγματα και θαύματα, παραδίδοντας σεμινάρια… post moves. Ωστόσο, δεν ήταν επαρκής. Ελειπε η απειλή από την περιφέρεια (βλ. Παππάς) κι ως εκ τούτου δεν μπόρεσε να γίνει η υπέρβαση.
Τί κρατάμε; Σίγουρα ότι διαψεύστηκαν οι προπέτες. Θα δούμε δυνατούς τελικούς, απέναντι στις δύο κορυφαίες ελληνικές ομάδες. Ο Παναθηναϊκός υστερεί αισθητά στους ξένους. Η εικόνα πάντως που παρουσιάζει είναι άκρως ανταγωνιστική και το ματς στο ΟΑΚΑ θα κρίνει πολλά και στο κομμάτι της ψυχολογίας των δύο μονομάχων…

Πηγή:  www.superbasket.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: