Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Όταν κατέφτασε το ιππικό!!

Ο Νίκος Παπαδογιάννης αναλύει τον πρώτο τελικό, ανιχνεύει τα κλειδιά της νίκης του Ολυμπιακού και καταθέτει το προγνωστικό του για τη συνέχεια.    
Δεν ήταν έκπληξη η νίκη του Ολυμπιακού, όχι βέβαια. Έκπληξη προκάλεσαν οι δυσκολίες που αντιμετώπισε, αλλά και το σερί 2-20 με το οποίο ο Παναθηναϊκός άνοιξε προβάδισμα 13 πόντων μόλις εμφανίστηκε στο παρκέ ο Διαμαντίδης.
Όταν έγινε η σούμα των 40 λεπτών, οι ανορθογραφίες διορθώθηκαν και οι ισορροπίες αποκαταστάθηκαν. Ο Παναθηναϊκός έφυγε από το ΣΕΦ με ένα τιμητικό -6, αλλά τα καλά λόγια δεν του φτάνουν ούτε για παρηγοριά.
Στην τελική ευθεία του φετινού πρωταθλήματος, το κρίσιμο βιράζ άφησε τον δευτεραθλητή Ευρώπης σε θέση ισχύος έναντι του πρωταθλητή Ελλάδας.
Η ανάλυση του πρώτου τελικού, σε 10 σκόρπιες σκέψεις:
  1. Ο Ολυμπιακός ποντάρει πρώτα απ’όλα στον γεμάτο πάγκο του, αυτόν που μπορεί να κρατήσει ψηλά το δείκτη της ενέργειας και της ποιότητας. Όταν το βασικό σχήμα έπεσε νοκ-ντάουν, κατέφτασε το ιππικό εξ εφέδρων: Σλούκας, Λοτζέσκι, Πέτγουεϊ, Αγραβάνης. Η κακοκεφιά του Χάντερ και του Λαφαγιέτ πέρασε απαρατήρητη, όπως και η αστοχία του Σπανούλη (2/11 σουτ). Ο σημερινός Παναθηναϊκός δεν έχει την πολυτέλεια να εμφανίζει κακόκεφους παίκτες.
  2. O Παναθηναϊκός δίνει την εντύπωση ομάδας που έχει την προπονητική παιδεία και το know-how, αλλά …δεν μπορεί. Του λείπει το βάθος, τα κορμιά, τα φάουλ, η συσσωρευμένη πείρα, το καύσιμο, οι εναλλακτικές λύσεις ποιότητας. Δεν μπορεί βέβαια να θεωρηθεί έκπληξη αυτή η εικόνα. Δίχως Γκιστ, δίχως Μπατίστα και δίχως Παππά, είναι μισός Παναθηναϊκός.
  3. Η προσεκτική κυκλοφορία της μπάλας κράτησε τον Ολυμπιακό όρθιο και ήρεμο όταν οι «πράσινοι» ξεμάκραιναν στον ορίζοντα και τα τρίποντα (0/13) έβρισκαν σίδερο. Ομάδα που τελειώνει ντέρμπι με 4 λάθη δεν χάνει από κανέναν. Μέχρι το 28ο λεπτό, το κοντέρ έγραφε μόλις ένα, μια κακή πάσα του Μάντζαρη στα πόδια του Χάντερ. Τα χέρια έτρεμαν από το άγχος μόνο στα σουτ και όχι στις μεταβιβάσεις.
  4. Το κυνήγι των επιθετικών ριμπάουντ είναι το αποκούμπι μιας ομάδας που σουτάρει τούβλα. Τα 5 του Μπράιαντ Ντάνστον ανανέωσαν επιθέσεις που έγιναν ανάσες, ενώ τα 4 μαζεμένα που άρπαξε ο Ολυμπιακός στο ξεκίνημα της δ’ περιόδου (με αφετηρία το 55-50 και αιχμή τον Λοτζέσκι) έφεραν καλάθια καθοριστικής σημασίας. Ο Ολυμπιακός ανανέωσε 14 επιθέσεις, ο Παναθηναϊκός μόνο 7.
  5. Ο Σωτήρης Μανωλόπουλος έστειλε στο παρκέ μια αρχική πεντάδα δίχως Διαμαντίδη, ανταλλάσσοντας τη φαιά ουσία με δυνατά και γρήγορα πόδια. Μάλλον υπερτίμησε την πνευματική ετοιμότητα των παικτών του. Ο Ολυμπιακός δεν είναι ΠΑΟΚ. Στα 10 λεπτά της απουσίας του Διαμαντίδη, το επιμέρους σκορ ήταν 17-5 υπέρ των «κόκκινων». Αλλά ο αρχηγός του Παναθηναϊκού δεν αντέχει πια να μείνει παραπάνω στο παρκέ. Η κόπωσή του έφερε και αχρείαστα φάουλ.
  6. Ο Κώστας Σλούκας κερδίζει την ψήφο μου για τον τίτλο του Πιο Βελτιωμένου Παίκτη της χρονιάς. Εξελίσσεται σε «impact sub» πανευρωπαϊκής κλάσης, με λεπτά ρολίστα αλλά νοοτροπία και κλάση πρωταγωνιστή. Το απέδειξε, άλλωστε, και στη Μαδρίτη. Θα χρειαστεί να ξαναφορέσει τον ίδιο μανδύα τον Σεπτέμβριο στην Εθνική. Νωρίτερα, όμως, θα τον εξαργυρώσει δεόντως στην ελεύθερη αγορά. Φοβάμαι ότι οι Αγγελόπουλοι θα μετανιώσουν την όποια κωλυσιεργία.
  7. Κανένας παίκτης του Ολυμπιακού δεν έμεινε στο παρκέ περισσότερο από 27 λεπτά. Αντίθετα, η λειψανδρία του Παναθηναϊκού έβγαλε το λάδι του Αντώνη Φώτση (38:26), του Λουκά Μαυροκεφαλίδη (32:04) και του Διαμαντίδη. Ο άτεχνος Ρέιμαρ Μόργκαν μοιάζει λαθρεπιβάτης σε αυτή την ομάδα, αλλά ο Μανωλόπουλος είναι υποχρεωμένος να του δώσει χρόνο και στο «4» και στο «5». Στα γκαρντ η κατάσταση είναι καλύτερη, αλλά η εξαφάνιση του Σλότερ καταστρέφει το rotation των «πρασίνων».
  8. Ο Ολυμπιακός παίζει άμυνα με συνεχείς αλλαγές, όπου κλειδί είναι η ανθεκτικότητα των παικτών της «πίσω γραμμής» όταν βρίσκονται με μειονέκτημα. Ο Μάντζαρης, ο Λοτζέσκι και ο Ντάρντεν έχουν τα πόδια και τη δύναμη για να αντέξουν τις κακουχίες, αλλά ο Σπανούλης αποτελεί εύκολο στόχο για τους αντίπαλους προπονητές. Απόψε, όμως, ο αρχηγός του Ολυμπιακού κράτησε τον χώρο του χωρίς να γίνει αχίλλειος πτέρνα. Στο ξεκίνημα νίκησε τον Νέλσον, έπειτα τον Γιάνκοβιτς, ενώ στο τέλος του ημιχρόνου έβγαλε άμυνα αλα-Διαμαντίδη στον αιφνιδιασμό του ΝτεΜάρκους Νέλσον! Ήταν μία πολύ κρίσιμη νίκη για το «μομέντουμ» του τελικού.
  9. Ο Μανωλόπουλος προσπάθησε να ακολουθήσει το αμυντικό πλάνο της Ρεάλ Μαδρίτης, με έναν και συχνά δύο ψηλούς παίκτες να κλείνουν τον ορίζοντα του Σπανούλη, πίσω από τον προσωπικό του φρουρό (Νέλσον). Έδωσε τα σουτ στους υπόλοιπους «ερυθρόλευκους» και πόνταρε στη σαστιμάρα μιας ομάδας που βλέπει τον ηγέτη της άσφαιρο. Όταν τα ποσοστά του Ολυμπιακού στα τρίποντα διορθώθηκαν, η μορφή του αγώνα άλλαξε. Ο Παναθηναϊκός δεν είχε το υλικό για να εφαρμόσει το σχέδιό του επί 40 λεπτά και κατέφυγε σε παθητικές άμυνες ζώνης.
  10. Είμαι βέβαιος ότι ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης περνάει τις ελεύθερες ώρες του ξεσηκώνοντας τις κινήσεις του Λάζαρου Παπαδόπουλου! Τώρα που αναγκάζεται να παίξει σέντερ, εννοώ. Απόψε πέτυχε 23 πόντους, χωρίς έστω ένα μακρυνό σουτ. Όλα του τα καλάθια (9/14) σημειώθηκαν από το «ζωγραφιστό», με πλάτη στο καλάθι, απέναντι σε αμυντικούς επιπέδου Ντάνστον και Χάντερ. Στο πρόσωπό του «Λου» καθρεφτίζεται η μεταμόρφωση του Παναθηναϊκού, από πρεσβευτή του τυχαίου μπάσκετ (στην εποχή Ιβάνοβιτς) σε …κανονικό Παναθηναϊκό. Υπάρχει σχέδιο, στόχευση και ρόλοι. Λείπει, όμως, η ποιότητα.
Ο Ολυμπιακός έφτασε στο 1-0 χωρίς πολύ καρδιοχτύπι, μολονότι βρέθηκε στο -13 μετά από 11 λεπτά αγώνα. Είναι μία ομάδα εξαιρετικά δουλεμένη, με αυτοματισμούς, με σχέδιο Β, με βάθος και με ισορροπία. Έχει μάθει πια να κερδίζει τέτοιους αγώνες ακόμα και χωρίς τους ηρωισμούς του Σπανούλη.
Και κουβαλάει στο πετσί του την πείρα των καυτών ντέρμπι της Ευρωλίγκας, απέναντι σε έναν αντίπαλο που μοιάζει με ομάδα του Οκτώβρη. Δεδομένου και του πλεονεκτήματος έδρας, θα ισοδυναμεί με μικρό θαύμα αν τουμπάρει αυτό το 1-0 μέσα σε 4 παιχνίδια.
Ωστόσο, τα πλέι-οφ του μπάσκετ είναι όπως οι αγώνες τένις: κάθε χαμένο σετ φέρνει καινούρια δεδομένα, ψυχολογικά και αγωνιστικά. Στον τελικό του Ρολάν Γκαρός που ολοκληρώθηκε 5 λεπτά πριν το τζάμπολ του Φαλήρου, ο Σταν «Stanimal» Βαβρίνκα έχασε το πρώτο σετ από τον κορυφαίο Τζόκοβιτς, αλλά κέρδισε τρία μαζεμένα και αυτή τη στιγμή που μιλάμε κάνει μπάνιο με σαμπάνια.

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: