Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Μια γενιά που ξέρει να διακρίνεται!!

«Μια προσπάθεια τριών χρόνων έφτασε στο τέλος της με επιτυχία. Ο Γιώργος Τσιάνος, έπειτα από 28 ώρες και 19 λεπτά, κατάφερε να κολυμπήσει τα 100 χιλιόμετρα που χωρίζουν την Πελοπόννησο από την Κρήτη.
Μια γενιά που ξέρει να διακρίνεται
Γράφει ο Δημήτρης Δραγώγιας...
Ξεκίνησε στις 3 τα ξημερώματα της περασμένης Τετάρτης και τερμάτισε στο Ακρωτήριο Γραμβούσας σήμερα τα ξημερώματα στις 07:23. Η συγκίνησή του κατά την τερματισμό ήταν έκδηλη.

“Τα καταφέραμε. Μια προσπάθεια τριών χρόνων τελείωσε”, έλεγε εξαντλημένος στα μέλη που τον συνόδευσαν. Στην ακτή τον περίμεναν μόνον τα βράχια και τα θαλασσοπούλια, αφού η παραλία ήταν έρημη. Η ικανοποίηση όμως ήταν η ίδια»…
Δανείστηκα ως πρόλογο τον… επίλογο της αφηγηματικής περιγραφής, λεπτό προς λεπτό, στο facebook του Νικόλα Ρεπανά, προπονητή του ανθρώπου που από προχθές το πρωί έγραψε ιστορία. Του Γιώργου Τσιάνου, που επιχείρησε με επιτυχία να διασχίσει κολυμπώντας την απόσταση Πελοποννήσου-Κρήτης, εγχείρημα που αποτελεί παγκόσμιο event. Ενα όνειρο δεκαετίας.

Ο γιατρός Γεώργιος-Ιωάννης Τσιάνος δεν είναι τυχαία περίπτωση. Γεννημένος το 1976 στην Αθήνα με καταγωγή από τα Τρίκαλα, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας των ΗΠΑ και συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στην Αγγλία και διδακτορικό στη Σκωτία. Ειδικότητα; Ανθρώπινη ιατρική φυσιολογία σε αντίξοες περιβαλλοντικές συνθήκες, έχοντας ολοκληρώσει επιτυχώς σημαντικό ερευνητικό έργο στο υψόμετρο και το ψύχος στα βουνά της Σκωτίας, των Αλπεων και των Ιμαλαΐων. Επέστρεψε στην Ιατρική Σχολή των Ιωαννίνων, ενώ σήμερα είναι ειδικός χειρούργος στα Χάιλαντς της Σκωτίας. Είναι από τις περιπτώσεις των Ελλήνων που διαπρέπουν στο εξωτερικό, διαφημίζοντας τη χώρα με επιτεύγματα που δύσκολα μπορεί κανείς να ακολουθήσει.

Πανελληνιονίκης κολυμβητής και σήμερα υπερπρωταθλητής ανοιχτής θάλασσας, είναι ο δεύτερος άνθρωπος στην παγκόσμια ιστορία που έχει πραγματοποιήσει επιτυχώς το εγχείρημα και του διάπλου της Μάγχης και της ανάβασης στο Εβερεστ. Πριν από έναν χρόνο επιχείρησε για πρώτη φορά να περάσει το Αιγαίο, στην ίδια απόσταση Πελοποννήσου-Κρήτης, αλλά κοντά στα Αντικύθηρα ένα μπουρίνι τον σταμάτησε. Φέτος ο Αίολος ήταν μαζί του. Η θάλασσα λάδι, η τακτική του ορθότερη, να περάσει τα πρώτα 50(!) χιλιόμετρα γρήγορα, όπου, όπως λένε οι ειδικοί, ήταν και τα δυσκολότερα της διαδρομής.
Γράφει κάποια στιγμή ο Νικόλας: «Ο Γιώργος Τσιάνος βρίσκεται πλέον δεκαέξι ώρες μέσα στο νερό. Ξεκίνησε στις 3 τα ξημερώματα από την Πελοπόννησο και πριν από λίγη ώρα πέρασε και τα Αντικύθηρα και είναι στον ανοιχτό πέλαγος. Μπροστά του απλώνεται στην κυριολεξία το απέραντο γαλάζιο. Για να πάρει δύναμη, συνδέθηκαν μέσω Skype οι συνοδοί του με τα παιδιά από έναν σύλλογο καρκινοπαθών, και τα παιδιά τού αφιέρωσαν μια μαντινάδα. Ο Γιώργος, παρά το ότι είναι πλέον πολύ κουρασμένος, έκανε μια στάση στις 18:55 και άκουσε την μαντινάδα που του αφιέρωσαν τα παιδιά από την Κρήτη προκειμένου να πάρει δύναμη.

Του απομένουν 44 χιλιόμετρα μέχρι να φτάσει στον προορισμό του ενώ μέχρι τώρα έχει κολυμπήσει ήδη 60. Αυτήν τη στιγμή ο ήλιος δύει πίσω από τα Αντικύθηρα, ενώ μπροστά τους ούτε ο Γιώργος Τσιάνος αλλά ούτε και το πλήρωμα συνοδείας διακρίνει οτιδήποτε. Οπου φτάνει το μάτι τους έχει μόνον θάλασσα. Σε περίπου δύο ώρες ξεκινά η δεύτερη νύχτα του Ελληνα πρωταθλητή στην ανοικτή θάλασσα, που αναμένεται να είναι η δυσκολότερη, αφού η κούραση θα τον κάνει να βλέπει παραισθήσεις. Είναι η ώρα που όλοι οι αθλητές που ασχολούνται με τις μεγάλες αποστάσεις αρχίζουν να βλέπουν όνειρα, ενώ είναι ξύπνιοι και κολυμπούν».

Πριν από μερικές ημέρες είχα γράψει ότι η Ελλάδα προσφέρεται για αθλητικό τουρισμό. Το κατόρθωμα του Τσιάνου, παλαιότερα του Κούρου στο Σπάρταθλο, τον περασμένο Ιούλιο των ιστιοπλόων Κώστα Τριγκώνη και Ντάνι Πασχαλίδη να διασχίσουν το Αιγαίο με καταμαράν, καθώς και εκείνα αναρίθμητων άλλων Ελλήνων, αποτελούν ένα εξαγώγιμο προϊόν προς αξιοποίηση από την Πολιτεία για να καταδείξει το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας, καθιστώντας την πόλο έλξης για εκατομμύρια τουρίστες που θέλουν να συνδυάσουν διακοπές και θέαμα. Αφορμές δόθηκαν. Ο Τσιάνος ήταν ακόμη μία ζωντανή απόδειξη της ανθρώπινης αφοσίωσης και δύναμης. Κι είναι Ελληνας μιας γενιάς που ξέρει να διακρίνεται, σε πείσμα των πολιτικών μας...
Πηγή: Εξέδρα

Δεν υπάρχουν σχόλια: