Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Ο ποδοσφαιριστής που έγινε λαϊκός ήρωας (ΒΙΝΤΕΟ)

Στις 8 Οκτωβρίου του 1968 γεννιέται στο Ιμότσκι της Κροατίας ο Ζβόνιμιρ Μπόμπαν. Ο παλαίμαχος μέσος έγινε ήρωας στην πατρίδα του προτού αρχίσει τους αγώνες στην εθνική του ομάδα.
Ο ποδοσφαιριστής που έγινε λαϊκός ήρωας (ΒΙΝΤΕΟ)
Ο λόγος ήταν οι επιδόσεις του στον αγωνιστικό χώρο, αλλά όχι στην μπάλα, αλλά στο… ξύλο.
Τον Μάιο του 1990 λίγο πριν ο εμφύλιος πόλεμος ανάμεσα σε Κροάτες και Σέρβους ξεσπάσει για τα καλά σε παιχνίδι του γιουγκοσλαβικού πρωταθλήματος ανάμεσα στη Ντιναμό Ζάγκρεμπ, την ομάδα του και τον Ερυθρό Αστέρα ο Μπόμπαν χτύπησε έναν Σέρβο αστυνομικό που είχε πιάσει ένα Κροάτη οπαδό μέσα στο γήπεδο.
Η συμμετοχή του με αυτόν τον τρόπο στης μεγάλης έκτασης επεισόδια μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων, έντονου εθνικιστικού χαρακτήρα, εκτόξευσε τη φήμη του και τον έκανε εξαιρετικά αγαπητό στους συμπατριώτες του.
Το 1991 αποκτήθηκε από την Μίλαν , η οποία αρχικά τον παραχώρησε με τη μορφή δανεισμού στην Μπάρι. Τον επόμενο χρόνο επέστρεψε στο Μιλάνο όπου παρέμεινε για εννέα σεζόν κατακτώντας πολλούς τίτλους και διακρίσεις. Βοήθησε τα μέγιστα την ομάδα του να κατακτήσει το Τσάμπιονς Λίγκ του 1994 στην Αθήνα και την επόμενη χρονιά συμμετείχε ξανά στον τελικό.
Στις εγχώριες διοργανώσεις πανηγύρισε 4 φορές την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Τον Αύγουστο του 2001 παραχωρήθηκε δανεικός στη Θέλτα όμως τον Οκτώβριο του ίδιου έτους αποσύρθηκε από την ενεργό δράση.
Ο Μπόμπαν ήταν μέλος της Εθνικής Ελπίδων της Γιουγκοσλαβίας που κατέκτησε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα το 1987 ενώ με την Εθνική Ανδρών είχε μέχρι το 1991, 8 συμμετοχές πετυχαίνοντας 1 γκολ. Όταν η Κροατία ανακήρυξε την ανεξαρτησία της προτίμησε να συνεχίσει στην Εθνική ομάδα της πατρίδας του όπου μέχρι το 1999 αγωνίστηκε σε 51 αγώνες και σκόραρε 12 φορές. Επίσης στο Μουντιάλ του 1998 ήταν αρχηγός της Εθνικής Κροατίας που κατέλαβε την 3η θέση της διοργάνωσης.
Τίτλοι και Διακρίσεις
1987:Παγκόσμιο Πρωτάθλημα U20, 1992:Ιταλικό Σούπερ Καπ, 1993:Πρωτάθλημα Ιταλίας και Ιταλικό Σούπερ Καπ, 1994:Πρωτάθλημα Ιταλίας και Ιταλικό Σούπερ Καπ, 1994:Τσάμπιονς Λιγκ και Σούπερ Καπ Ευρώπης, 1996:Πρωτάθλημα Ιταλίας, 1998:Τρίτη θέση στο Μουντιάλ, 1999:Πρωτάθλημα Ιταλίας





Πηγή: sday.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: