Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Κάθε ηγέτης είναι σύμβολο δύναμης!!

Στις νεότερες συλλογικές εφηµερίδες του Ολυµπιακού υπάρχει σε καθηµερινή βάση πρωτοσέλιδη φωτογραφία του Μαρινάκη µε τα ανάλογα συναφή σχόλια. Λογικό. Το ίδιο έκανε και η «Πράβντα» µε τον Στάλιν και η «Τέµπο» µε τον Μουσολίνι. Γράφει ο Κώστας Καίσαρης.
Κάθε ηγέτης είναι σύμβολο δύναμης
Κάθε ηγέτης είναι σύµβολο δύναµης και ενότητας και η αναφορά στο πρόσωπό του επιβεβληµένη. Σε ό,τι έχει να κάνει µε το µατς στην Τρίπολη, στο «Βατερλό» δηλαδή του Βαλβέρδε, ο Βαγγέλης όχι µόνο έδωσε το «παρών», αλλά πήγε κατά την προσφιλή του συνήθεια στην εξέδρα των οργανωµένων.
Οχι στο µπουθ δηλαδή προστατευµένος, αλλά µε το κατακόκκινο µπουφάν στο αγιάζι και το κρύο. Από πλευράς κλιµατολογικών συνθηκών, το οροπέδιον της Τριπόλεως είναι καταραµένο µέρος. Μία στις δύο βρέχει και δέκα στις δέκα το κρύο περονιάζει τα κόκαλα. Κατά το ένα ρεπορτάζ, λοιπόν, ο ήρωας-πρόεδρος ήταν «σκασµένος». Το δεύτερο, όµως, ήταν συγκλονιστικό: «Αυτόν τον πρόεδρο, που µε το τρελό κρύο ήταν στην εξέδρα, δεν τον σκέφτηκε κανένας;». Κι ήταν προφανές ότι αυτές οι 15 λέξεις απευθύνονταν στα παλιόπαιδα τους ποδοσφαιριστές.
Που αγνόησαν τον Βαγγέλη και νόµισαν ότι πήγαν στην Τρίπολη για βόλτα. Να το διαβάσουνε δηλαδή ο Μέγερι, ο Μαρκάνο κι ο Φουστέρ και να συναισθανθούν το µέγεθος των τεράστιων ευθυνών τους. Είναι δυνατόν, δηλαδή, να τρέχει ο πρόεδρος στην Τρίπολη σ' αυτό το κρύο και τ' αγιάζι, να στέκεται δύο ώρες όρθιος και να παίρνει αυτήν τη µεγάλη πίκρα; Είναι ποτέ δυνατόν οι παίκτες της ΑΕΚ, που είναι επτά µήνες απλήρωτοι, να παίζουν στο Αγρίνιο για τον πρόεδρό τους, να κερδίζουν τον Παναιτωλικό 2-0 και να δίνουν αυτή, τη µεγάλη χαρά στον Αδαµίδη;
Είναι ποτέ δυνατόν οι παίκτες του Παναθηναϊκού να παίζουν για τον Γόντικα κι αυτοί του Ολυµπιακού να γράφουν τον Βαγγέλη στα παλιά τους τα παπούτσια; Ενας δεν σκέφτηκε αυτόν τον πρόεδρο; Ετσι πάει. Οι ποδοσφαιριστές στην Ελλάδα δεν οφείλουν να πιάνουν καλή απόδοση επειδή είναι επαγγελµατίες. Εχουν υποχρέωση να κερδίζουν για τον πρόεδρο.
Για να µην τον πικραίνουν και τον στενοχωρούν. Αν και «σκασµένος», πάντως, ο Βαγγέλης κράτησε την ψυχραιµία του. Δεν πήρε κάποια απόφαση εν θερµώ. Οπως είχε γίνει κάποτε στην εθνική οµάδα του Ιράκ. Υστερα από µια ατιµωτική ήττα ο γιος του Σαντάµ Χουσεΐν, που ήταν πρόεδρος της Ολυµπιακής Επιτροπής, είχε διατάξει να ξυρίσουν τα µουστάκια όλων των ποδοσφαιριστών.
Εκανε λάθος αναφερόµενος συνέχεια στα... λάθη
Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ οφείλουµε να οµολογήσουµε ήταν ψύχραιµος. Παρά την πίκρα του και το κρύο που έφαγε, δεν αντέδρασε εν θερµώ. Ούτε στα αποδυτήρια πήγε να βάλει χέρι στους παίκτες ούτε έριξε πρόστιµο. Ούτε είπε στον Τοροσίδη να ξυρίσει το µούσι και στον Πάντελιτς να κόψει τα µαλλιά. Αν όµως ο Ολυµπιακός υστέρησε στην Τρίπολη, η µετάδοση του µατς ήταν εξαιρετική. Ειδικότερα η αριθµολαγνεία του Λυκουρόπουλου.
Κάποια στιγµή στο 60' βγαίνει η κάρτα µε τα λάθη: «Κοιτάξτε. Τα λάθη είναι 28-37. Μόνο στο δεύτερο ηµίχρονο ο Ολυµπιακός έχει κάνει οκτώ λάθη». Τελειώνει το µατς, πάλι µανία µε τα λάθη: «Από 29 λάθη σε κάθε ηµίχρονο είχε ο Ολυµπιακός. Υπερβολικός ο αριθµός». Μάλιστα. Ποιο είναι το µέτρο όµως; Ποιος είναι ο µέσος όρος; Τα τριάντα, πενήντα ή εξήντα λάθη από µόνα τους δεν λένε απολύτως τίποτα. Αν κάποιος λοιπόν θέλει να ασχολείται µε τους αριθµούς, οφείλει να ασχολείται σωστά. Δεν επαναλαµβάνει τα νούµερα της στατιστικής αέρα πατέρα. Θα σταθείς στα λάθη και θα πεις ότι είναι υπερβολικά µόνο αν πεις παράλληλα και τους µέσους όρους: ότι ο Ολυµπιακός είχε µέχρι τώρα στα 8 προηγούµενα παιχνίδια του αυτόν το µέσο όρο λαθών. Με τον Παναθηναϊκό π.χ. στο Καραϊσκάκη έκανε τόσα λάθη.
Και για όλη τη Super League ο µέσος όρος των λαθών είναι αυτός. Τα στατιστικά στοιχεία έχουν αξία µόνο αν είναι συγκρίσιµα. Μόνο αν υπάρχει το σχετικό µέτρο µπορεί να ερµηνεύσεις τους αριθµούς. Σε αντίθετη περίπτωση αµολάς νούµερα που δεν έχουν καµία αξία. Λέµε για να λέµε επειδή κάτι πρέπει να λέµε για να γεµίσουµε το χρόνο. Οπως ότι «οι οπαδοί του Ολυµπιακού δεν έχουν σταµατήσει ούτε λεπτό. Η οµάδα τους χάνει, αλλά αυτοί δεν έχουν σταµατήσει να της συµπαραστέκονται». Πράγµατι. Τόσο µεγάλη εντύπωση έκανε στον εκφωνητή η διαρκής συµπαράσταση των «ερυθρόλευκων» οπαδών που έκρινε ότι όφειλε να την επισηµάνει... Τέτοια συµπαράσταση στην καριέρα του δεν είχε ξανασυναντήσει... Χαίρετε.
Το προπονητικό µέγεθος του Δώνη
Η Κυριακή 27 Νοεµβρίου 2011 θα µείνει στην Ιστορία. Οπως η Τρίτη 29 Μαΐου 1453 για την Αλωση της Κωνσταντινουπόλεως. Την Κυριακή 27/11/2011 έχασαν για πρώτη φορά στο πρωτάθληµα δύο µεγάλοι προπονητές: ο Ερνέστο Βαλβέρδε κι ο Γιώργος Δώνης (φωτό). Κι αν ο Βάσκος τεχνικός ανέλαβε εξ ολοκλήρου την ευθύνη για την ήττα, δεν συνέβη το ίδιο µε τον καλύτερο νέο Ελληνα προπονητή.
Δεν είναι δυνατόν, άλλωστε, να χάνει ο Ατρόµητος 3-0 και να φταίει ο Δώνης. Τι είναι άλλωστε µια οµάδα από το Περιστέρι µπροστά στο προπονητικό µέγεθος του Γιώργου Δώνη; Τίποτα. Και το είπε έµµεσα στις δηλώσεις του: «Συγχαρητήρια στην Ξάνθη, η νίκη της ήταν δίκαιη. Δεν ασχολούµε µε το αποτέλεσµα. Εχω να σκεφτώ το µέλλον µου και την καριέρα µου». Μία τρίχα από τα φρύδια του Δώνη είναι ο Ατρόµητος.
Οταν βρίσκεις έδαφος, το εκµεταλλεύεσαι
ΠΟΙΟ 3-0 και µαλακίες; Ούτε τους δηµοσιογράφους έπρεπε να απασχολεί το παιχνίδι ούτε τους οπαδούς του Περιστερίου. Πάνω απ' όλους και απ' όλα είναι το µέλλον και η καριέρα του Δώνη. Βρίσκουνε και κάνουνε, όµως, οι Δώνηδες. Με εφτακόσια χιλιάρικα κόστος τη σεζόν αυτός και οι συνεργάτες τους. Κι όχι µόνο να πληρώνει ο Σπανός, αλλά να πηγαίνει και πάσο. Αν είσαι πρόεδρος και πέσεις σε µια τέτοια κέντα, το λιγότερο που έχεις να κάνεις είναι να αφήσεις τον Δώνη αµανάτι στην Ξάνθη.
Μόλις πάει στο αεροδρόµιο να του πει ο φροντιστής ο Κατσικάς: «Κυρ Γιώργο, δεν θα ταξιδέψεις. Ο πρόεδρος είπε ότι θα µείνεις εδώ». Και να έβγαζε µετά ανακοίνωση ο Ατρόµητος: «Επειδή κατανοούµε και σεβόµαστε την αγωνία του κ. Δώνη, τον αφήσαµε στην Ξάνθη και τον απαλλάξαµε από την ταλαιπωρία να συνοδεύσει την αποστολή της οµάδας στην Αθήνα. Για να έχει το χρόνο να σκεφτεί το µέλλον και την καριέρα του µε όλη την άνεση». Ετσι πάει. Αφού βρίσκουνε όµως Σπανούς οι Δώνηδες, καλά τους κάνουνε.
Οι νίκες πιστώνονται στον «Κωστέ»
Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ φράκαρε στην Τρίπολη, αλλά η ΑΕΚ το Σάββατο είχε περάσει µε 2-0 από το Αγρίνιο. Δεν πήρε το... Κουραδόκαστρο κερδίζοντας τον Παναιτωλικό, αλλά για αυτή την ΑΕΚ το να κάνει τρεις σερί νίκες είναι πολύ σηµαντικό και καθόλου εύκολο. Ο Γεωργέας ήταν κορυφαίος στο Αγρίνιο και µάλιστα ως αµυντικό χαφ. Για να λέµε και του στραβού το δίκιο, αυτές οι τρεις νίκες πιστώνονται στον Κωστένογλου. Στην κατάσταση που είναι η ΑΕΚ κάθε νίκη συνιστά επίτευγµα. Κι είναι εµφανές ότι ο Κωστένογλου τους έχει συµµαζέψει και τους έχει συσπειρώσει. Και όσο διαρκεί αυτό οφείλουµε να το λέµε.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποια θα είναι η επόµενη κίνηση του Μαρινάκη; Ο Αλέφαντος ή ο Λεωνίδας Θεοδωρακάκης;
Ο Ολυµπιακός, πάντως, έχει αύριο στο µατς µε τη Δόξα την ευκαιρία να µειώσει τη διαφορά στους δύο βαθµούς.
Πηγή: Goal

Δεν υπάρχουν σχόλια: