Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

«Να έχουν όραμα όσοι διαχειρίζονται τα κοινά»


ÐÁÑÏÕÓÉÁÓÇ ÔÙÍ ÈÅÓÅÙÍ ÔÇÓ ÌÊÏ

Η «χρυσή» Ολυμπιονίκης της Βαρκελώνης, Βούλα Πατουλίδου, μίλησε στο «Αθλητικό Metropolis» και την εκπομπή «Τρίτο Ημίχρονο» με αφορμή τη συμπλήρωση των 103 ετών από την ίδρυση του Ηρακλή.
«Ο Ηρακλής δεν είναι απλά ένας σύλλογος που γεννήθηκε πριν από 103 χρόνια, είναι μια ομάδα που από την πρώτη στιγμή της ύπαρξής της απαιτούσε ανθρώπους με όραμα. Έζησα παράγοντες του Ηρακλή, που εκτός από το να σε μάθουν να αγωνίζεσαι, απαιτούσαν να είσαι καλός και ευγενικός άνθρωπος. Ένας από τους δασκάλους μας, ο Νίκος Ζαχαριάδης μας είχε σαν παιδιά του και μετά μας ανάγκαζε να μάθουμε να ονειρευόμαστε. Τότε σε ωθούσαν να ονειρεύεσαι. Μέσα από τον αθλητισμό που τώρα είναι στα χειρότερά του, όπως και άλλοι χώροι της κοινωνίας μας, μαθαίνεις να συναγωνίζεσαι, να πειθαρχείς σε κανόνες και να αναγνωρίζεις αυτόν που κερδίζει. Μαθαίνουμε να λέμε και μπράβο».
Για τη δύσκολη κατάσταση που βιώνει η Ελλάδα, ανέφερε:
«Προσγειωθήκαμε απότομα. Οι νέοι λένε μια έκφραση ‘πάρ’ το αλλιώς’. Μπορεί κάποιοι να είχαν τα καγιέν, αλλά αυτό από μόνο του δε φέρνει την ευτυχία. Η ουσία δεν είναι στα υλικά αγαθά. Διευκολύνουν τη ζωή μας. Οι πολιτικοί πρέπει να αφουγκράζονται τους πολίτες. Άραγε αυτοί είναι έξω από εμάς; Φταίμε κι εμείς, όμως έχουμε γίνει κακοί Έλληνες. Τα θεωρούσαμε όλα αυτονόητα χωρίς δουλειά. Η μόνη που κερδίζει καθήμενη είναι η… κλώσα. Τα δανεικά δε λύνουν τα προβλήματα. Το τέρμα δεν το βάλαμε μόνοι μας και μας το έβαλαν οι άλλοι. Όμως το κακό είναι ότι στην εποχή μας αυτός που βάλλεται είναι ο νόμιμος πολίτης. Όσοι παρανομούν ακόμη καταφέρουν να διαφεύγουν. Στην Ελλάδα ή τα δίνουν όλα ή τα αφαιρούν όλα. Δεν υπάρχει ισορροπημένη σκέψη για το πώς θα δώσεις σε ένα ταλέντο, πώς θα επιβραβεύσεις τον πρώτο. Οι πρωταθλητές στην Ελλάδα είναι περιουσία του κράτους, διότι εκπροσωπούν το κράτος. Πρέπει να επιβληθεί η αγάπη για το εθνόσημο, όχι βέβαια με μαστίγιο».
Για τις περικοπές στον αθλητισμό είπε:
«Οι άνθρωποι που διαχειρίζονται τα κοινά πρέπει να έχουν και ένα όραμα. Πριν από 3 χρόνια είχα πει ότι ο αθλητισμός θα είναι πολυτέλεια, πρέπει να προλάβουμε το κλείσιμο. Θα είχαν μαζευτεί τα πράγματα από τότε. Προσπάθησα να πολιτευτώ για όλα αυτά, να μη χαθεί το οικοδόμημα του ελληνικού αθλητισμού. Ο Μπιτσαξής δεν ξέρει από αθλητισμό δεν ακούει και κανέναν. Έγκαιρα πρέπει να γίνουν κάποια πράγματα, όχι όταν φτάσει ο κόμπος στο χτένι. Ήμουν επίσης κάθετα αντίθετη με την εισαγωγή των αθλητών στα πανεπιστήμια. Αυτό έπρεπε να γίνεται με εξετάσεις, δε θέλουμε χαζούς αθλητές. Κάποια υπουργεία έπρεπε απλά να υπάρχουν, της εμπορικής ναυτιλίας και του αθλητισμού. Και ας μην υπήρχαν τίποτε μέσα. Και ο αθλητισμός μπορεί να φέρει έσοδα. Αυτός ο τόπος έχει ζήσει πολλές δυσκολίες. Το πρόβλημα είναι ότι ο εχθρός δεν είναι ορατός, είναι οι αγορές. Αν μη τι άλλο έγινε μια συγκυβέρνηση, αλλά ας βάλουν στο μυαλό τους και τις λέξεις ‘διεκδικώ’, ‘αντιστέκομαι’ και ‘διαπραγματεύομαι’».

πηγή: metrosport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: