Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

"Πρασινίζει" το πρωτάθλημα κατά 82%

Τι συνέβη -από την περίοδο 1992-93 και μετά- όταν ο πρωτοπόρος βρέθηκε στο +5. Μόνο ο Ολυμπιακός το έχει ανατρέψει 3 φορές και πήρε τίτλο!
"Πρασινίζει" το πρωτάθλημα κατά 82%
Αν ανατρέξει κάποιος στα αρχεία της Super League (πάλαι ποτέ Α' Εθνικής) θα διαπιστώσει ότι η διαφορά των +5 βαθμών που έχει «οικοδομήσει» στην τρέχουσα διοργάνωση ο Παναθηναϊκός από τον δεύτερο Ολυμπιακό έχει ανατραπεί κάμποσες φορές, ωστόσο η ομάδα που κάλυπτε το χαμένο έδαφος δεν κατακτούσε πάντα το πρωτάθλημα.
Για την ακρίβεια, από τότε που καθιερώθηκε το βαθμολογικό σύστημα 3-1-0 (μιλάμε για τις προηγούμενες 19 περιόδους, αρχής γενομένης από το 1992-93) 17 φορές βρέθηκε πρωτοπόρος με πέντε ή περισσότερους βαθμούς απόσταση από το δεύτερο, αλλά μόνο σε τρεις περιπτώσεις η ομάδα που «επέστρεψε» κατάφερε και να κόψει πρώτη το νήμα στο φινάλε.
Σε όλες τις σεζόν της ολικής επαναφοράς ήταν πάντως πρωταγωνιστής ο Ολυμπιακός. Με απλά μαθηματικά, λοιπόν, οι «ερυθρόλευκοι» έχουν 18% πιθανότητες να πανηγυρίσουν τον φετινό τίτλο (αν εμπιστευτούμε την παράδοση, ισχύει το 3 στα 17), ενώ κατ' αντιστοιχία το ποσοστό του Παναθηναϊκού ανέρχεται στο εντυπωσιακό 82%!
Το παρήγορο για τον Ολυμπιακό είναι πως ξέρει τον τρόπο. Η πρώτη φορά που πέτυχε την ανατροπή τίτλου την τελευταία 20ετία ήταν την περίοδο 1997-98. Υστερα από μια ήττα στην Τούμπα την 6η αγωνιστική είχε βρεθεί στο -6 από την κορυφή, αλλά τη 10η είχε «πιάσει» στην κατάταξη τον ΠΑΟ και μετά πήρε κεφάλι.
Από κει και πέρα, οι «ερυθρόλευκοι» τη σεζόν 2001-02 βρέθηκαν τρεις αγωνιστικές στο -5 από την ΑΕΚ (9η, 10η, 15η), αλλά στο τέλος κατέκτησαν τον τίτλο στην ισοβαθμία των 58 βαθμών (σε πρωτάθλημα 26 αγωνιστικών).
Οι εντυπώσεις αντιστράφηκαν και την περίοδο 2007-08. Η Ενωση ήταν στο +6 την 6η αγωνιστική, αλλά ο Ολυμπιακός κάλυψε το χαμένο έδαφος και τερμάτισε δύο πόντους μπροστά από την ΑΕΚ που διαμαρτυρήθηκε για την περιβόητη υπόθεση Βάλνερ.
ΑΝΕΤΡΕΨΕ ΤΟ -11, ΑΛΛΑ ΕΧΥΣΕ ΤΗΝ ΚΑΡΔΑΡΑ
Η µεγαλύτερη ανατροπή που έχει καταγραφεί από τότε που καθιερώθηκε το βαθµολογικό σύστηµα 3-1-0 ήταν την περίοδο 1992-93 (την πρώτη χρονιά εφαρµογής του, δηλαδή), όταν ο Παναθηναϊκός του Ιβιτσα Οσιµ «γύρισε» από το -11, αλλά δεν άντεξε µέχρι τέλους, χύνοντας την... καρδάρα µε το γάλα.
Το «τριφύλλι» έβλεπε µόνο τη... σκόνη της ΑΕΚ τη 13η αγωνιστική, αλλά µε «τρελή» αντεπίθεση έφτασε να προηγείται µε +1 πόντο στην 26η στροφή του πρωταθλήµατος. Και οι εναλλαγές είχαν συνέχεια.
Την 27η η Ενωση νίκησε 3-1 στο µεταξύ τους ντέρµπι και πήρε κεφάλι, αλλά είδε πάλι «πράσινη» πλάτη την 28η µετά την ήττα της στην Τούµπα. Ο Παναθηναϊκός, όµως, «πνίγηκε» ακολούθως στους καταρράκτες τς Εδεσσας (0-0), έχασε και από τον Ολυµπιακό (2-3) και η ΑΕΚ κατέκτησε τον τίτλο.
ΟΙ «ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ» ΑΠΟ ΤΟ -7
Υπάρχουν και δύο σεζόν κατά τις οποίες ο Παναθηναϊκός ανέτρεψε διαφορά -7 βαθµών δίχως όµως να σηκώσει την κούπα του πρωταθλητή. Το 2002-03 οι «πράσινοι» είχαν αποκαρδιωτική εκκίνηση στο πρωτάθληµα µε τρεις ήττες, βρέθηκαν µακριά από τον Ολυµπιακό, αλλά τη 15η αγωνιστική ήταν στο +2 και την 22η στο +3! Στο τέλος όµως πανηγύρισαν οι «ερυθρόλευκοι».
*** Στα προηγούµενα 19 πρωταθλήµατα σε έξι περιπτώσεις καλύφθηκε διαφορά πέντε ή περισσότερων βαθµών από την 1η θέση και τις τρεις εξ αυτών κατέκτησε και τον τίτλο η οµάδα που έκανε την ανατροπή
*** ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2004-05 Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΗΤΑΝ ΣΤΟ +7 ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ ΤΗ 17η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ, ΑΛΛΑ ΤΗΝ 25η ΒΡΙΣΚΟΤΑΝ ΣΤΟ -3 ΑΠΟ ΤΟΥΣ «ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ». ΤΕΛΙΚΑ ΟΙ «ΕΡΥΘΡΟΛΕΥΚΟΙ»
ΣΤΕΦΘΗΚΑΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΜΕ ΕΝΑ ΒΑΘΜΟ ΔΙΑΦΟΡΑ
*** Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ SUPER LEAGUE ΠΟΥ ΣΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ 19 ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ «ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ» ΑΠΟ ΤΟΥΣ -5 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙ ΣΤΟ ΦΙΝΑΛΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ
*** ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2003-04 Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΗΤΑΝ ΣΤΟ -4 ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΤΗ 13η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ, ΑΛΛΑ ΤΗΝ 23η ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΕ ΜΕ +2 ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ
Πηγή: Goal

Δεν υπάρχουν σχόλια: