Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Να φτάσει στους «8» ή να πάρει πρωτάθλημα;

Η πρώτη και εύκολη απάντηση στο ερώτημα του τίτλου είναι «και τα δύο». Η δεύτερη απάντηση θα είναι του ύφους «δεν γίνεται να φτάσει στα ημιτελικά ή στον τελικό»; Γράφει ο Μιχάλης Τσόχος. 
Να φτάσει στους «8» ή να πάρει πρωτάθλημα;
Όταν θα επιμείνεις στο ερώτημα «να φτάσει στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ ή να πάρει πρωτάθλημα», τότε θα υπάρξει διχασμός.
Άλλοι θα σου πουν «εμείς δεν είμαστε για πορείες, είμαστε για τίτλους, οπότε πρωτάθλημα».
Άλλοι θα σου πουν «πρωταθλήματα έχουμε πάρει τόσα, ας χάσουμε και ένα, το θέμα είναι να προχωρήσουμε στην Ευρώπη, οπότε να πάμε στα προημιτελικά». Η αλήθεια είναι ότι η ερώτηση είναι δύσκολη και η απάντηση έρχεται πάντα σε συνάρτηση με την οικονομική ευμάρεια του συλλόγου.
Με λίγα λόγια, αν δεν υπήρχε το ζήτημα με τα 20 εκατ. της συμμετοχής στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ της επόμενης σεζόν, τα οποία εξασφαλίζονται μόνο αν πάρεις το πρωτάθλημα, η απάντηση θα ήταν πιο εύκολη για όλους. Επειδή όμως όλοι αναρωτιούνται τι θα γίνει αν η ομάδα μείνει εκτός Τσάμπιονς Λιγκ την επόμενη σεζόν και άρα στερηθεί τα 20 εκατ. ευρώ που προσφέρει αυτή η διοργάνωση, πιθανόν να διχάζονται σε ό,τι έχει να κάνει με την απάντηση.
Ακόμη βέβαια και από οικονομική άποψη να το δούμε, η διαφορά της μίας επιτυχίας από την άλλη δεν είναι μεγάλη. Αν ο Ολυμπιακός νικήσει την Άρσεναλ και προκριθεί, θα εισπράξει περίπου 3,5 εκατ. ευρώ ως μπόνους για την συμμετοχή στους «16». Αν περάσει και στα προημιτελικά, προσθέστε ένα ακόμη πριμ 3 εκατ. ευρώ. Βάλτε και τις εισπράξεις από τα δύο ματς στο «Καραϊσκάκη», άλλα 2 εκατ. ευρώ και έχετε στο σύνολο 8,5 εκατ. ευρώ.
Με τους βαθμούς που θα έχει συγκεντρώσει ο Ολυμπιακός, αν τερματίσει δεύτερος στο πρωτάθλημα (πρώτος στα πλέι οφ), θα έχει σίγουρα πολύ εύκολη κλήρωση για την είσοδο στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ της επόμενης σεζόν. Αν περάσει, θα εισπράξει 2,2 εκατ. ευρώ και σίγουρη συμμετοχή στο Europa League, που σημαίνει τουλάχιστον άλλα 4-5 εκατ. ευρώ.
Συνολικά, λοιπόν, εκτός από τα παραπάνω 8,5 που θα εισπράξει φέτος, με μία πρόκριση σε βάρος πολύ εύκολης ομάδας το καλοκαίρι, θα εισπράξει άλλα 6 με 7.Συνολικά δηλαδή, περίπου 15 με 16 εκατ. ευρώ. Ορίστε λοιπόν πως καλύπτεται η ζημιά από τα 20 που θα χάσει αν δεν παίξει στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ της επόμενης σεζόν.
Αφήστε, δε, που αν έχεις καλή ομάδα και είσαι λίγο τυχερός στην κλήρωση και η συμμετοχή στους ομίλους μέσω των προκριματικών εφικτή είναι. Όχι πιθανή, αλλά εφικτή σίγουρα. Οικονομικά, λοιπόν, η ζημιά δεν είναι μεγάλη. Όσον αφορά στο πρεστίζ του συλλόγου, δεν το συζητάμε ότι είναι καλύτερη η πρόκριση στους οκτώ του Τσάμπιονς Λιγκ από ένα ακόμη πρωτάθλημα. Οπότε, γιατί τέτοια κάψα για το πρωτάθλημα και όχι για το Τσάμπιονς Λιγκ από πλευράς Ολυμπιακού;
Μα φυσικά γιατί εκτός από το γόητρο, το βασικότερο ζήτημα για το πρωτάθλημα είναι όχι τα 20 εκατ. ευρώ που θα πάρει ο Ολυμπιακός αν το κατακτήσει και παίξει στους ομίλους και της επόμενης σεζόν, αλλά τα 20 εκατ. ευρώ που δεν θα πάρει ο Παναθηναϊκός. Και αυτό σε επίπεδο ανταγωνισμού είναι ένα πολύ μεγάλο κίνητρο, είναι η αλήθεια.
Πηγή: Sportfm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: