Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Ο Σιζέφσκι έγραψε ιστορία

 Το 1966 ο μικρόσωμος Μάικ Σιζέφσκι άκουγε τις αγριοφωνάρες του Μπόμπι Νάιτ στην ομάδα του Στρατού. Μπάσκετ υψηλών προδιαγραφών δεν έπαιξε ποτέ, η επαφή του όμως με τον σκληρό και απαιτητικό Νάιτ τον έστρεψαν στην προπονητική.

Μετά από 45 χρόνια ο Σιζέφσκι κέρδισε το ψευδώνυμο "Κόουτς-Κ", κατέκτησε τίτλους και έγινε ο πολυνίκης προπονητής στην πρώτη κατηγορία του κολεγιακού πρωταθλήματος.

Έσπασε το ρεκόρ (904) στο κατάμεστο "Μάντισον Σκουέρ Γκάρντεν" στο παιχνίδι όπου οι "Μπλε Διάβολοι" του Ντιουκ επικράτησαν του Μίσιγκαν Στέιτ με 74-69. Στις εξέδρες βρισκόταν ο παλιός του προπονητής, ο μέντορας του, αλλά κι ο κάτοχος του ρεκόρ: ο θρυλικός Μπόμπι Νάιτ.

Με το σφύριγμα της λήξης ο Σιζέφσκι έτρεξε προς τη "σημαία" του κολεγιακού μπάσκετ τον αγκάλιασε και τον φίλησε με δάκρυα στα μάτια. "Τα πήγες καλά για ένα παιδί που δεν μπορούσε να σουτάρει" του είπε ο σκληρός και πάντα φειδωλός στα λόγια (ιδιαίτερα στα καλά) Μπόμπι Νάιτ.

"Του είπα ότι τον αγαπώ. Κι αυτό που μου είπε σημαίνει μάλλον ότι με αγαπάει κι αυτός. Τουλάχιστον έτσι το εκλαμβάνω" είπε γελώντας ο Σιζέφσκι, που αν και δεν ήταν ποτέ τόσο σκληρός όσο ο "δάσκαλος" του, υπήρξε πάντα θιασώτης της πειθαρχίας, της συνέπειας, της ακρίβειας και της πίστης στο πλάνο.

"Δεν θα ήμουν εδώ χωρίς αυτόν" συνέχισε ο "Κόουτς-Κ" για τον Νάιτ. "Είναι μια κοινή στιγμή. Ξέρω ότι είναι περήφανος. Το ίδιο κι εγώ γιατί είμαι ένας άνθρωπος που δούλεψε μαζί του, τον μελέτησε και προσπάθησε να του μοιάσει. Δεν ξέρω πόσοι άνθρωποι του το έχουν πει, αλλά εγώ τον αγαπώ γιατί έχει κάνει και τον ευχαριστώ".

Στο μεταξύ ο Μπόμπι Νάιτ με επίσημη δήλωση του τόνισε: "Πίστευα ότι θα ήταν σπουδαίο να ξεπερνούσα τις 900 νίκες. Όταν το πέτυχα, ήθελα ο Μάικ να είναι αυτός που θα τις ξεπεράσει. Είναι σπουδαίο για έναν προπονητή κι έναν πρώην παίκτη του να πετυχαίνουν τόσες νίκες και μάλιστα κοουτσάροντας στην ίδια εποχή".

Δεν υπάρχει κανείς που να σέβομαι περισσότερο σε ότι αφορά τον τρόπο που προπονούσε και ακολουθούσε τους κανόνες από τον Μάικ. Στην ιστορία του κολεγιακού μπάσκετ δεν υπάρχει καλύτερος προπονητής από τον Μάικ Σιζέφσκι".

Ο δάσκαλος τα είπε όλα για τον μαθητή του...

Δεν υπάρχουν σχόλια: