Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Μια με το "σπαθί", μια με το "στειλιάρι"!!

Το πρώτο μισό του πρωταθλήματος της Σούπερ Λίγκας οδεύει προς ολοκλήρωση, ωστόσο η κουβέντα για τη διαιτησία δεν τελειώνει. Γράφει ο Άρης Ασβεστάς.

Μια με το "σπαθί", μια με το "στειλιάρι"
Κι αυτό διότι δίνονται οι αφορμές. Ο Σπάθας με τον βοηθό του, τον Γκάγκα, έκλεψαν την παράσταση στο Περιστέρι, ενώ ο Στυλιάρας στο Καραϊσκάκη μόνο… απαρατήρητος δεν πέρασε. Η αλλοίωση αποτελέσματος της αγωνιστικής, έγινε στη Λιβαδειά από τον Ζαχαριάδη, που κατά τα φαινόμενα, θα είναι και ο μόνος που θα τιμωρηθεί…
Ας δούμε αναλυτικά πώς σφύριξαν οι διαιτητές στα ματς της 14ης αγωνιστικής:
ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ (Δημητριάδης, Κούλα): Λεβαδειακός-Εργοτέλης 0-1
Το αποτέλεσμα στη Λιβαδειά αλλοιώθηκε λόγω των διαιτητικών αποφάσεων, γεγονός που θα προκαλέσει την τιμωρία του Πραξιτέλη Ζαχαριάδη και πιθανόν και του β’ βοηθού, Κούλα Χασάν που τα έκαναν θάλασσα. Πρώτα απ’ όλα, υπάρχει καθαρό γκολ του Κουτσόπουλου στο 46’ το οποίο ακύρωσε λανθασμένα ο β’ βοηθός για οφσάιντ παίκτη που δεν συμμετείχε στη φάση. Στο 72’, εξάλλου, υπάρχει καθαρό πέναλτι υπέρ των γηπεδούχων που δεν δόθηκε. Ο Γιαλούσης τραβάει από τη φανέλα τον Κοιλιάρα και η παράβαση είναι ξεκάθαρη. Ο Θεσσαλονικιός ρέφερι, όμως… δεν πήρε χαμπάρι. Μάλιστα, έβγαλε και κίτρινη για θέατρο! Φαίνεται ότι οι φωνές του Παπουτσάκη για τη διαιτησία έπιασαν τόπο. Ήταν άλλωστε περίεργο: πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας και να αδικείται;
ΚΟΜΙΝΗΣ (Μποζατζίδης, Μαγιάννης): Ξάνθη-Πανιώνιος 1-0
Αρκετά λάθη σε επίπεδο πειθαρχικού ελέγχου έκανε ο Γιώργος Κομίνης, ο οποίος έβγαζε κάρτες για ασήμαντους λόγους και τις ξέχναγε εκεί που πραγματικά άρμοζε. Χαρακτηριστική η περίπτωση του 60’, όταν ο ρέφερι από τη Θεσπρωτία χαρίστηκε στον Στάσιακ και δεν του έβγαλε δεύτερη κίτρινη σε κλασσική περίπτωση. Επίσης, ο α’ βοηθός, Μποζατζίδης, άφησε τον Μαρκόφσκι να χάσει μεγάλη ευκαιρία από καθαρή θέση οφσάιντ. Στο τέλος ο Πανόπουλος έβγαλε ανακοίνωση. Το ότι δεν αναφερόταν στη διαιτησία, ο Κομίνης πρέπει να το βάλει στο βιογραφικό του…
ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ (Πάνου, Γρεβένης): Παναθηναϊκός-Aστέρας Τρ. 3-1
Καλή ήταν σε γενικές γραμμές η διαιτησία του Τάσου Σιδηρόπουλου στο ΟΑΚΑ, χωρίς βέβαια να του τύχουν δύσκολες φάσεις. Αν πρέπει να σταθούμε κάπου αναφορικά με τη διαιτησία του Ροδίτη ρέφερι, είναι σε ένα σκληρό φάουλ του Μαρίνου στον Χούλι, όπου θα μπορούσε να βγάλει κόκκινη και να μην αρκεστεί στην κίτρινη. Γενικά πέρασε απαρατήρητος, ήταν κοντά στις φάσεις και σφύριξε όσο έπρεπε. Εκτός… τόπου και χρόνου ήταν ο α’ βοηθός, Πάνου. Δύο φορές (80’, 92’) με τον ίδιο παίκτη (Χούλι), έκοψε με ανύπαρκτα οφσάιντ τον Αστέρα Τρίπολης. Χωρίς λάθη ο Γρεβένης.
ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ (Φραγκιαδάκης, Αναστόπουλος): Δόξας Δράμας-ΠΑΟΚ 0-2:
Στο Καυταντζόγλειο ο Καλογερόπουλος δεν αντιμετώπισε ιδιαίτερα προβλήματα, σε ένα εύκολο παιχνίδι που κρίθηκε με συνοπτικές διαδικασίες και δεν είχε επίμαχες φάσεις. Όπου χρειάστηκε πάντως, σφύριξε σωστά. Ένα λάθος χρεώνεται ο β’ βοηθός, Αναστόπουλος, που στο δεύτερο ημίχρονο ανέκοψε τον Αραβίδη με ανύπαρκτο οφσάιντ.
ΠΑΠΠΑΣ (Δημόπουλος, Μπιτσίδης): ΟΦΗ-Κέρκυρα 0-0
Χωρίς να κάνει το «έγκλημα» ή να επηρεάσει το αποτέλεσμα του αγώνα, ο Ανδρέας Παππάς έκανε μια συνολικά κακή διαιτησία στο Γεντί Κουλέ. Ειδικά στο κομμάτι του πειθαρχικού ελέγχου, τα έκανε θάλασσα, με πολλά ανάποδα σφυρίγματα, κάρτες εκεί που δεν χρειάζονταν και ελαστική συμπεριφορά σε περιπτώσεις που η κάρτα ήταν απαραίτητη. Ο Ταυλαρίδης για παράδειγμα, μπορούσε να δει κάρτα σε πολλές περιπτώσεις, χαρακτηριστικότερη όλων η «καρατιά» στον Ιωάννου στο 52’ που σήκωνε ακόμη και κόκκινη. Άλλη περίπτωση αυτή του Καπάνταη, που στις καθυστερήσεις κλώτσησε αντίπαλο του και έπρεπε να δει δεύτερη κίτρινη. Ένα λάθος, έστω οριακό, έκανε ο β’ βοηθός, Μπιτσίδης, όταν έκοψε τον Σουμπίνιο με ανύπαρκτο οφσάιντ.
ΚΟΥΚΟΥΛΑΚΗΣ (Γούκος, Τρύφων): Άρης-Παναιτωλικός 0-0
Αφού έκανε την Ευρώπη να γελάσει με τις γκάφες του στο Ουντινέζε-Σέλτικ, ο Μιχάλης Κουκουλάκης επέστρεψε στην ελληνική πραγματικότητα με μια καλή διαιτησία σε ένα δύσκολο παιχνίδι. Το ματς δεν είχε τις αμφισβητούμενες φάσεις που θα του έκαναν δύσκολο το έργο, ωστόσο αν και υπό πίεση λόγω του αρνητικού αποτελέσματος του γηπεδούχου, το έβγαλε μια χαρά. Το σημαντικότερο, δεν παρασύρθηκε από τη βουτιά του Καστίγιο και ορθώς του έβγαλε κίτρινη για θέατρο, αφού ο Μπλάιζτς δεν φαίνεται να του κάνει κάτι. Πολύ καλοί και οι βοηθοί του, Γούκος και Τρύφων.
ΣΠΑΘΑΣ (Ευθυμιάδης, Γκάγκας): Ατρόμητος-ΑΕΚ 1-0
Για τη διαιτησία στο Περιστέρι, αρμόζει μόνο μια λέξη: κρίμα! Και λέμε κρίμα, διότι ο Σπάθας και ο Γκάγκας αδίκησαν τον εαυτό τους σε φάσεις απολύτως ξεκάθαρες! Είναι απορίας άξιο πώς τα έκαναν θάλασσα, παρά την εμπειρία τους, σε φάσεις τόσο εύκολες που δεν χρειαζόταν καν ριπλέι. Η ανατροπή του Σκόνδρα από τον Σιαλμά στο 52’ ήταν καθαρά εντός περιοχής. Το πέναλτι ορθώς δόθηκε από τον Πειραιώτη ρέφερι, αλλά παρασύρθηκε από τον Γκάγκα που ήταν βέβαιος ότι η ανατροπή έγινε απ’ έξω. Ο Λαρισαίος έκανε λάθος καριέρας και είναι να απορεί κανείς: είναι δυνατόν με τέτοιο λάθος να συνεχίσει να βρίσκεται στο κορυφαίο επίπεδο; Ο Σπάθας από την άλλη είναι αδικαιολόγητος. Έπρεπε να πάρει το σφύριγμα πάνω του και να επιμείνει στην αρχική του υπόδειξη. Στο πιάτο την είχε τη είχε τη φάση.
Λίγα λεπτά αργότερα ήρθε η δεύτερη γκάφα του Πειραιώτη. Ακόμα και να μην το ήθελε ο Μήτρογλου, είχε απλωμένο το χέρι και άλλαξε την πορεία της μπάλας. Υπήρχε καθαρό φάουλ που έπρεπε να σφυριχτεί και η φάση να σταματήσει. Και με τη φάση να σταματάει εκεί, το γκολ του Σφακιανάκη δεν θα υπήρχε ποτέ. Ο Σπάθας έπρεπε να δείξει και μια κάρτα στον Ζουέλα στο 22’, όπου σε μια διαμάχη του με τον Λυμπερόπουλο, έβγαλε κίτρινη μόνο στον παίκτη της ΑΕΚ.
Λάθη, βέβαια, δεν έκανε μόνο ο Σπάθας και ο Γκάγκας. Έκανε και ο α’ βοηθός, Ευθυμιάδης, που ανέκοψε δύο φορές την ΑΕΚ (Κλωναρίδη και Μπέλεκ) με ανύπαρκτα οφσάιντ.
ΣΤΥΛΙΑΡΑΣ (Αργυρός, Σταματόγλου): Ολυμπιακός-ΠΑΣ Γιάννινα 2-0
Η φάση που συζητήθηκε στο Καραϊσκάκη αναφορικά με τη διαιτησία του Δημήτρη Στυλιάρα, ήταν η ανατροπή του Λίλα από τον Μέγιερι. Είδαμε τη φάση και από τη μία και από την άλλη, ακούσαμε τον Περικλή Βασιλάκη, διαβάσαμε τον Μάκη Γερμανάκο και τον Ηρακλή Τσίκινη, μιλήσαμε με διαιτητές, καθηγητές και «καθηγητές» και νομίζω ότι το συμπέρασμα πως στη φάση υπάρχει πέναλτι, είναι απόλυτα ασφαλές. Δεν προκύπτει από πουθενά, όπως και να τη δεις τη φάση, ότι ο Μέγιερι έχει διώξει τη μπάλα. Αντιθέτως, ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού ανατρέπει ξεκάθαρα τον Λίλα που περνάει τη μπάλα από πάνω του. Μια ανατροπή που προκάλεσε μάλιστα και τον τραυματισμό του ποδοσφαιριστή του ΠΑΣ. Και επειδή μιλάμε για τετ-α-τετ απέναντι στο τέρμα (έστω και λίγο πλάγια), το πέναλτι έπρεπε να συνοδευτεί και από αποβολή του Μέγιερι. Άλλωστε αν δεν είναι αυτή προφανής θέση για γκολ, ποια είναι; Και στο κάτω-κάτω, η ερώτηση (αν και κλισέ) είναι η εξής: αν η ανατροπή αυτή γινόταν… στην άλλη πλευρά, θα δινόταν πέναλτι; Η απάντηση είναι αυτονόητη…
Στο άλλο θέμα που τίθεται, δηλαδή στο αν συμμετέχει στη φάση ένας άλλος παίκτης του ΠΑΣ που βρισκόταν ξεκάθαρα εκτεθειμένος, εδώ οι απόψεις ήταν χωρισμένες. Επικρατέστερη (και για μένα) είναι μάλλον αυτή που λέει πως ο δεύτερος παίκτης δεν επηρεάζει άμεσα τη φάση, δεν έχει άμεση συμμετοχή σε αυτή. Το ότι κάνει κίνηση προς τη μπάλα δεν έχει σημασία στην προκειμένη περίπτωση, αφού εν τέλει υποχωρεί και αλλάζει κατεύθυνση. Ο βοηθός υποχρεούται να περιμένει να δει που θα καταλήξει η μπάλα. Επίσης, το ότι απασχολεί έναν αμυντικό, δεν σημαίνει ότι επηρεάζει τη φάση. Όλοι οι επιθετικοί απασχολούν έναν αμυντικό, ακόμα και αν έχουν ξεχαστεί σε θέση οφσάιντ.
Από εκεί και πέρα, στο 76’ γίνεται ένα εξόφθαλμο φάουλ του Πάντου στον Χολέμπας ελάχιστα έξω από τη μεγάλη περιοχή, που ήταν και για κίτρινη. Ο Αγρινιώτης ρέφερι δεν έδωσε τίποτα. Αντίθετα, μια κίτρινη στον Κώτσιο στο 82’ για ένα υποτιθέμενο φάουλ στον Μιραλάς, ουδείς κατάλαβε γιατί δόθηκε.
Δύο αξιοσημείωτα λάθη έκανε ο β’ βοηθός, Σταματόγλου: στο 5’ άφησε τον Μοδέστο που βρισκόταν σε θέση οφσάιντ, ενώ στο 56’ έκοψε με ανύπαρκτο οφσάιντ τον Μπεσέρα.
Πηγή: sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: