Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Η μαύρη τρύπα του Άνφιλντ!!

Διαβάστε την τακτική ανάλυση στο ματς της Λίβερπουλ με την Μπλάκμπερν.

Η μαύρη τρύπα του Άνφιλντ
Τα προηγούμενα πολλά χρόνια η αναμέτρηση στο Anfield για κάθε ομάδα ήταν από τους πιο δύσκολους αγώνες μέσα στην αγωνιστική περίοδο. Μία έδρα που η οικοδέσποινα Λίβερπουλ δεν άφηνε και πολλές ελπίδες για νικηφόρα έκβαση του παιχνιδιού στον αντίπαλο. Νικούσε είτε έπαιζε καλά ή όταν η απόδοση της κυμαινόταν σε μέτρια επίπεδα.
Την φετινή περίοδο μετά από 9 αγώνες εντός έδρας τα αποτελέσματα που έχει φέρει είναι απογοητευτικά. Τρεις (3) νίκες και έξι (6) ισοπαλίες. Ουσιαστικά δηλαδή δεν έχει μπορέσει μέχρι τώρα να εκμεταλλευτεί τον παράγοντα έδρα και να εδραιωθεί στις ψηλές θέσεις του βαθμολογικού πίνακα.
Ο αγώνας με την Μπλακμπέρν ήταν χωρίς αμφιβολία απ’ αυτούς που έπρεπε να κερδίσει. Για μία ακόμη φορά όμως δεν κατάφερε να φύγει νικήτρια παρότι κυριάρχησε στον αγωνιστικό χώρο.
Η Μπλάκμπερν και ο προπονητής της Στηβ Κίν έπαιζαν με την πλάτη στον τοίχο. Τελευταία στην βαθμολογία με μόλις δύο νίκες την αγωνιστική περίοδο 2011/2012 δεν είχε περιθώρια για απώλειες. Τα μηνύματα που είχε πάρει από τους φιλάθλους της ήταν ξεκάθαρα. Δεν θα ανεχόντουσαν άλλη απώλεια ανεξαρτήτως αντιπάλου. Το κατάφεραν και ευελπιστούν ότι στην συνέχεια θα καλύψουν το χαμένο έδαφος και θα αναρριχηθούν στις θέσεις που δεν θα κινδυνεύουν με υποβιβασμό.
Η Λίβερπουλ και το 4-4-2
Ο King Kenny έχει αποφασίσει να περάσει στους παίκτες του την δικιά του ποδοσφαιρική φιλοσοφία στο πώς να κερδίζουν τα παιχνίδια. Επιμένει στην ίδια τακτική, δεν αλλάζει άποψη για το σύστημα του και προφανώς θεωρεί ότι αυτός είναι ο τρόπος που θα κάνει την ομάδα του πρωταγωνίστρια.
Εφάρμοσε το 4-4-2, όπως στα περισσότερα παιχνίδια, με δύο αλλαγές.
  • Στην κορυφή της επίθεση έπαιξε ο Κάρολ και εγκαταστάθηκε μέσα στην περιοχή της αντιπάλου ομάδας
  • Ο Σουάρεζ έπαιξε all around και προσπάθησε να ανοίξει την άμυνα με πολλές προσωπικές ενέργειες και κάθετες πάσες
  • Ο Μάξι ενώ ξεκινούσε από τα πλάγια, συνέκλινε πάντα στον άξονα και ουσιαστικά έπαιζε πίσω από τους δύο επιθετικούς.
Η μετακίνηση του Σουάρεζ έξω από την περιοχή έκανε την ομάδα πιο κινητική και γρήγορη αλλά είχε δύο τρανταχτά μειονεκτήματα. Το ένα ήταν η αδυναμία του Σουάρεζ να απειλήσει εκτός περιοχής και χρειάστηκε να διανύσει πολλά χιλιόμετρα με αποτέλεσμα στο τέλος να μην μπορεί να συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό. Το δεύτερο ήταν ο παροπλισμός του Κάρολ μέσα στην περιοχή. Δεν μπόρεσε να κερδίσει τις μονομαχίες από τον προσωπικό του αντίπαλο και δεν έγινε απειλητικός όσο πρέπει να είναι ένα σέντερ φορ.
  • Πλάτος είχε μόνο από την δεξιά πλευρά με τον Ντάουνινγκ και τον Τζόνσον
  • Τα αμυντικά χαφ κάλυψαν τους χώρους του κέντρου με ευκολία και προώθησαν το παιχνίδι με ορθολογικό τρόπο
  • Η άμυνα είχε να αντιμετωπίσει ένα σέντερ φορ και με άμυνα χώρου περιόρισε τις όποιες προσπάθειες που προσπάθησαν να εκδηλώσουν οι επιθετικοί της Μπλακμπέρν
  • Το σπάσιμο του 4-2-3-1 το έκαναν με καλό passing game και λίγα λάθη.
Στο δεύτερο ημίχρονο η άμυνα κατέβηκε στα όρια του κέντρου και οι πλάγιοι αμυντικοί επιχείρησαν πολλά overlap. Οι πλάγιοι του κέντρου έδωσαν διάδρομο παίζοντας μερικά μέτρα μακριά από την γραμμή του πλαγίου και έτσι βρήκαν κενούς χώρους.
Στα σημαντικά του παιχνιδιού η επιστροφή του Τζέραρντ στην ενεργό δράση μετά από τον τραυματισμό του.
Τα στατιστικά του αγώνα
Τα στατιστικά του αγώνα
Όπως φαίνεται και από τον πίνακα της στατιστικής το παιχνίδι από τα πλάγια εφαρμόστηκε και απέδωσε αλλά δεν ήταν αποτελεσματικό.
Ο Κιν έπαιξε για να μην χάσει
Με δεδομένη την βαθμολογική θέση της Μπλάκμπερν ο προπονητής Στίβεν Κιν έστησε την ομάδα του με σύστημα 4-2-3-1. Ο σκοπός ήταν εξ αρχής να καλύψει όλο το γήπεδο και να μην δώσει κενούς χώρους στην Λίβερπουλ. Πίεσε την άμυνα στην αρχή του αγώνα χωρίς επιτυχία.
  • Έδωσε βάθος στην άμυνα για να κλείσει τον Κάρολ και να περιορίσει με πολλούς παίκτες τον Σουάρεζ
  • Οι δύο αμυντικοί χαφ έπαιζαν μπροστά από την άμυνα και ο σκοπός ήταν να ανακόψουν τις προσπάθειες από τον άξονα
  • Οι τρείς του κέντρου αναλώθηκαν περισσότερο στα αμυντικά τους καθήκοντα. Έδωσαν βοήθειες στους πλάγιους αμυντικούς και προσπάθησαν να κρατήσουν τις αποστάσεις άμυνας και επίθεσης
  • Ο δεύτερος κατά περίσταση επιθετικός κινούνταν προς τον άξονα για να εκμεταλλευτεί τις κινήσεις του σέντερ φορ Γιακούμπου ώστε να βρει κενούς χώρους κοντά ή μέσα στην περιοχή του Ρέινα
  • Στο δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησαν με 4-1-4-1 και πολύ κοντινές αποστάσεις μεταξύ των γραμμών
  • Αμύνθηκαν σε όλη την διάρκεια του και είχαν μέσα στην περιοχή 6-7 παίκτες για να κόψουν τις συνεχόμενες σέντρες των παικτών της Λίβερπουλ.
Εκ του αποτελέσματος κρίνεται επιτυχημένο το σχέδιο του προπονητή αλλά οι αδυναμίες της ομάδας του , ειδικά σε χαρακτηριστικά όπως ταχύτητα, αλληλοκαλύψεις, επιθετικό πλάνο ήταν φανερές.
Συμπέρασμα
Σε έναν ακόμη αγώνα η Λίβερπουλ δημιούργησε ευκαιρίες, πίεσε, έπαιξε στο μισό γήπεδο τον αντίπαλο της αλλά φάνηκε η αδυναμία της να τελειώνει τις φάσεις. Παρατηρείται εκνευρισμός, κακή συνεργασία στην επίθεση, περιττές ενέργειες στην τελική ενέργεια, παράγοντες που επηρεάζουν το παιχνίδι.  Η επένδυση στον Κάρολ αποδεικνύεται, με βάση την απόδοση του , αναιμική. Φαίνεται σε κακή αγωνιστική κατάσταση, χωρίς δύναμη, τρεξίματα και  πρωτοβουλίες. Αν και οι συμπαίκτες του τον έχουν στόχο στις σέντρες  από τα πλάγια, ο ίδιος δεν έχει  κερδίσει μονομαχίες με τους προσωπικούς του αντιπάλους. Πρέπει να προβληματίσει η εικόνα των χαμένων ευκαιριών ώστε να βρεθεί λύση και να επιστρέψει η ομάδα στις επιτυχίες.
Η Μπλάκμπερν εστίασε την προσπάθεια της να φύγει αήττητη από το παιχνίδι. Το κατάφερε με σχέδιο, τύχη , που πάντα χρειάζεται σε τέτοιους αγώνες, καλή αμυντική λειτουργία. Παρουσίασε μία ομάδα με λίγη ποιότητα, επιθετική ανεπάρκεια και καθόλου ρίσκο. Αν συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό, όπως με την Λίβερπουλ, σίγουρα θα έχει καλύτερα αποτελέσματα. Δεν με έπεισε ως σύνολο και η τακτική εφαρμογή του συστήματός της εξανεμίσθηκε στο δεύτερο ημίχρονο από τον επιθετικό μονόλογο της αντιπάλου.
Υ.Γ. Εύχομαι σε όλους καλή χρονιά, με χαμόγελο, παρά τις δυσκολίες που περνάμε και όσον αφορά το site να καταφέρει να μπει στην καρδιά των φιλάθλων , να διδάξει το ήθος και τον σεβασμό για το ποδόσφαιρο, τους αντιπάλους, τις απόψεις και πάνω απ’ όλα να θυμίσει ότι είναι παιχνίδι. Υπάρχουν πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή.

πηγή:overlap.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: