Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Διαπιστώσεις... !!

Χρόνια Πολλά, Χρόνια καλά, Χρόνια γεμάτα από ότι ο καθένας επιθυμεί. Πρόθεσή μου ήταν να παρακολουθήσω και τη δημόσια τοποθέτηση των κ.κ. Βρύζα - Κωνσταντινίδη, ώστε να έχω μια ολοκληρωμένη εικόνα για το quo vantis της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και μετά να τοποθετηθώ.

Διαπιστώσεις...
Γράφει ο Κ. Μπότσαρης...
Ωστόσο, η μετάθεση της ημερομηνίας για μετά τις 30 Δεκεμβρίου ακύρωσε τις προθέσεις μου με συνέπεια να καταθέσω γραπτώς την άποψή μου για τα λεγόμενα του προέδρου της ΠΑΕ, Θόδωρου Ζαγοράκη και του υπεύθυνου Οικονομικών, Αλκη Μαυροφρύδη, αφού πρώτα μεσολάβησε κι ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να ξαναδιαβάσω και να αφουγκραστώ όλα όσα ακούστηκαν την περασμένη Τρίτη.
Πέρασαν σχεδόν έξι μήνες από την τελευταία δημόσια τοποθέτηση του επικεφαλής της ΠΑΕ κι όπως ήταν φυσιολογικό τα θέματα που συγκεντρώθηκαν ήταν αρκετά. Για να αναλυθούν διεξοδικά οι ώρες που χρειάζονταν θα ήταν ... ατελείωτες. Εντούτοις υπήρξε διάθεση από τον ισχυρό άνδρα του «Δικεφάλου» να τοποθετηθεί επί παντός επιστητού και να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση. Ξεκίνησε με μια αποτίμηση όλων όσων έχουν γίνει από τη μέρα που ανέλαβε τα ηνία της ομάδας, το τί παρέλαβε, τις δράσεις που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια, την πρόοδο του αγωνιστικού τμήματος και την «κληρονομιά» που αφήνει. Ο εκ του γραφείου Τύπου, Κυριάκος Κυριάκος, ανάγνωσε μέρος του πορίσματος της Επιτροπής Διαφάνειας και του ορκωτού λογιστή, απαριθμώντας τα κυριότερα (;) συμπεράσματα. Το ερωτηματικό ερμηνεύεται ως επιφύλαξη από τη στιγμή που δεν έχει γίνει γνωστό ολόκληρο το πόρισμα.
Την εξήγησή τους ανέλαβε ο κ. Μαυροφρύδης παρουσιάζοντας μια καθησυχαστική εικόνα για όλες τις παρατηρήσεις και τα συμπεράσματα του ορκωτού που διεξήγε τον έλεγχο, χαρακτηρίζοντας μάλιστα ως αυθαίρετα δυο εξ αυτών. Η αλήθεια είναι πως η παρουσίαση αριθμών μπορεί και να μας ... συλλαμβάνει κοιμώμενους αφού η ανάλυσή τους χρίζει γνώσεων και χρόνου για να μπορούν να προκύψουν ασφαλή συμπεράσματα. Από όλα όσα ειπώθηκαν, δυο βασικά θέματα συγκέντρωσαν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Το πρώτο η οικονομική κατάσταση της ομάδας και το θέμα της ταμειακής διευκόλυνσης του πρώην διοικητικού στελέχους της ΠΑΕ, Ηλία Βιολίδη.
Σε ότι έχει να κάνει με το πρώτο, η κατάσταση περιγράφεται ως ζοφερή υποχρεώνοντας τους αρμόδιους να προβούν σε περικοπές και λύσεις συνεργασίας. Μια διαδικασία που ξεκίνησε με τους Λεονάρντο, Αρίας, δείχνει έτοιμη να συνεχιστεί με τους Κοντρέρας, Σπαντάτσιο κι αρκετούς συμπαίκτες τους. Ο πρόεδρος της ΠΑΕ μίλησε για σημαντικά χαμηλότερο προϋπολογισμό. Χαρακτηριστικά είπε πως, θα δώσει το ύψος του στους κ.κ. Βρύζα και Κωνσταντινίδη κι αυτοί είναι που καλούνται να πάρουν τις αποφάσεις για το ποιος θα μείνει, ποιος θα φύγει κι ενδεχομένως ποιος θα έρθει για να καλύψει τα κενά που θα δημιουργηθούν.
Ο κ. Μαυροφρύδης μίλησε για την ανάγκη εξεύρεσης οικονομικών πόρων, που λόγω της οικονομικής κατάστασης στη χώρα, θα πρέπει να αναζητηθούν εκτός συνόρων, είτε σε επίπεδο χορηγιών είτε σε επίπεδο επενδυτών. Τώρα το πως θα γίνει αυτό και γιατί δεν έγινε μέχρι τώρα είναι ένα καλό ερώτημα. Υπήρξε παραδοχή πως μέχρι φέτος το μεγαλύτερο βάρος της προσπάθειας έπεσε στη δημιουργία μιας όσο το δυνατόν πιο ανταγωνιστικής ομάδας παρά στην εξυγίανση. Και πως με τις αυστηρές επιταγές της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για το «οικονομικό ευ αγωνίζεσθαι», ήτοι «financial fair play» η πολιτική της ΠΑΕ χρειάζεται άμεση αναπροσαρμογή.
Αυτό που έγινε κατανοητό ήταν πως πάρθηκε ένα ρίσκο, μπορεί και περισσότερα για να έρθει στην ομάδα ένας τίτλος ή μια διάκριση που θα τη βοηθούσε να καρπωθεί σημαντικούς οικονομικούς πόρους, αλλά η προσπάθεια αυτή δεν ευοδώθηκε. Μόνο που δε θα υπάρξουν ανάλογες οικονομικές συνθήκες στο άμεσο μέλλον, ανάλογες με αυτές που προηγήθηκαν την περασμένη τετραετία. Είναι αμφίβολο αν και κατά πόσο θα αντέξει ο κόσμος να συνεχίσει να στηρίζει στο βαθμό που το έκανε τα προηγούμενα χρόνια. Οι μετακινήσεις από ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα για μια ποδοσφαιρική γιορτή πλέον δημιουργούν προβληματισμό για το κόστος τους, πέρα από το εισιτήριο. Ο καθένας από εμάς έχει φίλους και γνωστούς ανά τη χώρα που μας μεταφέρουν το τί ακριβώς συμβαίνει και το τί αντιμετωπίζει ο καθένας προσωπικά.
Παρόλα αυτά ο πρόεδρος κατέθεσε ισχυρή πεποίθηση πως η ομάδα θα παραμείνει ανταγωνιστική, ενώ για πρώτη φορά είπε πως για όποιον πιστεύει πως θέλει και μπορεί να βοηθήσει, θα είναι εκεί για να τον βοηθήσει αφού στις προηγούμενες αντίστοιχες τοποθετήσεις του υποστήριζε πως ο κάθε ενδιαφερόμενος καλώς να ορίσει και να αναλάβει αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο ο ίδιος κι οι συνεργάτες του να μην είναι εκεί. Κι αυτό δείχνει πολλά.
Σε ότι έχει να κάνει με το θέμα της ταμειακής διευκόλυνσης παραδέχτηκε πως ήταν λάθος του μα παράλληλα διαβεβαίωσε πως τα συμφέροντα της ομάδας έχουν διασφαλιστεί. Τη δική του εξήγηση έδωσε με ανακοίνωση ο Ηλίας Βιολίδης, ένα πρόσωπο με αδιαμφισβήτητη, σημαντικότατη προσφορά στο παρελθόν στο ποδοσφαιρικό κι όχι μόνο τμήμα του ΠΑΟΚ αλλά που στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν κρίνεται για αυτό.
Κουβέντα έγινε για τα χρέη προς το Δημόσιο, για τον κ. Βελή, για τους ρόλους των νέων μελών στο Δ.Σ. και για πολλά ακόμη θέματα. Μέσα από όλη τη συζήτηση, για μια ακόμη φορά, υπήρξε η διαπίστωση πως η ανάγκη επικοινωνίας κι ενημέρωσης είναι κάτι περισσότερη από απαραίτητη. Κρίνοντας κι από τα λόγια του προέδρου σύμφωνα με τα οποία κάθε τρεις ή τέσσερις μήνες ο κ. Μαυροφρύδης θα ενημερώνει δημόσια για τις σχετικές εξελίξεις, υπάρχει η ελπίδα να έγινε πιο κατανοητή από ποτέ η συγκεκριμένη ανάγκη. Αλλά όχι μόνον για τα οικονομικά. Κάποια πράγματα ρωτήθηκαν, κάποια πράγματα όχι και με δική μας υπαιτιότητα  επι ουδενί εσκεμμένη  γι' αυτό και θα επαναλάβω, πως ο κύριος υποστηρικτής αυτής της ομάδας εδώ και χρόνια είναι ο κόσμος της. Εχει το δικαίωμα να γνωρίζει την αλήθεια και μόνον αυτήν. Είναι θέμα σεβασμού κι εμπιστοσύνης. Αυτές είναι και οι μοναδικές δικλείδες ασφαλείας που μπορούν να κρατήσουν άφθαρτη μια σχέση στο πέρασμα των ετών.
Το τί πέτυχε ή το τί δεν πέτυχε αυτή η συνέντευξη Τύπου θα φανεί στο άμεσο μέλλον. Αλλωστε πρέπει να ακούσουμε και τους κ.κ. Βρύζα κ΄ Κωνσταντινίδη για να προκύψουν συνολικά συμπεράσματα. Λίγες ημέρες υπομονή ακόμη σε όλους μας. Μέχρι τότε, καλές γιορτές, υγεία, αγάπη κι εργασία σε όλον τον κόσμο.
Καλή δύναμη σε όλους μας...
Πηγή: novasports.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: