Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Κάτι… ξέρει για Μανωλά η Έβερτον!!

Ο κόσμος το έχει… τούμπανο και η Έβερτον κρυφό καμάρι για τον Κώστα Μανωλά. Πώς να μην τον θέλει όταν υπάρχει… σωρεία Ελλήνων κεντρικών αμυντικών που διαπρέπουν στο εξωτερικό;

Κάτι… ξέρει για Μανωλά η Έβερτον!
Ο Απόστολος Βέλλιος είναι επιθετικός, αλλά είναι το παράδειγμα από… μέσα των «ζαχαρωτών». Μόλις στα 19 του έχει δείξει θράσος και έχει… ξελασπώσει αρκετές φορές τον προπονητή του, Ντέιβιντ Μόγιες, ο οποίος δείχνει να τον πιστεύει και πλέον εκτός από την επίθεση ψάχνει Έλληνα και στην άμυνα, τον 20χρονο Κώστα Μανωλά!
Από τον Ηρακλή και μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο ο Βέλλιος να εντυπωσιάζει στην Έβερτον και μάλιστα σε ένα από τα κορυφαία πρωταθλήματα στον κόσμο, την Πρέμιερ Λιγκ δεν είναι και… μικρό πράγμα. Εξάλλου, υπάρχει και παρελθόν, το οποίο δεν δίνει και… άδικο στον Μόγιες…

Τα τελευταία χρόνια αυξάνεται η παραγωγή Ελλήνων παικτών στο εξωτερικό και μάλιστα όχι μόνο για το… θεαθήναι, αλλά όσοι… ξενιτεύονται εκπροσωπούν με τον καλύτερο τρόπο την Ελλάδα.

Ιδού η απόδειξη των κεντρικών αμυντικών που έχουν κάνει την Έβερτον να σκέφτεται σοβαρά την απόκτηση του Κώστα Μανωλά από την ΑΕΚ, παρά τις αντιρρήσεις μερικών Άγγλων:
Οι… παλιοί

Ο Νίκος Νταμπίζας είναι από τους πρώτους Έλληνες κεντρικούς αμυντικούς που διέπρεψαν στο εξωτερικό. Από τον Ολυμπιακό στη Νιούκαστλ τον Μάρτιο του 1998 στα 24 του, μετά τις πολύ καλές του εμφανίσεις στην πρώτη χρονιά που ο Ολυμπιακός έπαιξε Τσάμπιονς Λιγκ. Μάλιστα εκείνη τη σεζόν είχε πετύχει και γκολ στη Ρεάλ Μαδρίτης στο Μπερναμπέου.
Διέπρεψε στα αγγλικά γήπεδα μέχρι το 2004 και δεν αποτέλεσε μια λύση από τον πάγκο, αλλά βασική. Φέτος ολοκλήρωσε την καριέρα του σαν παίκτης ως αρχηγός της Λάρισας, κάτι που του άρμοζε με βάση τα ηγετικά χαρακτηριστικά που είχε σαν ποδοσφαιριστής. Μέλος και την εθνικής Ελλάδας που κατέκτησε το Euro 2004.

Ο Στάθης Ταυλαρίδης πήρε τη… σκυτάλη. Μεταγράφηκε στην Άρσεναλ από τον Ηρακλή το 2002 στα 22 του χρόνια. Δεν κατάφερε να στεριώσει εκεί, αλλά έχει σημαντική πορεία στο γαλλικό πρωτάθλημα από το 2004 μέχρι το 2010 με Λιλ και Σεντ Ετιέν με συμμετοχές και σε Τσάμπιονς Λιγκ και Γιουρόπα Λιγκ. Εδώ και δύο χρόνια έχει επιστρέψει στην Ελλάδα. Πέρσι αγωνίστηκε στη Λάρισα, ενώ φέτος προσφέρει τις υπηρεσίες του στον ΟΦΗ, του οποίου την άμυνα έχει δέσει.

Ο Τραϊανός Δέλλας έφυγε από την Ελλάδα στα 21 του και είδε μια… καλύτερη μέρα, αφού από τον Άρη πήγε στη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, όπου έμεινε δύο χρόνια (1997-1999). Επέστρεψε στην Ελλάδα για την ΑΕΚ (1999-2001), από όπου «μετακόμισε» στην Ιταλία για λογαριασμό της Περούτζια (2001-2002), κερδίζοντας το εισιτήριο για τη Ρόμα (2002-2005), ενώ έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην κατάκτηση του Euro 2004 από την Εθνική. Από το 2005 συνεχίζει στην ΑΕΚ με ένα πέρασμα από την Κύπρο και την Ανόρθωση (2008-2010).
Οι… νέοι

Ο Σωτήρης Κυργιάκος στα 26 του, έγινε η αιτία ο γνωστός ηθοποιός Σον Κόνερι να… ετοιμάσει το λίαρ τζετ του και να το κατευθύνει στην Ελλάδα για να τον… απαγάγει. Πήγε στη Ρέιντζερς (2005) από τον Παναθηναϊκό και από εκεί ξεκίνησε μια σπουδαία καριέρα στο εξωτερικό σε Σκωτία, Αγγλία (Λίβερπουλ), Γερμανία (Άιντραχτ Φρανκφούρτης και τώρα Βόλφσμπουργκ), πρωταθλήματα διόλου… ευκαταφρόνητα.

Τα πιο πρόσφατα είναι αυτά των δύο μεγάλων ελπίδων του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος ανακαλύφθηκε από τον Λορένθο Σέρα Φερέρ στην ΑΕΚ και το 2008 στα 20 του τον… άρπαξαν οι Ιταλοί. Από τη Τζένοα, δύο χρόνια μετά στη Μίλαν και φέτος πάλι στη Τζένοα, η οποία τον έδωσε δανεικό στη Βέρντερ Βρέμης, όπου προσφέρει τις υπηρεσίες του αυτή την περίοδο. Ο 23χρονος πια κεντρικός αμυντικός δήλωσε πριν από λίγο καιρό στο sday.gr ότι στην ομάδα του Τόμας Σάαφ βρήκε αυτό που έψαχνε.

Ο Κυριάκος Παπαδόπουλος φαινόταν από τα 15 του χρόνια, όταν έκανε τα βήματά του στην πρώτη ομάδα του Ολυμπιακού, ότι μπορεί να αφήσει εποχή. Και στη Σάλκε, όντας 19 το κάνει ήδη. Στον Ολυμπιακό δεν μπόρεσε να… δείξει πολλά, όχι γιατί δεν είχε το ταλέντο ή τις δυνατότητες, αλλά γιατί έπεσε στο… αμετακίνητο δίδυμο Αβραάμ Παπαδόπουλου και Όλοφ Μέλμπεργκ.
Αποφάσισε να φύγει όταν η γερμανική ομάδα τον ζήτησε και τον αγόρασε το καλοκαίρι του 2010 στα 18 του χρόνια και έχει δικαιωθεί για την επιλογή του, καθώς κέρδισε με το «σπαθί» του και μια θέση στην Εθνική ομάδα του Φερνάντο Σάντος, ενώ σε βάθος χρόνου αναμένεται να δώσει ακόμα περισσότερα στο ποδόσφαιρο.
ΠΗΓΗ: sday.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: