Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Ο Γενάρης της "κρίσης" στο οικονομικό πεδίο της Super League!!

Με εξαίρεση τον ΟΦΗ, τον Λεβαδειακό, τον Αρη και τη Δόξα Δράμας, που αγωνίζονται αύριο στους εξ αναβολής αγώνες της 3ης αγωνιστικής (διεξήχθη στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου!), οι υπόλοιπες ομάδες της Super League ανησυχούν και αυτές αλλά όχι για αγωνιστικούς λόγους. Γράφει ο Βαγγέλης Μπραουδάκης.

Ο Γενάρης της "κρίσης" στο οικονομικό πεδίο της Super League
Ο Γενάρης της «κρίσης» έρχεται για όλους, ο Γενάρης της πιο δύσκολης οικονομικής κατάστασης των τελευταίων δεκαετιών, ο μήνας που στο φινάλε του το τοπίο μπορεί να είναι παντελώς διαφορετικό απ' ό,τι το αναγνωρίζουμε έως τώρα
Ως γνωστόν, οι ομάδες που βιώνουν την αβεβαιότητα περισσότερο από τις άλλες είναι ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ. Οι «πράσινοι» θα χρειαστεί να προβούν σε περαιτέρω «θυσίες» απ' όσες έγιναν το περασμένο καλοκαίρι, αν δεν ολοκληρωθεί το deal με τους Σαουδάραβες, οι «κιτρινόμαυροι» αδυνατούν να προσδιορίσουν το «αύριο» (με την κυριολεκτική έννοια της λέξης) και ο «δικέφαλος του Βορρά» είναι ήδη σε διαδικασία «βασάνου», μπας και αποτραπεί η δυσάρεστη εξέλιξη πώλησης ποιοτικών ποδοσφαιριστών του
Κουτσά στραβά το πρώτο μισό (σχεδόν) της σεζόν βγήκε, ωστόσο άπαντες γνωρίζουν ότι τα δύσκολα είναι ακριβώς μπροστά. Το «κουτσά στραβά» αποδεικνύεται αγωνιστικά με μια απλή σύγκριση της περσινής κατάστασης με τη φετινή. Π.χ. ο Ολυμπιακός (παρότι τώρα είχε ευρω-υποχρεώσεις, ενώ τέτοια περίοδο το 2010 δεν είχε) 33 βαθμούς είχε αποκομίσει έπειτα από 14 αγώνες πέρυσι, 33 έχει και τώρα! Η ΑΕΚ, μάλιστα, τα πάει καλύτερα (23 βαθμούς πέρυσι, 28 φέτος) και ο ΠΑΟΚ τα 'χει φέρει μία ή άλλη (23 πόντους πέρυσι, 22 φέτος)
Και ο Παναθηναϊκός μάλλον καλύτερα πηγαίνει, παρότι η αντίστοιχη σύγκριση είναι δυσκολότερη, αφού τώρα έχει 29 βαθμούς σε 12 ματς και πέρυσι είχε 31 αλλά σε 14. Το Οσκαρ βελτίωσης, πάντως, το παίρνει άνευ αντιπάλου ο Ατρόμητος που από τους 15 βαθμούς πέρυσι έχει εκτοξευθεί στους 23 φέτος, διανύοντας αναλόγως αντίστροφη πορεία σε σχέση με τον Αρη
Η ανάγκη, εξάλλου, «δημοσιονομικής προσαρμογής» στους υψηλούς προϋπολογισμούς των ομάδων (κυρίως εκείνων που παίζουν και στα ευρω-Κύπελλα) αποτυπώνεται έντονα και από ένα άλλο στοιχείο. Τη στροφή προς τα «εγχώρια προϊόντα». Η ανάγκη να μειωθεί το κόστος των συμβολαίων φέρνει μείωση στους ξένους και κοινοτικούς, προς όφελος των παραγώγων των (όποιων) ακαδημιών. Π.χ. η ΑΕΚ χρησιμοποίησε την προηγούμενη σεζόν στο πρωτάθλημα 13 Ελληνες σε σύνολο 30 ποδοσφαιριστών (43%) που αγωνίστηκαν έστω και ένα λεπτό. Τώρα στα μισά έχει ήδη χρησιμοποιήσει 16 Ελληνες στους 24 (67%). Ομοίως και ο ΠΑΟΚ. Από τους 10 στους 30 πέρυσι (33%) πήγε ήδη σε 12 στους 26 (46%).
Ο Αρης είχε πέρυσι 11 Ελληνες στους 33 (33%) συνολικά που έπαιξαν στη Super League. Τώρα σε μόλις 12 αγώνες έχει 13 στους 29 (45%)! Και ο Ατρόμητος, που από πέρυσι επέμενε ελληνικά (14 στους 26, ήτοι 54%), φέτος ανέβασε το ποσοστό συμμετοχής στο 67% (14 στους 21).
Ο Παναθηναϊκός ακουμπά ακριβώς στα ίδια νούμερα (56%) με 14 στους 25 και με την επιστροφή Χριστοδουλόπουλου θα τα βελτιώσει κι αυτός, ενώ μόνο ο Ολυμπιακός για την ώρα κινείται σε ποσοστά μείωσης κι όχι αύξησης. Εξι Ελληνες (Μανιάτης, Παπάζογλου, Φετφατζίδης, Αβραάμ, Τοροσίδης και Ποτουρίδης) στους 24 (25%) έχουν πάρει χρόνο συμμετοχής από τον Βαλβέρδε έναντι των 9 πέρυσι -επιπλέον οι Νικοπολίδης, Μήτρογλου, Γκαλίτσιος και Γ. Παπαδόπουλος- στους 26 (35%).
Για να δούμε, εκεί στο τέλος Απριλίου, πόσο διαφορετικό θα είναι το συγκεκριμένο σκηνικό. Κι ας θα έχουν μεσολαβήσει μόλις τέσσερις μήνες.
Πηγή: Goal

Δεν υπάρχουν σχόλια: