Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Ποτέ δεν της φτάνει μόνο ένας...!!

Η Λίβερπουλ κατέκτησε έναν τίτλο (το Λιγκ Καπ) μετά το 2006 και  τη νέα χιλιετία οι "κόκκινοι" δεν μένουν με ένα τρόπαιο στη σεζόν!
Ποτέ δεν της φτάνει μόνο ένας...
Η «κόκκινη» πλευρά του Μερσεϊσάιντ την Κυριακή το βράδυ πανηγύρισε με την ψυχή της, την κατάκτηση του Λιγκ Καπ Αγγλίας. Ο τίτλος που πήγε στο «Ανφιλντ» έπειτα από έξι χρόνια σκόρπισε και πάλι χαμόγελα στο Λίβερπουλ που είχε να γευτεί ένα τρόπαιο από το 2006.
Η ομάδα του Κένι Νταλγκλίς νίκησε στο «Γουέμπλεϊ» την Κάρντιφ στα πέναλτι και αν... συνεχίσει την παράδοση θα κατακτήσει και το Κύπελλο Αγγλίας. Η Λίβερπουλ από τη νέα χιλιετία και έπειτα έχει μείνει μόλις μια χρονιά με ένα τρόπαιο στη συλλογή της και αυτή ήταν το 2003, όταν κατέκτησε το Λιγκ Καπ.
Πέντε κούπες το 2001
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η νέα χιλιετία ξεκίνησε εντυπωσιακά για την Λίβερπουλ αφού το 2001 σήκωσε πέντε κούπες. Οι «κόκκινοι» κατέκτησαν το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ στις 16 Μαΐου επικρατώντας στον τελικό του «Βεστφάλεν» με 5-4 στην παράταση επί της Αλαβές. Ο Μπάμπελ άνοιξε το σκορ μόλις στο 4', ο Τζέραρντ έκανε το 2-0 στο 16', όμως οι Ισπανοί μείωσαν προσωρινά με τον Αλόνσο (27') πριν ο Γκάρι ΜακΆλιστερ σημειώσει το 3-1 στο 41' με πέναλτι. Η Αλαβές δεν το έβαλε κάτω και ισοφάρισε σε 3-3 με δύο γκολ του Χάβι Μορένο (48', 51').
Ο μεγάλος τελικός, όμως δεν είχε τελειώσει εκεί. Ο Ρόμπι Φάουλερ πέτυχε το 4-3 στο 73' και ένα λεπτό πριν τη λήξη ο Ζόρντι Κρόιφ έκανε το 4-4. Στην παράταση ο Γκέλι με «χρυσό» αυτογκόλ (117') έδωσε το τρόπαιο στη Λίβερπουλ.

Δύο τρόπαια σε τέσσερις μέρες
Τέσσερις μέρες πριν (12 Μαΐου) η Λίβερπουλ είχε κατακτήσει και το Κύπελλο Αγγλίας στο «Μιλένιουμ» του Κάρντιφ. Στον τελικό αντίπαλος του συλλόγου του «Άνφιλντ» ήταν η Αρσεναλ με τους «κανονιέρηδες» να προηγούνται με τον Φρέντι Λιούντμπεργκ (72'), όμως, ο Μάικλ Όουεν σε πέντε λεπτά (83', 88') έδωσε το τρόπαιο στην ομάδα του.

Γκολάρα από Φάουλερ και... Λιγκ Καπ!
Στις 25 Φεβρουαρίου του 2001 η Λίβερπουλ είχε παίξει και στον τελικό του Λιγκ Καπ έχοντας απέναντι της, την Μπέρμιγχαμ. Η αναμέτρηση διεξήχθη και πάλι στο «Μιλένιουμ» του Κάρντιφ με ον ίδιο νικητή όπως και στο Κύπελλο. Οι «κόκκινοι» άνοιξαν το σκορ με τον Φάουλερ στο 30', όμως, ο Πουρς ισοφάρισε με πέναλτι στις καθυστερήσεις. Γκολ στην παράταση δεν υπήρξε και η Λίβερπουλ πήρε το τρόπαιο επικρατώντας στα πέναλτι με 5-4!

Δύο καλοκαιρινοί τίτλοι
Οι τίτλοι, όμως, δεν είχαν τελειώσει εκεί για τους «κόκκινους». Υπήρξαν και δύο καλοκαιρινοί. Ο πρώτος στις 12 Αυγούστου 2001. Το Charity Shield! Στο παιχνίδι με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ νικήτρια ήταν η Λίβερπουλ και το τρόπαιο πήγε στο «Ανφιλντ». Ο ΜακΑλιστερ μόλις στο 2' με πέναλτι έκανε το 1-0 και 14 λεπτά αργότερα ο Μάικλ Οουεν αύξησε το δείκτη του σκορ. Το μόνο που κατάφεραν οι «κόκκινοι διάβολοι» ήταν να διαμορφώσουν το τελικό 2-1 με τον Φαν Νιστερλόι στο 51΄.
Στο Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ στις 24 Αυγούστου του 2001, η Λίβερπουλ αντιμετώπισε στο Μονακό την κάτοχο του Τσάμπιονς Λιγκ, Μπάγερν Μονάχου σε έναν εξίσου συναρπαστικό αγώνα. Η αγγλική ομάδα προηγήθηκε με 3-0 χάρη σε τέρματα των Ρίισε, Χέσκι, Όουεν (23', 45', 46'), αλλά οι Βαυαροί μείωσαν με τον Σαλαϊχάμιζιτς (57') και Γιάνκερ (82').

Μόνο το 2003!
Οπως αναφέραμε και παραπάνω η μόνη χρονιά από αυτούς που η Λίβερπουλ κατέκτησε τίτλο δεν... διπλασιάστηκε το 2003. Τότε, οι «κόκκινοι» πήραν μόνο το Λιγκ Καπ Αγγλίας νικώντας στον τελικό την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 2-0. Και πάλι στο «Μιλένιουμ» του Κάρντιφ, η Λίβερπουλ έχοντας ως σκόρερ τους Τζέραρντ (39') και Οουεν (86') πρόσθεσε άλλο ένα τρόπαιο στην πλούσια συλλογή της.

Στο ψηλότερο σκαλί της Ευρώπης...
Ανά δύο χρόνια η Λίβερπουλ σήκωνε κούπα ή κούπες. Το 2005 βρέθηκε στο ψηλότερο σκαλί της Ευρώπης προσφέροντας ακόμα έναν συναρπαστικό τελικό Τσάμπιονς Λιγκ. Στην Κωνσταντινούπολη και το «Ατατούρκ» αντίπαλος ήταν η Μίλαν με την ομάδα του Ράφα Μπενίτεθ να ράβει το πέμπτο αστέρι στο σήμα της.
Στις 25 Μαΐου, όλα ξεκίνησαν με το αριστερό για τον αγγλικό σύλλογο, αφού βρέθηκε να χάνει στο πρώτο ημίχρονο με 3-0 (1΄ Μαλντίνι, 39', 44' Κρέσπο) και όλοι θεώρησαν πως η Μίλαν θα είναι ο νέος κάτοχος του θεσμού.
Ομως, υπολόγιζαν χωρίς τη Λίβερπουλ, η οποία ισοφάρισε μέσα σε έξι λεπτά με τους Τζέραρντ (54'), Σμίτσερ (56') και και Αλόνσο (60'). Το ματς πήγε στην παράταση και στη συνέχεια στα πέναλτι με τον Γέρζι Ντούντεκ να είναι ο ήρωας δίνοντας το Τσάμπιονς Λιγκ στο Νησί (2-3 στη διαδικασία των πέναλτι)!

Με σκόρερ δύο... πράσινους
Το άλλο τρόπαιο της Λίβερπουλ, ήταν το Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ. Στον τελικό του «Λουί Ντε» στην απέναντι πλευρά ήταν η κάτοχος του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Οι «κόκκινοι» δεν κόντρα στους Ρώσους επικράτησαν με 3-1., έχοντας σκόρερ δύο παίκτες που πέρασαν από τον Παναθηναϊκό. Ο σύλλογος της Μόσχας προηγήθηκε με τον Καρβάλιο στο 28΄, όμως ο Τζιμπρίλ Σισέ έστειλε το ματς στην παράταση με το γκολ που σημείωσε στο 82'. Στο 103, ο Γάλλος σέντερ φορ έκανε το 2-1 και το κερασάκι στην τούρτα έβαλε ο Λουίς Γκαρσία έξι λεπτά αργότερα.

Το γύρισε από 0-2 και το κατέκτησε
Η Λίβερπουλ όποτε έπαιζε σε τελικό πρόσφερε γκολ και θέαμα. Στις 13 Μαΐου του 2006, έφτασε μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας, έχοντας στην απέναντι πλευρά την Γουέστ Χαμ. Οι κόκκινοι βρέθηκαν δύο φορές πίσω στο σκορ, όμως, το «Μιλένιουμ» του Κάρντιφ ήταν σαν το «Ανφιλντ».
Τα «σφυριά» προηγήθηκαν με αυτογκόλ του Κάραχερ (21΄) και τέρμα του Αστον (28΄). Η Λίβερπουλ ισοφάρισε σε 2-2 με Σισέ (32') και Τζέραρντ (54'), όμως, η Γουέστ Χαμ έκανε το 3-2 στο 63' με τον Κοντσέσκι. Οι «κόκκινοι» έστειλαν το ματς στην παράταση με γκολ του αρχηγού τους στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων. Τελικά το ματς οδηγήθηκε στα πέναλτι με τη Λίβερπουλ να κατακτά το Κύπελλο με 3-1 (3-3 κ.α.)!

Το «Μιλένιουμ» είναι κόκκινο...
Λίγο αργότερα και συγκεκριμένα στις 13 Αυγούστου του 2006, η Λίβερπουλ φιλοξενήθηκε ξανά στο «Μιλένιουμ» του Κάρντιφ κατακτώντας έναν ακόμη τίτλο. Αυτή τη φορά ήταν για το Community Shield έχοντας αντίπαλο την Τσέλσι. Η ομάδα του Ανφιλντ άνοιξε το σκορ με τον Ρίισε μόλις στο 9', ο Αντρέι Σεφτσένκο ισοφάρισε στο 44', όμως ο Πίτερ Κράουτς στο 80' έκανε το «Μιλένιουμ» και πάλι να πανηγυρίζει στα κόκκινα...

Φέτος, ήδη το Λιγκ Καπ πήγε στο «Ανφιλντ» και η Λίβερπουλ συνεχίζει στο Κύπελλο Αγγλίας...

ΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΤΗΣ ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΧΙΛΙΕΤΙΑ
2001: FA Cup, League Cup, Charity Shield, UEFA Cup, UEFA Super Cup
2003: League Cup
2005: UEFA Champions League, UEFA Super Cup
2006: FA Community Shield, FA Cup
2012: League Cup
πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: