Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Ποδόσφαιρο made in China!!

Από τις 16 ομάδες του πρωταθλήματος οι 10 ανήκουν σε πολυεκατομμυριούχους του κατασκευαστικού κλάδου
Ποδόσφαιρο made in China
Η είδηση, τον περασμένο Δεκέμβριο, ότι ο σταρ της Τσέλσι Νικολά Ανελκά συμφώνησε να συνεχίσει την καριέρα του στην Κίνα προκάλεσε σοκ στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα. Με δεδομένο το χαμηλό επίπεδο του κινεζικού πρωταθλήματος και την κακή του φήμη, συνάρτηση των σκανδάλων με στημένους αγώνες που κατά καιρούς έχουν αποκαλυφθεί, η επιλογή του γάλλου επιθετικού δημιούργησε απορίες. Η αποκάλυψη του ύψους του ετήσιου συμβολαίου του, που αντιστοιχεί σε 11,5 εκατ. ευρώ – σχεδόν ισόποσο με την αμοιβή του Λιονέλ Μέσι στην Μπαρτσελόνα (!) – έλυσε τον γρίφο για την επιλογή του Ανελκά.
Το ίδιο διάστημα με τη μεταγραφή του Νικολά Ανελκά στη Σανγκάη Σενχουά, οι φήμες για κινεζική πρόταση στη Ρεάλ για τον Κακά και η έλευση δύο γνωστών ξένων προπονητών, του Γάλλου Ζαν Τιγκανά και του Ολλανδού Χενκ τεν Κάτε, που ήρθαν να προστεθούν σε αυτούς που ήδη είχαν επιλέξει τον δρόμο του μεταξιού, αποκαλύπτει μια ευρύτερη προσπάθεια ενίσχυσης του κινεζικού πρωταθλήματος. Αλλωστε οι Κινέζοι έριξαν δίχτυα μέχρι και στην Ελλάδα όπως αποκάλυψε πρόσφατα ο διεθνής μέσος του ΠΑΟΚ Γιώργος Φωτάκης που δέχθηκε πρόταση από ομάδα της κινεζικής Σούπερ Λίγκας (CSL).
Η Κίνα αρχίζει να δίνει δείγματα ότι αποτελεί το νέο Ελντοράντο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, ιδανικός τόπος για όσους σταρ αντί ενός υψηλού χρηματικού τιμήματος είναι διατεθειμένοι να υποστούν το χαμηλό αγωνιστικό επίπεδο του πρωταθλήματος, τις μέτριες γηπεδικές συνθήκες, τη δυσκολία προσαρμογής στον κινεζικό τρόπο ζωής. Και όλα αυτά σε ένα άθλημα που μέχρι στιγμής υπολείπεται σε δημοτικότητα του πινγκ πονγκ, του μπάντμιντον, του βόλεϊ και του μπάσκετ, τα οποία έχουν μεγαλύτερη προβολή από τα μέσα ενημέρωσης.
«Λεφτά υπάρχουν...»
Η μοναδική στιγμή που το κινεζικό ποδόσφαιρο βρέθηκε στο επίκεντρο της προσοχής του ευρέος κοινού ήταν το 2002 όταν η εθνική ομάδα της χώρας προκρίθηκε στο Μουντιάλ της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας. Η εμφάνισή της όμως ήταν απογοητευτική αφού υπέστη τρεις ήττες χωρίς μάλιστα να σημειώσει γκολ. Ετσι οι Κινέζοι φαίνεται να ενδιαφέρονται περισσότερο για τα ξένα πρωταθλήματα με κυρίαρχη την αγγλική Πρέμιερ Λιγκ που απολαμβάνει μεγάλα ποσοστά τηλεθέασης (30%) αφήνοντας στη δεύτερη θέση την ισπανική Πριμέρα Ντιβισιόν (15%).
«Λεφτά υπάρχουν» στο κινεζικό πρωτάθλημα και το εγγυώνται οι Κροίσοι που βρίσκονται πίσω από τους περισσότερους συλλόγους της CSL. Από τις 16 ομάδες που συμμετέχουν στο κινεζικό πρωτάθλημα οι 10 ανήκουν σε πολυεκατομμυριούχους, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι επιχειρηματίες του κατασκευαστικού κλάδου, ενώ οι υπόλοιπες 6 ανήκουν σε κρατικές επιχειρήσεις. Μοναδική εξαίρεση στο τραστ των κατασκευαστών που ελέγχουν την πλειονότητα των κινεζικών ομάδων είναι ο ιδιοκτήτης της Σανγκάης Σενχουά Ζου Γιουν που ελέγχει μια εταιρεία βιντεοπαιχνιδιών.
Ο κ. Γιουν «τίναξε την μπάνκα στον αέρα» παίρνοντας στη Σανγκάη τους Τιγκανά και Ανελκά ενώ πρότεινε στη Ρεάλ να αποκτήσει δανεικό τον Κακά πληρώνοντας το ύψους 9 εκατ. ευρώ ετήσιο συμβόλαιό του με τους Μερένχες! Με το συμβόλαιο του Ανελκά ο κ. Γιουν έσπασε το προηγούμενο ρεκόρ αμοιβής των 8 εκατ. ευρώ που πληρώνει από τον περασμένο Ιούλιο η πρωταθλήτρια της CSL Εβεργκράντε του Γκουαντζού για τον αργεντινό μεσοεπιθετικό Ντάριο Κόνκα, κορυφαίο παίκτη του βραζιλιάνικου πρωταθλήματος το 2009 και το 2010 με τη Φλουμινένσε. Ιδιοκτήτης της εν λόγω ομάδας είναι ο 6ος πλουσιότερος Κινέζος με προσωπική περιουσία 4,8 δισ. ευρώ, ονόματι Χου Ζιαγίν.
«Τυχοδιώκτες» και σκάνδαλα
Η παρουσία ξένων ποδοσφαιριστών στο κινεζικό πρωτάθλημα δεν είναι πρωτόγνωρο γεγονός. Ηδη από τη δεκαετία του 1990 και συγκεκριμένα το 1994 όταν μετατράπηκε σε επαγγελματικό αρκετοί, κυρίως, Βαλκάνιοι, Αφρικανοί και Λατινοαμερικανοί μετανάστευσαν για το μεροκάματο στον άγνωστο ποδοσφαιρικό πλανήτη Κίνα. Επρόκειτο όμως για δευτεροκλασάτους παίκτες ή «τυχοδιώκτες» όπως ο περίφημος Αγγλος Πολ Γκασγκόιν που έκανε ένα ολιγόμηνο πέρασμα ως παίκτης - προπονητής.
Το σκηνικό αυτό φαίνεται να αλλάζει από πέρυσι και το νέο σοκ για το σκάνδαλο διαφθοράς και στημένων αγώνων που συγκλόνισε το κινεζικό πρωτάθλημα. Η απόφαση της κινεζικής κυβέρνησης να εξυγιάνει τον χώρο συνοδεύτηκε από την εντολή της προς τους πάμπλουτους ιδιοκτήτες των ομάδων να επενδύσουν προσελκύοντας κορυφαίους παίκτες του κόσμου. Ετσι η έλευση του Ανελκά φαίνεται ότι είναι ένα επεισόδιο και όχι το τέλος του σίριαλ της μετακόμισης σταρ του ποδοσφαίρου στην Κίνα.
Ξένοι στους πάγκους
Ταυτόχρονα ενισχύεται η CSL με έμπειρους ξένους προπονητές. Τους περασμένους μήνες υπήρξε ένα κύμα μετανάστευσης ξένων τεχνικών στην Κίνα που ολοκληρώθηκε με τις προσλήψεις των Τιγκανά και Τεν Κάτε (Σαντόγνγκ Λουνένγκ). Είχε προηγηθεί η έλευση του πρώην προπονητή της Εθνικής Ιαπωνίας Τακέσι Οκάντα (Χανγκτζού), του βραζιλιάνου πρώην προπονητή της εθνικής νέων Σέρχιο Φαρίας (Γκουαντζού Φουλί), του Ολλανδού Γιαν Βερσλάιχεν (Χενάν), του Νοτιοκορεάτη Τσανγκ Βόε Ριόνγκ (Νταλιάν) με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή οι κινεζικές ομάδες να καθοδηγούνται από ξένους προπονητές με μία-δύο εξαιρέσεις, παρά το γεγονός ότι το πρωτάθλημα το 2011 κατέκτησε ένας κινέζος προπονητής ο Μα Λιν!
Η επιλογή των ξένων φαίνεται να ανταποκρίνεται περισσότερο στη διάθεση των ομάδων και των υπευθύνων του κινεζικού ποδοσφαίρου να μπολιαστεί το πρωτάθλημα με διαφορετικές εμπειρίες και πρακτικές ιδιαίτερα στον τομέα της ανάπτυξης και της αξιοποίησης των νέων παικτών. Προς το παρόν βέβαια οι ξένοι είναι αυτοί που ανεβάζουν το επίπεδο του πρωταθλήματος. «Αν δεν υπήρχαν οι ξένοι παίκτες τότε η CSL θα είχε το επίπεδο του γαλλικού εθνικού ερασιτεχνικού πρωταθλήματος (σ. σ. : τέταρτη κατηγορία)» διαπιστώνει ο Φιλίπ Τρουσιέ, πρώην προπονητής της Μαρσέιγ αλλά και πολλών εθνικών ομάδων (Ιαπωνία, Μαρόκο, Νιγηρία, Νότια Αφρική, Κατάρ), ο οποίος από τον περασμένο Φεβρουάριο έχει αναλάβει τη νεοφώτιστη Σενζέν Ρούμπι.

Επιχείρηση κάθαρση
Σούπερ διαφθορά με στημένα ματς
Το στίγμα της διαφθοράς και των σκανδάλων συνόδευε την Κινεζική Σούπερ Λίγκα (CSL) από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής της, το 2004. Η CSL κουβαλούσε όλα τα αμαρτήματα της πρόγονής της Jia-A, η οποία το 1998 είχε συγκλονισθεί από σκάνδαλα στημένων αγώνων και διαιτησιών. Ετσι το πρώτο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας ολοκληρώνεται μέσα σε έντονες διαμάχες και γενική καχυποψία. Το χαοτικό ξεκίνημα προκαλεί κατακόρυφη πτώση ενδιαφέροντος και μεγάλες οικονομικές ζημιές για τις ομάδες. Ηταν η συνέχεια μιας κατάστασης διαφθοράς που έπαιρνε χαρακτήρα εθνικού σπορ και οδηγούσε το κινεζικό ποδόσφαιρο στη γενική ανυποληψία. Ακόμη και η κρατική τηλεόραση είχε σταματήσει τη μετάδοση των αγώνων!
Τον Νοέμβριο του 2009 το υπουργείο Δημόσιας Τάξης της Κίνας εξήγγειλε μια εκστρατεία για να καθαρίσει το ποδόσφαιρο. Η συμμετοχή 12 οργανισμών του υπουργείου έδινε από μόνη της τη σημασία της επιχείρησης. Πολύ γρήγορα η επιχείρηση άρχισε να έχει θεαματικά αποτελέσματα με τη σύλληψη του πρώην προέδρου της ομοσπονδίας ποδοσφαίρου Γιανγκ Γιμίν και του πρώην επικεφαλής της επιτροπής διαιτησίας Ζανγκ Γιανκιάνγκ. Στη συνέχεια ήταν η σειρά δύο αναπληρωτών διευθυντών της ομοσπονδίας ενώ το αποκορύφωμα ήταν η σύλληψη του κορυφαίου κινέζου διαιτητή Λου Γιουν, του μοναδικού κινέζου ρέφερι που έχει σφυρίξει σε Μουντιάλ, το 2002. Συνολικά περισσότεροι από 100 παράγοντες, διαιτητές και προπονητές εμπλέκονται στο σκάνδαλο και αντιμετωπίζουν ακόμη και την ποινή του θανάτου για τις πράξεις τους!
Στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου ο Λου Γιουν ομολόγησε ότι είχε δωροδοκηθεί σε πολλούς αγώνες, ακόμη και σε ντέρμπι που έκρινε το πρωτάθλημα, το 2003, αποκομίζοντας συνολικά περίπου 100.000 ευρώ (ο μέσος μισθός στην Κίνα υπολογίζεται στα 230 ευρώ)!
Πηγή: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: