Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Ως τις 5 Μαρτίου τα πρώτα 30 δισ. ευρώ!!

Ως τις 5 Μαρτίου τα πρώτα 30 δισ. ευρώ
Με μορφή ομολόγων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), ύψους 30 δισ. ευρώ, θα χορηγηθεί η πρώτη δόση της νέας δανειακής σύμβασης προς τη χώρα, προκειμένου να ολοκληρώσει - ως τις 5 Μαρτίου - την ανταλλαγή των ομολόγων των ιδιωτών με νέα κουρεμένα ομόλογα (PSI).

Αυτό προβλέπεται μεταξύ άλλων στις συμβάσεις, οι οποίες συνόδευαν χθες το νομοσχέδιο για το Μνημόνιο, ρυθμίζοντας τις διάφορες διαδικασίες σχετικά με το κούρεμα.

Για τα υπόλοιπα 100 δισ. ευρώ του δανείου, που αφορούν την κάλυψη των ελληνικών δανειακών αναγκών, θα ακολουθήσει άλλη, ξεχωριστή σύμβαση.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, είπε χθες στη Βουλή ότι η διατύπωση πρότασης προς τους ιδιώτες πιστωτές της χώρας προκειμένου να προσέλθουν για να ανταλλάξουν τα ομόλογά τους θα αρχίσει επισήμως την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου.

Η διαδικασία, όπως αναφέρουν τα Νέα, αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 5 Μαρτίου.

Εν τω μεταξύ, αναμένεται να νομοθετηθούν και οι ρήτρες συλλογικής δράσης (CAC's), με τις οποίες θα υποχρεώνονται όλοι οι κάτοχοι ομολόγων να συμμετάσχουν στο κούρεμα, εφόσον έχει εξασφαλιστεί ένα υψηλό ποσοστό εθελοντικής συμμετοχής.

Συνολικά, ομόλογα 200 δισ. ευρώ θα υποστούν κούρεμα 50% επί της ονομαστικής τους αξίας, απαλλάσσοντας τη χώρα από 100 δισ. ευρώ χρέος. Από τα υπόλοιπα 100 δισ., τα 70 δισ. ευρώ θα ανταλλαγούν με νέα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου διάρκειας 30 ετών, ενώ για τα 30 δισ. ευρώ οι τράπεζες θα αποζημιωθούν με τα ομόλογα του EFSF.

Σύμφωνα με τις συμβάσεις, εφαρμοστέο δίκαιο είναι το αγγλικό, ενώ αρμόδια για την εκδίκαση ενδεχόμενης διαφοράς είναι τα δικαστήρια του Λουξεμβούργου.

Πηγή: newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: