Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

“Απειλούσαν πως θα μου σπάσουν χέρια και πόδια”

Ο 29χρονος Σέρβος μπακ, Ντράγκισα Πέγιοβιτς σοκάρει με την αποκαλυπτική διήγηση του για την μαφία του ποδοσφαίρου που έστηνε αγώνες. Απηυδισμένος διηγείται πως έφασε στο σημείο να εγκαταλείψει το επαγγελματικό ποδόσφαιρο ρισκάροντας τη ζωή του!
“Απειλούσαν πως θα μου σπάσουν χέρια και πόδια”
Ντράγκισα Πέγιοβιτς αποφάσισε να δημοσιοποιήσει τις δυσάρεστες εμπειρίες που βίωσε στον χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

Αν και είναι μόλις 29 ετών θεωρείται βετεράνος, αφού αποφάσισε να ρίξει μαύρη πέτρα πίσω του καταλήγοντας στην ερασιτεχνική Μπάνε Ράσκα.
Ο Σέρβος μπακ μίλησε για την μαύρη περίοδο της καριέρας του. Με φωνή τρεμάμενη, θλιμμένο βλέμμα τόλμησε να γκρεμίσει βαθιά ριζωμένα ταμπού σε ότι αφορά την «ομερτά» που παρατηρείται στον χώρο του ποδοσφαίρου για τα στημένα ματς.

“Είμαι ο Ντράγκισα Πέγιοβιτς 29 ετών, επαγγελματίας ποδοσφαιριστής από την Σερβία. Παίζω επαγγελματικό ποδόσφαιρο εδώ και 12 χρόνια. Αγωνίστηκα στην Μπόρατς Τσάτσακ για έξι σεζόν. Σε αυτό το διάστημα, υπήρχαν πάντα προβλήματα σε σχετικά με βία και ρατσισμό.

Θυμάμαι ένα παιχνίδι, όπου οπαδοί της ομάδας μου επιτέθηκαν στον συμπαίκτη μου από τη Ζιμπάμπουε, Μάικ Ταμβανιέρα επειδή ήταν μαύρος. Ήταν το πρώτο κρούσμα ρατσισμού. Ο ρατσισμός παραμένει πρόβλημα.

Την περασμένη σεζόν βίωσα έπεσα θύμα σωματικής επίθεσης από έναν παράγοντα της ομάδας μπροστά στους συμπαίκτες μου, επειδή ρώτησα πότε θα πληρωθούμε τον μισθό μας.

Όταν είχα προτάσεις για να αγωνιστώ σε ομάδα του εξωτερικού με εκβίασαν και με έβριζαν. Δεν με άφησαν να παίξω εκτός Σερβίας, επειδή κάποιοι παράγοντες του συλλόγου ήθελαν χρήματα από μένα.

Για έξι χρόνια πολλοί ποδοσφαιριστές δέχθηκαν κρούσεις για να στήσουν παιχνίδια. Όποιος αρνούνταν τον έδιωχναν.

Πήρα μέρος σε στημένα ματς, όχι επειδή το ήθελα, αλλά επειδή έπρεπε. Ήμουν αναγκασμένος από τη διοίκηση.

Εάν είχα αρνηθεί, δεν θα έπαιρνα τον μισθό μου και δεν θα είχα οικονομικούς πόρους για να βοηθήσω την οικογένεια μου.

Παραμονές του αγώνα, με καλούσαν στο τηλέφωνο. Έρχονταν στο ξενοδοχείο και με οδηγούσαν τη νύχτα στην πόλη για ώρες. Με εκβίαζαν και με απειλούσαν πως θα μου δώσουν μόνο 3.000 σερβικά δηνάρια αντί για 15.000 δηνάρια που ήταν ο μισθός μου.

Αρκετές φορές με απειλούσαν πως θα σπάσουν τα χέρια μου και τα πόδια μου εάν δεν έκανα αυτό που ήθελαν”.

O Πέγιοβιτς αισθάνθηκε ταπεινωμένος και ηττημένος. Σε μία ύστατη προσπάθεια να περισώσει την αξιοπρέπεια του αποφάσισε να εγκαταλείψει την Μπόρατς Τσάτσακ και το επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

“Πλέον είμαι ποδοσφαιριστής της Νόβι Παζάρ, όμως αγωνίζομαι δανεικός στην Μπάνε Ράσκα. Είμαι χαρούμενος που δεν αγωνίζομαι σε επαγγελματικό σύλλογο, παρότι ήμουν ένας από τους καλύτερους αμυντικούς στη Σερβία.

Γνωρίζω πως δεν θα έκανα ποτέ καλύτερη καριέρα γιατί αγωνιζόμουν πάντα για τους άλλους και όχι για τον εαυτό μου.

Τώρα μετά βίας επιβιώνω δεν επειδή κερδίζω σχεδόν τίποτα από το ποδόσφαιρο. Το μόνο που με παρηγορεί είναι πως δεν είμαι μόνος.

Το ποδόσφαιρο στη Σερβία είναι γεμάτο εγκλήματα και εγκληματίες. Δεν μπορώ να τους αντιμετωπίσω ή να παλέψω μαζί τους. Τους αφήνω μόνους.

Οι εγκληματίες στο Σερβικό ποδόσφαιρο πάντα κοιτάζουν τα συμφέροντα τους και χρησιμοποιούν κάθε μέσο για να πετύχουν τους στόχους τους.

Οι παίκτες πρέπει να παραμένουν σιωπηλοί και υποφέρουν από τη στιγμή που δεν υπάρχει συμπαράσταση από την πολιτεία και τους αξιωματούχους της”.

Όπως τόνισε ο Πέγιοβιτς δεν ήταν ο μοναδικός ποδοσφαιριστής που υπέφερε λόγω των κακών διοικήσεων. Ήλπιζε πως θα κάνει καριέρα ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, ένα όνειρο πολλών νέων παιδιών, που εξελίχθηκε στον απόλυτο εφιάλτη.

“Ο Πέγιοβιτς είναι ένας ήρωας” σχολίασε το μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εμινέ Μποζκούρτ προσθέτοντας:

“Χρειαζόμαστε περισσότερους παίκτες να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Ντράγκισα Πέγιοβιτς. Χρειαζόμαστε περισσότερους ποδοσφαιριστές για να πουν τι τους συμβαίνει”.

ΠΗΓΗ: Sport24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: