Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Πρώτη φορά… γιορτάζει!!

Πρώτη φορά… γιορτάζει!
Η Ζάμπια ανέβηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της, στο ψηλότερο σκαλί του αφρικανικού βάθρου! Στον μεγάλο τελικό του φετινού Κόπα Άφρικα, επιβλήθηκε της Ακτής Ελεφαντοστού με 8-7 στα πέναλτι (0-0 η κανονική διάρκεια) και μετά τον χαμένο τελικό του 1994, επέστρεψε για να κατακτήσει το τρόπαιο! Χαμένο πέναλτι για τους Ιβοριανούς στο 70ο λεπτό με τον Ντρογκμπά, Κόλο Τουρέ και Ζερβίνιο αστόχησαν στη «ρώσικη ρουλέτα»!

Το ματς:

Η Ζάμπια κόντρα στο «θηρίο» δεν δείλιασε και στα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης ήταν αυτή που έδειχνε να πατάει πιο σταθερά στον αγωνιστικό χώρο! Η Ακτή Ελεφαντοστού χρειάστηκε περίπου 20 λεπτά για να προσαρμοστεί στο παιχνίδι, αλλά μόλις το έκανε, τότε απέκτησε την κατοχή της μπάλας και με την υπεροχή της ανάγκασε τη Ζάμπια να την περιμένει στα καρέ της. Η βροχή που προηγήθηκε της αναμέτρησης είχε κάνει εξαιρετικά βαρύ τον χλοοτάπητα και εξαιτίας αυτού πολλές μπαλιές χάνονταν και πολλές επιθέσεις σταματούσαν. Με τη συμπλήρωση του ημιώρου ο Γιάγια Τουρέ έφτασε κοντά στο γκολ έπειτα από ωραία ασίστ του Ντρογκμπά με «τακουνάκι» μέσα στην περιοχή, αλλά το σουτ πέρασε άουτ.

Η Ακτή συνέχισε και στο δεύτερο ημίχρονο σε ρόλο πρωταγωνιστή, κυκλοφορούσε τη μπάλα και ανέπτυσσε το παιχνίδι της όσο το δυνατόν καλύτερα. Η Ζάμπια τόλμησε βλέποντας και καταλαβαίνοντας ότι δεν είχε τίποτα να χάσει, αλλά οι Ιβοριανοί βρήκαν τα κενά που έψαχναν στην αντίπαλη άμυνα και στο 69ο λεπτό, ο Ζερβίνιο ανατράπηκε από τον Τσάνσα, κερδίζοντας πέναλτι! Την εκτέλεσή του ανέλαβε ο Ντρογκμπά, όπως έστειλε τη μπάλα πάνω από τα δοκάρια για να παραμείνει το 0-0! Φυσικά, η εξέλιξη αυτή αποτέλεσε ακόμη μια αφορμή για τη Ζάμπια ώστε να κυνηγήσει το γκολ και το παιχνίδι άνοιξε όσο ποτέ άλλοτε!

Στα 90 λεπτά της κανονικής διάρκειας τα δίχτυα δεν κουνήθηκαν ούτε για μια φορά και οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στην παράταση! Ο τελικός λίγο έλειψε να μετατραπεί σε… οικογενειακή υπόθεση, αλλά στο 96’, ο Κρίστοφερ Κατόνγκο έστειλε τη μπάλα στο δοκάρι έπειτα από πάσα του αδερφού του, Φέλιξ! Εν τέλει, το ματς έφτασε στα πέναλτι…

Στη «ρώσικη ρουλέτα», η Ακτή αποδείχθηκε πιο άτυχη, αφού οι Κόλο Τουρέ και Ζερβίνιο αστόχησαν στο 7ο και το 8ο πέναλτι των Ιβοριανών και ο Σούνζου σκόραρε για να δώσει το τρόπαιο στη Ζάμπια με το τελικό 8-7! Ένα χαμένο πέναλτι για τους νικητές, με τον Καμπάλα.

Στα επινίκια οι παίκτες της Ζάμπια αφιέρωσαν τη νίκη στους 18 παίκτες που είχαν χάσει τη ζωή τους σε αεροπορικό δυστύχημα το 1993, όταν ταξίδευαν για έναν αγώνα των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:
Ζάμπια: Κένεντι, Μουίν, Μουσοντά (12’ Μουλένγκα, 73’ Φ. Κατόνγκο), Σούνζου, Ιμόντ, Ενκάουσου, Σινκαλά, Λούνγκου, Τσάνσα, Κ. Κατόνγκο, Καλάμπα, Μαγιούκα

Ακτή Ελεφαντοστού: Μπάρι, Τίινι, Κ. Τουρέ, Μπαμπά, Γκόσο, Ζοκορά, Τιοτέ, Γ. Τουρέ (87’ Μπόνι), Ζερβίνιο, Καλού (Γκραντέλ), Ντρογκμπά

πηγή: sportfm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: