Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Ανταλλαγή επιστολών για το ντέρμπι!!

Η απόφαση της NOVA να έχει ξεχωριστή μετάδοση στο ντέρμπι για τους φίλους του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού, έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Ο ΠΣΑΤ έστειλε επιστολή στο συνδρομητικό και αυτό απάντησε.
Ανταλλαγή επιστολών για το ντέρμπι!
Η αλήθεια είναι πως η πρωτοποριακή ενέργεια της NOVA να έχει τρεις διαφορετικούς σχολιαστές για το ντέρμπι της Κυριακής (ο ένας για τους φίλους του Παναθηναϊκού, ο άλλος για τους φίλους του Ολυμπιακού και το τρίτος για τους υπόλοιπους), έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις.

Ο ΠΣΑΤ εξέφρασε την αντίδρασή του με επιστολή που έστειλε στο συνδρομητικό, που με την σειρά του απάντησε στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αθλητικού Τύπου. Αντιδράσεις υπήρξαν και από πολλούς συναδέλφους που μέσω ραδιοφωνικών εκπομπών εξέφραζαν την αντίθεσή τους για το συγκεκριμένο θέμα. Όσον αφορά τις επιστολές, αρχικά παραθέτουμε την απάντηση της NOVA και εν συνεχεία αυτή του ΠΣΑΤ, στην οποία είχαμε αναφερθεί: «Αξιότιμε κ. Γερακάρη,
Σε συνέχεια της επιστολής σας, θα ήθελα να σας εκφράσω τις αντιρρήσεις μου ως προς το περιεχόμενο των τοποθετήσεων σας.

Εμείς στη Nova πρεσβεύουμε την δυνατότητα επιλογών, την καινοτομία και την τηλεοπτική εμπειρία, έννοιες που δεν πρέπει να συγχέονται με το επάγγελμα της δημοσιογραφίας. Αντιθέτως, το επάγγελμα αυτό το τιμούμε και το σεβόμαστε. Ο Όμιλος Forthnet εμπράκτως σέβεται και στηρίζει το δημοσιογραφικό επάγγελμα και όπως από τη θέση του Προέδρου του ΠΣΑΤ πιθανώς γνωρίζετε, περικλείει στους κόλπους του ένα δημοσιογραφικό οργανισμό με πολυάριθμο επιτελείο αθλητικών δημοσιογράφων που εργάζονται σε καθημερινή βάση για να παράγουν το αθλητικό περιεχόμενο των εκπομπών της Nova, τόσο στα κανάλια novasports, όσο και στο δικτυακό τόπο www.novasports.gr.

Με την εμπειρία επομένως που έχουμε στη μετάδοση αθλητικών γεγονότων, μας προκαλεί εντύπωση ότι αντιτίθεστε στη δυνατότητα επιλογών που παρέχουμε στο τηλεοπτικό κοινό στο επερχόμενο αγώνα ΠΑΟ-ΟΣΦΠ, «ανακαλύπτοντας» στη Nova την έννοια του «χρωματισμού» και τη διατάραξη της ηρεμίας του φίλαθλου κόσμου…

Σας διαβεβαιώνουμε λοιπόν, ότι οι εν λόγω δημοσιογράφοι που επιλέχθηκαν, θα κάνουν μια ψυχαγωγικού χαρακτήρα μετάδοση, με σκοπό να δώσουν μια ακόμα διάσταση στην παρακολούθηση του ματς και όχι για να εγείρουν οπαδική μισαλλοδοξία και φανατισμό, όπως αφήνετε να εννοηθεί.

Στο εξωτερικό εξάλλου, η συγκεκριμένη ψυχαγωγική διάσταση στις μεταδόσεις, έχει γίνει ήδη αποδεκτή με ενθουσιασμό από το κοινό και έχει αγκαλιαστεί ως καινοτομία (Αγγλία σε αντίστοιχα σπουδαίους αγώνες, Ιταλία κ.α.). Στην Ελλάδα του 2012, γιατί πρέπει πάλι να μιλάμε για κερκόπορτες και Ασκούς του Αιόλου, όταν πραγματικά τα παραδείγματα άλλου είδους «χρωματισμένης δημοσιογραφίας» βρίσκονται και με τη δική σας ανοχή τριγύρω μας; Με το ίδιο σκεπτικό, όλα τα «χρωματισμένα» οπαδικά ή κομματικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία προφανώς και επιλεκτικά αγνοείτε στην επιστολή σας, δεν θα πρέπει να αντλούν εργαζόμενους από το χώρο της δημοσιογραφίας…
Κύριε Πρόεδρε του ΠΣΑΤ, είναι καταστρατήγηση των αρχών της δημοσιογραφικής δεοντολογίας (όπως επικαλείστε στην επιστολή σας) η δυνατότητα επιλογής περιγραφής ενός ποδοσφαιρικού αγώνα (όχι η επιβολή της) και δεν αποτελεί καταστρατήγηση τα εξώφυλλα που καθημερινά διαβάζουμε στον οπαδικό Τύπο και τα αντίστοιχα οπαδικά sites;

Δεν είναι καταστρατήγηση των αρχών της δημοσιογραφικής δεοντολογίας όταν αθλητικοί ρεπόρτερ μιλούν σε πρώτο ενικό ή κυρίως πρώτο πληθυντικό αναφερόμενοι στις ομάδες που καλύπτουν (κερδίσαμε, η ομάδας μας κ.λπ.); Όταν οι ρεπόρτερ ομάδων ή δημοσιογράφοι γνωστής οπαδικής ταυτότητας κάνουν μεταδόσεις στο ραδιόφωνο, όπου δεν υπάρχει και δυνατότητα άλλης επιλογής;

Σας υπενθυμίζουμε ότι η Nova δεν επιβάλλει ούτε τον κ. Γέμελο, ούτε τον κ. Γκόντζο. Απλά δίνει επιπλέον επιλογές στο κοινό.
Και εν πάσει περιπτώσει γιατί δεν παρεμβαίνει ο ΠΣΑΤ όταν υπάρχουν δημοσιεύματα που στοχοποιούν συναδέλφους δημοσιογράφους (π.χ. ο τάδε σπίκερ φοράει οπαδικά γυαλιά);

Θεωρούμε ότι αντί για «δεοντολογική» αντίδραση σε κάθε καινοτομία, πρέπει η κοινωνία, αλλά και ο φορέας που εκπροσωπείτε να είναι πιο δεκτικός στη δυνατότητα επιλογών και να μην κινδυνολογεί γύρω από τη βία και τις αφορμές που την εγείρουν, όταν μάλιστα την έχει αφήσει όλα αυτά τα χρόνια χωρίς καμία δυναμική παρέμβαση να εκτρέφεται μέσα από τις σελίδες οπαδικών μέσων…

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι ο Όμιλος Forthnet και η Nova είναι ο μόνος φορέας ποιοτικής αναβάθμισης του τηλεοπτικού προϊόντος της SuperLeague, ο οποίος εν μέσω συνεχούς χλευασμού και υποβάθμισης του, συνεχίζει εμπράκτως να επενδύει σε καινοτόμες υπηρεσίες και εφαρμογές που αποθεώνουν τη δυνατότητα επιλογών των θεατών: 3D μετάδοση και δυνατότητα προσωποποιημένου σχολιασμού.
Ας συμβάλουμε όλοι λοιπόν στην αναβάθμιση του προϊόντος. Μην αναζητείτε στη Nova το εξιλαστήριο θύμα της κάθαρσης του δημοσιογραφικού επαγγέλματος από τον οπαδικό Τύπο.
Ευχαριστώ,
Πάνος Παπαδόπουλος
Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου Forthnet»

Η επιστολή του ΠΣΑΤ

«Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικών Συντακτών (ΠΣΑΤ), εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή του στην «καινοτομία» της συνδρομητικής τηλεόρασης για τριπλό σχολιασμό («πράσινο», «ερυθρόλευκο» και «κανονικό») του ντέρμπι μεταξύ του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού, που θα γίνει την προσεχή Κυριακή στο ΟΑΚΑ, απέστειλε επιστολή στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της NOVA, κ. Πάνο Παπαδόπουλο, ενώ ενημέρωσε το Δ.Σ, αλλά και το Εποπτικό Όργανο Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΣΑΤ κατέληξε, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση των μελών του ότι, οι επαγγελματίες αθλητικοί δημοσιογράφοι μεταδίδουν όλους τους αγώνες με αντικειμενικότητα και σεβόμενοι τη δεοντολογία, αρνούμενοι κατηγορηματικά να φορέσουν τον μανδύα του «πράσινου», του «κόκκινου», του «κίτρινου», του «μαύρου» κλπ σχολιαστή.
Αναλυτικά, η επιστολή που απέστειλε ο ΠΣΑΤ, τη Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012, στον κ. Πάνο Παπαδόπουλο:
«Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία, που είχαμε, την Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012, είμαι υποχρεωμένος, εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικών Συντακτών (ΠΣΑΤ), να σας μεταφέρω την έντονη ανησυχία και τον προβληματισμό των μελών του, για την «μεγάλη καινοτομία της NOVA», όπως αναφέρετε σε σχετική ανακοίνωσή σας, και η οποία έρχεται σε ευθεία αντίθεση, αν όχι καταστρατήγηση των αρχών της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και με την επιβαλλόμενη ευθύνη όλων μας, να συμβάλλουμε στη διατήρηση κλίματος ηρεμίας μεταξύ των φιλάθλων και ομαλής διεξαγωγής των αγώνων ποδοσφαίρου. Ιδιαίτερα, μας απασχόλησε, κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. την Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012, η «προσωποποιημένη δυνατότητα» παρακολούθησης του ντέρμπι Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός, με επιλογή από τρεις σχολιασμούς, ενός «πράσινου», ενός «ερυθρόλευκου» και της NOVA.
Θεωρούμε, πέραν των αναφερομένων, ότι η «καινοτομία» αυτή δημιουργεί σοβαρό προηγούμενο υψηλού ρίσκου και επικινδυνότητας, καθώς ουδείς θα μπορεί εφεξής να αρνηθεί στο φίλαθλο κόσμο των άλλων 14 ομάδων της Super League, τη δυνατότητα να έχουν έναν «δικό» τους σχολιαστή, στους αγώνες του πρωταθλήματος που, όπως γνωρίζετε, βρίσκεται στην τελική και πιο κρίσιμη φάση του. Δεν είμαστε εναντίον των νέων ιδεών και καινοτομιών, όσον αφορά την παραγωγή και τη μετάδοση αγώνων ποδοσφαίρου και άλλων αθλημάτων, αλλά η συγκεκριμένη επιλογή της εταιρίας σας, φοβούμαστε ότι θα ανοίξει τον Ασκό του Αιόλου και, μάλιστα, σε μια περίοδο ευρύτερων κοινωνικών εντάσεων.
Το Δ.Σ. του ΠΣΑΤ, εκτός από τη διαμαρτυρία του προς την εταιρία σας για την απόφασή της αυτή, είναι υποχρεωμένο να ενημερώσει το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ και να προσφύγει και στο Εποπτικό Όργανο Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ, σχετικά και με τη συμπεριφορά των δύο δημοσιογράφων-μελών της Ένωσης, που αποδέχθηκαν το ρόλο του «εκπροσώπου» και «εκφραστή» των «πράσινων» και των «ερυθρόλευκων» συνδρομητών της NOVA.
Ειλικρινά, λυπούμαστε για τη δημοσιοποίηση των αντιρρήσεών μας, αλλά είμαστε αναγκασμένοι να περιφρουρήσουμε, όπως και το καταστατικό μας επιτάσσει, τις αρχές και τις αξίες της αντικειμενικής και ανεπηρέαστης πληροφόρησης της κοινής γνώμης, θέση την οποία γνωρίζετε καλύτερα παντός άλλου, όταν συνεργάτης σας έπεσε θύμα προπηλακισμού στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, προ ολίγων μηνών.
Ευχόμαστε να επανεκτιμήσετε την επιλογή σας και να μη χρειαστεί να επανέλθουμε σε αυτή την υπόθεση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: