Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Το επί ίσοις όροις δικαίωμα!!

Για κάθε Κεβιγί θα υπάρχει μία Γκρόιτερ Φιρτ. Για κάθε αρνητικό, ένα θετικό, για κάθε δυσάρεστο κάτι ευχάριστο. Γράφει ο Θανάσης Κελαντώνης.
Το επί ίσοις όροις δικαίωμα
Ισορροπία της φυσικής ζωής μέσω άγραφων νόμων που διαταράσσονται απ' τον άνθρωπο, χωρίς να καταργούνται, ένεκα αδυναμίας αυτού να αποδεχτεί την ύπαρξή τους.
Οχι, δεν θα το ρίξουμε στα μεταφυσικά περί αποδοχής ανώτερου όντος ή ό,τι άλλο, καθείς πιστεύει αυτό που θεωρεί πιο πιστευτό για τον εαυτό του. Θα αρκεστούμε στα δύο προχθεσινά παραδείγματα. Η Κεβιγί έκανε στη θεωρία υπέρβαση. Μικρή και αδύναμη, στα χαρτιά, απέκλεισε με γκολ του Αγινά στο 118' από το Κύπελλο Γαλλίας τη Μαρσέιγ. Οσο μικρή μπορεί να θεωρείται ομάδα που μετράει ήδη δέκα τέσσερις αποκλεισμούς «ανώτερων» αντιπάλων.
Η Γκρόιτερ Φιρτ έφτασε ένα σουτ, αυτό του Ιλκάι Γκιντογκάν στο 120', μακριά από τη δική της. Οσο όμορφη ήταν, όμως, η βραδιά για την πρώτη τόσο οδυνηρή ήταν για τη δεύτερη. Τελευταίο δευτερόλεπτο της παράτασης, έσχατο σουτ. Η μπάλα στο δεξί δοκάρι της εστίας του Γιασμίν Φέιζιτς που πέρασε στο 118' στο παιχνίδι με την Ντόρτμουντ ως «εξπέρ» στις αποκρούσεις πέναλτι.
Απ' το δοκάρι η μπάλα χτύπησε στην πλάτη του πεσμένου κορμιού του και κατέληξε στα δίχτυα. Οδύνη πόνου για την Γκρόιτερ Φιρτ. Ηδονή απόλαυσης για την Κεβιγί κάποια (αρκετά) χιλιόμετρα μακριά. Δύο διαφορετικές εκβάσεις και περιπτώσεις, σε δύο ίδιους ποδοσφαιρικούς κόσμους.
Τον γερμανικό και τον γαλλικό, που δίνουν την ευκαιρία σε όλους, μα όλους, να διεκδικήσουν την υπέρβαση. Κι ας στενοχωρηθούν στο τέλος. Θα το έχουν προσπαθήσει τουλάχιστον και θα τους έχει δοθεί η δυνατότητα να το επιχειρήσουν με ίσους όρους.
Ποδοσφαιρικοί κόσμοι καθρέφτες κοινωνιών που δεν είναι τέλειες, έχουν όπως όλες τις αδικίες τους, αλλά στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αποδίδουν δικαιοσύνη. Πρώτιστα, όμως, το επί ίσοις όροις δικαίωμα στην ευκαιρία. Ο αντίστοιχος ελληνικός καθρέφτης, ποδοσφαιρικός και κοινωνικός, περιλαμβάνει τέτοιες στιγμές μόνο ως εξαίρεση στον κανόνα της αντανάκλασής του.
Πηγή: Goal

Δεν υπάρχουν σχόλια: