Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Όταν ο Πάμπλο "ζωγράφισε" στον "βράχο"

Είναι από τους ποδοσφαιριστές που δεν "μαγνητίζουν" το κοινό, αλλά από εκείνους που λατρεύουν να έχουν οι προπονητές. Γράφει ο Δημήτρης Χριστοφιδέλλης.
Όταν ο Πάμπλο "ζωγράφισε" στον "βράχο"
Ένας πιστός «στρατιώτης», που ξέρει όσο λίγοι να κάνει σωστά τη δουλειά που πρέπει στα χαφ. Ένα δεύτερο «οχτάρι» ή «δεκάρι» στη μεσαία γραμμή,το οποίο ξέρει να οργανώνει καλά το παιχνίδι της ομάδας, αλλά παράλληλα να είναι αποτελεσματικός και ανασταλτικά.
Ο Πάμπλο Ορμπάιθ δεν ανήκει στην κατηγορία των ποδοσφαιριστών τους οποίους οι φίλαθλοι τρέχουν να υποδεχτούν στα αεροδρόμια, ωστόσο, η ποιότητά του είναι αναμφισβήτητη. Τα μαρτυρά άλλωστε η πορεία και το παρελθόν του στη Πριμέρα Ντιβιζιόν με τη φανέλα της Αθλέτικ Μπιλμπάο (263 συμμετοχές στο πρωτάθλημα).
Ο καλός μαθητής Ορμπάιθ
Ο Βάσκος μέσος ξέρει να «διαβάζει» το παιχνίδι του αντιπάλου, πασάρει σωστά, δημιουργεί προϋποθέσεις αντεπίθεσης, αξιοποιεί τους συμπαίκτες του ενώ, παράλληλα, μαρκάρει αποτελεσματικά και το κυριότερο αποτελεί ένα σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα. Και βέβαια του αναλογεί ένα μερίδιο της επιτυχίας του Ολυμπιακού, ο οποίος το τελευταίο δίμηνο έχει δεχτεί μόλις δύο τέρματα σε 13παιχνίδια σε Ελλάδα και Ευρώπη, εκείνα από τη Μέταλιστ στο τελευταίο δεκάλεπτο του αγώνα ρεβάνς στο Φάληρο.
Μπορεί να μην είναι γρήγορος και το «χαφ-σκυλί» που θα επιθυμούσαν πολλοί, αλλά έκανε και συνεχίζει να κάνει τη δουλειά του με τον καλύτερο τρόπο. Ενδεχομένως, να υποστηρίξουν κάποιοι, ότι ο Βαλβέρδε επιμένει να χρησιμοποιεί συνεχώς τον Βάσκο ποδοσφαιριστή, επειδή είναι «δικό του» παιδί. Ανασύρετε, όμως, από τη μνήμη σας την εικόνα, την απόδοση και την προσφορά του Ορμπαϊθ μέσα στη σεζόν στα παιχνίδια του πρωταθλήματος και της Ευρώπης.
Ζωγράφισε πάνω στον βράχο...
Ο «βράχος» Όλοφ Μέλμπεργκ ήταν εκείνος που έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στο ματς Κυπέλλου με τον ΟΦΗ (όπως και σε πολλά ακόμα μέσα στην περίοδο, με την εξαιρετική του παρουσία στο κέντρο της άμυνας), αλλά ο πολυτιμότερος παίκτης του αγώνα ήταν ο Ορμπάιθ.
Ο Πάμπλο μπορεί να μην έκανε το καλύτερό του παιχνίδι με τη φανέλα του Ολυμπιακού, αλλά με τις ενέργειές του και τη γενικότερη παρουσία του…. «ζωγράφισε» πάνω στον… «βράχο» του ΟΦΗ.
Ο 33χρονος μέσος, ελλείψει και των Ιμπαγάσα, Μακούν, πήρε περισσότερες επιθετικές πρωτοβουλίες και βρήκε τον τρόπο να κυλήσουν οι «ερυθρόλευκοι» τον τεράστιο «όγκο»που είχε τοποθετήσει ο Νίκος Αναστόπουλος μπροστά από την εστία του νεαρού Σαχσανίδη, φτάνοντας στο γκολ.
Η σημασία του εκτός έδρας γκολ
Ο ΟΦΗ αδίκησε τον εαυτό του στο συγκεκριμένο παιχνίδι, καθώς έχει παίξει καλό ποδόσφαιρο μέσα στη σεζόν, ενώ στον αγώνα πρωταθλήματος με αντίπαλο τον Ολυμπιακό στο «Γ.Καραϊσκάκης», αν και βρέθηκε πίσω στο σκορ με 2-0, ρίσκαρε και κατόρθωσε να πετύχει δύο τέρματα παίρνοντας τον βαθμό της ισοπαλίας. Θα πείτε, βέβαια, άλλο τα διπλά παιχνίδια στο Κύπελλο, κι άλλο ένας αγώνας πρωταθλήματος. Ναι, όμως έχει κι άλλη σημασία και το εκτός έδρας γκολ.
Ο Ολυμπιακός έχει το πάνω χέρι για την πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποτιμήσει τον ΟΦΗ, πιστεύοντας ότι θα κάνει τουρισμό στις 4 Απριλίου στην Κρήτη. Ο Βαλβέρδε το γνωρίζει, γι΄αυτό έσπευσε μετά το παιχνίδι να κρατήσει χαμηλά την μπάλα.
Ο εξαιρετικός Αμπντούν
Πέρα από την απόδοση του Ορμπαϊθ, αλλά και του Μέλμπεργκ ο οποίος έδωσε τη νίκη στον Ολυμπιακό, εξαιρετικός ήταν για ακόμα έναν αγώνα ο Αμπντούν. Ο Αλγερινός μεσοεπιθετικός αντέστρεψε το κλίμα που υπήρχε για τον ίδιο στις εξέδρες και σε αυτό μεγάλο ρόλο έπαιξε το τέρμα που πέτυχε εναντίον του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ.
Ο Βαλβέρδε ξεκούρασε τους Ιμπαγάσα, Μακούν, Καζίμ, Μοντέστο, αλλά και τον Α. Παπαδόπουλο τον οποίο κράτησε στον πάγκο, ενώ ο Ολυμπιακός από τις 25 Ιανουαρίου κι έπειτα έχει εννέα νίκες στις εγχώριες διοργανώσεις (επτά στο πρωτάθλημα και δύο στο Κύπελλο), χωρίς να δεχτεί τέρμα (20-0).
Πηγή: contra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: