Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Η εξομολόγηση του "Κωστέ"!

Τα... εσώψυχά του για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε από τη μέρα που ανέλαβε την ΑΕΚ έβγαλε ο Νίκος Κωστένογλου σε δηλώσεις του στον NOVA Σπορ FM.
Η εξομολόγηση του "Κωστέ"
Αφού άφησε αιχμές, λοιπόν, για την κριτική που του ασκήθηκε, μίλησε για προβλήματα που σε άλλη ΑΕΚ θα είχαν σημάνει την αποχώρηση αυτών που τα προκάλεσαν και τα οποία απαίτησαν να βάλει το συμφέρον της ομάδας πάνω από το «εγώ» του.
Τόνισε, δε, ότι η ΑΕΚ «είναι θρησκεία και ιδέα» και ευχήθηκε να βρεθεί μια διοικητική λύση που θα το επιβεβαιώσει για μια ακόμα φορά.

Αναλυτικά όσα είπε ο Κωστένογλου
Για το αν είναι ευχαριστημένος από την κατάληξη της χρονιάς: «Ήταν μεγάλη επιτυχία για την ομάδα το ότι πήρε το καλό εισιτήριο για το Europa League. Ξεπέρασε τις δυνατότητες της και κατάφερε μέχρι το τελευταίο παιχνίδι να παίξει τον στόχο του Champions League. Νομίζω ότι ξεπέρασε κάθε προσδοκία η εικόνα και η κατάληξη. Αυτή την αίσθηση έχω εγώ ως προπονητής της ομάδας και νομίζω ότι την ασπάζεται και πολύς ακόμα κόσμος».
Για την κριτική που δέχθηκε: «Θέλω καταρχάς να ευχαριστήσω τον κόσμο για τη συμπαράστασή του. Παρόλο που είναι μεγαλύτερος σε αριθμό απ’ αυτόν που ερχόταν στο γήπεδο, καταλαβαίνω τη στεναχώρια του για την κατάσταση στη χώρα και στην ομάδα. Από ‘κει και πέρα, ήταν πολύ σημαντική η συμβολή των παικτών, που κατάφεραν να συνυπάρξουν με το τεχνικό επιτελείο και να ανταπεξέλθουμε όλοι μαζί στις υποχρεώσεις μας.
Και πιστεύω ότι και οι ρεπόρτερ που καλύπτουν τα θέματα της ΑΕΚ είχαν καλή στάση και στήριξαν την προσπάθεια. Εκτός από μια κατευθυνόμενη πλευρά, που φέρει μάλιστα και το όνομα του συλλόγου και συνεχώς αλλοιώνει τα πράγματα και μεταφέρει αναλήθειες».
Για τις αποφάσεις του στο ματς με τον Παναθηναϊκό: «Στο ξεκίνημα του ματς είχαμε το πρώτο αρνητικό με τον τραυματισμό του Λεονάρντο. Έπρεπε να πάρω μια γρήγορη απόφαση. Βάσει της εικόνας του Κλωναρίδη (που έπαιζε αμυντικό χαφ μέχρι να έρθω και έκλαιγε μετά τη Στουρμ γιατί του καταλογίστηκαν ευθύνες) δεν μπορούσα να τον χρησιμοποιήσω άμεσα. Εμείς ήμασταν, εξάλλου, που τον κάναμε ενεργό στέλεχος της ομάδας και φτάσαμε να περιμένουμε πολλά από εκείνον.
Δεν ήταν, λοιπόν, θέμα η φυσική του κατάσταση, αλλά το ότι στο παιχνίδι με τον Ατρόμητο έπαθε θλάση στα πλευρά. Την προπαραμονή έτρεχε χωρίς μπάλα και πονούσε. Το ότι τον ενέταξα στην αποστολή παραβίασε τον κώδικα του ότι δεν πρέπει να συμπεριλαμβάνεται παίκτης που δεν είναι απολύτως έτοιμος. Τον πήρα στην αποστολή, μήπως και τον χρειαστούμε και παίξει 15 λεπτά στο τέλος. Άρα δεν μπορούσα να τον βάλω από νωρίς.
Μετά υπήρξε ο τραυματισμός του Μανωλά. Από τη στιγμή που λέει ότι πονάει ο παίκτης, είναι σεβαστό και πρέπει να γίνει αλλαγή. Επειδή ήταν σε εκείνο το λεπτό, αποφάσισα να ρισκάρω, γιατί η συμμετοχή του Μπουγαΐδη ήταν δύσκολη. Κι αυτό γιατί είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση και θεωρώ ότι πρέπει να ξεκινάει και να είναι συγκεντρωμένος από την αρχή για να βοηθήσει.
Έβαλα έτσι τον Μάκο στόπερ και αποφάσισα να μπει ένας που θα πάει στο κέντρο. Δεν είχαμε καμία τέτοια επιλογή στον πάγκο, υπήρχε το θετικό δείγμα του Φούντα και αποφάσισα να τον βάλω, σκεπτόμενος ότι θα γίνει πιο επιθετική η ομάδα, με τον Μάκο καλύτερο χειριστή της μπάλας να ξεκινά επιθέσεις από τα στόπερ. Δεχθήκαμε, όμως, το γκολ και έπρεπε να αλλάξω τα πράγματα. Υπάρχει παραπληροφόρηση και κατευθυνόμενη κατάσταση σε μερικά ΜΜΕ και γι’ αυτό ήθελα να ξέρει ο κόσμος την αλήθεια και για τις δυο περιπτώσεις.
Εξάλλου, υπάρχει και η περίπτωση του Δέλλα, όπου έγινε η ίδια κριτική. Στο ματς με τον ΠΑΟΚ εγώ ήμουν που πήρα την ευθύνη να παίξει για να χαιρετήσει με ωραίο τρόπο. Πριν το ματς με τον Παναθηναϊκό, όμως, είχαμε μια συζήτηση όπου μου είπε ότι δεν είναι έτοιμος και να πάρω κάποιον άλλο. Αυτή είναι η αλήθεια για όλες τις αποφάσεις μου κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού».
Για τα προβλήματα που αντιμετώπισε στην ΑΕΚ: «Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι είναι συνολική η προσπάθεια που έγινε. Τις επιτυχίες τις μοιράζονται όλοι, οι αποτυχίες καταλογίζονται στον προπονητή. Είναι άτυπος νόμος του ποδοσφαίρου και τον αποδέχομαι. Όταν ήρθα, βρήκα μια ομάδα που δεν είχε προσανατολισμό και υγιείς σχέσεις μεταξύ των παικτών. Αυτή η κατάσταση έφερνε τους παίκτες σε μια απόγνωση.
Δημιουργούνταν προβλήματα που διογκώθηκαν στη συνέχεια. Υπήρξε και το θέμα με τα παπούτσια για το οποίο χλευάστηκα, αλλά δικαιώθηκα έπειτα. Υπήρξαν κι άλλες περιπτώσεις εντάσεων, όπου ενήργησα και με το συναίσθημα, αλλά και τη σκέψη ότι οι αποφάσεις μου πρέπει να είναι και επαγγελματικές, αλλά και να διασφαλίσουν τα συμφέροντα της ομάδας.
Τους 3 πρώτους μήνες καταφέραμε να σταθούμε στα πόδια μας παρά τα προβλήματα και το δύσκολο πρόγραμμα στην αρχή. Ήδη από το παιχνίδι με τον Άρη ο Κωστένογλου έπαιζε το κεφάλι του. Τώρα μπορώ να το πω. Ήταν δραματικές μέρες. Δυο παίκτες έκαναν προσφυγή, ένας πληρώθηκε και δημιουργήθηκε μεγάλο πρόβλημα στα αποδυτήρια, ένας άλλος με χαιρέτησε και μετά γύρισε. Είχαμε πολλά τέτοια προβλήματα που καταφέραμε να τα εκμηδενίσουμε και να πορευτούμε. Ήθελα από την αρχή οποιοδήποτε αρνητική εικόνα να τη χρεώνομαι εγώ και όλα τα καλά να αφορούν τους παίκτες. Αυτό θέλω να κρατήσω και τώρα. Ότι υπήρχαν, όμως, τριγμοί και αλλοπρόσαλλες καταστάσεις, αυτό είναι δεδομένο.
Κάποιο χρησιμοποιούν ως επιχείρημα ότι κι άλλες ομάδες έχουν οικονομικά προβλήματα. Στην ΑΕΚ, όμως, υπάρχουν χρέη από πέρυσι. Τα προβλήματα με τις πληρωμές είχαν ξεκινήσει από τον Μάρτιο. Οι παίκτες ήταν ήδη αγανακτισμένοι, αφού είχαν λάβει υποσχέσεις που δεν τηρούνταν. Ήταν ένα ποτάμι ήδη έτοιμο να ξεχειλίσει. Μετά τον κ. Αδαμίδη -που δεν είναι δική μου δουλειά να κρίνω το έργο του- ήρθαν οι κ.κ. Δημητρέλος και Μπόβαλης. Εκείνοι κατέβαλλαν μεγάλες προσπάθειες να βρουν διοικητικές λύσεις, αλλά δεν μπορούν να βοηθήσουν ποδοσφαιρικά. Έπρεπε, λοιπόν, ενίοτε να λειτουργώ και ως πρόεδρος στα αποδυτήρια. Όταν μπλέκεσαι και σε άλλα μονοπάτια, είναι ευκολότερο να κάνεις λάθη.
Θέλω να υπενθυμίσω ότι το ρόστερ που παρέλαβα ήθελε προσθήκες. Είχα θέσει ως όρο, όμως, ότι δεν θα πάρουμε κανέναν, αν δεν πληρωθούν οι υπάρχοντες. Είχαμε την ατυχία με τον Γκούντγιονσεν, έφυγε ο Γκέντσογλου και αποχώρησε ο Κάλα. Δεν είχαμε στόπερ και ο Δέλλας αντιμετώπιζε προβλήματα τραυματισμών. Συν την απώλεια του Μπερνς, αποδυναμώθηκε το ρόστερ. Μόνο ο Δέλλας να έπαιζε στα πλέι-οφ, ίσως ήμασταν πρώτοι. Πρέπει να γνωρίζουμε τι έχει γίνει σε όλη την πορεία».
Για τη χρησιμοποίηση των νέων παικτών: «Ήταν παράπονο της ομάδας ότι δεν έχουν χρησιμοποιηθεί οι νεαροί. Αξιολογώντας τους γρήγορα, ήθελα να δω ποιος μπορεί να βοηθήσει. Επέμεναν ότι ο Κλωναρίδης είναι αμυντικό χαφ. Με δυσκόλεψε αυτό, γιατί έβλεπα δυνατότητες στον παίκτη, αλλά σε άλλη θέση. Τελικά δικαιώθηκα. Αποδείχθηκε ότι μπορεί να γίνει σημαντικό περιουσιακό στοιχείο της ομάδα, αλλά δεν έχει ακόμα το ποδοσφαιρικό υπόβαθρο για να γίνει αναντικατάστατος.
Ένα άλλο παιδί που αναδείξαμε ήταν ο Φούντας. Η εικόνα του στην Τούμπα με ώθησε να τον βάλω και στα άλλα δυο ματς. Δεν είναι έτοιμος ποδοσφαιριστής, αλλά του ανοίξαμε την πόρτα. Ο Μπουγαΐδης ήθελε επίσης ειδική μεταχείριση. Προερχόταν από τραυματισμό, είχε κι άλλα προβλήματα. Ήξερα ότι θα έκανε κάποια λάθη, αλλά του δόθηκαν παραπάνω ευθύνες, δεν έφταιγε εκείνος.
Θα ήταν λάθος να πιστέψουμε ότι αυτά τα παιδιά θα γίνουν του χρόνου βασικοί. Χρειάζονται ειδικό πρόγραμμα μεταχείρισης όπως φέτος. Θα παίξει ρόλο το πώς θα τους διαχειριστεί ο προπονητής που θα βρίσκεται στον πάγκο. Είναι και ο Τσίτας και ο Εγγλέζου. Μετά από 2-3 μήνες δεν ξέρω που θα βρίσκομαι, αλλά θα λέω το ίδιο γι’ αυτά τα παιδιά και τον τρόπο που πρέπει να ενταχθούν στην ομάδα».
Για το αν υπάρχουν κι άλλοι νέοι που μπορούν να αξιοποιηθούν: «Πέρα από τις δικές μας, έχω κάνει προπονήσεις με τις ομάδες Κ-17 και Κ-20 και είχα συνεργασία με τους προπονητές για να έχω εμπεριστατωμένη άποψη. Άμεσα δεν υπάρχει κάποιος να μπει στην πρώτη ομάδα. Υπάρχουν ορισμένοι που μπορούν να προωθηθούν, ίσως και αναγκαστικά λόγω των συνθηκών. Πρέπει να γίνει, όμως, σωστά η προώθησή τους, αλλιώς τα αποτελέσματα μπορεί να είναι δραματικά».
Για το αν βλέπει λύση στα προβλήματα της ΑΕΚ: «Είμαι αισιόδοξος από τη φύση μου. Θα πρέπει, όμως, να είμαστε ρεαλιστές και αντικειμενικοί. Είναι μεγάλο το άνοιγμα και οι δυσκολίες. Υπάρχει ο σκόπελος της Εφορίας και το ότι δεν υπάρχει κυβέρνηση που να επιτρέπει διακανονισμούς για να μείνει ζωντανή η ΑΕΚ και άλλες ομάδες. Στην ΑΕΚ τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα και υπάρχουν μόνο δυο λύσεις:
Ή ένας άνθρωπος με μεγάλη οικονομική επιφάνεια, που θα αναλάβει και πρόεδρος (μόνο ο Μελισσανίδης είναι τέτοιος εντός ΑΕΚ) ή ένας άνθρωπος που να γνωρίζει από ποδόσφαιρο και να συγυρίσει έστω και χωρίς μεγάλη οικονομική επιφάνεια. Τέτοιος είναι ο Ντέμης. Όπως και να ‘χει, αυτός που θα βγει μπροστά και θα πάρει την ευθύνη με αυτά τα προβλήματα που υπάρχουν, θα είναι άξιος συγχαρητηρίων.
Οι νόμοι εφαρμόζονται πλέον και είναι αναγκαία η εναρμόνιση με την ΟΥΕΦΑ. Δεν μπορώ να κατηγορήσω τους ανθρώπους που έβαλαν και έχασαν μεγάλα ποσά. Εύχομαι, όμως, να βρεθεί ένας άνθρωπος να αναλάβει. Η ΑΕΚ είναι ιδέα, είναι θρησκεία και δεν πεθαίνει. Εύχομαι να βρεθεί μια λύση για να αποδειχθεί ξανά αυτό».
Για τα εσωτερικά προβλήματα: «Διαβάζω ότι υπάρχουν διάφορες απόψεις και εντός της ομάδας για το αν θα είμαι προπονητής. Αν θα υπάρχει ο Κωστένογλου ή όχι του χρόνου στην ΑΕΚ, αυτό θα το αποφασίσει εκείνος που θα έρθει στη διοίκηση. Έχω αποσιωπήσει πολλά πράγματα αυτούς τους μήνες. Έτσι είναι ο χαρακτήρας μου και πιστεύω ότι “τα εν οίκω μη εν δήμω”. Είναι όμως, άσχημο να βάλλεται ο προπονητής και να βγαίνει προς τα έξω ότι ο Βάργκας, ας πούμε, θέτει ως όρο το ποιος θα είναι προπονητής για το αν θα μείνει.
Πρέπει να πω ότι ο Βάργκας συγκεκριμένα -όταν δεν ήθελε να παίξει με Κέρκυρα λόγω των οικονομικών καθυστερήσεων- του είπα να κατέβει και ότι το ποσό που λείπει θα του το δώσω εγώ, αν χρειαστεί. Δεν μπαίνω, όμως, σε αυτή τη διαδικασία, παραμερίζω το εγώ μου. Αν κρίνω το πώς φέρθηκαν κάποιοι απέναντί μου όλους αυτούς τους μήνες, θα έπρεπε να φύγουν αμέσως. Προέταξα το συμφέρον της ΑΕΚ. Ο κόσμος, όμως, πρέπει να γνωρίζει την αλήθεια. Γιατί όσα γίνονται στην ομάδα τα ξέρει καλύτερα μόνο ο προπονητής.
Ό,τι έχει συμβεί, το κρατάω μέσα μου. Αν έγιναν διοικητικά λάθη από τον Αδαμίδη ή τον οποιονδήποτε άλλο, δεν είμαι αυτός που θα το κρίνει. Δεν είμαι, όμως, αχάριστος και δεν πετάω λάσπη. Απέκρυψα προβλήματα και όταν συνέβησαν, τα κατέθεσα ενώπιον των ανθρώπων που είχαν την ευθύνη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: