Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Το μεγάλο επιμέρους όφελος του ΠΑΟΚ από τον... περίπατο στο Τελ Αβίβ!

Παρακολουθούσα προχθες την αποτύπωση του ενθουσιασμού των νεαρών ποδοσφαιριστών του ΠΑΟΚ στα tweets που αντάλλασσαν μεταξύ τους στο twitter, από το βράδυ της νίκης στο Τελ Αβίβ επί της Μπνέι μέχρι και την ώρα που απολάμβαναν τον καφέ της επιτυχίας στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Γράφει ο Βασίλης Σαμπράκος.
Το μεγάλο επιμέρους όφελος του ΠΑΟΚ από τον... περίπατο στο Τελ Αβίβ
Ηταν η καθαρή απεικόνιση του μεγάλου επιμέρους οφέλους του ΠΑΟΚ από μία ευρωπαϊκή νίκη που τον φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξη του στόχου της πρόκρισης στη φάση των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ. Διότι ναι, ο ΠΑΟΚ δεν σκότωσε κανένα θηρίο προχθές το βράδυ στο Τελ Αβίβ, αλλά δεν είναι τόσο μικρό όσο το κάνουμε να φαίνεται αυτό που πέτυχε μία εντελώς «άψητη» και πολύ νεανική έκδοση του ΠΑΟΚ στο πρώτο επίσημο παιχνίδι της, το οποίο μάλιστα είχε πολύ μεγάλο βάρος.
Αυτο το καλοκαίρι είναι ένα από τα δυσκολότερα, αν όχι το πιο δύσκολο της τελευταίας περίπου 6ετίας για τον ΠΑΟΚ, λόγω της σύγχρονης απουσίας κεφαλαίου και ενθουσιασμού. Λείπουν τα χρήματα, έχει εξαφανιστεί ο ενθουσιασμός που έστελνε μαζικά τους ΠΑΟΚτσήδες στις κερκίδες της Τούμπας, δουλεύει σε πολύ χαμηλό τέμπο η κινητήριος δύναμη του ΠΑΟΚ, η έμπρακτη υποστήριξη του κόσμου του.
Σ' αυτο το καλοκαίρι ο ΠΑΟΚ έχει περάσει, αγωνιστικά, στα χέρια ενός προπονητή που δεν τον είχε παραλάβει ποτέ, ούτε είχε φορέσει τη φανέλα του στο παρελθόν. Εδώ και μερικούς μήνες βαδίζει σε άγνωστα λημέρια ο κατασκευαστής του νέου ΠΑΟΚ. Οχι, δεν έχει πάει ξυπόλυτος στην Τούμπα, ούτε άδειος από εφόδια και όπλα ο Γιώργος Δώνης. Εχει όμως λιγότερα από αυτά που είχαν όλοι σχεδόν οι προηγούμενοι. Λιγότερη προσωπικότητα και εμπειρία στα αποδυτήριά του και στο τερέν, πιθανόν λιγότερη ποιότητα, και σίγουρα λιγότερο κόσμο και λιγότερο ενθουσιασμό στην κερκίδα. Γι' αυτό κι είναι πολύ μεγάλο το επιμέρους όφελος της προχθεσινής νίκης.
Ο Δωνης ήξερε ότι θα έφτιαχνε μηχανή με φτηνά και πειραματικά υλικά. Πήγε στην Τούμπα με πλήρη συνείδηση του συντελεστή δυσκολίας της αποστολής του. Κι επειδή πιστεύει στο project που ανέλαβε και στην ιδέα της δημιουργίας ενός κράματος από έμπειρους και νεαρούς, εμπνέει τους ποδοσφαιριστές του. Χρειάζονται όμως κι αυτοί τις αποδείξεις της λειτουργικότητας του πλάνου και της αποτελεσματικής υλοποίησης των ιδεών του προπονητή. Χρειάζεται και να δει ο κάθε Πέλκας για να πιστέψει, να σιγουρευτεί, να πάρει επάνω του, να «ψηθεί». Χρειάζεται να δει το επιτυχημένο αποτέλεσμα της πρακτικής εφαρμογής όσων διδάσκεται από τον προπονητή του, για να συνεχίσει να τον ακολουθεί και να πιστεύει στη δουλειά που γίνεται στον ΠΑΟΚ. Οι πιτσιρικάδες τα χρειάζονται αυτά περισσότερο από τους μεγάλους. Διότι οι μεγάλοι έχουν τα βοηθήματα των παραστάσεών τους, έχουν την εμπειρία, αντέχουν περισσότερο και κλονίζονται λιγότερο στη «στραβή».
Ναι, δεν πέτυχε ακόμη τίποτα ο φετινός ΠΑΟΚ. Ηταν όμως μία πολύ καλή αρχή κι αυτό είναι πολύ καλό μαντάτο για μία ελληνική ομάδα από τις ελάχιστες που έχουν φιλοσοφία, πλάνο, αντίληψη και γνώση για να δημιουργήσουν μια ομάδα που θα αναδείξει ποδοσφαιριστές. Είναι πολύ καλό μαντάτο όχι μόνο για τον ΠΑΟΚ, αλλά και για το ελληνικό ποδόσφαιρο της σημερινής εποχής.
ΠΗΓΗ: Sportday

Δεν υπάρχουν σχόλια: