Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Η Γκελάνα "έσπασε" την παράδοση!!

Ο μαραθώνιος δρόμος Γυναικών μπήκε στο ολυμπιακό πρόγραμμα το 1984 στο Λος Αντζελες με καθυστέρηση 88 χρόνων αν υπολογίσουμε και τους μύθους. Γράφει ο Τάσος Παπαχρήστου.
Η Γκελάνα "έσπασε" την παράδοση
Δηλαδή την είδηση που αναγράφηκε σε εφημερίδες της εποχής των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 1896.
Οτι η κυρία Σταμάτα Ρεβίθη, μια φτωχή μητέρα ενός παιδιού, έτρεξε την απόσταση Μαραθώνα - Αθήνα μέχρι το τέλος της λεωφόρου Μεσογείων, την ίδια ημέρα του αγώνα ή μπορεί και την επόμενη. Ούτε το ένα ούτε το άλλο είναι ξεκάθαρο. Και πιθανότατα ούτε και θα μάθουμε ποτέ.
Μοιραία λοιπόν έπρεπε να περάσουμε από τον μύθο στην πραγματικότητα για να δούμε μια γυναίκα να κερδίζει σε έναν μαραθώνιο δρόμο.
Και η πρώτη της ιστορίας ήταν η Αμερικανίδα Τζόαν Μπενόιτ με επίδοση 2 ώρες 24.52.
Χθες είχαμε μια νέα νικήτρια, την 8η κατά σειρά, με προέλευση την Αιθιοπία, την 28χρονη Τίκι Γκελάνα με χρόνο 2 ώρες 23.07.
Το φοβερό βέβαια στον μαραθώνιο δρόμο των Γυναικών είναι ότι σε, αντίθεση με τους άνδρες, συνήθως επικρατεί η λευκή φυλή.
Οχι όμως και χθες. Η Τίκι Γκελάνα από την Αιθιοπία με επίδοση 2 ώρες 23.07 μιμήθηκε τη συμπατριώτισσά της Φατίμα Ρόμπα που κέρδισε την κούρσα το 1996 στην Ατλάντα.
Τρία χρυσά μετάλλια πήρε στον θεσμό η Ευρώπη, δύο η Αφρική, δύο η Ασία και ένα η Αμερική.
Από αυτά, δύο και μάλιστα σερί ανήκουν στην Ιαπωνία και ισάριθμα στην Αιθιοπία.
Από τις προηγούμενες επτά νικήτριες, οι πέντε βρέθηκαν στο Λονδίνο για σχολιασμό της κούρσας από την τηλεόραση.
Απουσίαζαν μόνο οι Γιεγκόροβα (Ρωσία, 1992) και Ρόμπα (Αιθιοπία 1996) ενώ η νικήτρια του 2008, η Ρουμάνα Ντίτα, μετείχε και στον χθεσινό αγώνα.
Πηγή: Goal

Δεν υπάρχουν σχόλια: