Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Elite πλάνο για... elite ομάδες!!

Το Elite Player Performance Plan τέθηκε σε εφαρμογή με εκβιαστικό τρόπο στην Αγγλία από την Premier League και ο Ball Boy Λευτέρης Ντανοβασίλης εξηγεί γιατί στο μέλλον πιθανότατα θα αποδειχθεί καταστροφικό.
Elite πλάνο για... elite ομάδες

Η σωστή δουλειά στις ακαδημίες και η «παραγωγή» ταλέντων είναι πλέον ανάγκη. Από τη μία το κόστος των μεταγραφών, από την άλλη οι περιορισμοί στα ρόστερ που έχουν τεθεί σε εφαρμογή μεταξύ άλλων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, στην Premier League και στην Primera Division και από την άλλη η ανάγκη των μικρών να «εξάγουν» ποδοσφαιριστές, προκειμένου να επιβιώνουν έχουν παίξει τον ρόλο τους στη δημιουργία και ανάπτυξη ακαδημιών. Πως μπορεί, όμως, μία καλή αρχικά ιδέα να εξελιχθεί σε εφιάλτη; Πως μπορούν οι μεγάλοι εκβιαστικά να πάρουν αυτό που θέλουν και που βρίσκονται πλέον οι κόκκινες γραμμές;
Από τη φετινή σεζόν το Elite Player Performance Plan τίθεται σε εφαρμογή στην Αγγλία. Η ιδέα αρχικά φάνηκε απλή και βρήκε αρκετούς σύμφωνους. Οι ακαδημίες θα περνούσαν από έλεγχο και θα κατηγοριοποιούνταν ανάλογα με την ποιότητά τους με κριτήρια όπως οι εγκαταστάσεις και το επίπεδο των προπονητών και της εκπαίδευσης. Έτσι, οι καλύτεροι επίδοξοι αστέρες θα μπορούσαν υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις να ενταχθούν στις κορυφαίες ακαδημίες, ώστε να έχουν τις καλύτερες προϋποθέσεις για να εξελιχθούν.
Στη συνέχεια, όμως, οι λεπτομέρειες του πλάνου, που επιμελήθηκε η Premier League, προκάλεσαν πολλές αντιδράσεις. Είναι δεδομένο ότι οδηγεί τους μικρότερους σε αδιέξοδο και δίνει στους μεγάλους το «παραθυράκι» που έψαχναν, προκειμένου να μαζεύουν ό,τι καλύτερο υπάρχει στο Νησί, χωρίς να δίνουν λογαριασμό και πολλά χρήματα σε κανέναν. Να τονίσω ότι μιλάμε για παίκτες που δεν έχουν υπογράψει επαγγελματικό συμβόλαιο και είναι το πολύ 16 ετών.

Μέχρι τώρα στην Αγγλία ίσχυε ο «κανόνας των 90 λεπτών» με εξαίρεση ελάχιστες περιπτώσεις παιδιών, που ζούσαν σε απομακρυσμένες περιοχές. Στην ουσία έθετε ζώνες επιρροής για κάθε ομάδα, καθώς μπορούσε να είχε παίκτες στις ακαδημίες της, που ζούσαν σε απόσταση 90’ με το αυτοκίνητο από τις εγκαταστάσεις της. Έτσι, από τη μία εξασφαλιζόταν ότι κάθε περιοχή και ομάδα θα «έβγαζε» τα δικά της παιδιά και από την άλλη οι μεγάλοι δεν μπορούσαν να τους «κλέψουν».

Το κόστος θα ήταν τεράστιο, καθώς όχι μόνο έπρεπε να πληρώσουν την ομάδα, αλλά έπρεπε να διασφαλίσουν ολόκληρη την οικογένεια, ώστε να μετακομίσει μέσα στη δική τους επικράτεια. «Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ περιορίζεται άδικα από τους κανόνες της ομοσπονδίας. Ο κανόνας των 90 λεπτών είναι από τους πιο γελοίους που έχουν ισχύσει. Είναι πραγματικό μειονέκτημα για εμάς, καθώς θα έπρεπε να θεωρηθεί παράνομο να αρνείσαι σε ένα νέο παιδί τη δυνατότητα να έρθει σε έναν σύλλογο όπως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ», είχε σχολιάσει ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον.

Από τον προσεχή Σεπτέμβριο, όμως, όλα αλλάζουν. Με τους νέους κανόνες το αρμόδιο Διαιτητικό Δικαστήριο (που έκρινε το ύψος της αποζημίωσης) παύει να υφίσταται, ο «κανόνας των 90 λεπτών» παύει να ισχύει και το κόστος των μεταγραφών ανήλικων παικτών πλέον είναι… fixed και ελάχιστο.

Για παιδιά από 9 έως 11 ετών τα χρήματα που θα λαμβάνει η ομάδα στην οποία ανήκαν είναι 3.000 λίρες για κάθε χρόνο που ήταν στις ακαδημίες της, ενώ για παιδιά από 12 έως και 16 ετών αυτό το ποσό κυμαίνεται από 12.000 έως και 40.000 λίρες για κάθε χρόνο ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκει η ακαδημία. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό, καθώς επιβάλλονται και άλλοι περιορισμοί, που στην κυριολεξία θα αφανίσουν αρκετές ομάδες τα επόμενα χρόνια.

Με το νέο σύστημα οι ακαδημίες θα χωριστούν σε 4 επίπεδα, ανάλογα με την ποιότητά αλλά και την κατηγορία στην οποία συμμετέχουν οι ομάδες και κάθε επίπεδο θα υπόκειται σε διαφορετικούς κανονισμούς και περιορισμούς. Έτσι, οι ακαδημίες των ομάδων της League 1 (3ης κατηγορίας) και της League 2 (4ης κατηγορίας) θα ανήκουν είτε στο 3ο στο 4ο επίπεδο, όπου δε θα τους επιτρέπεται να αποκτούν παίκτες κάτω των 11 και 16 ετών αντίστοιχα!

Η Κριού, ομάδα της League 2, για παράδειγμα έχει έσοδα 1 εκατ. λιρών κάθε χρόνο από πωλήσεις παικτών από τις ακαδημίες της, βγάζοντας με αυτόν τον τρόπο μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού. Με τους νέους κανόνες θα δεχθεί σημαντικό οικονομικό πλήγμα και η ύπαρξή της τίθεται υπό αμφισβήτηση. Μάλιστα, οι ακαδημίες που θα ανήκουν στο πρώτο επίπεδο θα πρέπει να απασχολούν σε μόνιμη βάση 18 προπονητές, ενώ ο ετήσιος προϋπολογισμός τους θα πρέπει να ανέρχεται σε περισσότερα από 2,35 εκατ. λίρες! Πόσες ομάδες των μικρότερων κατηγοριών έχουν αυτή τη δυνατότητα; Ακόμη και έτσι, όμως, τα μπάτζετ των ακαδημιών του 3ου και του 4ου επιπέδου ορίστηκαν στις 315.000 και 100.000 λίρες αντίστοιχα, ενώ η αξιόλογηση θα λαμβάνει χώρα κάθε δύο χρόνια.

Οι κανόνες δε θα έχουν επίδραση μόνο στις ομάδες, αλλά και στα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο. Αν για παράδειγμα ένα παιδί μένει στο Έξετερ και αποφασίσει να ενταχθεί σε μία ακαδημία σε ηλικία ας πούμε 10 ετών, θα πρέπει ολόκληρη η οικογένεια να μετακομίσει σε περίπτωση που στην περιοχή δεν υπάρχει ομάδα με ακαδημία στο 1ο ή στο 2ο επίπεδο!

Εκείνο που προκαλεί τον μεγαλύτερο προβληματισμό για τις προθέσεις της Premier League είναι ότι για να εφαρμοστεί το πλάνο έπρεπε να υπάρξει έγκριση από την πλειοψηφία των 72 ομάδων, που αγωνίζονται στις 4 πρώτες κατηγορίες. Πως πέρασε, λοιπόν, από την στιγμή που ζημιώνει τους μικρότερους; Πολύ απλά, διότι οι ομάδες της 3ης και της 4η κατηγορίας απειλήθηκαν με… κόψιμο του κονδυλίου για τις ακαδημίες τους ύψους 5,4 εκατ. λιρών ετησίως! Έτσι, στη συνεδρίαση και μετά από τεράστιες πιέσεις είχαμε 46 «ναι», 22 «όχι», ενώ 4 ομάδες δεν μπόρεσαν να δώσουν το παρών…

«Οι μικρότερες ομάδες θα εξετάσουν το κόστος που χρειάζεται για να λειτουργήσει η ακαδημία τους, όμως αν σκεφτεί κανείς ότι οι ομάδες της Premier League μπορούν οποιαδήποτε στιγμή να τους αρπάξουν όποιον παίκτη επιθυμούν σε χαμηλή τιμή, ποιο είναι το νόημα να κάνουν αυτή την επένδυση;», αναρωτήθηκε ο διευθυντής ποδοσφαίρου της Πέτερμπορο, Μπάρι Φλάι.

«Η Premier League τα θέλει όλα και τα θέλει χωρίς αντίτιμο. Οι σύλλογοι των μικρότερων κατηγοριών θα φέρουν το θέμα προς συζήτηση και θα διαμαρτυρηθούν για αυτό στη συνεδρίαση, καθώς δεν έχουν άλλη επιλογή», ολοκλήρωσε, όμως παρά τις όποιες αντιδράσεις το EPPP ψηφίστηκε. Οι νέοι κανόνες δείχνουν και ο τρόπος που εφαρμόστηκαν πως θα λειτουργούν οι μεγάλοι τα επόμενα χρόνια, σε μία περίπτωση που μόνο προβληματισμό δημιουργεί…

πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: