Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Τι είναι το... "άρθρο 99"

Από το άρθρο 44... στο άρθρο 99. Οκτώ χρόνια μετά την σωτήρια υπαγωγή στις ευεργετικές διατάξεις του άρθρου 44, ένα άλλο άρθρο του πτωχευτικού κώδικα αυτή τη φορά, έχει μπει για τα καλά στις ζωές μας και φαντάζει ως το σωσίβιο από το οποίο μπορεί να πιαστεί ο Αρης και να βρει μια έστω και προσωρινή λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει από τους πιστωτές του. Τα ερωτήματα είναι πολλά. Οι ενστάσεις επίσης. Γράφει ο Αλέξης Σαββόπουλος
Τι είναι το... "άρθρο 99"
Εμείς θα επιχειρήσουμε να εξηγήσουμε με συνοπτικό τρόπο, τι εστί υπαγωγή στο άρθρο 99, ποιες είναι οι προυποθέσεις και τι θα σηματοδοτήσει ενδεχόμενη υπαγωγή του ΑΡΗ σε αυτό
Η «προπτωχευτική διαδικασία εξυγίανσης», ρυθμιζόμενη υπό τα άρθρα 99 επ. του Πτωχευτικού Κώδικα (Ν. 3588/2007), θα μπορούσε να οριστεί ως η συλλογική προπτωχευτική διαδικασία που αποσκοπεί στη διατήρηση, αξιοποίηση, αναδιάρθρωση και ανόρθωση της επιχείρησης που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, αρκεί βεβαίως η επιχείρηση να έχει τους τρόπους και τις προοπτικές για να εξυγιανθεί. Η όλη διαδικασία διαρθρώνεται γύρω από την σύναψη και δικαστική επικύρωση μιας συμφωνίας περί ρύθμισης οφειλών μεταξύ της προβληματικής επιχείρησης και των πιστωτών που διαθέτουν την πλειοψηφία των εις βάρος της απαιτήσεων.
Για την υπαγωγή στο καθεστώς του άρθρου 99 απαιτείται να υποβληθεί από τον οφειλέτη αίτηση για το άνοιγμα της διαδικασίας, στην οποία περιγράφεται αναλυτικά η επιχείρησή του, το μέγεθός της, το προσωπικό που απασχολεί, τα περιουσιακά της στοιχεία, οι οφειλές της, με ειδική μνεία των οφειλών προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία και οι προοπτικές ανασυγκρότησής της. Η αίτηση προς το δικαστήριο συνοδεύεται από έκθεση εμπειρογνώμονα και γραμμάτιο κατάθεσης του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, ύψους, για τις ανώνυμες εταιρίες, 7.000 ευρώ. Μόνο εφόσον το Δικαστήριο πιθανολογήσει ότι υπάρχουν βάσιμες προσδοκίες επιτυχίας της προτεινόμενης εξυγίανσης, αποφασίζει το άνοιγμα της διαδικασίας εξυγίανσης και ορίζει μεσολαβητή, ο οποίος έχει ως αποστολή τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ του οφειλέτη και των πιστωτών του. Εντός 2 μηνών από την έκδοση της απόφασης πρέπει να υπογραφεί η συμφωνία εξυγίανσης και να υποβληθεί προς επικύρωση στο Δικαστήριο. Ο οφειλέτης, ωστόσο, έχει τη δυνατότητα να παρακάμψει την προπεριγραφείσα διαδικασία υποβολής αιτήσεως στο δικαστήριο για το άνοιγμα της διαδικασίας, εφόσον καταφέρει, μέσω εμπιστευτικών διαπραγματεύσεων με τους δανειστές του, να καταλήξει στην υπογραφή της συμφωνίας με αυτούς («άμεση επικύρωση συμφωνίας εξυγίανσης»).
Το περιεχόμενο της συμφωνίας είναι ευρύ και μπορεί να περιλαμβάνει την μείωση των απαιτήσεων, την παράταση του ληξιπρόθεσμου, την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων κλπ. Ωστόσο, για να υπάρξει έγκυρη συμφωνία, πρέπει αυτή να υπογράφεται, δηλαδή να συναινούν πιστωτές που εκπροσωπούν τουλάχιστον το 60% του συνόλου των απαιτήσεων, στο οποίο ποσοστό πρέπει να περιλαμβάνεται και το 40% των εμπραγμάτως ή με ειδικό προνόμιο ή με προσημείωση υποθήκης εξασφαλισμένων πιστωτών. Τα ποσοστό αυτά πρέπει να υπάρχουν για την έγκυρη σύναψη της συμφωνίας, ακόμη και στην περίπτωση της άμεσης επικύρωσής της, δηλαδή όταν αυτή υποβληθεί απευθείας στο δικαστήριο προς επικύρωση, χωρίς προηγούμενη δικαστική απόφαση για το άνοιγμα της διαδικασίας. Ας σημειωθεί εξάλλου ότι για τον υπολογισμό των παραπάνω ποσοστών του 60% και του 40% των απαιτήσεων λαμβάνονται υπόψη οι απαιτήσεις όλων των πιστωτών, άρα και του Δημοσίου, γεγονός που στην περίπτωση της ΠΑΕ ΑΡΗΣ συνιστά ανυπέρβλητο εμπόδιο για την υπαγωγή της στην εξυγιαντική διαδικασία, δεδομένων των υπέρογκων οφειλών της προς την Εφορία και το ΙΚΑ.
Εάν εν τέλει συναφθεί η συμφωνία, υποβάλλεται προς επικύρωση στο Δικαστήριο, το οποίο ωστόσο δύναται να μην την επικυρώσει, εάν πιθανολογήσει ότι η επιχείρηση δεν είναι, παρά τα όσα συμφωνήθηκαν, βιώσιμη ή ότι παραβλάπτεται η συλλογική ικανοποίηση των μη συμβληθέντων στη συμφωνία πιστωτών. Από τη στιγμή που το Δικαστήριο επικυρώσει τη συμφωνία εξυγίανσης, δεσμεύεται από τους όρους της το σύνολο των πιστωτών, δηλαδή δεσμεύονται και αυτοί που δεν ήταν συμβαλλόμενοι ή δεν ψήφισαν υπέρ της συμφωνίας. Ας σημειωθεί ωστόσο ότι οι μη συμβαλλόμενοι πιστωτές, 3 μήνες μετά την επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης, μπορούν να λάβουν μέτρα ατομικής αναγκαστικής εκτέλεσης κατά του οφειλέτη, λ.χ. κατάσχοντας την περιουσία του. Με άλλα λόγια, ακόμη και αν έχει συμφωνηθεί η αναστολή των ατομικών διώξεων των πιστωτών κατά του οφειλέτη, αυτή δεν δεσμεύει τους μη συμβαλλόμενους πιστωτές για διάστημα πέραν των 3 μηνών από την επικύρωση της συμφωνίας.
Η δικαστική απόφαση που επικυρώνει τη συμφωνία εξυγίανσης αποτελεί τίτλο εκτελεστό ως προς τις αναλαμβανόμενες με αυτήν υποχρεώσεις.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι υπάρχει ένα κρίσιμο ερώτημα που αφορά τις υποχρέωσεις προς πρώην ποδοσφαιριστές και προπονητές αφού η ΕΠΟ για του νομικού της συμβούλου κ. Κουρίδη δεν αναγνωρίζει τις αποφάσεις των πολιτικών δικαστηρίων, με το αιτιολογικό ότι αποτελούν ωμή παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου.
Πηγή: allaboutaris.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: