Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Ο Γιώργος Ορφανός στο «Αθλητικό Metropolis» για ΠΑΟΚ, Άρη και Ηρακλή!!

Ο πρώην Υφυπουργός Αθλητισμού και νυν βουλευτής στην Α' Θεσσαλονίκης, Γιώργος Ορφανός μίλησε στο «Αθλητικό Metropolis» και την εκπομπή «Τρίτο Ημίχρονο» για το θέμα των χρεών του ΠΑΟΚ, του άρθρου 99 στον Άρη, αλλά και την υπόθεση του Ηρακλή.

Αρχικά αναφέρθηκε στο ζήτημα των χρεών του ΠΑΟΚ προς το Δημόσιο:

«Θα μπορούσα στο χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού να διαχωρίσω τα χρέη σε δύο κατηγορίες: Στην κατηγορία των χρεών πριν και μετά από το 2007. Γιατί τη συγκεκριμένη χρονιά είχα κάνει μια ρύθμιση, εξειδικευμένα για αθλητικές εταιρίες και τμήματα αμειβομένων αθλητών.

Η κάθε ομάδα μπορεί να εισαχθεί στην ρύθμιση Ορφανού εφόσον ακόμη και ένα μικρό ποσό το έχει βάλει σε αυτή τη ρύθμιση. Ο ΠΑΟΚ έβαλε 1,9 εκ. στη ρύθμιση αυτή, άρα μπορεί όλα τα χρέη μέχρι το 2007 να τα υπαγάγει σε εκείνη τη ρύθμιση. Είναι πάνω από 30 εκατομμύρια το χρέος και με εκείνη τη ρύθμιση θα μπορούσε να κατέβει στ 12 εκατομμύρια, να πληρώνει 1,1 εκ. το χρόνο και σε δέκα χρόνια να τα εξοφλήσει.

Για να υπαχθεί και πάλι στη ρύθμιση αυτή πρέπει να πληρώσει τις πέντε πρώτες δόσεις, να δώσει πέντε εκατομμύρια και να χρωστάει άλλα πέντε. Είχε γίνει μια πρόταση να δοθούν τα χρήματα αυτά πακέτο. Εκτιμώ ότι θα ήταν ευμενώς αποδεκτό, διότι το κράτος έχει ανάγκη από χρήματα, η τρόικα πιέζει για ρευστό και μια τέτοια λύση ή τέτοια συζήτηση θα ήταν ό,τι καλύτερο.

Από το 2007 ως το 2012 και μετά ισχύει ό,τι και για όλες τις ΑΕ, δεν υπάρχει άλλη ρύθμιση. Για τη ρύθμιση ως το 2007 μπορεί να κάνει διαπραγμάτευση η πλευρά του ΠΑΟΚ και η συζήτηση να είναι καλά προετοιμασμένη. Και να βάλει στο τραπέζι και τα χρέη από το 2007 ως το 2012. Δεν μπορεί να βάλει και τα νέα χρέη στην παλιά ρύθμιση».

Όσο για το τι θα έκανε ο ίδιος σε αυτή την περίπτωση:

«Θα οργάνωνα συγκεκριμένο σχέδιο με τρεις εναλλακτικές προτάσεις για τα πριν του 2007 χρέη και μετά θα έλεγα πόσα μπορώ να δώσω και πώς μπορώ να εξοφλήσω. Δεν είμαι οικονομικός του κ. Σαββίδη, αλλά εγώ έτσι θα λειτουργούσα».

Για τον Άρη και την αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99:

«Να θυμίσω ότι υπήρχε το άρθρο 44, έκανε χρήση ο Άρης, η ΑΕΚ και ο ΟΦΗ. Όταν διαπιστώσαμε ότι θα γίνει μόνιμη τακτική, νομοθετήσαμε την κατάργηση του 44. Τώρα έχει έρθει ένα νέο παράθυρο, το άρθρο 99 και ως ανώνυμη εταιρία μπορείς να μπεις στη διαδικασία, αλλά το κομμάτι των ευθυνών είναι ανοιχτό.

Για το θέμα της ευθύνης των μελών των διοικήσεων των ΠΑΕ, μιλάω. Δε βρίσκονται κάποιοι να διεκδικήσουν το δίκιο της ομάδας από τον τρόπο που χειρίστηκαν κάποιοι τα χρήματα. Πού πήγαν κάποια χρήματα; Follow the money, λένε οι Αμερικανοί.

Το χρήμα αφήνει αποτυπώματα. Πώς διαχειρίστηκαν τότε κάποιοι τα χρήματα; Γιατί έναν ποδοσφαιριστή που τον πρότειναν με 30 σε ομάδα Β? Εθνικής, ήρθε σε εσένα με 300; Όλοι τα γνωρίζουν αυτά και η ευθύνη ανήκει στα μέλη της κάθε ομάδας».

Τέλος, για το θέμα του Ηρακλή επέρριψε τις ευθύνες σε όλες τις αρχές του αθλητισμού:

«Οι χειρισμοί ήταν τραγικοί. Μια υπόθεση που θα έπρεπε να κλείσει εν τη γενέσει της, εξαρτάται από τη διάθεση του καθενός σωματείου που δε ρωτήθηκε όταν υποβιβάστηκε ο Ηρακλής και τώρα ερωτούνται όλοι, διότι υπάρχει νομικό κενό. Είναι κι αυτά συμφέροντα. Ποιος θέλει τον Ηρακλή στη Β? Εθνική; Αν ανέβουν 4 και 5 ομάδες και πιθανολογήσουν ότι μία από αυτές μπορεί να είναι ο Ηρακλής, ή η Καβάλα ή ο Ολυμπιακός Βόλου, ποιος θα δεχόταν να βάλει ανταγωνιστές στο πρωτάθλημα;

Ήταν τραγικοί οι χειρισμοί από όλους όσοι διοικούσαν το ελληνικό ποδόσφαιρο από όλες τις θέσεις. Και η Πολιτεία θα μπορούσε εγκαίρως να βάλει τους κανόνες που θεωρεί. Δεν μπορεί να σέρνεται το θέμα αυτό. Η Πολιτεία πρέπει να τα ξεκαθαρίζει στη γένεσή τους. Δεν μπορεί να τρέχει πίσω από αυτές τις εξελίξεις».







πηγή: metrosport.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: