Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

«Ο ΠΑΟΚ δεν έχει να φοβάται πλέον τίποτα»

Συνέντευξη στον Κυριάκο Κύρτσο

Την ώρα που στην Ελλάδα κάποιοι συνεχίζουν τα μπάνια τους, στην Ρωσία, οι θερμοκρασίες αρχίζουν πλέον να μειώνονται και κάτω από δέκα βαθμούς. Κάποιοι Έλληνες που ζούνε εκεί και δουλεύουν, δείχνουν συνηθισμένοι πια σε αυτό το κλίμα. «Η αρχή είναι δύσκολη. Μετά συνηθίζεις» μας εξηγεί ο Στέργιος Φωτόπουλος. Έλληνας γυμναστής, που πήρε μεταγραφή στο Ρωσικό πρωτάθλημα. Έχοντας δουλέψει δύο φορές στον Παναθηναϊκό, τόσο το 2004, όσο και το 2010, όπου οι «πράσινοι» κατέκτησαν νταμπλ κι έχοντας ένα αξιόλογο βιογραφικό, ο Στέργιος Φωτόπουλος δεν είπε «όχι» στην πρόκληση. Ακολούθησε τον Όλεγκ Προτάσοφ καταρχήν στην Ντνιέπρ και έπειτα δούλεψε στην Ρωσική Ροστόφ. Φέτος, η σεζόν τον βρήκε στην απαιτητική Ντιναμό Μόσχας. Ένας… μόνιμος πλέον κάτοικος Ρωαίας, που ξέρει φυσικά πολύ καλά το ελληνικό πρωτάθλημα, ήταν ίσως από τους ικανότερους ανθρώπους για να μιλήσουν για τον Ιβάν Σαββίδη. Έχοντας άλλωστε ζήσει στην πόλη που έχει ως έδρα ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

- Κ. Φωτόπουλε φαντάζομαι ότι είστε από τους ελάχιστους Έλληνες γυμναστές ποδοσφαίρου που ακολουθείται καριέρα στο εξωτερικό.
«Απ΄ όσο γνωρίζω ναι, αν και θεωρώ ότι υπάρχουν στην Ελλάδα γυμναστές που έχουν γνώσεις και θα μπορούσαν να κάνουν κάτι ανάλογο».

- Δύσκολη η προσαρμογή?
«Αυτά είναι σχετικά. Όταν είσαι επαγγελματίας πρέπει να συνηθίσεις στις μετακινήσεις και στην απόσταση με την οικογένεια σου. Από την στιγμή που μας επιλέγουν οι ομάδες θα πρέπει να προσαρμοζόμαστε άμεσα στις απαιτήσεις κάθε συλλόγου και κάθε χώρας. Νομίζω πάντως ότι δεν είναι και τόσο δύσκολο».

. Νέος μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ είναι ο Ιβάν Σαββίδης. Ένας άνθρωπος για τον οποίο φαντάζομαι ότι έχετε άποψη.
«Πρέπει να διευκρινίσω ότι ποτέ δεν τον γνώρισα τον άνθρωπο από κοντά, όμως είναι γεγονός ότι όλοι οι Έλληνες που μένουν στην Ρωσία γνωρίζουν τον Ιβάν Σαββίδη. Όπως βέβαια και πολλοί Ρώσοι».

-Δουλέψατε και στην Ροστόφ, οπότε έχετε ίσως μία γνώμη παραπάνω.
«Ναι αν και η δουλειά μου δεν ήταν να μαθαίνω λεπτομέρειες για τέτοιου είδους θέματα. Απ΄ όσο ήξερα πάντως, στόχος του κ. Σαββίδη ήταν να αναλάβει την Ροστόφ, που βρισκόταν στην μεγάλη κατηγορία φυσικά. Δεν τα κατάφερε για λόγους που δεν ξέρω, αν και είχε φθάσει κοντά. Είχε μία άλλη ομάδα του Ροστόφ που την είχε φθάσει μέχρι την δεύτερη κατηγορία αν δεν κάνω λάθος, ενώ πιθανώς να είχε και μετοχές στην δική μας ομάδα. Αυτό που ξέρω σίγουρα, εκτός από τις επενδύσεις που έκανε στην πόλη, είναι ότι όλοι στο Ροστόφ τον σεβόταν και οι Έλληνες της Ρωσία δείχνουν να τον αγαπούν πάρα πολύ. Μάλλον όλοι θα γίνουν ΠΑΟΚ τώρα (γέλια). Κι αυτός γνωρίζω πάντως ότι αγαπάει πολύ την Ελλάδα και ήθελε να υπάρχει μία μεγαλύτερη συνεργασία της Ρωσίας με την Ελλάδα. Έκανε γενικά πολλά για τους Έλληνες και τους Πόντιους, τα οποία δεν διαφήμιζε».

- Περιμένατε να μπει δυναμικά στον ΠΑΟΚ? Τι μπορεί να περιμένει ο κόσμος του ΠΑΟΚ από τον Ιβάν Σαββίδη?
«Ομολογώ ότι δεν περίμενα να μπει στον ΠΑΟΚ γιατί από την άποψη που έχω για το ελληνικό πρωτάθλημα σήμερα, δεν είμαι σίγουρος αν τέτοιου είδους επενδυτές θα ενδιαφερόταν να επενδύσουν. Είναι όμως πολύ σημαντικό γεγονός. Το μόνο που έχω να πω βάσει των όσων γνωρίζω, είναι ότι ο ΠΑΟΚ πλέον δεν έχει να φοβάται τίποτα. Ίσως στην Ελλάδα να μην μπορείτε να καταλάβετε το μέγεθος του ανθρώπου που επένδυσε στον ΠΑΟΚ. Ποδοσφαιρικά δεν μπορώ να ξέρω που μπορεί να φθάσει, όμως ο Ιβάν Σαββίδης πάντοτε βλέπει μόνο την κορυφή. Είμαι βέβαιος πως δεν μπήκε για να χάσει χρήματα και κυρίως δεν μπήκε στον ΠΑΟΚ για να τον βλέπει να είναι τριτοτέταρτο. Στόχος του θα είναι να τον φθάσει στην κορυφή και πιθανώς να τον καθιερώσει στα μεγάλα κλαμπ της Ευρώπης. Αυτό τουλάχιστον εκτιμώ».

-Τι γνώμη υπάρχει γενικώς στην Ρωσία για τον Ιβάν Σαββίδη?
«Όπως σας είπα, είναι άνθρωπος που σέβονται όλοι. Μιλούν για έναν πολύ έξυπνο επιχειρηματία αλλά και για έναν σκληρό άνθρωπο. Που όταν θέλει να πετύχει κάτι, θα το πετύχει. Δεν θα μου κάνει εντύπωση αν πάρει σκληρές αποφάσεις ακόμη για την ομάδα. Θα κάνει αυτό που θεωρεί σωστό για να κερδίσει το καλύτερο δυνατό και για μένα αυτό είναι σημαντικό».


«Ο Μπουσαϊντί μας τραγουδούσε συνθήματα του ΠΑΟΚ»!

Στην περσινή σεζόν, στην ομάδα της Ροστόφ, ο Στέργιος Φωτόπουλος συνεργάστηκε και με έναν πρώην παίκτη του ΠΑΟΚ, τον Ανίς Μπουσαϊντί, για τον οποίο έχει εξαιρετική άποψη και μάλιστα προχωρά και σε μία σημαντική αποκάλυψη. «Ο Ανίς είναι πολύ καλό παιδί και ένας πολύ καλός επαγγελματίας. Είχαμε μία εξαιρετική σχέση, καθώς ερχόμενος και αυτός από το ελληνικό πρωτάθλημα, είχαμε αρκετά πράγματα να συζητάμε. Πάντως, παρότι δεν είχε παίξει πολύ στον ΠΑΟΚ, είχε «κολλήσει» γενικά με την Τούμπα και με την ομάδα. Δε νομίζω ότι ήθελε να φύγει από την ομάδα, όμως τότε υπήρχαν αρκετά οικονομικά προβλήματα. Ερχόταν συχνά στην προπόνηση και τραγουδούσε συνθήματα του ΠΑΟΚ! Έδειχνε στους συμπαίκτες του στιγμιότυπα από την κερκίδα της Τούμπας και το χαιρόταν πολύ. Εύχομαι να είναι πάντα καλά. Απ΄ όσο ξέρω τώρα παίζει στην Ουκρανία».



πηγή: metrosport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: