Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Ο ΠΑΟΚ και η υπερβολή στην πίεση

Ο Κώστας Πετρωτός γράφει για τον ...αγχωμένο Κουμάλο και τον Δώνη που αισθάνεται την ανάγκη να υπερασπιστεί το πλάνο που δουλεύει στον ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΟΚ και η υπερβολή στην πίεση
Για άλλες ομάδες και υπό άλλες συνθήκες η είδηση του χθεσινού αγώνα θα ήταν η νίκη με ανατροπή του ελλιπέστατου ΠΑΟΚ κόντρα στον Αστέρα Τρίπολης. Όμως στο "ασπρόμαυρο" στρατόπεδο, υπάρχουν άλλα ζητήματα που απασχολούν τους οπαδούς και κυριαρχούν στις μεταξύ τους συζητήσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι εμφανίσεις του Μπονγκάνι Κουμάλο που χθες λίγο έλειψε μόνος του να στείλει τον ΠΑΟΚ στο καναβάτσο.
Η γκρίνια της κερκίδας που συνόδευε αρκετές από τις προσπάθειές του, δείχνει ξεκάθαρα ότι ο Νοτιοαφρικανός δεν έχει αφήσει καλές εντυπώσεις και θα πρέπει να καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να αντιστρέψει την εικόνα που έχει δημιουργηθεί γι' αυτόν.
Πιθανόν να μην έχει προσαρμοστεί στην πίεση που υπάρχει στον ΠΑΟΚ, θα έπρεπε, όμως, να είναι προετοιμασμένος γι' αυτή από την πρώτη μέρα που ήρθε, αφού συν τοις άλλοις θα έπρεπε να αντικαταστήσει τον Στέλιο Μαλεζά, στο πρόσωπο του οποίου υπάρχει δεδομένη η εκτίμηση των ΠΑΟΚτσήδων κι αυτή την περίοδο διαπρέπει στη Μπουντεσλίγκα.
Το πιο δύσκολο στην περίπτωσή του είναι ότι δεν έχει το χρόνο να μείνει στον πάγκο και να ανασυνταχθεί, καθώς, όπως ανέλυσε ο Γιώργος Δώνης, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή η πολυτέλεια της αντικατάστασής του (ο Βιβιάν είναι τραυματίας και ο Ιντζίδης πολύ άπειρος). Άρα πρέπει με τη δεδομένη στήριξη του προπονητή του να αποδείξει ότι έχει το χαρακτήρα για να παίξει σε μία ομάδα απαιτήσεων όπως ο ΠΑΟΚ (μην ξεγελαστεί κανείς από την παρουσία του στην Τότεναμ γιατί εκεί ο ρόλος του ήταν απλά κομπάρσου).
Η δικαιολογημένη στάση του Δώνη
Ας αφήσουμε, όμως, το θέμα του Κουμάλο στην άκρη, γιατί από τη συνέντευξη Τύπου μετά το χθεσινό ματς και ειδικά μέσα από την τοποθέτηση του Γιώργου Δώνη στη διαδικτυακή εκπομπή "SUPER BALL" προέκυψε κάτι πιο σοβαρό. Ο προπονητής του ΠΑΟΚ, για πρώτη φορά τόσο έντονα, αισθάνθηκε την ανάγκη να υπερασπιστεί το πλάνο που δουλεύει και να υπεραμυνθεί των επιλογών του στον ΠΑΟΚ. Στην ερώτηση "γιατί το έκανε τώρα" η απάντηση, στα δικά μου μάτια, φαντάζει απλή: Γιατί τώρα αισθάνεται διπλή πίεση. Και από τον κόσμο που εκφράζει προβληματισμό μετά τον αποκλεισμό από την Ευρώπη και από την περίεργη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά την έλευση Σαββίδη στην ομάδα.
Η πίεση του κόσμου είναι αναμενόμενη και ελεγχόμενη. Δε νομίζω ότι από μόνη της θα άλλαζε κάτι στην οπτική του προπονητή του ΠΑΟΚ. Η πίεση που δημιουργείται, όμως, από την έλευση του νέου μεγαλομετόχου στην ΠΑΕ είναι κάτι διαφορετικό. Γιατί έκανα λόγο για περίεργη κατάσταση; Πολύ απλά γιατί ο Γιώργος Δώνης γνωρίζει ότι κρίνεται σε πιο στενά χρονικά πλαίσια από ότι γνώριζε όταν αναλάμβανε τον ΠΑΟΚ, χωρίς όμως να γνωρίζει με ποια ακριβώς κριτήρια. Μπορεί να του ζητήθηκε από τον μεγαλομέτοχο πλήρης έκθεση για το πλάνο που εφαρμόζει στον ΠΑΟΚ, από την άλλη, όμως, ο Σαββίδης μίλησε για πολύ υψηλούς στόχους που θέλει να πετύχει με τον ΠΑΟΚ, αφού δεν έχει μάθει να είναι δεύτερος στη ζωή του.
Εσείς διαβάστε: ΠΑΟΚ - Αστέρας Τρίπολης 2-1, Κουμάλο: "Ευτυχώς δεν κόστισε το πέναλτι", Λόρενς: "Δείξαμε χαρακτήρα", Δώνης: "Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε την πραγματικότητα".
Το ερώτημα είναι πόσο χρόνο δίνει στο Δώνη για να του ετοιμάσει αυτή την ομάδα και ποια εχέγγυα; Μπορεί στην τελευταία έλευση του στην Θεσσαλονίκη να υποσχέθηκε μεγάλες μεταγραφές, όμως μένει να διευκρινιστεί πόσα χρήματα είναι διατεθειμένος να βάλει και πότε (πόσα το Γενάρη, πόσα το επόμενο καλοκαίρι κλπ). Όλα αυτά πρέπει να εξηγηθούν στον κόσμο που από την πλευρά του δικαιολογείται να είναι μπερδεμένος.
Από τη μία η κορυφή του Ολύμπου όπως την υπόσχεται ο Σαββίδης και από την άλλη το χτίσιμο του ΠΑΟΚ με μισό μπάτζετ σε σχέση με πέρσι. Αντιφάσεις που δημιουργούνται στο μυαλό του και μπορεί να τις ξεδιαλύνει μόνο ο ίδιος ο Ιβάν Σαββίδης. Είναι ώρα να βγει δημόσια και να αναλύσει τις σκέψεις του για τον ΠΑΟΚ, προκειμένου και ο κόσμος να ξεκαθαρίσει το μυαλό του και ο Γιώργος Δώνης να γνωρίζει με ποιο τρόπο και ποια στάνταρ κρίνεται η δουλειά του.
Υ.Γ. Ενδεχομένως θα ρωτήσεις κανείς: Ο Δώνης δεν είναι επιλογή της νυν διοίκησης; Γιατί θα έπρεπε να αισθάνεται πίεση; Πολύ απλά γιατί και η ίδια η διοίκηση είναι υπό κρίση...
Υ.Γ. 1 Το πείραμα του Δώνη να βάλει τον Λόρενς δίπλα στον Αθανασιάδη αποδείχθηκε απόλυτα πετυχημένο και μπορεί να απελευθερώσει και το διεθνή φορ.
Πηγή: sport24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: