Οι Royal Blues αποτελούν αντίπαλο του Ολυμπιακού στο Τσάμπιονς Λιγκ, αφού κατάφεραν πέρυσι να τερματίσουν στην τρίτη θέση της Μπουντεσλίγκα, πίσω μόνο από την πρωταθλήτρια Μπορούσια Ντόρτμουντ και από την Μπάγερν Μονάχου. Πέραν όμως της ανόδου στον αγωνιστικό χώρο, έχουν καταφέρει να αναπτύξουν ένα συνειδητοποιημένο κίνημα στις κερκίδες, με σκοπό την αντιπαράθεση με όσους μόλυναν με τις ρατσιστικές τους επιθέσεις ένα άθλημα που είναι εξ’ ορισμού αντιρατσιστικό.
Όλα ξεκίνησαν στις 9 Νοεμβρίου του 1992, στη μαύρη επέτειο για το αντί-εβραϊκό πογκρόμ του 1938. Οπαδοί της Σάλκε πήραν μέρος στην πορεία που διοργανώθηκε και έχοντας απηυδήσει από τα ρατσιστικά κρούσματα μέσα στα γήπεδα και τις αποδοκιμασίες στους μαύρους παίκτες, αποφάσισαν να στείλουν το δικό τους μήνυμα. Έτσι, «κατέβηκαν» με πανό που έγραφε «Οι οπαδοί της Σάλκε ενάντια στο ρατσισμό» και μοίρασαν ένα φυλλάδιο που είχαν γράψει με σχετικό περιεχόμενο. Η στήριξη που εξέλαβαν ήταν αξιοθαύμαστη.
Αρκετός κόσμος έδειξε να ενδιαφέρεται, ενώ τα όσα έγραφε η ανακοίνωσή τους δημοσιεύτηκαν από τοπική αθλητική εφημερίδα. Αμέσως κατάλαβαν ότι κάτι καλό βρίσκεται στα σκαριά. Συνέχισαν την προσπάθεια ευαισθητοποίησης όσο το δυνατόν περισσότερου κόσμου με ημερίδες, μπροσούρες και συνεντεύξεις σε όλα τα ΜΜΕ. Γρήγορα η δράση τους εξαπλώθηκε και κατάλαβαν ότι είχε έρθει η ώρα να πάρει επίσημη μορφή. Η Πρωτοβουλία Οπαδών Σάλκε (Schalke Fan-Initiative) πήρε σάρκα και οστά το 1993 ως μη κερδοσκοπική oπαδική οργάνωση και με σκοπό να συνεχίσει το αντιρατσιστικό έργο της.
Έτσι, δημιούργησε το δικό της έντυπο, ένα fanzine κομμένο και ραμμένο στο σκοπό της. Το Schalke Unser ξεκίνησε αρχικά με 2000 αντίτυπα, αλλά στη συνέχεια εξελίχθηκε στο fanzine με την μεγαλύτερη κυκλοφορία στη Γερμανία. Χρησιμοποιείται όχι μόνο για την αντιρατσιστική έκφραση, αλλά και για την προάσπιση της οπαδικής κουλτούρας και των δικαιωμάτων των οπαδών. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, η Πρωτοβουλία έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στη δημιουργία της Ένωσης αντι-φασιστών οπαδών, ένα γκρουπ από οπαδούς ομάδων της Μπουντεσλίγκα, αλλά και μικρότερων κατηγοριών.
Η Fan-Initiative απέκτησε στέγη το 1996 και αξίζει να σημειωθεί ότι στη χρηματοδότησή της βοήθησε και ο επίσημος σύλλογος, με την παροχή αυθεντικών προϊόντων, τα οποία μπορούσαν να πωληθούν από το κλαμπ και τα κέρδη να πάνε στην Πρωτοβουλία. Ο χώρος έγινε στέκι πολλών φιλάθλων της ομάδας, ενώ ξεκίνησαν να διοργανώνονται συναυλίας, φεστιβάλ, θεατρικές παραστάσεις και εκδηλώσεις με συλλόγους από όλη την Ευρώπη, όπως η πολωνική Λεχ Πόζναν, η ολλανδικά Ρόντα και η αγγλική Νιούκαστλ. Η δράση των οπαδών της Σάλκε τους έφερε και βραβείο από την γερμανική Μπούντεσταγκ, για την «αφοσίωσή τους στη κοινωνία των πολιτών».
Παρουσίες σε διεθνή συνέδρια, έκθεση ποδοσφαίρου στο Gelsenkirchen, συνεχόμενες εκδηλώσεις, street party, συνέδρια και μεμονωμένη δράση συνθέτουν το σκηνικό της δράσης στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και στις αρχές του 2000. Από το 2001 και μετά η Πρωτοβουλία συμμετείχε στην παραγωγή αντιρατσιστικού υλικού για τα σχολεία, ενώ από το 2005 επικεντρώθηκε και σε διαφορετικά θέματα, όπως την δουλειά με τα παιδιά στις εξωσχολικές τους δραστηριότητες, την παρατήρηση της ακροδεξιάς στη Γερμανία και τη συμμετοχή σε δράσεις κατά της ομοφοβίας. Στη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση του κλαμπ, η επίσημη Σάλκε διοργάνωσε αντιρατσιστική συνάντηση, στην οποία βρέθηκαν 70 γκρουπ οπαδών και φυσικά οι η Fan-Initiative είχε καθοριστικό ρόλο στην διοργάνωσή της! Πρόκειται άλλωστε για ένα σύλλογο με παράδοση στις μειονότητες, κυρίως την πολωνική, η οποία έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ίδρυσή του.
Πρόσφατα, η Fan-Initiative συμπλήρωσε 20 χρόνια συνεχούς δράσης, ούσα η μεγαλύτερη αντιρατσιστική οργάνωση στο χώρο του ποδοσφαίρου. Οι στόχοι της έχουν χωριστεί σε δύο διακριτά μέρη. Αφενός η μάχη κατά του ρατσισμού, οποιασδήποτε μορφής κι αν είναι αυτός και η κοινωνική δράση και αφετέρου η προάσπιση των δικαιωμάτων των οπαδών, των φτηνών εισιτηρίων και της προσπάθειας να κρατηθεί ζωντανή η οπαδική κουλτούρα. Με το σύλλογο και διάφορες οργανώσεις στο πλευρό τους, συνεχίζουν τη δράση τους κατά των διακρίσεων, ευελπιστώντας στα γερμανικά γήπεδα να εκλείψει κάθε περιστατικό που ντροπιάζει το άθλημα.
πηγή:othersidefootball.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου