Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Τα σερβοτουρκικά ανέκδοτα και το Μαυροβούνιο!!

Παρακολουθώντας με προσοχή όλες τις αγωνιστικές των προκριματικών του Ευρωμπάσκετ είχαμε τη δυνατότητα να βγάλουμε αρκετά συμπεράσματα σχετικά με τον τρόπο που δουλεύουν οι ομάδες. Γράφει ο Νίκος Μπουρλάκης.
Τα σερβοτουρκικά ανέκδοτα και το Μαυροβούνιο!
Εκ πρώτης όψεως τα... ανέκδοτα της Σερβίας και της Τουρκίας είναι τα πιο «ισχυρά» στη διαδικασία αυτή. Οι Σέρβοι έχουν καταφέρει να υποστούν τέσσερις ήττες αν και δεν έχουν απώλειες και διατηρούν το στοιχείο της ομοιογένειας και να παίζουν «do or die» αγώνα αύριο στην έδρα τους κόντρα στο Ισραήλ. Εκείνο που φαίνεται όμως είναι το εξής: Μάλλον δεν ήταν συμπτωματική η κακή τους παρουσία στο Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας και πιθανότατα, έστω και πολύ σύντομα, να έφθασε αυτή η ομάδα στο ταβάνι της!
Οι Τούρκοι που έχουν καταφέρει να «ακουστούν» παντού δυσκολεύτηκαν να παραμείνουν στο παιχνίδι της πρόκρισης. Εχασαν δύο φορές από τους Ιταλούς (το ματς στην Πόλη δεν ήταν... δικό τους, αλλά τα «κατάφεραν»), νίκησαν στο τελευταίο δίλεπτο τους Πορτογάλους (που δέχονταν μέχρι προχθές περί τους 18 πόντους διαφορά ανά αγώνα), ενώ στην αρχή της διοργάνωσης νίκησαν (στην έδρα τους) με τρίποντο του Πρέλτζιτς στην εκπνοή τους... Λευκορώσους!
Οι Τούρκοι θ' αντιμετωπίσουν πρόβλημα διότι δεν εξετάζουν την ουσία αλλά τη... βιτρίνα! Θα μας πείτε ότι κάποτε το κάναμε κι εμείς. Ναι, το κάναμε. Αλλά δεν υπάρχει σύγκριση. Οι ελληνικές ομάδες έμπαιναν στα γήπεδα τη δεκαετία του '90 και τους σάρωναν, ήταν φαβορί η οποιαδήποτε ελληνική ομάδα στην οποιαδήποτε διοργάνωση. Και ταυτόχρονα, σε συλλογικό επίπεδο, δεν είναι εύκολο να φτιάξεις ομάδα (με όλη τη σημασία της λέξεως) στην Τουρκία διότι έχεις ένα πρόβλημα: Δεν υπάρχουν καλοί γηγενείς παίκτες διαθέσιμοι!
Πέραν τούτων, απολαμβάνουμε το Μαυροβούνιο, έστω και χωρίς τον Πέκοβιτς. Με μέσο όρο ηλικίας τα 23 χρόνια, με έναν σοβαρό (Αμερικανό) γκαρντ, τον Τέιλορ Ροτσέστι (στην Κάχα Λαμποράλ πλέον), και με πιτσιρίκια όπως ο Μπόγιαν Ντούμπλιεβιτς -τον «άρπαξε» η Βαλένθια-, τα αδέρφια Σουάτ και Σεάντ Σέχοβιτς και τον Βλάντιμιρ Ντάσιτς, παίζει μπάσκετ που το χαίρεσαι...
Και πού να μην είχαν «αρπάξει» οι Ισπανοί τον (Μαυροβούνιο) Μίροτιτς!
Πηγή: Goal

Δεν υπάρχουν σχόλια: