Η μεταγραφική έκλεισε για όλη την Ευρώπη και το Gazzetta.gr
παρουσιάζει 3 top10 σε 1. Διαβάστε για τα ακριβότερα deals, αλλά και τα
κλαμπ που έδωσαν και πήραν τα περισσότερα.
Μπορεί η οικονομική κρίση να έχει πλήξει όπως ήταν αναμενόμενο και το
ποδόσφαιρο, παρά το γεγονός αυτό όμως είδαμε αρκετούς παικταράδες να
αλλάζουν φανέλα και άλλους να έρχονται στην Ευρώπη από την Λατινική
Αμερική. Οι Βραζιλιάνοι είχαν την τιμητική τους στο παζάρι του
καλοκαιρού με τους Χουλκ, Τιάγκο Σίλβα, Λούκας Μόουρα και Οσκαρ να είναι
στο top10 και να κοστίζουν συνολικά 167 εκατ. ευρώ. Ο Αζάρ είχε
συμφωνήσει και με τις τρεις μεγάλες αγγλικές και επέλεξε την Τσέλσι, η
οποία έδωσε 40 εκατ., όσα και η Μπάγερν για τον Χάβι Μαρτίνεθ της
Αθλέτικ Μπιλμπάο καλύπτοντας τη ρήτρα του. Ιδιο ποσό ξόδεψε για τον Αξελ
Βίτσελ της Μπενφίκα η Ζενίτ (επίσης ρήτρα). Οι τρεις τους είναι οι πιο
«ακριβοί» Ευρωπαίοι για την τρέχουσα μεταγραφική, με τους δύο να είναι
Βέλγοι. Πιο κάτω στη λίστα είναι παίκτες που μπορεί να κόστισαν λιγότερο
χρήματα, όμως αποτέλεσαν σημαντικές κινήσεις για ομάδες-θρύλους. Ο
Ρόμπιν Φαν Πέρσι έμεινε στην Premier League άλλαξε φανέλα, αφού η
Μάντσεστερ Γιουνάιντετ τον απέκτησε για 31 εκατ. από την Αρσεναλ, ενώ ο η
Τότεναμ είπε τελικά το «ναι» στην Ρεάλ Μαδρίτης και πούλησε τον Λούκα
Μόντριτς αντί 30 εκατ. ευρώ. Νο10 είναι ο Εσέκιελ Λαβέτσι που για 26
εκατ. πήγε από την Νάπολι στην Παρί Σεν Ζερμέν.TOP10 ΠΑΙΚΤΩΝ
1. Χουλκ 55 (Από Πόρτο σε Ζενίτ)
2. Τιάγκο Σίλβα 42 (Από Μίλαν σε Παρί)
3. Αζάρ 40 (Από Λιλ σε Τσέλσι)
4. Χάβι Μαρτίνεθ 40 (Από Μπιλμπάο σε Μπάγερν)
5. Αξελ Βίτσελ 40 (Από Μπενφίκα σε Ζενίτ)
6. Λούκας Μόουρα 38 (Από Σάο Πάουλο σε Παρί)
7. Οσκάρ 32 (Από Ιντερνασιονάλ σε Τσέλσι)
8. Φαν Πέρσι 30,7 (Από Αρσεναλ σε Γιουνάιτεντ)
9. Λούκα Μόντριτς 30 (Από Τότεναμ σε Ρεάλ)
10. Εσέκιελ Λαβέτσι 26 (Από Νάπολι σε Παρί)
TOP10 ΑΓΟΡΩΝ
1. Παρί 145
Για ακόμη ένα καλοκαίρι η Παρί «τράνταξε» την Ευρώπη με τις μεταγραφές της και βρίσκεται στην 1η θέση των... ανοιχτοχέρηδων, έχοντας ξοδέψει 145 εκατ. ευρώ. Η ακριβότερη μεταγραφή των Παριζιάνων ήταν εκείνη του Τιάγκο Σίλβα από τη Μίλαν, από την οποία απέκτησαν και τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, στη σημαντικότερη μεταγραφή στην ιστορία της Λιγκ 1, για 21 εκατ. ευρώ. Από τον προσεχή Ιανουάριο στο «Παρκ Ντε Πρενς» θα αγωνίζεται και ο Λούκας Μόουρα, για τον οποίο η Παρί πλήρωσε 38 εκατ. ευρώ (συν 5 σε μπόνους) στη Σάο Πάουλο! Εκείνος που άνοιξε τον... χορό των μεγάλων μεταγραφών ήταν ο Εσέκιελ Λαβέτσι, που κόστισε 26 εκατ. ευρώ, ενώ από την Ιταλία αποκτήθηκε και ο Μάρκο Βεράτι από την Πεσκάρα για 12 εκατ. ευρώ...
2. Τσέλσι 100,3
Οι Μπλε κατέκτησαν το Champions League, όμως ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς παρότι έκανε πραγματικότητα το απωθημένο του, επέστρεψε στην αγορά με ακόμα περισσότερη όρεξη. Με 40 εκατ. πήρε τον Αζάρ από την Λιλ, με 34 τον Οσκάρ από την Ιντερνασιονάλ και η δουλειά είχε και συνέχεια. Στο «Στάμφορντ Μπριτζ» ήρθαν επίσης, Μάρκο Μαρίν (Βέρντερ, 9 εκατ.), Θέσαρ Αθπιλικουέτα (Μαρσέιγ, 10 εκατ.) και Βίκτορ Μόουζες (Γουίγκαν, 12 εκατ.).
3. Ζενίτ 95
Το καλοκαίρι πέρασε ήσυχα για τη Ζενίτ. Ούτε μία μεταγραφή, πλην του Τζόρτζεβιτς που είχε κλείσει από τον Ιανουάριο, και ήταν εμφανές από τις πρώτες αγωνιστικές ότι οι Ρώσοι χρειάζονταν ενίσχυση. Αφού δεν κατάφεραν να αποκτήσουν τον Κυριάκο Παπαδόπουλο από τη Σάλκε, έκαναν την ακριβότερη μεταγραφή, πληρώνοντας 55 εκατ. ευρώ στην Πόρτο για τον Χουλκ, πριν ανακοινώσουν και την απόκτηση του Άξελ Βίτσελ από την Μπενφίκα για 40! Δύο μεταγραφές και σύνολο 95 εκατ. ευρώ...
4. Μπάγερν 70,3
Η Μπάγερν αποφάσισε να δώσει επιτέλους βάθος στο ρόστερ της και από τον περασμένο Ιανουάριο απέκτησε τον Ζέρντραν Σακίρι από τη Βασιλεία για 11,8 εκατ. ευρώ χωρίς τα μπόνους. Λίγους μήνες αργότερα αποκτήθηκαν οι Ντάντε (4,7 εκατ. ευρώ από Γκλάντμπαχ), Μίτσελ Βάιζερ (800 χιλ. ευρώ από Κολωνία) και Μάριο Μάντζουκιτς (13 εκατ. ευρώ από Βόλφσμπουργκ). Μαζί τους οι ελεύθεροι Τομ Στάρκε (από Χόφενχαϊμ) και Κλαούντιο Πισάρο (Βέρντερ). Την τελευταία στιγμή οι Βαυαροί έκαναν την υπέρβασή τους και ξόδεψαν 40 εκατ. ευρώ για να κάνουν δικό τους τον Χάβι Μαρτίνεθ από την Αθλέτικ Μπιλμπάο και να βγάλουν συνολικά από τα ταμεία τους 70,3 εκατ. ευρώ.
5. Τότεναμ 68
Η αλλαγή προπονητή, με τον Βίλας Μπόας να αναλαμβάνει, ήταν λογικό ότι θα έφερνε αρκετές αλλαγές στο ρόστερ. Η Τότεναμ κατάφερε να «κλέψει» την τελευταία στιγμή δύο παίκτες από τη Λίβερπουλ. Αρχικά ήταν ο Γκίλφι Σίγκιουρντσον, που αποκτήθηκε από τη Χόφενχαϊμ για 12 εκατ. ευρώ, ενώ τις τελευταίες... ώρες ήταν ο Ντέμπσεϊ που κατέληξε στα «σπιρούνια» από η Φούλαμ για 7,5 εκατ. ευρώ. Από τους «κότατζερς» αποκτήθηκε και ο Μούσα Ντεμπελέ (19 εκατ. ευρώ), ενώ νωρίτερα και μετά από πολλές προσπάθειες, η Τότεναμ αγόρασε τον Αντεμπαγιόρ από τη Σίτι (6,4 εκατ. ευρώ) και τον Βερτόνχεν από τον Άγιαξ (12,5 εκατ. ευρώ). Το... κερασάκι στην τούρτα μπήκε με την απόκτηση του Ούγκομ Γιορίς (12,6 εκατ. ευρώ από Λιόν), με τον Βίλας Μπόας να δηλώνει ότι τον υπολογίζει για αναπληρωματικό... Συνολικά 68 εκατ. ευρώ.
6. Μάντσεστερ Γ. 64,7
Για ακόμα μία σεζόν ο Φέργκιουσον ξόδεψε πάνω από 50 εκατ. ευρώ, όμως φέτος αποφάσισε να κάνει και το «μπαμ» για να χτυπήσει την Σίτι και έσκασε για τον Φαν Πέρσι 31. Εκτός από τον RvP, στο «Ολντ Τράφορντ» ήρθαν οι Καγκάβα (17,5 εκατ.), Νικ Πάουελ (Κρου, 8,2 εκατ.), Αλεξάντερ Μπίτνερ (Φίτεσε, 5,4 εκατ.) και Ανχελο Ενρίκες (Ουνιβερσιδάδ Ντε Τσίλε, 6 εκατ.).
7. Μάντσεστερ Σίτι 62
Αργησε αλλά τα έσκασε η πρωταθλήτρια Αγγλίας. Η ομάδα του Ρομπέρτο Μαντσίνι μπορεί να μην απέκτησε όπως τα προηγούμενα χρόνια παίκτες top class και σε καλή ηλικία, όμως ενισχύθηκε. Για το κέντρο ήρθε ο Τζακ Ρόντγουελ από την Εβερτον με 15 εκατ. αλλά και στο νήμα ο Χάβι Γκαρθία από την Μπενφίκα (20 εκατ.). Οι Citizens απέκτησαν επίσης τον Μαϊκόν από την Ιντερ για μόλις 4 εκατ. και τους Σκοτ Σινκλέρ από την Σουόνσι (7,8 εκατ.) και ματίγια Νάστασιτς της Φιορεντίνα (15 εκατ.).
8. Γιουβέντους 52,4
Επέστρεψε στην κορυφή της Ιταλίας και πλέον στόχος είναι η επιστροφή και στην κορυφή της Ευρώπης. Οι Μπιανκονέρι αντίθετα με τα προηγούμενα χρόνια προχώρησαν σε έξυπνες και προσεκτικές κινήσεις και είναι έτοιμοι να παίξουν σε τρεις διοργανώσεις. Μαρουρίτσιο Ισλα και Κβάντβο Ασαμόα ήρθαν από την Ουντινέζε με συνολικό deal κοντά στα 36 εκατ. ευρώ (μισά τώρα και μισά σε έναν χρόνο). Επίσης αποκτήθηκαν οι Τζοβίνκο (11 εκατ.), Κάσερες (8 εκατ.), Γκαμπιαντίνι (5,5 εκατ. - δανεικός αμέσως στην Μπολόνια), Μποάκιε (4 εκατ. από Τζένοα) και Λεάλι (3,8 εκατ.).
9. Ιντερ 48
Αθόρυβα οι Νερατζούρι έκαναν ίσως τις σημαντικότερες κινήσεις από τα κλαμπ της Ιταλίας καθώς δυνάμωσαν σε όλες τις γραμμές. Πρώτα στο τέρμα, με τον Σαμίρ Χαντάνοβιτς να έρχεται από την Ουντινέζε για 11 εκατ. ευρώ. Για την άμυνα αποκτήθηκαν οι Ματίας Σιλβέστρε (Παλέρμο, 2 εκατ. δανεικός με οψιόν αγοράς) και Αλβαρο Περέιρα της Ιντερ (10 εκατ.). Στα χαφ, ήρθαν οι Μιντιγκάγι (δαν. 750.000), Βάλτερ Γκαργκάνο (δανεικός 1,2 εκατ.), αγοράστηκε ο Φρέντι Γκουαρίν (11 εκατ.) και στην επίθεση αφίχθησαν οι Αντόνιο Κασάνο (ανταλλαγή με Πατσίνι συν 7 εκατ.) και Ροδρίγο Παλάσιο (10,5 εκατ. ευρώ).
10. Aρσεναλ 43
Οι «κανονιέρηδες» βγήκαν φέτος στην αγορά και για ένα διάστημα ικανοποίησαν τους οπαδούς τους, πριν αρχίσουν πάλι να πουλάνε... Μετά από... σίριαλ που κράτησε αρκετό καιρό ο Αρσέν Βενγκέρ πλήρωσε 12 εκατ. στη Μονπελιέ για τον πρώτο σκόρερ της περσινής Λιγκ 1, Ολιβιέ Ζιρού, και ενώ είχε ήδη εξασφαλίσει την υπογραφή του Λούκας Ποντόλσκι για επίσης 12 εκατ. ευρώ από την Κολωνία. Η μεταγραφή που ενθουσίασε τους οπαδούς των Λονδρέζων ήταν του Σάντι Καθόρλα από τη Μάλαγα, με το κόστος να φτάνει τελικά στα 19 εκατ. ευρώ και συνολικά στα 43.
TOP10 ΠΩΛΗΣΕΩΝ
1. Πόρτο 81
Παλιά μου τέχνη κόσκινο για τους Δράκους της αγοράς που τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν βγάλει κοντά στα 300 εκατ. από πωλήσεις σε όλη την Ευρώπη. Ετσι και φέτος, το πορτογαλικό κλαμπ τερμάτισε στο Νο1 των ομάδων με τα μεγαλύτερα έσοδα. Στο νήμα ο Χουλκ έφερε 55 εκατ. και έγινε η 7η ακριβότερη μεταγραφή ever. Γκουαρίν και Περέιρα είναι πλέον παίκτες της Ιντερ και έφεραν στα ταμεία 21 εκατ. ευρώ και οι Μπελούτσι (Μπουρσασπόρ) και Γιάνκο (Τραμπζονσπόρ) που την έκαναν για Τουρκία έκαναν συνολικό τζίρο 5 εκατ. ευρώ.
2. Μπενφίκα 71
Εκτός από τα ντέρμπι στο πρωτάθλημα η Μπενφίκα κοντράρει την Πόρτο και στα έσοδα από πωλήσεις παικτών. Οι Αετοί βρίσκονται στη δεύτερη θέσεις με τα κλαμπ που πήραν τα περισσότερα κυρίως χάρη στον Αξελ Βίτσελ που έφερε πρόταση 40 εκατ. και πωλήθηκε στην Ζενίτ. Εκτός «Ντα Λουζ» βρέθηκε και ο Χάβι Γκαρθία, που για 20 εκατ. ευρώ πήγε στην Μάντσεστερ Σίτι, ενώ Ντάνιελ Βάις, Ισμαέλ Γιάρτεϊ, Εμερσον, Εντερ Λουίς και Φελίπε Μπάστος έφεραν έσοδα 9,1 εκατ. ευρώ. Από τους δανεισμούς πήρε περίπου 2 εκατ. ευρώ.
3. Τότεναμ 67,35
Η Τότεναμ κατάφερε όχι μόνο να μπει και στα δύο top10, αλλά το κατάφερε με σχεδόν ισοσκελισμένα τα έσοδα με τα έξοδα. Πέρα από τις αγορές, τα «σπιρούνια» έλαβαν από 7 εκατ. ευρώ για τις πωλήσεις των Νίκο Κράνιτσαρ και Βέντραν Τσόρλουκα σε Ντιναμό Κιέβου και Λοκομοτίβ Μόσχας αντίστοιχα, ενώ έλαβαν ακόμη 5,75 εκατ. ευρώ από την Έβερτον για τον Στήβεν Πίεναρ. Ακολούθησαν οι Σεμπαστιέν Μπασόνγκ (3 εκατ. ευρώ στη Νόριτς) και Ντέιβιντ Μπάτον (600 χιλ. ευρώ στην Τσάρλτον). Η μεγάλη πώληση ήταν εκείνη του Λούκα Μόντριτς στη Ρεάλ για 30 εκατ. ευρώ (συν άλλα 5 σε μπόνους), ενώ την τελευταία ημέρα της μεταγραφικής περιόδου παραχωρήθηκαν ο Τζιοβάνι Ντος Σάντος στη Μαγιόρκα για 1 εκατ. ευρώ (συν 50% ποσοστό μεταπώλησης) και ο Ράφαελ Φαν Ντερ Φάαρτ στο Αμβούργο για 13 εκατ. ευρώ. Σύνολο 67,35 εκατ. ευρώ.
4. Μίλαν 64
Πίσω από τις Πόρτο και Μπενφίκα που κάνουν αυτή τη δουλειά εδώ και πολλά χρόνια, στο Νο3 της λίστας βρίσκονται οι Ροσονέρι που πούλησαν τα δύο μεγαλύτερα αστέρια τους. Ιμπρα (21 εκατ.) και Σίλβα (42 εκατ.) την έκαναν για την Παρί Σεν Ζερμέν, ενώ 1 ακόμα εκατ. ευρώ μπήκε στα ταμεία του κλαμπ από την πώληση του Ντάβιντε Ντι Τζέναρο στην Σπέτσια και τον δανεισμό του Ταϊβό στην Ντιναμό Κιέβου.
5. Aρσεναλ 56,5
Κάποια στιγμή όλα έμοιαζαν ιδανικά για την Άρσεναλ. Οι μεταγραφές ήταν πολύ καλές, όμως οι αποχωρήσεις των Σονγκ (για Μπαρτσελόνα) και Φαν Πέρσι (για Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ)... ξενέρωσαν τους οπαδούς. Οι Λονδρέζοι έβαλαν στα ταμεία τους 19 εκατ. ευρώ για τον πρώτο και 30,7 για τον δεύτερο, ενώ εισέπραξαν ακόμη 3,8 για τον Κάρλος Βέλα (Σοσιεδάδ), 1,25 για τον Χένρι Λάνσμπερι (Νότιγχαμ Φόρεστ) και 1,3 για τον Κάιλ Μπάρτλεϊ (Σουόνσι). Συνολικά 56,5 εκατ. ευρώ.
6. Τζένοα 54,3
Η Τζένοα ήταν από τις πιο δραστήριες ομάδες όχι μόνο στην Ιταλία, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο Πρετσιόζι για ακόμη μία φορά άλλαξε σχεδόν όλη την ομάδα, οι Γενοβέζοι έχουν περισσότερα από 60 συμβόλαια μαζί με τους παίκτες που έχουν παραχωρηθεί δανεικοί ή με συνιδιοκτησία. Οι Ιταλοί ήταν από τους... κερδισμένους του καλοκαιριού με έσοδα 52,4 εκατ. ευρώ. Ακριβότερες πωλήσεις ήταν εκείνες των Ματία Ντέστρο (11,5 εκατ. ευρώ στη Ρόμα συν άλλα 4,5 το επόμενο καλοκαίρι) και Παλάσιο (10,5 εκατ. ευρώ στην Ίντερ). Από εκεί και πέρα η Βέρντερ ενεργοποίησε την οψιόν αγοράς του Σωκράτη Παπασταθόπουλου (3,5 εκατ. ευρώ), ενώ η Ρόμα πλήρωσε 2,5 για το 50% των δικαιωμάτων του Ταχτσίδη.
Ο Μιγκέλ Βελόσο πουλήθηκε στην Ντιναμό Κιέβου (7 εκατ. ευρώ), ο Τόμοβιτς στην Φιορεντίνα (2,5 εκατ. ευρώ), Μέστο στη Νάπολι (1,5 εκατ. ευρώ), Τσίκο στη Σουόνσι (2,5 εκατ. ευρώ), Μποάκιε στη Γιουβέντους (4 εκατ. ευρώ), Ρεγκούζα στην Πεσκάρα (1,5 εκατ. ευρώ), Ακουαφρέσκα στην Μπολόνια (2,5 εκατ. ευρώ), Στηβ Βον Μπέργκεν στην Παλέρμο (1,1 εκατ. ευρώ) και Καράτσιολο στην Μπρέσια (200 χιλ. ευρώ). Τέλος από τους δανεισμούς των Τζιλαρντίνο (Μπολόνια) και Περίν (Πεσκάρα) η Τζένοα έλαβε 1,7 εκατ. ευρώ.
7. Λιλ 40
Μόλις μία πώληση έκανε η Λιλ και κατάφερε να μπει στο top10 των... εισπράξεων. Ο Εντέν Αζάρ βρισκόταν ανάμεσα σε Τσέλσι, Σίτι και Γιουνάιτεντ, όμως τελικά επέλεξε την πρώτη, με τους Γάλλους να βάζουν στα ταμεία τους 40 εκατ. ευρώ καθαρά!
8. Μπιλμπάο 40
Μία από τα ίδια και για την Αθλέτικ Μπιλμπάο. Ο Χάβι Μαρτίνεθ ήθελε να κάνει το επόμενο βήμα στην καριέρα του, Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Λίβερπουλ, Σίτι και Μπάγερν τον είχαν στη λίστα τους, όμως οι Βαυαροί ήταν εκείνοι που πλήρωσαν τη ρήτρα των 40 εκατ. ευρώ. Να φύγει ζήτησε και ο Φερνάντο Γιορέντε, όμως τελικά έμεινε (το συμβόλαιό του ολοκληρώνεται το καλοκαίρι του 2013)...
9. Βιγιαρεάλ 38,9
Οι Αμαρίγιος υποβιβάστηκαν στην Segunda Division και όπως είναι λογικό ξεπούλησαν, όμως μπήκε πολύ μετρητό στα ταμεία. Κορυφαίο deal ήταν για τον Νιλμάρ, ο οποίος έφυγε για την Αλ-Ραγιάν αντί 10 εκατ., ενώ ο Μάρκο Ρούμπεν πήγε στην Ντιναμό Κιέβου για 8 εκατ. ευρώ. Ο Μπόρχα Βαλέρο και Γκονσάλο Ροδρίγες έφεραν 7 και 1,5 εκατ. αντίστοιχα και πήραν μεταγραφή στην Φιορεντίνα και ο «δικός μας» Ιβάν Μαρκάνο αντί 5 εκατ. είναι πλέον παίκτης της Ρουμπίν Καζάν. Τέλος, Ντιέγο Λόπεθ (Σεβίλλη), Τζέφερσον Μοντέρο (Μονάρκας) και ο Ζαπάτα (Μίλαν) έφεραν συνολικά 7,4 εκατ. ευρώ.
10. Σάο Πάουλο 38
Η τελευταία στη λίστα και μοναδική εκτός Ευρώπης είναι η Σάο Πάουλο. Αυτό, γιατί οι Βραζιλιάνοι κατάφεραν να πάρουν το μεγαλύτερο δυνατό ώφελος από την πώληση του Λούκας Μόουρα, ο οποίος από τον προσεχή Ιανουάριο θα ανήκει στην Παρί. Οι Γάλλοι πλήρωσαν 38 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 5 προβλέπονται σε μπόνους.
πηγή: gazzetta.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου