Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

«Μου αρέσει το πάθος του κόσμου»

Συνέντευξη στον Κυριάκο Κύρτσο

Ο Γιώργος Γεωργιάδης στην παρουσίαση του είχε μιλήσει για μία από τις μεγαλύτερες μεταγραφές και για έναν σπουδαίο παίκτη που έφερνε ο ΠΑΟΚ. Ήξερε τι έλεγε. Πρωτοκλασάτο παίκτη της Πρέμιερ Λιγκ, προφανώς και δεν μπορούσε να πληρώσει για να φέρει στη Θεσσαλονίκη ο Δικέφαλος. Ο Λίαμ Λόρενς όμως δεν απέχει και πολύ από αυτούς. Με τόσα χρόνια πορείας στην Πρέμιερ Λιγκ, έχοντας περιβραχιόνιο αρχηγού στην Πόρτσμουθ και όντας για αρκετά χρόνια ανάμεσα στους κορυφαίους του κόσμου, με πολύ ενεργό συμμετοχή, δεν μπορεί παρά να θεωρείται μεγάλη μεταγραφή. Ο Ιρλανδός, έψαχνε μία καινούρια πρόκληση στην καριέρα του. Το απέδειξε περίτρανα ότι αυτό ήθελε, καθώς ήξερε ότι περισσότερα χρήματα μπορούσε να βρει στην Αγγλία. Παρόλα αυτά, όταν ο μάνατζέρ του στην Ελλάδα, Χρήστος Γάτσης, του γνωστοποίησε το πλάνο του ΠΑΟΚ και τη δική του χρησιμότητα, δεν το σκέφτηκε παραπάνω. Είπε το «ναι» και η συνέχεια είναι γνωστή.

Ο ήλιος, η θάλασσα
και η… κρίση

Δεν έχει συμπληρώσει καν μήνα στη Θεσσαλονίκη όμως είναι φανερό πως αισθάνεται αρκετά οικεία. «Μου άρεσε πολύ η πόλη από την πρώτη μέρα που ήρθα. Ξέρετε ότι στην Αγγλία είναι δύσκολο να βλέπουμε καθημερινά ήλιο και θάλασσα. Στην αρχή είχα λίγο πρόβλημα από την πολύ ζέστη όμως το έχω συνηθίσει. Με έχουν βοηθήσει πολύ και από την ομάδα ενώ και ο κόσμος εδώ στην πόλη είναι πολύ ζεστός μαζί μου. Πραγματικά είναι καλύτερα απ? ότι τα φανταζόμουν» λέει ο Ιρλανδός που έδειξε ότι ενδιαφέρεται και για την οικονομική κρίση: «Μπορώ πλέον να έχω άποψη για ότι συμβαίνει στην Ελλάδα, διότι ακούγαμε μόνο από τις ειδήσεις κάποια νέα. Ξέρω και από την πατρίδα μου, πόσο δύσκολες είναι οι μέρες, όμως στην Ελλάδα ένιωσα έκπληξη, βλέποντας τον κόσμο να πίνει καφέ, να γελάει και να μην τον παίρνει από κάτω όλο αυτό το πρόβλημα. Συνομιλώντας με τους Έλληνες καταλαβαίνω πόσο μεγάλα είναι τα προβλήματα, όμως αυτό που χαίρομαι σε αυτούς είναι πως χαμογελάνε συνέχεια». Ο Λόρενς είναι παντρεμένος και έχει δύο αγοράκια που σύντομα θα μπορούν να απολαμβάνουν τον πατέρα τους αγωνιζόμενο στον ΠΑΟΚ. «Ήρθε η γυναίκα μου με το ένα παιδί στις πρώτες μου ημέρες εδώ και θα τους περιμένω πάλι. Φάνηκε πάντως πως τους άρεσε πολύ η πόλη», τονίζει με… ανακούφιση.

«Μας πόνεσε ο αποκλεισμός,
αλλά θα βελτιωθούμε»

Ο αποκλεισμός του ΠΑΟΚ από τη συνέχεια του Europa League είναι φανερό πως ενόχλησε όλη την ομάδα και βέβαια τον Λόρενς, μολονότι νέος στον σύλλογο. «Μας πόνεσε πολύ ο αποκλεισμός, γιατί πιστεύω ότι δεν αποκλειστήκαμε από μία καλύτερη ομάδα από εμάς. Θεωρώ ότι δεν παίξαμε όσο καλά μπορούσαμε στη Βιέννη, όμως ήμασταν και λίγο άτυχοι στα δύο παιχνίδια. Οφείλουμε όμως να κοιτάξουμε μπροστά και να βελτιωθούμε. Είμαι σίγουρος πως θα είμαστε καλύτεροι στη συνέχεια». Όσο για τον ίδιο και τον βαθμό ετοιμότητας του; «Αισθάνομαι αρκετά καλά όμως είναι βέβαιο ότι με τα παιχνίδια και με τις προπονήσεις θα ανεβάζω κι εγώ ρυθμούς».

«Κάτι καλό από το
μείγμα έμπειρων-νέων»

Ο Λίαμ Λόρενς είναι ασφαλώς από τους πλέον έμπειρους παίκτες που έχει σήμερα ο ΠΑΟΚ. Στον Ιρλανδό φάνηκε αρχικά να κάνει εντύπωση ο αριθμός των νέων παικτών του Δικεφάλου: «Είναι αλήθεια ότι είδα πολλά νέα παιδιά τις πρώτες ημέρες. Τα οποία πάντως έχουν ποιότητα, αλλά χρειάζονται και χρόνο. Φυσικά ο ΠΑΟΚ έχει και πολύ καλούς έμπειρους ποδοσφαιριστές. Είναι ένα μείγμα και από αυτό νομίζω ότι μπορεί να βγει κάτι πολύ καλό».

«Αν δεν το ζήσεις,
δεν το καταλαβαίνεις»

Παρότι Ιρλανδός, ο Λίαμ Λόρενς ομολογεί ότι: «Έχω πάρει αρκετά από την αγγλική νοοτροπία και αυτό ίσως φαίνεται και στην προφορά που έχω. Ήμουν πολλά χρόνια στην Αγγλία και έχω επηρεαστεί βεβαίως». Όταν η κουβέντα φθάνει στον κόσμο και στις διαφορές που βλέπει με την Πρέμιερ Λιγκ, ο Λίαμ τονίζει: «Είχα δει κάποια βίντεο και ρωτούσα και κάποιους γνωστούς μου για την ατμόσφαιρα στο γήπεδο του ΠΑΟΚ και σε άλλα ελληνικά γήπεδα. Εδώ έχω καταλάβει καλά ότι δεν είναι Πρέμιερ Λιγκ. Ο κόσμος είναι παθιασμένος με την ομάδα και σε εμένα προσωπικά αρέσει πολύ αυτό. Ξέρω ότι και οι οπαδοί του ΠΑΟΚ αγαπούν πολύ τους Ιρλανδούς, γιατί έχουν αυτή την τρέλα με την εθνική και με τις ομάδες τους. Είναι αλήθεια ότι στο πρώτο παιχνίδι της Τούμπας, έγιναν κάποια πράγματα άσχημα, όμως γενικά αν δεν ζήσεις αυτή την ατμόσφαιρα, δεν μπορείς να το καταλάβεις».


Οι διαιτητές και… ο Ρόι Κιν

Μεγάλο ρόλο πιθανώς στην απόφαση του Λίαμ Λόρενς έπαιξε η παρουσία τόσο του Γιώργου Δώνη, όσο και του Γιώργου Γεωργιάδη, οι οποίοι έχουν πάρει γεύση Πρέμιερ Λιγκ. «Ξέρω πολύ καλά ότι ο κόουτς ήταν στην Μπλάκμπερν και μάλιστα ήταν συμπαίκτης με έναν πολύ δικό μου άνθρωπο. Γνωρίζω φυσικά και για τον κ. Γεωργιάδη, ότι έπαιξε στη Νιούκαστλ. Είναι σημαντικό για μένα που δύο άνθρωποι που με εμπιστεύτηκαν, είχαν περάσει από την Πρέμιερ Λιγκ». Στο μικρό χρονικό διάστημα που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, κάνει προσπάθειες να μιλήσει ελληνικά. «Ξέρω την κακή λέξη που μου έμαθαν πρώτα» είπε γελώντας, ψελλίζοντας και ένα «καλησπέρα» και «γεια σου». Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ, του ζητούν να σκοράρει και να πανηγυρίσει μαζί τους, όμως προς το παρόν περιορίζεται σε… εξαιρετικές ασίστ. «Το θέμα είναι να κερδίζουμε. Μου αρέσει εξίσου να πασάρω σωστά. Θα έρθουν και τα γκολ» λέει χαρακτηριστικά. Όσο γι? αυτά που είχε ακούσει για το ελληνικό πρωτάθλημα; «Ξέρω ότι ειδικά ο ΠΑΟΚ συχνά είχε προβλήματα με τους διαιτητές. Μου είπαν κάποια πράγματα και είδα ορισμένα βίντεο. Εύχομαι φέτος να μην έχουμε τέτοια προβλήματα». Ο Λίαμ Λόρενς, στην καριέρα του στην Αγγλία, συνεργάστηκε με ανθρώπους που αποτελούν και «μύθοι» για όλους μας. Ένας εξ αυτών και ο Ρόι Κιν τον οποίο είχε προπονητή στη Σάντερλαντ. Για τον οποίο πάντως, παρότι τον εκτιμά σαν ποδοσφαιριστή, δεν μιλάει ιδιαίτερα και μάλλον έχει τους λόγους του… Το σίγουρο είναι ότι ο Λίαμ Λόρενς έχει αρχίσει να γουστάρει στην Τούμπα και ήδη είναι φανερό ότι ο κόσμος τον βάζει στην καρδιά του. Ένας παθιασμένος Ιρλανδός, που ήρθε για να μείνει…



πηγή: metrosport.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: