Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Ανενεργά τα 4 από τα 6,5 εκατ. ευρώ του μπάτζετ!

Πολλές φορές λειτουργούμε και σκεφτόμαστε λες και έχουμε αλτσχάιμερ. Ξεχνάμε κλασικές ποδοσφαιρικές αρχές ή στην επιθυμία μας να βρούμε τι φταίει η λογική δεν έχει καμία απολύτως συμμετοχή στα συμπεράσματα που καταλήγουμε. Γράφει ο Σταύρος Κόλκας.
Ο ΠΑΟΚ είναι αυτή τη στιγμή 3ος, πίσω από το φαινόμενο του Δημήτρη Ελευθερόπουλου που πολλοί το είχαν πρώτο φαβορί για υποβιβασμό. Ο Δημήτρης όμως βγάζει υγεία και σε έναν μηχανισμό που δεν έχει μία, τα καταφέρνει περίφημα.
Η χρονιά μας δεν είναι καλή, αλλά το ζητούμενο είναι το τι ακριβώς θέλουμε να κάνουμε φέτος. Εγώ λέω πως κουτσά στραβά θα βγούμε 2οι και τα πάντα θα παιχτούνε στα πλέι οφ. Εκεί θα πρέπει να παίξω με ίσους όρους και όχι με αυτούς που έπαιξα όλα αυτά τα χρόνια πλην της χρονιάς που βγήκαμε στα προκριματικά του Τσουλού.
Ένας στόχος λοιπόν, είναι η ΚΕΔ, η οποία οργιάζει τελευταία. Όχι πως δεν οργίαζε στο παρελθόν, αλλά πλέον δεν κρατάει και τους τύπους.
Ο αγωνιστικός στόχος είναι να εξελιχθούμε μέχρι τότε. Και για να συμβεί αυτό πρέπει να συμβεί μία σειρά από γεγονότα.
Πρώτα απ όλα, θα πρέπει να αρχίσουν να προσφέρουν στην ομάδα αυτοί που αμείβονται τόσο ώστε να είναι υποχρεωμένοι να πρωταγωνιστούν. Μέχρι στιγμής, η παρτίδα σώζεται από τον Κλάους των 150 χιλιάδων και τον Κάτσε των 800ων ευρώ το μήνα. Ο Κατσικάς των 70 χιλιάδων είναι ο πιο σταθερός μου αμυντικός των τελευταίο μήνα και ο χαμάλης πολυτελείας Φωτάκης αυτός που κρατάει τα προσχήματα στη μεσαία γραμμή μαζί με τον Κάτσε.
Ο Λάζαρ είναι φάντασμα, ο Λόρενς παρασύρεται από τα πάθη του, ο Έτο έχει αναλαμπές και εμφανίζεται ως γκεστ σταρ στους αγώνες, ο Σαλπιγγίδης φτάσαμε Νοέμβρη και δεν έχει βρει δίχτυα. Ο Γκαρσία με τον Βιβιάν είναι τραυματίες και δεν έχουν παίξει καθόλου ενώ ο Κουμαλό σου δίνει την αίσθηση πως δεν πας στο γήπεδο αλλά στο Allou fun park με την αδρεναλίνη που σου ανεβάζει κάθε τρεις και λίγο.
Ο ΠΑΟΚ των 6,5 εκατ. ευρώ, έχει ανενεργά ή με αρνητική αγωνιστική συμπεριφορά τα 4εκατ. ευρώ. Και κάποιοι ψάχνουν να βρούνε τι φταίει. Όλοι αυτοί χειρότερα δεν μπορεί να πάνε, αλλά είναι οι αλήθεια πως χάνεται μία μεγάλη ευκαιρία να το παίξουμε διεκδικητές, χωρίς ωστόσο να έχουμε τα φόντα να χτυπήσουμε φέτος τον Ολυμπιακό που ποιοτικά είναι σε πολύ καλύτερη μοίρα από εμάς. Και όχι μόνο.
Απλά για την ψυχολογία του κοινού, για τη ψυχολογία του επενδυτή, για την καθημερινότητά μας, θα ήταν πιο ωραίο να δώσουμε λίγο σασπένς στη σεζόν, έστω κι αν γνωρίζαμε ότι το τέλος δεν θα μας έφερνε πρώτους.
Έχει ανοίξει μία κουβέντα για τα συστήματα και το τι πρέπει να παίζει ο ΠΑΟΚ. Η ουσία είναι πως τα συστήματα τα κάνουν οι παίκτες με τα χαρακτηριστικά τους και τη διάθεσή τους. Το ότι μας λείπουν χαρακτηριστικά ως ομάδα και όχι για το σύστημα, είναι κάτι που το γνωρίζουμε εξ αρχής. Το ότι αυτό θα καλυφθεί μέσα από δουλειά και μεταγραφές, είναι επίσης γνωστό.
Αυτό που χρειάζεται ο ΠΑΟΚ είναι χρόνο. Χρόνο για να μπούνε τα μεγάλα συμβόλαια στο ρόλο τους, χρόνο για να προσαρμοστεί ο Δώνης στον τρόπο που θα βρίσκει ισορροπία όταν η ομάδα δεν έχει διαθέσιμους κάποιους παίκτες της, χρόνο για τον Σαββίδη και τους προϊσταμένους του αγωνιστικού τμήματος ώστε να βρούνε μία φόρμουλα συνεργασίας αποδοτική. Άλλη επιλογή δεν έχουμε σε αυτή την άκρως μεταβατική περίοδο, σε όλα τα επίπεδα.
Πάμε και λίγο στα μεταγραφικά. Βλέπω τους παίκτες που παρακολουθεί ο ΠΑΟΚ εντός των συνόρων. Ο ένας είναι ο Βασιλακάκης, ένας από τους ελάχιστους έλληνες χαφ που παίζουν περιοχή με περιοχή. Εγώ θα τον ήθελα στον ΠΑΟΚ γιατί νομίζω πως στη Ξάνθη έχει κλείσει τον κύκλο του και ψάχνει υψηλότερο επίπεδο στη καριέρα του. Με ύψος 1,85, τρεξίματα του θανατά, με καλή τεχνική και ταχύτητα και με ικανότητα να σου δώσει γκολ από τις πίσω ζώνες, είναι μία περίπτωση άκρως ενδιαφέρουσα, μία επένδυση που αξίζει να την κάνει ακόμη κι αν δεν σου βγει στο τέλος.
Ο άλλος, είναι ο Ολαϊτάν της Βέροιας, που λέει πως είναι 19 χρονών. Αν όντως είναι 19 ετών, τότε μιλάμε για μία σπάνια περίπτωση ποδοσφαιριστή. Αυτό που έχω δει εγώ στα παιχνίδια που τον έχω παρακολουθήσει, είναι ένα παιδί με τεχνική που σπάνια συναντάς, ομαδικότητα, σωστή ανασταλτική συμπεριφορά και πολλές δυνάμεις. Έχει παστελώσει και δύο γκολ μέχρι τώρα.
Επειδή πολλοί από εσάς θέλουν ονόματα και σίγουρα ο ΠΑΟΚ θα πάρει και από αυτά – ενδεικτική η περίπτωση Μπεν Χαΐμ – θα πρέπει πάντα να έχουμε στο μυαλό μας πως μία ομάδα δε στήνεται μόνο με ονόματα. Και στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν μπορείς να βρει παίκτες πρώτης γραμμής, αλλά δεύτερης. Ελπίζοντας πως θα ανεβάσουν στροφές ερχόμενοι στον ΠΑΟΚ.


πηγή: onsports.gr
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: