Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Βασιλάκης: «Απόρησα με την σιγουριά του Αρετόπουλου»

Στο «Αθλητικό Metropolis» και στην εκπομπή «Τρίτο Ημίχρονο» φιλοξενήθηκε ο καθηγητής διαιτησίας, Περικλής Βασιλάκης, με αφορμή και τα όσα έλαβαν χώρα χθες στο Κλεάνθης Βικελίδης στο ματς του Άρη με τον Ολυμπιακό.


Για τη διαιτησία του Αρετόπουλου και την επίμαχη φάση του πέναλτι:

«Δεν ήταν και τόσο καλή. Ο διαιτητής ήταν πολύ μαζεμένος, δεν ήταν άνετος. Αυτό ίσως και να επηρέασε τις αποφάσεις του. Έφαγα ένα ολόκληρο ημίχρονο για να μπορέσω να έχω μια πιο καθαρή εικόνα. Δυστυχώς οι επαναλήψεις δεν βοήθησαν. Χάρη στην τεχνολογία κατάφερα να ξαναδώ την φάση και διαπίστωσα ότι δεν υπάρχει παράβαση.
Η μπάλα βρίσκει στο σώμα του Ψυχογιού, πρόκειται για τον παίκτη που δέχθηκε και την κίτρινη κάρτα, ο οποίος βρισκόταν στο έδαφος και προσπαθούσε να σηκωθεί.

Δεν ήταν καθαρή φάση και απορώ πως ο Αρετόπουλος σφύριξε τόσο γρήγορα, στο ένα δευτερόλεπτο την παράβαση, την ώρα που ήταν μπροστά του ένας παίκτης του Άρη. Το σφύριγμα ήταν πολύ γρήγορο και απόρησα πως ήταν τόσο σίγουρος. Στην εσχάτη των ποινών έχουμε και μια επιφυλακτικότητα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο παίκτης είναι κάτω, προσπαθεί να σηκωθεί και τότε η μπάλα τον βρίσκει στο σώμα και πιθανόν και στο χέρι που δεν είναι απλωμένο. Εκεί ο διαιτητής την έχασε την φάση. Ενδεχομένως να επηρεάστηκε και από τις αντιδράσεις των παικτών του Ολυμπιακού».

Για τη συνολική διαιτησία:

«Πιστεύω ότι και στον πειθαρχικό έλεγχο ο Αρετόπουλος δεν ήταν τόσο καλός. Σε μια περίπτωση ούτε φάουλ δεν έδωσε στον Χολέμπας. Του ξέφυγε το παιχνίδι στον πειθαρχικό έλεγχο και σε κάποιες άλλες απλές περιπτώσεις φάουλ εις βάρος και των δύο ομάδων. Η δεύτερη κάρτα που πήρε ο Ψυχογιός ήταν απόλυτα δικαιολογημένη έκανε επικίνδυνο παιχνίδι στη φάση εκείνη».

Για το επεισόδιο που έγινε στο ματς του ΟΦΗ με τον Παναθηναϊκό όπου ο Χάρης Μαυρίας δέχθηκε επίθεση από οπαδό των Κρητικών και την απόφαση του Τριτσώνη να μη διακόψει το ματς:

«Εδώ ισχυρίστηκαν ότι ήταν πιο απλή υπόθεση. Βέβαια το θέμα του Μαυρία πρέπει να απασχολήσει σοβαρά την διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος αλλά και τις ομάδες. Τι θα γινόταν εάν έπεφτε κάποιο αντικείμενο και τραυματίζονταν σοβαρά. Συνολικά η εικόνα των οπαδών στο Ηράκλειο δεν ήταν κακή. Η αστυνομία δεν χρειάζεται να βρίσκεται μέσα στο αγωνιστικό χώρο. Φάνηκε ποιος είναι αυτός που έκανε την πράξη και θα πρέπει να επιληφθεί η ίδια η ομάδα.

Τώρα το ξεπεράσαμε επειδή ο παίκτης δεν είχε κάποιο πρόβλημα και θέλησε να συνεχίσει ίσως και επειδή τελείωνε το ημίχρονο. Στο ματς με τον Άρη το παιχνίδι έπρεπε να διακοπεί αυτόματα. Την ευθύνη μέσα στο γήπεδο την έχει ο διαιτητής. Ο διαιτητής είναι ο θεματοφύλακας.

Υπάρχουν κανονισμοί που επιτρέπουν στον διαιτητή να παίρνει αποφάσεις. Δυστυχώς όμως οι κανονισμοί έχουν γίνει λάστιχο και πολλές φορές ούτε και εμείς οι ίδιοι που είμαστε στο χώρο εδώ δεν καταλαβαίνουμε τους κανονισμούς. Για παράδειγμα γιατί θα πρέπει ένας διαιτητής να περιμένει μια ώρα για να γίνει ένα παιχνίδι την ώρα που το γήπεδο είναι λίμνη».


πηγή: metrosport.gr
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: