Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Δώνης: «Λειτουργούμε κάτω από ανάγκη»

Δώνης: «Λειτουργούμε κάτω από ανάγκη»
Για όλους και για όλα μίλησε στην κάμερα της Nova ο Γιώργος Δώνης. Ο τεχνικός του ΠΑΟΚ, αναφέρθηκε στην μέχρι τώρα πορεία της ομάδας του, αλλά και στα θετικά στοιχεία που έχει διακρίνει. Ακόμα αναφέρθηκε και στις αποβολές που έχει η ομάδα του. Τέλος, δεν παρέλειψε να τονίσει πως είναι απόλυτα αισιόδοξος για την πορεία και ειδικότερα για το μέλλον του ΠΑΟΚ.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Γιώργου Δώνη:

«Είναι ένα φαινόμενο το οποίο συμβαίνει πάρα πολλές φορές στο ποδόσφαιρο. Πρώτα απ' όλα δε χρειάζεται - πολλές φορές - να είσαι πολύ καλός για να κερδίσεις. Άρα λοιπόν, η εξήγηση είναι πάρα πολύ λογική. Το θέμα είναι για εμάς ότι μέσα από τη διαδικασία των παιχνιδιών κι ειδικά κάποιων παιχνιδιών τα οποία είναι εκτός έδρας ν' αξιολογούμε το τι έγινε στο παιχνίδι κι αν κάποια πράγματα λειτούργησαν όπως τα θέλαμε. Σε γενικές γραμμές μπορώ να πω ότι η δικιά μου άποψη είναι ότι βλέπω πάρα πολλά θετικά. Και το λέω από την πλευρά ότι η ομάδα παρότι αντιμετωπίζει πολλά και σοβαρά προβλήματα καταφέρνει μέσα από δύσκολες συνθήκες τουλάχιστον και σε μια μέτρια ή κακή μέρα να κερδίζει. Και είναι φανερό ότι αυτή τη στιγμή έχουμε τεράστια προβλήματα μπροστά μας κι έχουμε πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Βλέπουμε μια ομάδα που ένα σημαντικό μέρος του ρόστερ της είναι είτε απενεργοποιημένο είτε προσπαθεί να επανέλθει και να προσαρμοστεί στις συνθήκες των αγώνων. Βλέπουμε ποδοσφαιριστές όπως είναι ο Γκαρσία, ο Σαλπιγγίδης, ο Σταφυλίδης, που έχουν χάσει την προετοιμασία να προσπαθούν πάλι να επανέλθουν και να 'ρθουν στους ρυθμούς που θέλουμε όλοι. Βλέπουμε ουσιαστικά τις δυο μεταγραφές μας, Λόρενς και Βίβιαν, μέχρι τώρα - ουσιαστικά - να είναι ανενεργοί, βλέπουμε τον Γεωργιάδη ο οποίος από την αρχή του πρωταθλήματος δεν είναι καθόλου ενεργός στην ομάδα, τον Ρομπέρ που σε κάποια παιχνίδια είναι και σε κάποια δεν είναι και το πρόβλημα με τις αποβολές. Σκεφτείτε λοιπόν σε μια ομάδα η οποία έχει σε τόσο μεγάλο βαθμό απενεργοποιημένο το ρόστερ της, βασικούς ποδοσφαιριστές οι οποίοι θέλουν να βρουν ρυθμό με τόσες αλλαγές από το καλοκαίρι συν τα νέα παιδιά που προσπαθούμε να εξελίξουμε και να τα βάλουμε στην ομάδα, όταν καταφέρνεις να κερδίσεις ακόμη και στη μέτρια ή και κακή σου μέρα εγώ μόνο θετικά βλέπω και δε βλέπω κανένα αρνητικό».

- Λέγοντας θετικά στοιχεία, θα θέλατε να επισημάνετε μερικά από αυτά;

«Θετικό στοιχείο είναι ότι θεωρώ ότι πάντα παίζει ρόλο στο ποδόσφαιρο, στην κακή σου μέρα να μπορείς να κερδίσεις ένα παιχνίδι. Σίγουρα, αυτό που όλοι επιζητούμε κι αυτό που θέλουμε είναι να παίζουμε καλά και να κερδίζουμε γιατί έτσι το ευχαριστιόμαστε κι οι ίδιοι περισσότερο κι έτσι θα το ευχαριστιέται κι ο κόσμος. Αυτήν τη στιγμή όμως η ομάδα λειτουργεί κάτω από ανάγκη. Κι όταν λειτουργεί κάτι κάτω από ανάγκη πρέπει να προσαρμοζόμαστε όλοι μας ώστε να κοιτάξουμε σαν κυρίαρχο το αποτέλεσμα. Σίγουρα η φιλοσοφία παιχνιδιού μας μπορεί να προσπαθούμε να παραμείνει η ίδια αλλά όταν υπάρχουν τόσες διαφοροποιήσεις από εβδομάδα σε εβδομάδα ν' αλλάζει σε κάποια πράγματα γιατί δεν υπάρχουν άλλες επιλογές και δεν υπάρχει άλλη επιλογή στο να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Θετικό κομμάτι στο συγκεκριμένο παιχνίδι είναι ότι . μπορώ ν' αναφέρω το ανασταλτικό κομμάτι. Ειδικά στο πρώτο ημίχρονο όπου παρότι χάσαμε πολλές μπάλες στο ανέβασμα με πάρα πολλά αβίαστα λάθη γιατί οι αμυντικοί μας δεν προώθησαν το παιχνίδι με τον καλύτερο τρόπο και είχαμε αρκετές επιθέσεις σε ανοικτό γήπεδο. Εκεί η αμυντική μας τετράδα και οι επιστροφές των παικτών μας ήταν πάρα πολύ καλές και ουσιαστικά δε δεχτήκαμε από τον Πανιώνιο - παρότι τα λάθη μας ήταν πάρα πολλά - μια 'καθαρή' φάση στο πρώτο ημίχρονο. Επίσης θετικό κομμάτι είναι ότι στο δεύτερο ημίχρονο αν βάλουμε και σταθμίσουμε ότι πέρα από την αποβολή του Λαζάρ ότι ήμασταν με δέκα παίκτες, όσο πέρναγε ο χρόνος ουσιαστικά είχαν εγκαταλείψει οι δυνάμεις του τον Γκαρσία. Αυτό λοιπόν δημιουργούσε μεγαλύτερο πρόβλημα μέσα στον αγωνιστικό χώρο με συνέπεια σίγουρα εγώ να θέλω να τον κρατήσω παραπάνω στον αγώνα αλλά σκεφτείτε όμως ότι όταν ο Γκαρσία δεν είναι στην καλύτερη φυσική κατάσταση και ο χρόνος δουλεύει εκείνη τη στιγμή στο παιχνίδι εναντίον του πόσο μεγαλύτερο πρόβλημα δημιουργούμε στην ομάδα. Άρα σ' αυτό το κομμάτι κι όταν όλο αυτό το διάστημα πρέπει να τρέξεις πάρα πολύ η ομάδα λειτούργησε αρκετά καλά σε κάποια πράγματα, η αμυντική της τετράδα στο περισσότερο κομμάτι του παιχνιδιού είχε σωστές τοποθετήσεις κι ήταν κι ο λόγος που μας βοήθησε στο να φτάσουμε στη νίκη παρότι είναι λογικό όταν μια ομάδα παίζει με παίκτη παραπάνω να δημιουργήσει δυο και τρεις φάσεις σ' ένα ενενηντάλεπτο».

- Επισημάνατε το θέμα των αποβολών. Σε συνάρτηση και μ' αυτό σας δίνεται η αίσθηση ότι κάποιες φορές η ίδια η ομάδα από μόνη της, βάζει . τρικλοποδιές στον εαυτό της;

«Κοιτάξτε να δείτε, πολλές φορές ξέρετε όταν εστιάζουμε την προσοχή μας σε κάτι και συνέχεια προσπαθήσουμε ένα πρόβλημα . μόνιμα το βρίσκουμε μπροστά μας. Είναι σύνηθες. Άρα λοιπόν πρέπει λίγο κι εμείς να χαλαρώσουμε λίγο πάνω από αυτήν την κατάσταση που δημιουργείται. Προσπαθούμε λίγο ν' αναλύσουμε γιατί μπορεί να μας οδηγεί στο να έχουμε ακραίες αντιδράσεις μέσα στον αγωνιστικό χώρο και μάλιστα χωρίς να μπορούμε να τις εξηγήσουμε. Κάποιες στιγμές έχω σκεφτεί ότι ίσως επειδή τώρα αλλάζει η κατάσταση στην ομάδα, τα πράγματα γίνονται πιο θετικά, υπάρχει μια οικονομική σταθερότητα, όλοι οι ποδοσφαιριστές θέλουν ν' αποδεικνύουν πράγματα και θέλουν να διατηρήσουν τη θέση τους στην ομάδα, πολλές φορές ξέρετε αυτό μπορεί να οδηγήσει και σε μια υπερβολική αντίδραση εάν ένα ποσοστό οφείλεται και σ' αυτό η αντίδραση. Εμείς λίγο πρέπει να χαλαρώσουμε, εντάξει οι ποδοσφαιριστές όταν θα κάνουν λάθη όπως όλοι μας υπάρχουν κάποιοι κανόνες, υπάρχουν κάποια πρόστιμα αλλά ουσιαστικά δεν τη λύνεις την κατάσταση έτσι. Το θέμα είναι να συνειδητοποιείς τι γίνεται, ότι προκαλούμε και κακό στην ομάδα αλλά προκαλούν (σ.σ. κακό) και στον ίδιο τους τον εαυτό οι ποδοσφαιριστές μ' αυτές τις ακραίες αντιδράσεις και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να προχωρήσουμε σε αφορισμούς αλλά πρέπει να βρούμε τη λύση ώστε να έχουμε τις μικρότερες δυνατές απώλειες».

- Επιτρέψτε μας να επιμείνουμε στο τι σας κάνει αισιόδοξο για μια καλύτερη συνέχεια καθώς έπονται ακόμη πιο δύσκολοι αγώνες στη συνέχεια .

«Νομίζω ότι το πιο σοβαρό σ' οτιδήποτε πρόβλημα δημιουργείται γενικώς είναι να μπορούμε να βρίσκουμε την αιτία. Όταν λοιπόν ξέρουμε ποια είναι η αιτία, σημαίνει ότι μπορείς να το αντιμετωπίσεις και μπορείς σε βάθος χρόνου να βρεις τη λύση. Είπα και πριν ότι αυτή τη στιγμή όλοι λειτουργούμε κάτω από την ανάγκη. Η ανάγκη μας οδηγεί στο να παίρνουμε κάποιες αποφάσεις και όχι η πληρότητα. Άρα λοιπόν ξέρουμε την αιτία. Είναι φανερό ότι η ομάδα έχει χάσει τους αυτοματισμούς της κι αυτό που είχαμε παρουσιάσει σε κάποια παιχνίδια με το 4-4-2 αλλά δυστυχώς αυτή τη στιγμή μη έχοντας ακραίους ποδοσφαιριστές κι όλα τα προβλήματα που είπαμε παραπάνω είμαστε αναγκασμένοι να λειτουργήσουμε διαφορετικά. Σε κάποια σημεία θα χάσουμε κάποια πράγματα, σε άλλα σημεία μπορεί ίσως να βγούμε κερδισμένοι. Η αλήθεια είναι ότι μπορεί ο οποιοσδήποτε να συνειδητοποιήσει ότι αυτή η ομάδα δουλεύει πάρα πολύ σκληρά. Μπορεί όποιος θέλει να 'ρθει να δει τις προπονήσεις, να παρακολουθήσει για να καταλάβει το πώς δουλεύει η ομάδα, είναι πάρα πολύ εύκολο και πάρα πολύ απλό για ν' αξιολογήσει και τη δουλειά που γίνεται σ' αυτήν την ομάδα. Άρα λοιπόν εμείς δουλεύοντας καθημερινά θα προσπαθήσουμε με τα προβλήματα που έχουμε αυτή τη στιγμή να εμφανιστούμε όσο καλύτερα οργανωμένοι γίνεται μέσα στο παιχνίδι, τόσο στο αμυντικό κομμάτι, τόσο στο επιθετικό κομμάτι, ιδιαίτερα στο επιθετικό κομμάτι όταν έχουμε την μπάλα στα πόδια περιμένοντας έναν αντίπαλο την Κυριακή που ξέρουμε ότι θα πρέπει να τον διασπάσουμε».

- Παίρνω την πάσα από την αναφορά σας, μετά από δυο διαδοχικούς εκτός έδρας αγώνες ο ΠΑΟΚ επιστρέφει στο «σπίτι» του όπου και το έχει αξιοποιήσει όσο ελάχιστες ομάδες ανά την Ευρώπη. Θα θέλαμε την άποψή σας για τον Πλατανιά και για το πώς περιμένετε να λειτουργήσει η ομάδα σας με τα ίδια δεδομένα προβλήματα, ήτοι χωρίς ακραίους μέσους (σ.σ. Γεωργιάδη, Ρομπέρ, Λόρενς και τιμωρημένο τον Λάζαρ) για να μπορέσει να πάρει αυτό που θέλει;

«Είναι μια ομάδα η οποία είναι ευχάριστη έκπληξη και δείχνει ένα σύνολο πειθαρχημένο κι ένα σύνολο που βγάζει υγεία, που είναι σημαντικό αυτή τη στιγμή στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Υπάρχουν κάποιοι ποδοσφαιριστές στην ενδεκάδα του Πλατανιά που είναι έμπειροι, που είναι επικίνδυνοι και θεωρώ ότι ειδικά στο αμυντικό κομμάτι έχουν πάρα πολύ καλή οργάνωση. Άρα λοιπόν, εμείς θα πρέπει να δώσουμε καλύτερο ρυθμό σ' ένα παιχνίδι εντός έδρας, να γίνουμε περισσότερο απειλητικοί, να τρέξουμε περισσότερο με την μπάλα στα πόδια και ν' ασκήσουμε καλή πίεση, να δημιουργήσουμε φάσεις και να μπορούμε να κερδίσουμε το παιχνίδι. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να σκεφτόμαστε τα επόμενα παιχνίδια. Θα ήταν πάρα πολύ λάθος γιατί σ' ένα πρωτάθλημα αυτό που παίζει μεγάλη σημασία και κυρίαρχο ρόλο είναι οι πόντοι οι οποίοι μαζεύεις. Οι πόντοι έχουν την ίδια αξία είτε τους πάρεις απέναντι στον Πλατανιά είτε τους πάρεις απέναντι στον Παναθηναϊκό είτε στον Ολυμπιακό. Σίγουρα μπορεί λίγο να διαφοροποιείται στο πρεστίζ αλλά στο τέλος του χρόνου σημασία θα έχει το πόσους βαθμούς έχουμε μαζέψει», κατέληξε ο τεχνικός του «Δικεφάλου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: