Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει για τον Παναθηναϊκό του Φερέιρα που μέσα σε τρεις χρονιές έπεσε πάνω από 30 θέσεις στην ευρωπαϊκή κατάταξη και κινδυνεύει με οικονομικό αφανισμό, λόγω των δύσκολων κληρώσεων που έρχονται...
Η σεζόν 2010 - 2011 ολοκληρώθηκε με τον Παναθηναϊκό στην 32η θέση της ειδικής βαθμολογίας της ΟΥΕΦΑ με όλες τις ευρωπαϊκές ομάδες. Ενα χρόνο αργότερα, έπεσε στην 40η θέση και σήμερα είναι στην 51η θέση με απολύτως ορατό κίνδυνο να τερματίσει την σεζόν πολύ πιο κάτω, αφού ακριβώς κάτω από αυτόν βρίσκονται ομάδες όπως η Σπαρτάκ Μόσχας, η Ντόρτμουντ, η Μπάτε Μπορίσοφ και η Γαλατά.
Μάλιστα στο ξεκίνημα της επόμενης σεζόν (2013 -2014) ο Παναθηναϊκός θα ξεκινήσει ακόμη πιο κάτω αφού από την βαθμολογία θα του αφαιρεθεί η καλύτερη χρονιά του, αυτή του 2008 -2009 (με Τεν Κάτε και το διπλό στο Μιλάνο με την Ίντερ) στην οποία είχε συγκεντρώσει συνολικά 13.300 βαθμούς.
Είναι σχεδόν βέβαιο λοιπόν ότι τη νέα σεζόν ο ΠΑΟ θα ξεκινήσει περίπου από την 60η θέση κι αν δεν νικήσει την Μάριμπορ για να προσθέσει κάποιους βαθμούς στο σακούλι θα είναι η τρίτη ομάδα της Ελλάδας στην ειδική βαθμολογία της ΟΥΕΦΑ, κάτω και από τον ΠΑΟΚ!
Το τι έχει συμβεί είναι το μικρότερο πρόβλημα, το τι μπορεί να συμβεί είναι το μεγαλύτερο. Από εδώ και στο εξής για τον Παναθηναϊκό έρχονται δύσκολες κληρώσεις αφού πλέον όλο και πιο σπάνια θα είναι σε γκρουπ ισχυρών. Αυτό σημαίνει μεγάλος κίνδυνος αποκλεισμού από φάσεις ομίλων είτε Τσάμπιονς Λιγκ, είτε Εuropa League και αυτό θα ισοδυναμεί με οικονομική καταστροφή.
Ο ΠΑΟ, από την φετινή πολύ κακή ευρωπαϊκή χρονιά του, μόνο και μόνο επειδή έπαιξε ομίλους Europa μάζεψε συνολικά 7 εκατ. ευρώ. Πώς τα μάζεψε αυτά τα επτά; Μα γιατί ήταν ισχυρός και του έπεσε στο δρόμο η Μάδεργουελ. Αν ο ΠΑΟ δεν είχε αυτή την εξαιρετική κλήρωση θα είχε στερηθεί αυτά τα 7 εκατ. ευρώ από τα ταμεία του κάτι που θα ισοδυναμούσε με οικονομική καταστροφή. Το ίδιο ακριβώς θα ισχύσει και την επόμενη σεζόν, αν ο ΠΑΟ δεν παίξει στους ομίλους κάποιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης.
Αυτή λοιπόν είναι η τελευταία ευκαιρία του ΠΑΟ να αντιμετωπίσει την κατρακύλα. Το ερχόμενο καλοκαίρι πρέπει να μπει οπωσδήποτε σε ομίλους και να έχει μία καλή συγκομιδή. Σε διαφορετική περίπτωση η ευρωπαϊκή θέση του θα φτάσει σε επίπεδα που δεν γνώρισε ποτέ στην Ιστορία του και τα επόμενα χρόνια θα γράφουμε για «όνειρο» πρόκρισης σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης.
Φυσικά οι ευθύνες του Φερέιρα για την κατάντια της ιστορικά καλύτερης ελληνικής ομάδας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις είναι τεράστιες. Οι αποκλεισμοί σοκ από ομάδες τύπου Οντένσε, Μακάμπι, και οι σοκαριστικές ήττες από ομάδες όπως η Κοπενγχάγη ή η Μάριμπορ με αυτόν στον πάγκο, είναι που οδήγησαν τον Παναθηναϊκό σε αυτή την άνευ προηγουμένου κατρακύλα και πλέον του κάνουν την ζωή δύσκολη...
Αν στον Παναθηναϊκό δεν αντιληφθούν άμεσα το τεράστιο μέγεθος του προβλήματος και δεν κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους, πρώτα για να πετύχουν το αυτονόητο (την εξασφάλιση του ευρωπαϊκού εισιτήριου, μέσω του πρωταθλήματος) και στη συνέχεια την πρόκριση σε όμιλο της επόμενης σεζόν, τότε ο ευρωπαϊκός αφανισμός θα είναι πιο κοντά από ποτέ και μαζί του και ο οικονομικός αφανισμός γιατί αυτά πάνε πακέτο.



πηγή: gazzetta.gr