Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Φωτεινό παράδειγμα σε μία Ελλάδα χωρίς όραμα!!

Φωτεινό παράδειγμα σε μία Ελλάδα χωρίς όραμα!
Στη μεταολυμπιακή Ελλάδα, που δεν υπήρχε ο παραμικρός σχεδιασμός, δεν υπάρχουν πολλά πράγματα σε αθλητικό επίπεδο που θα μπορούσαμε πια να κάνουμε. Ενα γεγονός όμως το έχουμε ήδη εδώ και χρόνια βάλει σε ρότα και θα έπρεπε να ήταν σήμα κατατεθέν μας. Ο Κλασικός Μαραθώνιος που θα διεξαχθεί την Κυριακή (τη δεύτερη κάθε Νοεμβρίου εδώ και τριάντα χρόνια) αποτελεί μία όαση στη θλιβερή καθημερινότητα μιας χώρας που η γκρίνια και η μιζέρια ήταν στην πρώτη γραμμή, ακόμη και στα προηγούμενα χρόνια της ψευδεπίπλαστης ευδαιμονίας!
Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος
Μάλιστα από το 2005 που η διοργάνωση αναβαθμίστηκε δεν υπάρχει άλλο αθλητικό γεγονός που ετησίως να συνεισφέρει στη χώρα δώδεκα και πλέον εκατομμύρια ευρώ κέρδη! Ολα τα μεγάλα ξενοδοχεία έχουν υψηλή πληρότητα, ενώ πάνω από 25.000 θα είναι οι συμμετοχές, αφήνοντας στην ελληνική οικονομία περίπου 40 ευρώ κέρδος για κάθε ένα ευρώ που έχει επενδυθεί πάνω του! Φέτος ειδικά με γρήγορες κινήσεις της οργανωτικής επιτροπής δώσαμε ευκαιρία και σε κόσμο που έμεινε χωρίς κούρσα στη Νέα Υόρκη ύστερα από την ακύρωση λόγω του τυφώνα Σάντι, να έρθει και να τρέξει στην κλασική διαδρομή, προσφέροντάς τους δωμάτια με χαμηλή τιμή!

Φυσικά το γεγονός του Κλασικού Μαραθωνίου δεν έχει την προβολή που θα του έπρεπε στη χώρα μας, αλλά μην ανοίξουμε πάλι την πικρή κουβέντα του τι κάνει ο Τύπος. Το σίγουρο είναι πως σε μια Αθήνα που σκορπίζει τον φόβο στους τουρίστες και βρίσκεται πια πάρα πολύ μακριά από το ονειρεμένο καλοκαίρι του 2004, κάποιοι άνθρωποι ασχολούνται σοβαρά με τη δουλειά τού να φέρνουν συνάλλαγμα στη χώρα και ταυτόχρονα πέραν από επαγγελματίες να είναι και συναισθηματικοί!

Από το 2005 που ο Μαραθώνιος που μαράζωνε πέρασε σε άλλα χέρια, με μεθοδική δουλειά οι διοργανωτές κατάφεραν να αναπτύξουν το event σε κάτι παραπάνω από μία κούρσα κάποιων χιλιομέτρων! Αξιοποιώντας τις ιστορικές εγκαταστάσεις, που πλέον είναι τέσσερις (Ιστορική Αφετηρία Μαραθωνίου, Τύμβος Μαραθώνα, Ζάππειο Μέγαρο και Παναθηναϊκό Στάδιο), μεγάλωσαν την πίτα και με κυρίαρχο φυσικά το γεγονός του Μαραθωνίου κατά μήκος της αυθεντικής διαδρομής, έβαλαν και κερασάκια στην τούρτα! Με αγώνες δρόμου 5 χλμ., 10 χλμ., 1.000 & 700 μ. έβαλαν στο τριπάκι πολύ κόσμο. Εδώ και χρόνια ακούω κόσμο να παίρνει μέρος και να έχει μαζί και το παιδί του! Η πολιτιστική και τουριστική έκθεση στο Ζάππειο, η οποία διαρκεί από σήμερα μέχρι το Σάββατο, αναμένεται να συγκεντρώσει χιλιάδες επισκέπτες ενώ η κίνηση με την προσφορά του Αγώνα Δρόμου των 5 χιλιομέτρων δωρεάν στους μαθητές με τα έσοδα από εγγραφές μελών να πηγαίνουν σε κοινωνικό σκοπό δείχνει τον δρόμο για ανάλογες δραστηριότητες.

Αν βάλουμε μέσα στη συζήτηση και την αναβίωση αυτά τα επτά χρόνια του εθελοντισμού (μιας μεγάλης επιτυχίας του ΑΘΗΝΑ 2004 που έμεινε ανεκμετάλλευτη, ειδικά αν δει κάποιος πώς χειρίζεται το μεταολυμπιακό Λονδίνο τους εθελοντές του) καταλαβαίνει κανείς τι σημαίνει αυτός ο Κλασικός Μαραθώνιος. Οι συστηματικές έρευνες των διοργανωτών αποδεικνύουν ότι πάνω από το 90% των διεθνών συμμετεχόντων που προέρχονται από 100 διαφορετικές χώρες με αφορμή την κούρσα στην κλασική διαδρομή έρχεται στη χώρα μας και το προφίλ τους για την αντιτουριστική τα τελευταία χρόνια Αθήνα είναι σημαντικό. Πρόκειται για κόσμο με σημαντικό εισόδημα που ταξιδεύει τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο εκτός της χώρας του για να πάρει μέρος σε αντίστοιχους αγώνες και ένας στους τρεις από αυτούς υπογραμμίζει πως είναι αρκετά πιθανό να μας επισκεφτεί για διακοπές σύντομα.

Το 2010 η IAAF χαρακτήρισε ως Gold Road Race τον Κλασικό Μαραθώνιο, μία ετικέτα η οποία είναι κολλημένη σε μόλις 20 κούρσες από τις εκατοντάδες που διεξάγονται παγκοσμίως. Στο ενδιάμεσο η διοργάνωση απέκτησε τεράστια οικονομική αξία και έχει σταθερούς χορηγούς, ενώ προβάλλεται από τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, έγινε εξώφυλλο στο «Sports Illustrated» και το «Runners' World» (περιοδικά με εκατομμύρια αναγνώστες) μπαίνοντας στη λίστα του «Forbes» με τους δέκα μαραθώνιους που πρέπει κανείς να τρέξει στη ζωή του!

Επειδή όλα αυτά δεν έγιναν μόνα τους και δεν προέκυψαν από το πουθενά, τα μπράβο πάνε στο πρόεδρο της Εκτελεστικής και Οργανωτικής Επιτροπής Κώστα Παναγόπουλο (που πια είναι πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ) και στον συντονιστή του Μαραθωνίου Μάκη Ασημακόπουλο. Σε μία Ελλάδα που μαστίζεται πέραν από την οικονομική κρίση και από παντελή έλλειψη οράματος, τέτοιες διοργανώσεις αντιστέκονται ακόμη στην ισοπέδωση των πάντων! Και τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια!



πηγή: sport-fm.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: