Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

«Θέλουμε να νοικοκυρέψουμε την ΕΟΠΕ»

«Θέλουμε να νοικοκυρέψουμε την ΕΟΠΕ»
Στην προσπάθεια για καλυτέρευση των οικονομικών της ΕΟΠΕ και του ελληνικού βόλεϊ αναφέρθηκε ο Αχιλλέας Μαυρομάτης, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα στα γραφεία της ομοσπονδίας. Ο «ισχυρός» άνδρας του ελληνικού βόλεϊ αναφέρθηκε, επίσης, στα λεφτά που δικαιούται από την Πολιτεία το άθλημα, ενώ μίλησε και για τα εθνικά πρωταθλήματα, που είναι υπό την αιγίδα της ομοσπονδίας, τις Εθνικές ομάδες, όπως και το μπιτς βόλεϊ.

Αναλυτικά: «Μετά τη λήξη της μισής θητείας μας και μία έντονη προεκλογική περίοδο, η οποία ολοκληρώθηκε με σαφή εντολή να διοικήσουμε. Αφιερώσαμε το δίμηνο που μεσολάβησε ώστε να προχωρήσει το πλάνο που έχουμε για το άθλημά μας. Η συνέντευξη Τύπου ήταν προγραμματισμένη για τις αρχές Νοεμβρίου, όμως οι εξελίξεις της προηγούμενης εβδομάδας στα οικονομικά με μειώσεις του προϋπολογισμού μας ανάγκασε να αλλάξουν πρόγραμμα, αλλά όχι κατεύθυνση σε αυτά που θα πούμε.

Είναι τιμή μου να βρίσκομαι ανάμεσα σε τέσσερις εκλεκτούς συνεργάτες μου στο ΔΣ, τον Α’ Αντιπρόεδρος της ΕΟΠΕ, Γιάννη Στουραΐτη, τον ΓΓ της ΕΟΠΕ και πρόεδρο της Επιτροπής Ανάπτυξης, Παναγιώτη Σιδέρη, την πρόεδρο της Επιτροπής προβολής, Βαρβάρα Λάγιου και τον πρόεδρο της Κεντρικής Επιτροπής Πρωταθλημάτων, Χρήστο Σύλλα και τους ευχαριστώ όπως και τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ. Το μοντέλο διοίκησης το οποίο δοκιμαστικά και με δυσκολίες δοκιμάσαμε την προηγούμενη διετία, πλέον έχει καταστεί κοινό κτήμα των μελών του ΔΣ, όλοι έχουν αναλάβει ρόλους στις Επιτροπές και ο καθένας δουλεύει με ταχείς ρυθμούς και στόχους ανά αγωνιστική περίοδο ή τετραετία και ανάλογα οι αποφάσεις λαμβάνονται έπειτα από εισηγήσεις.

Είμαι ικανοποιημένος από την προσαρμογή στο νέο μοντέλο. Είναι σημαντικό να μπολιάσουμε σε αυτό το καινούριο σύστημα και τις Ενώσεις που αποτελούν τις οικογένειες του βόλεϊ σε όλη την Ελλάδα, ώστε να λειτουργήσουν αποτελεσματικά και παραγωγικά, παρά τα προβλήματα. Στις βασικές μας αρχές είναι η σημαντική συνεργασία με τους φορείς ΕΣΑΠ, ΠΑΣΑΠ, ΟΔΒΕ και ΣΕΠΠΕ, και ήδη έχουν γίνει συναντήσεις συμμετέχοντας στις συνεδριάσεις μας, ενώ στα σχέδιά μας είναι η καθιέρωση μιας ετήσιας συνάντησης.

Θα αναφερθώ στους τέσσερις βασικούς άξονες, την ανάπτυξη, τις Εθνικές ομάδες, το μπιτς βόλεϊ και τα πρωταθλήματα. Προέχουν, όμως, τα οικονομικά, λόγω των νέων δεδομένων που προέκυψαν. Στη Γενική Συνέλευση του περασμένου Σεπτεμβρίου παρουσιάστηκαν τα οικονομικά δεδομένα της ομοσπονδίας και πόσο ‘’συμμαζεύτηκε’’ η κατάσταση, παρότι το 2011 δεν πήραμε πάνω από το 60% της επιχορήγησης, αλλά μαζί με τα χρήματα από τα Ολυμπιακά έργα, πήγαμε γύρω στο 75%. Παρόλα αυτά καταφέραμε να έχουμε ικανοποιητική αντιμετώπιση του χρέους.

Έγινε νοικοκύρεμα στις δαπάνες και επήλθαν συμφωνίες με φορείς και πρόσωπα που οφείλουμε. Χαρακτηριστικότερη ήταν η κατανόηση των σωματείων, στα οποία οφειλόταν ένα μεγάλο ποσό μέχρι το 2010 και έγινε ένα μεγάλο ‘’κούρεμα’’ κοντά στο 30%. Αυτή ήταν μία μεγάλη ανάσα στην προσπάθεια που γίνεται.

Ωστόσο, σήμερα τα δεδομένα είναι τελείως διαφορετικά και απογοητευτικά. Από τα 2,476.000 ευρώ της εγκεκριμένης τακτικής επιχορήγησης, με μία δόση που έρχεται, το ποσό που θα έχουμε λάβει για το 2012, δεν θα υπερβαίνει τα 1.502.600 ευρώ, δηλαδή ούτε καν τα 2/3 επί του συνόλου. Περιμένουμε να δούμε εάν θα μπορέσουμε να πάρουμε άλλη μία δόση, αλλά το βέβαιο είναι ότι δεν πρόκειται να πάρουμε ολόκληρο το ποσό που δικαιούμαστε. Είναι η δεύτερη χρονιά που συμβαίνει αυτό και φυσιολογικά δημιουργεί παρενέργειες. Ωστόσο, έχοντας την εμπειρία από πέρυσι, δεν δαπανήσαμε 2,4 εκατ. ευρώ, αλλά αν μείνουμε στο 1,5 εκατ., τότε αναγκαστικά η χρήση θα είναι ζημιογόνα.

Τα μηνύματα που έρχονται για το 2013 είναι ακόμα πιο απαισιόδοξα. Ανακοινώθηκαν σημαντικές περικοπές στη ΓΓΑ και υπήρξαν αιτήματα της ΕΟΕ και κινητοποίηση των ομοσπονδιών. Εμείς με ανακοίνωση που εκδώσαμε συστρατευτήκαμε στον κοινό αγώνα γιατί θεωρούμε δεδομένο ότι όλοι μαζί μπορούμε πετύχουμε περισσότερα από ό,τι ο καθένας μόνος του. Σεβόμαστε το μέγεθος της κρίσης και το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο λαός, αλλά δεν πρέπει να πάψουμε να βλέπουμε τον αθλητισμό σαν ένα αναγκαίο μέσο διεξόδου και ψυχολογικής στήριξης. Και εάν τελικά δεν μπορούμε να επενδύσουμε στο υψηλό επίπεδο, τουλάχιστον να μην φτάσουμε στο άλλο άκρο, κλείνοντας τον ελληνικό αθλητισμό, μέσω του οποίου η νεολαία έχει τη δυνατότητα να αθλείται και να ξεφεύγει από τα προβλήματα της εποχής.

Η ΕΟΠΕ λοιπόν συστρατεύεται με όλες τις ομοσπονδίες και στη διεκδίκηση θα είμαστε παρόντες. Αυτό είναι το μήνυμα προς δύο κατευθύνσεις, δεν παύουμε να διεκδικούμε. Παράλληλα, θα είμαστε ακόμα πιο προσεκτικοί στις δαπάνες και θα συνεχιστεί ο περιορισμός των εξόδων. Δεν ξέρω τελικά ποιος θα είναι ο προϋπολογισμός της επόμενης χρονιάς, όμως εμείς, από την πλευρά μας, θα επιδιώξουμε -και αυτό δεν είναι ευχολόγιο- τη δημιουργία θετικότερης εικόνας του προϊόντος με στόχο την εισροή ιδιωτικών χορηγιών, έξω από κρατικούς φορείς.

Τα δύο προηγούμενα χρόνια προσπαθήσαμε στον τομέα του μάρκετινγκ χωρίς ιδιαίτερο αποτέλεσμα και από το καλοκαίρι συνεργαζόμαστε με τον Δημήτρη Κυριακόπουλο, ο οποίος έχει αναλάβει το τμήμα μάρκετινγκ. Έχει κάνει μια σειρά επαφών, η ομοσπονδία έχει πιο «επαγγελματική» προσέγγιση, αλλά δεν μπορούμε από τη μια μέρα στην άλλη να φέρουμε αποτέλεσμα. Έχουμε την ελπίδα πως κάτι θετικό θα βγει.

Σήμερα, λοιπόν, είμαι σε θέση να ανακοινώσω αυτό που είδατε δοκιμαστικά πάνω στο θέμα της προβολής και θεωρώ ότι είναι ένα μεγάλο βήμα για την ομοσπονδία. Η ΕΟΠΕ ξεχώρισε το προϊόν σε κομμάτια και για παράδειγμα η Nova κάλυψε το Super Cup, ενώ είμαστε σε επαφή με τηλεοπτικούς σταθμούς και οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε καλό δρόμο για τη μετάδοση των Κυπέλλων, των Εθνικών ομάδων και του μπιτς βόλεϊ. Η κάλυψη είναι δεδομένη και παράλληλα ανακοινώνουμε τη συμφωνία με το www.live1tv.eu, ιστοσελίδα στην οποία έχουμε εκχωρήσει τα δικαιώματα της Α1 γυναικών, αλλά και μικρότερες κατηγορίες. Εκκρεμεί η συζήτηση με τηλεοπτικό σταθμό, όμως, η συμφωνία προβλέπει ότι εάν ολοκληρωθεί, θα υπάρχει παράλληλα τηλεοπτική και live streaming μετάδοση αγώνων βόλεϊ.

Ποντάρουμε πολλά στη δυνατότητα προβολής αγώνων του Εθνικού Περιφερειακού πρωταθλήματος, αλλά και των αναπτυξιακών κατηγοριών μέσω του ίντερνετ που αποτελεί και το μέλλον, ώστε να αποφέρει έσοδα τόσο στις ομάδες, όσο και στην Ομοσπονδία. Σχετικά με την προβολή του αθλήματος τα τελευταία χρόνια, δυστυχώς, υπήρχε έντονη τάση εσωστρέφειας, καυγάδες και σίγουρα δεν λειτουργήσαμε παραγωγικά.

Πλέον, έχει συσταθεί Επιτροπή προβολής και μάρκετινγκ και τα μέλη του ΔΣ, Βαρβάρα Λάγιου και Μιχάλης Τατούλης, έχουν ξεκινήσει μια εξαιρετική προσπάθεια που θα φέρει αποτέλεσμα σε βάθος τετραετίας, ώστε το άθλημά μας να βρίσκεται σε διαφορετικό σημείο από ό,τι σήμερα.

Να ολοκληρώσω με τη Γενική Συνέλευση στα Γιάννενα που θα γίνει 1-2 Δεκεμβρίου. Προς αποφυγή παρερμηνειών, δεν είναι οικονομικό το θέμα της, αλλά έπρεπε να συγκληθεί βάσει νόμου για τις αρχαιρεσίες και την ανάδειξη αναπληρωματικών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εξελεγκτικής Επιτροπής, αλλά και την εκλογή ενός αντιπροσώπου με τον αναπληρωτή του για την εκπροσώπηση της ΕΟΠΕ στην ΕΟΕ. Την προηγούμενη ημέρα θα συνεδριάσουν η ολομέλεια της Επιτροπής μπιτς βόλεϊ και της ανάπτυξης για να ανταλλάξουμε απόψεις και να δούμε πώς θα εφαρμοστούν τα πλάνα».

Πρωταθλήματα:

«Στην ΚΕΠ ανέλαβε πρόεδρος ο Χρήστος Σύλλας. Τα πρωταθλήματα είναι δύσκολο κομμάτι και είχαμε συνηθίσει διαφορετικά στο απώτερο παρελθόν, όταν χρηματοδοτούνταν οι μετακινήσεις. Είναι ένα μεγάλο κονδύλι που έχουν γίνει περικοπές και δεν ξέρω πού θα πάει το πράγμα μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Αφορά, όμως, τις ομάδες και θα τεθεί σε Γενική Συνέλευση, όχι σε αυτή των Ιωαννίνων, όταν πάρουμε τα νούμερα για το 2013. Αισθάνομαι δικαιωμένος, με λύπη μου βέβαια, για την αναγκαστική και δυσάρεστη απόφαση κατάργησης της Β’ Εθνικής και οργάνωση της Α2 ανδρών σε τρεις ομίλους για λιγότερες μετακινήσεις. Φαίνεται ότι ήταν αναγκαία απόφαση, την οποία πήραμε με λύπη και πόνο και δεν μπορούσε να αποφευχθεί. Υπάρχουν βέβαια φαινόμενα όπως αυτό της προηγούμενης εβδομάδας με την Φθία που δεν μπόρεσε να μετακινηθεί στη Σάμο.

Λυπάμαι για την απόφαση του συλλόγου και αυτό που χρειάζεται είναι να υπάρξει μεταξύ μας μία καλύτερη συνεννόηση και όχι όπως έγινε για παράδειγμα την ημέρα της κλήρωσης που ένα σωματείο μάς ανακοίνωσε πως δεν θα κατέβει και αυτό μάς άλλαξε τον προγραμματισμό. Δεν είναι κακό να πει κάποιος δεν τα βγάζω πέρα και να καθίσουμε να βρούμε τη λύση. Η ΚΕΠ επεξεργάζεται το ζήτημα για να αποφύγουμε τέτοια φαινόμενα στο μέλλον. Είναι λυπηρό και καταδικαστέο, αλλά βέβαια όταν ένα σωματείο δεν έχει χρήματα δεν ξέρω τι πρέπει να κάνεις. Από την άλλη, με λύπη μου ενημερώθηκα για κάποιες δηλώσεις ανθρώπων της Σάμου, που εμπεριείχαν στοιχεία ακρότητας και αχαριστίας ίσως, λέγοντας πως τους θυμόμαστε μόνο στις εκλογές.

Την πολιτική μας για ανάπτυξη στην επαρχία και ειδικά στη νησιωτική Ελλάδα, την τηρούμε με ευλάβεια. Στη Σάμο, δεν θυμάμαι να έχει πάει εν ενεργεία πρόεδρος κι εμείς πήγαμε τον τελικό του Κυπέλλου γυναικών, ενώ επίσης δώσαμε το δικαίωμα στους πρωταθλητές των νησιών που έπαιζαν μεταξύ τους και αποκλείονταν στα μπαράζ, να παίξουν στις εθνικές κατηγορίες. Δεν δικαιούται λοιπόν κανείς να πει ότι τους θυμόμαστε μόνο στις εκλογές και τη δήλωση την θεωρώ τουλάχιστον άστοχη».

Εθνικές Ομάδες:

«Κοντά μου έχω τον Γιάννη Στουραΐτη που είναι… new entry στην επιτροπή. Το θέμα με τις περικοπές μας δημιουργεί πρόβλημα καθώς είχαμε ετοιμάσει προγραμματισμό τετραετίας, αλλά χωρίς να γνωρίζουμε τελικά τον προϋπολογισμό, πρέπει να περιμένουμε και να το αναπροσαρμόσουμε. Προχωρήσαμε πάντως στην πρόσληψη από έναν ομοσπονδιακό σε ανδρικές και γυναικείες ομάδες, εν όψει των αγωνιστικών υποχρεώσεων των παίδων και κορασίδων. Έχουμε, λοιπόν, τον Σωτήρη Δρίκο και τον Αλέκο Λεώνη που παραμείνει εφόσον ξεπεραστεί ένα τυπικό πρόβλημα και τους Γιάννη Καλμαζίδη και Τάκη Φλώρο. Έχουμε επιλέξει τέσσερις εξαιρετικούς προπονητές που έχουν προσφέρει πολλά και μπορούν να βοηθήσουν ακόμα περισσότερο. Η επιλογή του Καλμαζίδη έγινε για να ταράξουμε τα νερά και όχι σαν μομφή των προπονητών του γυναικείου βόλεϊ, τους οποίους τιμούμε και αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, καθώς το άθλημα δεν είναι επαγγελματικό στην Ελλάδα.

Παρά την οικονομική δυσκολία εξελίσσεται το πλάνο προετοιμασίας των μικρών εθνικών εβδομάδων με εβδομαδιαίες συναντήσεις ως τα Χριστούγεννα, καθώς τον Γενάρη έχουν τη μάχη πρόκρισης για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Για τις Κορασίδες, επειδή πιστεύουμε στο αξιόλογο υλικό και μπορεί να φέρει επιτυχίες μεγαλύτερες από ότι έχουμε συνηθίσει στο γυναικείο βόλεϊ, πήραμε τη διοργάνωση ομίλου στον Βόλο. Η Παίδων θα πάει στο εξωτερικό, έχοντας την κληρονομικά την έβδομη θέση στην Ευρώπη και τον κόσμο, που είχε ως αποτέλεσμα την καλή κλήρωση, με πιθανότητες επιτυχίας. Η εθνική Ανδρών είχε εξαιρετική προσπάθεια στα Τρίκαλα και τη Φινλανδία, αν εξαιρέσουμε το παιχνίδι με το Μαυροβούνιο και την κακή εμφάνιση που είναι πάντα μέσα στο πρόγραμμα.

Αξίζουν συγχαρητήρια στην ομάδα και Νο 1 στόχος παραμένει η πρόκριση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που θα μας ξαναφέρει στα σαλόνια του ευρωπαϊκού βόλεϊ και ελπίζω όχι σαν φτωχούς συγγενείς αλλά να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε κάτι καλύτερο. Οι γυναίκες, δυστυχώς, δεν έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα, αλλά επειδή υπάρχουν πολλά νέα υποσχόμενα κορίτσια, που κάποια είναι στην εθνική γυναικών, κάποια στη Νεανίδων και ο κορμός των Κορασίδων, εδώ είναι ο ρόλος του Γιάννη Καλμαζίδη, ο οποίος μη έχοντας εικόνα, θα τα δει από διαφορετικό πρίσμα και στόχος είναι να φτιάξει μια ομάδα ανταγωνιστική για να διεκδικήσει στο μέλλον ό,τι καλύτερο.

Ανάπτυξη:

«Η ανάπτυξη του βόλεϊ και του μπιτς βόλεϊ αποτελεί προτεραιότητα για την ομοσπονδία. Είναι άλλωστε τα μοναδικά κονδύλια που όχι μόνο δεν θα τα περιορίσουμε, αλλά θα προσπαθήσουμε να τα αυξήσουμε. Η εξαιρετική δουλειά που ξεκίνησε από την προηγούμενη επιτροπή ανάπτυξης ολοκληρώθηκε και έχουμε τον εθνικό σχεδιασμό που θα αναρτηθεί στο site της ΕΟΠΕ. Είναι ένα πολυσέλιδο κείμενο που παρουσιάζει το πλάνο ανάπτυξης για την επόμενη τετραετία. Να πω χαρακτηριστικά ότι καθιερώνουμε τεχνική επιτροπή και φιλοδοξούμε να φτιάξουμε σχολή βόλεϊ. Να παίζουν ενιαίο βόλεϊ και να είναι κοινός ο τρόπος που εκπαιδεύουν τα μικρά παιδιά ως τον τρόπο προετοιμασίας των αθλητών των Εθνικών ομάδων ανδρών και γυναικών μέσα στη χρονιά. Δεν περιμένουμε αύριο το πρωί αποτελέσματα, μπορεί να μας φάει μια τετραετία, αλλά αξίζει τον κόπο να περιμένουμε.

Η ανάπτυξη έχει έξι άξονες. Πρώτος ο σχολικός αθλητισμός και το παίζω βόλεϊ που ξεκίνησε πέρυσι και συνεχίζεται φέτος με ιδιαίτερη επιτυχία. Στόχος μας να μπούμε σε όλα τα δημοτικά σχολεία και αυτό θα μας βοηθήσει κυρίως στο ανδρικό βόλεϊ όπου έχουμε πρόβλημα, αλλά και να παραμείνει το γυναικείο το Νο1 άθλημα.

Το δεύτερο κομμάτι γίνεται για πρώτη φορά και είναι ο συντονισμός δράσεων των ακαδημιών και του μίνι βόλεϊ. Μέχρι τώρα είχαμε στην προκήρυξη μία παράγραφο και λέγαμε να διοργανώνονται τουρνουά. Σήμερα υπάρχει η φιλόδοξη προσπάθεια καταγραφής ακαδημιών, εκπαίδευσης και βοήθειας. Κι εδώ κάναμε την καλύτερη εσωτερική μεταγραφή, με τον Παναγιώτη Σιδέρη ως πρόεδρο της επιτροπής ανάπτυξης, καθώς έχει ειδική γνώση και είναι η «τρέλα» του να προσφέρει πάρα πολλά και μας δίνει τη βεβαιότητα πως θα πετύχει στο τέλος.

Τρίτος άξονας τα αναπτυξιακά πρωταθλήματα, ώστε να βοηθήσουμε στην παραγωγή αθλητών.

Τέταρτος, η ανάπτυξη στις ενώσεις και τα κλιμάκια, που πλέον θα χαρακτηρίζονται προ-εθνικές ομάδες και θα αφορούν ηλικίες πιο μικρές από Παίδες και Κορασίδες. Οι ΠΟΠ έκαναν πολύ καλή δουλειά, χωρίς μάλιστα να αμείβονται ιδιαίτερα και άφησαν αξιοσημείωτο έργο, ενώ τώρα είμαστε στη διαδικασία επιλογής νέων ΠΟΠ.

Πέμπτο κομμάτι η στοχευμένη ανάπτυξη και εδώ δίνω βαρύτητα. Είναι αυτό που κάναμε στη Λευκάδα, όταν διαπιστώσαμε πως υπάρχει νομός χωρίς βόλεϊ, πήγαμε μια διοργάνωση και πλέον το άθλημά μας καλλιεργείται. Ζητήσαμε από τις Ενώσεις να μας γνωστοποιήσουν πόλεις που δεν έχουν βόλεϊ ή που τα σωματεία υπολειτουργούν και με τη βοήθεια της τοπικής αυτοδιοίκησης θα πάμε από μία διοργάνωση. Θέλουμε να πάει το βόλεϊ όπου δεν παίζεται και στόχος μας είναι το 2016, όπου υπάρχει κλειστό γυμναστήριο, να υπάρχει τουλάχιστον μία ομάδα, όχι απαραίτητα στην Α1, αλλά να έχει 10-20 παιδιά που να παίζουν βόλεϊ.

Έκτος άξονας τα κίνητρα για βόλεϊ και εδώ υπάρχει μια σειρά προτάσεων. Με την ΕΣΑΠ καταλήξαμε στην εφαρμογή του καρτολίνο και δεν αποσκοπούσαμε στο να δώσουμε μια μάχη, καθώς η ΕΣΑΠ συνεργάτης μας είναι, αλλά πλέον είμαι χαρούμενος που ένας κανονισμός που είχε αποφασιστεί πριν από χρόνια, αλλά ψηφίστηκε από εμάς μόλις αναλάβαμε, θα εφαρμοστεί παρά τα προβλήματα και τα λάθη. Υπάρχουν κι άλλες ιδέες ωστόσο».

Μπιτς βόλεϊ:

«Έχουμε ετοιμάσει κι εδώ τον εθνικό σχεδιασμό και θα τον δείτε στο site. Συνεχίζουμε στον δρόμο των αλλαγών που είχαμε εξαγγείλει. Στο μπιτς κινούμαστε σε τρεις άξονες δράσης. Στις Εθνικές ομάδες, εντοπίσαμε το παράδοξο να έχουμε πρώτα Εθνικές ομάδες και μετά τον προπονητή. Το άθλημα μάς έχει φέρει σημαντικότατες διακρίσεις και φέτος ήμασταν ξανά στους Ολυμπιακούς Αγώνες και να συγχαρώ για ακόμα μια φορά τα κορίτσια, ενώ τα νέα παιδιά έχουν αφήσει ελπίδες. Υπάρχει ένα ηλικιακό κενό και πρέπει να δουλέψουμε.

Είναι αυτονόητο, όμως, πως πρέπει πρώτα να πάρουμε προπονητή. Στην ανάπτυξη έχουμε ένα πλάνο πολύ φιλόδοξο, αλλά όσο το συζητώ με ανθρώπους του χώρου, τόσο καταλήγω πως τελικά δεν είναι τόσο υπερβολικά αυτά που θέλουμε. Κάναμε δοκιμαστικά τουρνουά σωματείων και να σημειωθεί πως το μπιτς βόλεϊ είναι το μοναδικό άθλημα που δεν έχει μέχρι σήμερα σωματειακή δομή. Παλεύουμε να δούμε αν μπορεί να αποκτήσει και το πείραμα ήταν πετυχημένο. Αν μετακυλήσουμε το βάρος από ιδιωτική πρωτοβουλία στο σωματείο, θα μπορέσουμε να έχουμε διαφορετική ανάπτυξη και ισορροπημένη.

Στόχος μας είναι να υπάρξουν σωματεία σε όλη τη χώρα που θα καλλιεργήσουν το άθλημα και θα το γνωρίσουν τα παιδιά και θα αθλούνται όλο τον χρόνο. Υπάρχει θέμα με τις εγκαταστάσεις, αλλά μια εγκατάσταση μπιτς βόλεϊ είναι μικρού κόστους και είναι πιο εύκολο να γίνει σε συνεργασία με τον εκάστοτε δήμο. Θέλουμε ανάπτυξη με κλιμάκια σε όλη τη χώρα και σε όλη την Ελλάδα να υπάρχει από μία μόνιμη εγκατάσταση σε κάθε νομό. Το 2016 θα μετρηθεί το αποτέλεσμα, γιατί δεν είναι τόσο απλό.

Στις διοργανώσεις θα εφαρμόσουμε ένα σύστημα διαφορετικό. Δεν ξέρουμε αν θα φτιάξουμε και πρωτάθλημα ομάδων που θα παίζουν κάθε εβδομάδα, αυτό θα ανακοινωθεί στο προσεχές μέλλον μετά από ειδική κουβέντα. Τέλος, να δώσω δύο στοιχεία μόνο για τις διοργανώσεις υψηλού επιπέδου που έγιναν με επιτυχία, όπως στη Θεσσαλονίκη, μια διοργάνωση που «μένει» και ελπίζω να επαναληφθεί. Προχωρήσαμε σε εξορθολογισμό εξόδων σε μεγάλο βαθμό και από το 2012, σε σχέση με το 2010, εξοικονομήθηκε το 60%, ενώ η χρηματοδότηση από εξωτερικές πηγές έφτασε το 48%».

Για τις διαφορές με την ΕΣΑΠ: «Για να υπάρξει καλή συνεργασία πρέπει να υπάρχει καλή θέληση που υπάρχει και ωριμότητα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που εμφανίζονται. Πολλές φορές, όχι με πρόθεση, έτυχε να δημιουργούνται εντάσεις, όπως πέρυσι στο κύπελλο και φέτος για το καρτολίνο. Δεν είναι κακό να υπάρχουν εντάσεις μέσα σε μια οικογένεια, αλλά το λάθος είναι να βγαίνουν αυτές οι εντάσεις. Το να αρχίσω να κατηγορώ την ΕΣΑΠ και οποιονδήποτε άλλον είναι κακό για όλους μας. Είναι εύλογο να υπάρχουν διαφωνίες αλλά να φροντίζουμε να λύνονται εντός. Δεν θεωρώ ότι υπάρχει πρόβλημα πάντως».

Για το αν υπάρχει κίνδυνος για λουκέτο στην ομοσπονδία: «Θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο για να το αποφύγουμε. Με δεδομένο ότι το σύνολο του κόσμου, σωματεία, διαιτητές, αθλητές, προπονητές έχουν δείξει απεριόριστη κατανόηση και τους ευχαριστώ, ο μεγαλύτερος κίνδυνος και αυτό που μπορεί να μας πνίξει είναι οι εταιρίες που χρωστάμε γιατί αν αρχίσουν να έρχονται δικαστικές αποφάσεις θα είναι πολύ δύσκολο. Προσπαθούμε να διεκδικήσουμε ό,τι μπορούμε ενωμένοι με τις άλλες ομοσπονδίες καθώς το βόλεϊ δεν μπορεί μόνο του, δεύτερον θα νοικοκυρευτούμε και τρίτον θα ψάξουμε έσοδα.

Ελπίζουμε να μας βοηθήσουν και οι συνθήκες για να μην κλείσουμε. Εάν αναγκαστούμε να προχωρήσουμε σε αναστολή δραστηριοτήτων ή επαναπροσδιορισμό ορισμένων πραγμάτων, είναι κάτι που δεν μπαίνει στο τραπέζι σήμερα. Ανάλογα με τις εξελίξεις βέβαια δεν μπορώ να το αποκλείσω. Στις τελευταίες εκλογές αναλάβαμε να διοικήσουμε έχοντας σε γνώση την τραγική συγκυρία που ζούμε, αλλά δεν θα πηδήξουμε από το καράβι και θα είμαστε τελευταίοι αν φτάσουμε σε αυτό το σημείο».

Για το πότε θα μπουν χρήματα από χορηγούς: «Μπορεί να μην είναι χρήματα, αλλά να είναι χορηγίες σε μορφή είδους και ήδη έχουμε τέτοιες παροχές. Είμαστε κοντά σε συμφωνία για τον ρουχισμό των εθνικών ομάδων καθώς τελείωσε η συνεργασία με την Champion, αλλά και στην αγορά αθλητικού υλικού και αναφέρομαι στις μπάλες, τις οποίες θα μοιράσουμε στα σωματεία για τα αναπτυξιακά πρωταθλήματα. Περιορίζοντας τα έξοδα και έχοντας παροχές σε είδος, είναι και αυτό ένας τρόπος εσόδων. Και πιστεύω πως η κρίση δεν θα κρατήσει εσαεί. Κάποια στιγμή θα ανακάμψει η χώρα και τότε, όταν δημιουργηθούν συνθήκες, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να ακολουθήσουμε ανοδική πορεία και θα είμαστε πιο έτοιμοι από πολλούς άλλους».

Για την κατάσταση των σωματείων: «Η Πολιτεία είναι σε πανικό. Δεν υπάρχει σχέδιο και δεν βλέπω να μπορεί να δημιουργηθεί. Έρχεται σε εμάς λοιπόν το θέμα. Συζητάμε με τις ομάδες και για αυτό έδωσα και τα νούμερα στη δημοσιότητα για να ξέρει ο κόσμος. Είμαστε σε θέση να πάρουμε αποφάσεις, αλλά ηθικά δεν δικαιούμαστε να τις πάρουμε ερήμην των σωματείων. Θα επαναλάβω πάντως τη δέσμευσή μας προς τα σωματεία, τα οποία ανέλαβαν το μεγάλο βάρος με τα έξοδα της διαιτησίας, πως δεν θα μετακυλιστεί σε αυτό το βάρος των αναπτυξιακών πρωταθλημάτων».

Για την παραμονή του Αλέκου Λεώνη στην εθνική: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία παραμονής του. Έχουμε συμφωνήσει σε όλα, απλά υπάρχει ένα ζήτημα διαδικαστικό για τη δυνατότητα απόσπασής του για να διευκολύνει το έργο του και να είναι όλο το χρόνο στην ομάδα. Δεν υπάρχει λοιπόν κανένα εσωτερικό θέμα. Ελπίζουμε σύντομα να έχουμε ευχάριστα νέα. Υπάρχει πάντα Plan B, αλλά το σωστό Plan B δεν λέγεται…».

Για τα παράπονα του Δημήτρη Τζούριτς για το θέμα του πατέρα του: «Ο αθλητής Τζούριτς έχει προσφέρει πολλά στο ελληνικό βόλεϊ και ποντάρουμε σε αυτόν. Για το θέμα είπε ότι δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι παραπάνω. Ήταν ένα εξωαγωνιστικό θέμα της οικογένειάς του και επειδή είναι προσωπικό δεν θέλω να αναφερθώ. Στην Ελλάδα της προηγούμενης δεκαετίας θα μπορούσε να λυθεί, αλλά τώρα δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Κάναμε προσπάθεια να τον βοηθήσουμε, αλλά δεν τα καταφέραμε και νομίζω πως και ο ίδιος αναγνωρίζει την προσπάθεια. Δεν υπάρχει θέμα μεταξύ μας. Πριν από δέκα χρόνια περνούσαμε ό,τι νόμο θέλαμε και γινόντουσαν ελληνοποιήσεις. Σήμερα δεν είναι έτσι τα πράγματα και ήταν έξω από τις δυνάμεις μας».

Για τον σχεδιασμό των Εθνικών ομάδων: «Το 2013, έχουμε συγκεκριμένες αγωνιστικές υποχρεώσεις. Έχουμε συμφωνήσει με τους προπονητές και θα ανακοινωθεί και από τους ίδιους, καθώς κρίνουν πως το Ευρωπαϊκό Λιγκ δεν βοηθάει. Σε συζήτηση μαζί τους λοιπόν είπαμε πως φέτος οι Μεσογειακοί Αγώνες που γίνονται την ίδια εποχή, μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτική λύση, εξίσου σημαντική και με μικρότερο κόστος. Στόχος των ανδρών είναι η πρόκριση στο ευρωπαϊκό και μετά τα προκριματικά του παγκοσμίου. Στις γυναίκες δεν έχουμε άμεσο αγωνιστικό στόχο, καθώς η πρόκριση στο παγκόσμιο είναι αντικειμενικά πολύ δύσκολη. Θα δώσουμε βαρύτητα στις μικρές εθνικές ομάδες και ειδικά στην κορασίδων την οποία θα στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να βάλουμε και τις βάσεις για ένα καλύτερο αύριο».

Για το πλάνο επιβίωσης της ομοσπονδίας: «Δεν μπορεί να γίνει οριζόντια περικοπή. Το λένε και οι πολιτικοί, αλλά εμείς δεν είμαστε πολιτικοί και δεν κάνουμε πολιτική. Θα γίνει ιεράρχηση στόχων και αναγκαστικά θα θυσιάσουμε κάποιους. Νο1 είναι η ανάπτυξη. Σίγουρα δεν μπορούμε να καλύψουμε τα πάντα, αλλά δεν θα αγγίξουμε την ανάπτυξη και θα αυξήσουμε και τις δαπάνες σε αυτόν τον τομέα. Στις Εθνικές ομάδες θα πάμε σε επιλογή στόχων. Νο 1 είναι η Ανδρών και Νο 2 η Κορασίδων. Την ιεράρχηση των πρωταθλημάτων θα την κάνουμε με τα σωματεία. Στα λειτουργικά έξοδα θα γίνουν οι περικοπές που μας επιβάλλει ο νόμος».

Για τον προπονητή του μπιτς βόλεϊ: «Ξένος θα μπορούσε να είναι ο Κριστόφ Ντίκμαν, που μας έκανε την τιμή να είναι πέρυσι εδώ, είναι ένας αξιόλογος τεχνικός, συζητήσαμε μαζί του αλλά φεύγει εκτός Ελλάδας. Πάμε λοιπόν σε Έλληνα προπονητή και για οικονομικούς λόγους αλλά και για ουσιαστικούς, καθώς πιστεύουμε στη νέα φουρνιά προπονητών».

Για τις επαφές με τις άλλες ομοσπονδίες και όσα έγιναν στο παρελθόν: «Στο τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο πήραμε απόφαση και βγάλαμε ανακοίνωση, αλλά επειδή δεν μας ένοιαζε να κερδίσουμε τις εντυπώσεις αντιδρώντας πρώτοι, την βγάλαμε την ημέρα της συνέντευξης Τύπου της ΕΟΕ. Σίγουρα, αισθάνομαι πάρα πολύ άσχημα για το γεγονός πως τα χρήματα που διαχειρίστηκαν οι ομοσπονδίες στο παρελθόν, έδωσαν την άποψη για τον κρατικοδίαιτο αθλητισμό, αλλά είναι άδικο για την προσπάθειά μας να γενικεύεται αυτό. Ιδεολογικά είμαι κατά του κρατικοδίαιτου αθλητισμού αλλά ζητώ από το κράτος να δημιουργήσει τη δυνατότητα και να ευνοήσει τις ιδιωτικές πρωτοβουλίες. Στην ΕΟΠΕ από τα πέντε εκατομμύρια φτάσαμε στα 2,4 και δεν τα παίρνουμε κιόλας.

Όμως, με ενοχλεί περισσότερο που η Πολιτεία δεν στηρίζει την ιδιωτική πρωτοβουλία με απαλλαγές και κίνητρα. Και ας μην ξεχνάμε πως ο αθλητισμός είναι ο βασικότερος τομέας διατήρησης της οικονομίας, καθώς τζιράρονται χρήματα μέσα στον χειμώνα με μετακινήσεις, ξενοδοχεία, εστιατόρια... Το να αφορίζουμε τις ομοσπονδίες πως ξόδεψαν πολλά και πως παντού υπάρχουν λαμόγια δεν είναι σωστό. Αν κάπου κάποιος είναι ή ήταν, ας μην γενικεύουμε. Εμείς σαν ομοσπονδία είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε ουσιαστικά και να προτείνουμε».

Για την πρόταση να υπάρξει ενιαία ομοσπονδία υπό τη σκέπη της ΕΟΕ: «Θα μπορούσε, εν μέρει, να υπάρξει αυτό το μοντέλο. Σίγουρα, δεν μπορεί να σταματήσει η αυτονομία μιας ομοσπονδίας, αλλά, από την άλλη, μπορεί να υπάρξει κοινή αντιμετώπιση σε κάποια πράγματα, όπως να στεγαστούν σε έναν κοινό χώρο. Δεν αρκεί, όμως, να γίνονται συζητήσεις μεταξύ των ομοσπονδιών. Έχουν γίνει, αλλά πρέπει να γίνουν με την Πολιτεία. Φαντάζομαι ότι όλοι οι Έλληνες θέλουν τον αθλητισμό, σε λογικά επίπεδα βεβαίως. Υπάρχουν προτάσεις, εμείς έχουμε πλήρη πρόταση, αλλά δεν έχουμε τον χώρο και ζητάμε από την Πολιτεία να συζητήσουμε, όλες οι ομοσπονδίες μαζί. Το πλάνο αυτό έχει παρερμηνευτεί και είναι λογικό σε μια καινούρια ιδέα να μην συμφωνούν όλοι, αλά εμείς δεν έχουμε φθορά στον τρόπο σκέψης και για εμάς μια τέτοια ιδέα ακούγεται σωστή, αλλά για άλλους συναδέλφους όχι.

Υπήρξε και το ζήτημα της γενικής κυβέρνησης και τη μία μέρα ήμασταν, αλλά την άλλη βγήκαμε. Θέλουμε να ελεγχόμαστε, το είπα και προσωπικά στον Υφυπουργό κ. Ιωαννίδη σε μια πρόσφατη συνάντησή μας. Είναι χαρά μας να ελεγχθούμε για να διαπιστώσουν πως αυτά που λέμε δεν είναι αερολογίες, αλλά δεν θέλουμε να υπάρχουν στενά όρια που θα μας εμποδίσουν και θα μας πνίξουν. Αν για παράδειγμα για την αγορά ενός στυλό πρέπει να περιμένουμε έγκριση από τον πάρεδρο, αυτό είναι πρόβλημα».

Για το σύστημα αδειοδότησης των ομάδων της Α1 ανδρών: «Δεν θέλω να αποδώσω ευθύνη σε κανέναν. Έχουν γίνει συζητήσεις και έχουν υποβληθεί προτάσεις και από την ΕΣΑΠ και από τον ΠΑΣΑΠ. Διαδικαστικά νομίζω πως δεν το χειριζόμαστε σωστά και είμαστε κάθε φορά πίσω από τις εξελίξεις. Για παράδειγμα, πριν από κάνα χρόνο είχαμε ένα πλάνο, αλλά με βάση τα δεδομένα που διαμορφώνονται, είναι ξεπερασμένο ήδη. Καλούμαστε να προσαρμόσουμε το σύστημα στα σημερινά δεδομένα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: