Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

«Διαπραγματεύσεις - θρίλερ για την Ελλάδα στο Eurogroup!!

«Διαπραγματεύσεις - θρίλερ για την Ελλάδα στο Eurogroup
Σε κόντρα μέχρις εσχάτων και σε διαπραγμάτευση – θρίλερ εξελίσσεται και αυτή η συνεδρίαση του Eurogroup, με την Ελλάδα να βρίσκεται στο επίκεντρο μιας διελκυστίνδας μεταξύ του ΔΝΤ και της γερμανικής κυβέρνησης.

Είναι πια ηλίου φαεινότερο πως η διαμάχη Γερμανίας - ΔΝΤ είναι αυτή που επί της ουσίας καθυστερεί τη λήψη απόφασης για την διαχείριση του ελληνικού χρέους, καίτοι στο σημείο που βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις έχει «κλειδώσει» - περιέχεται εξάλλου και στο προσχέδιο συμπερασμάτων της συνεδρίασης – η διετής επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος.

Εκεί που δεν υπάρχει σημείο σύγκλισης είναι στο ζήτημα της μείωσης των επιτοκίων στα δάνεια που λαμβάνει η Ελλάδα, με το Βερολίνο να παραμένει αμετακίνητο στις θέσεις του και να απορρίπτει την πρόταση του ΔΝΤ για μείωση του βάρους των δανείων.

Παράλληλα η Γερμανία προσήλθε στο Eurogroup επαναφέροντας το παλαιότερο σενάριο της επιτροπείας (!), αξιώνοντας αυστηρή επιτήρηση των ελληνικών αρχών.

Το πρόβλημα έγκειται στο ότι η Ευρωζώνη φέρεται να επιθυμεί να οριστεί ο στόχος για τη μείωση του ελληνικού χρέους στο 125% του ΑΕΠ έως το 2022. Την ίδια ώρα όμως και με βάση δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων στο Reuters, άπαντες συμφωνούν ότι το ελληνικό χρέος θα υποχωρήσει στο 144% του ΑΕΠ το 2020 (από περίπου 190% του ΑΕΠ το 2013) με προοπτική μέχρι το 2022 – και εφόσον τηρηθούν οι συμφωνημένες πολιτικές και μέτρα στο ακέραιο –να υποχωρήσει στο 134%. Μείζον το πρόβλημα καθώς προκύπτει χάσμα που με κάποιον τρόπο πρέπει να καλυφθεί.

Το ΔΝΤ πιέζει αυτό να γίνει με «κούρεμα» στο χρέος που κατέχει ο επίσημος τομέας (OSI), κατά περίπου 50 δισ. ευρώ, ώστε έτσι να καταστεί το χρέος βιώσιμο. Το Βερολίνο απορρίπτει σε όλους τους τόνους μια τέτοια λύση.

Σε κάθε περίπτωση από τη συνεδρίαση προκύπτει πως δεν είναι μακρινό πια το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί μια νέα συνάντηση των υπουργών, - μετά το πέρας της σημερινής σύσκεψης - πιθανότατα την Τετάρτη ή μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Όσον αφορά στο Προσχέδιο του Eurogroup το κέρδος από αυτό για τα ελληνικά συμφέροντα είναι η διετής επιμήκυνση, καθότι οι αναλύσεις έδειξαν πως αν δεν παραταθεί κατά δύο χρόνια το περιθώριο της Ελλάδας να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της, τότε η Αθήνα θα χρειαστεί να βρει μέτρα για την εξοικονόμηση 20,7 δισ. ευρώ για τα έτη 2013 και 2014, αντί για 11,5 δισ. που προβλέπονταν αρχικά.

Για το … φόβο των Ιουδαίων πάντως στο προσχέδιο σημειώνεται πως: «Η παράταση της περιόδου προσαρμογής δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως ένας τρόπος να χαλαρώσει η προσπάθεια, γεγονός που θα μειώσει την αξιοπιστία του προγράμματος διάσωσης»…

Πηγή: www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: