Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Αλαφούζος: «Έξοδος στην Ευρώπη και κατάκτηση του κυπέλλου»

Ο Γιάννης Αλαφούζος μίλησε για όλους και για όλα. Ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού αποκάλυψε πως έχει έρθει συμφωνία με σκάουτερ και έθεσε ως στόχο για φέτος την έξοδο στην Ευρώπη και την κατάκτηση του Κυπέλλου.

Αναλυτικά όσα είπε ο Γιάννης Αλαφούζος:

«Ολα ξεκίνησαν νωρίς την άνοιξη, όταν ο κύριος Γόντικας μου είπε όταν δεν υπήρχε κανένα περιθώριο λύσης για τον Παναθηναϊκό, Τότε του είπα πως είχα μια ιδέα που θα ήταν ιδιαιτέρως επιτυχής. Αυτή θα μπορούσε να μας απαλλάξει από κάποιον επενδυτή. Μαζέψαμε κάποια χρήματα και μετά απευθυνθήκαμε και στον κόσμο. Μαζέψαμε όπως ξέρετε 2 εκατ. ευρώ που ήταν λιγότερα απ' όσα θέλαμε. Θα σας δώσω μερικά νούμερα για να καταλάβετε. Μαζέψαμε κάποια χρήματα και μετά απευθυνθήκαμε προς τον κόσμο. Οι ζημιές από τον Ιούνιο 2010-11 ήταν 15 εκατομμύρια ευρώ. Την επόμενη χρονιά ήταν 27 εκατομμύρια ευρώ και αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα άνοιγμα 30 εκατομμυρίων ευρώ. Ακόμα και σήμερα δεν έχει βρεθεί λύση και αυτό είναι κάτι που το έχω πει και είναι κάτι που δεν έχουν συνειδητοποιήσει πολλοί από τους οπαδούς μας. Δεν έχει λυθεί το πρόβλημα του Παναθηναϊκού, απλά γίνονται προσπάθειες για να λυθεί.

Οπως είναι ο νόμος σήμερα αν ένας παίκτης παίρνει 100.000 ευρώ στοιχίζει 200.000 ευρώ επειδή διπλασιάζεται ο φόρος. Τα έσοδά μας και η συμμετοχή ήταν πολύ λιγότερα από όσα περιμέναμε. Γι' αυτό φταίει η κρίση και η έλλειψη εμπιστοσύνης που υπήρχε.

Οπως σας είπα τα έσοδα ήταν λιγότερα απ ό,τι περιμέναμε. Και η συμμετοχή ήταν μικρότερη απ' ό,τι περιμέναμε. Η κρίση, η απογοήτευση, πολλοί ήταν οι λόγοι που συνετέλεσαν, παρά το γεγονός ότι το μοντέλο αυτό είναι πολύ επιτυχημένο και αν δεν επικρατεί ήδη θα επικρατήσει στις περισσότερες ομάδες

Η φετινή χρονιά αν δεν είχαμε τα περσινά τα χρέη θα ήταν περίπου ισοσκελισμένη. Αν δεν είχαμε το πρόβλημα του παρελθόντος φέτος θα ήμασταν μια φυσιολογική ομάδα. Αν δεν είχαμε τα προβλήματα του παρελθόντος, αυτή τη στιγμή θα ήμασταν μία φυσιολογική ομάδα, που θα ήταν εντάξει στις υποχρεώσεις της.

Στα προβλήματα του Παναθηναϊκού νομίζουμε ότι συνετέλεσε το ποδοσφαιρικό κατεστημένο το οποίο πολεμάμε και προσπαθούμε να το πολεμήσουμε. Τώρα τα ελληνικό ποδόσφαιρο, ξέρετε ποιες είναι οι θέσεις μας πάνω σε αυτό. Δουλέψαμε με τους συνεργάτες μου και καταλήξαμε στο μοντέλο, "νέα γενιά", "αγωνιστικότητα" και fair play". Αυτό είναι το μοντέλο.

Ο Παναθηναϊκός έχει πολύ καλές υποδομές, βασίζεται πολύ σ 'αυτές, έχει γίνει πολύ καλή δουλειά. Ο Παναθηναϊκός πιστέυει πολύ και στο φερ πλέι, δεν θέλει να φτιάξει παράγκα. Παρόλο που είχε μεγάλη υπεροχή ο Παναθηναϊκός ήθελε να κερδίζει δίκαια τα πρωταθλήματα.

Ο Παναθηναϊκός δεν θέλει να φτιάξει μια δική του παράγκα. Ακόμα και στα χρόνια της παντοκρατορίας του επί του Καπετάνιου, του Γιώργου Βαρδινογιάννη και άλλες ομάδες πήραν πρωταθλήματα. Η σημερινή διοίκηση του Παναθηναϊκού βασίζεται πολύ στους οπαδούς μας. Μιλάμε με τους οργανωμένους, θέλουμε να είμαστε σε συνεχή επαφή μαζί τους ώστε σιγά σιγά όλοι μαζί να λύσουμε τα θέματα, να λύσουμε και τα θέματα της βίας, γιατί η βία και η παράβαση των νόμων μόνο κακό κάνει στην ομάδα. Θέλουμε να λύσουμε αυτά τα προβλήματα για να μην έχουμε συνέπειες.

Οι οπαδοί μας της Θύρας 13, της ΠΑΛΕΦΙΠ, είναι ένα ζωντανό κομμάτι του Παναθηναϊκού. Θεωρούμε υποχρέωση μας να μιλάμε μαζί τους και να ακούμε την άποψη τους. Η βία όμως πρέπει να παταχθεί σε συνεργασία μαζί τους.

Είναι δικαιολογημένες κάποιες φορές οι αντιδράσεις των οπαδών. Όμως δεν χρειάζεται να παραβιάζουμε τους κανόνες και να τιμωρείται η ομάδα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα του Παναθηναϊκού είναι πως δεν έχει ούτε ένα περιουσιακό στοιχείο στο όνομά του. Αυτό θα αλλάξει. Θέλουμε να επιστρέψουμε στη Λεωφόρο, αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να αλλάξει τη φοβερή αδικία που φέρνει ο απαράδεκτος νόμος Μπιρμπίλη.

Tον οποίο ποτέ ο Παναθηναϊκός δεν κλήθηκε να υπογράψει ίσως ήταν μια συμφωνία της Υπουργού με τον κ. Βωβό και πλέον αντί για γήπεδο στον Βοτανικό με γήπεδο στην Λεωφόρο αντικαταστάθηκε με χώρο πρασίνου.

Είναι βέβαια παλιό γήπεδο που δεν καλύπτει τις ανάγκες της ομάδας, επομένως θέλουμε να προχωρήσουμε στην κατασκευή καινούριου. Η Λεωφόρος είναι το μοναδικό στοιχείο περιουσιακό του Παναθηναϊκού. Απ΄εκεί και πέρα θα προσπαθήσουμε να φτιάξουμε ένα νέο γήπεδο. Θέλω να σας δώσω κάποια στοιχεία. Στο γερμανικό πρωτάθλημα είναι υποχρεωτική η πολυμετοχικότητα. Δεν έχει κανείς πάνω από το 49%. Τα μέλη δεν κατέχουν μετοχές. Μπορεί κανείς να επενδύσει είτε μέσω χορηγίας. Αν όμως βρεθεί ένας επενδυτής που θα μπορέσει να μας βοηθήσει θα είναι ευπρόσδεκτος.

Μπορεί ένας επιχειρηματίας να επενδύσει αλλά όχι να ελέγξει το σωματείο. Και άλλες ομάδες όπως η Σάλκε, η Μπάγερν, η Μπενφίκα λειτουργούν κατά αυτό τον τρόπο. Είναι ένα μοντέλο στο οποίο θα στηριχθούμε και θα προσπαθήσουμε να πετύχει.

Είπατε ότι το άνοιγμα είναι 30 εκατ. ευρώ. Ολα ωραία αλλά πώς θα βρεθεί τρόπος για να ξεπεραστεί το οικονομικό άνοιγμα;

«Είναι σε λίγο καλύτερη κατάσταση από την Ελλάδα. Η λύση είναι είτε να γίνει νέα ΑΜΚ, είτε να βρεθεί επενδυτής που έχουμε πει ότι είναι ευπρόσδεκτος και να χρησιμοποιήσει ο Παναθηναϊκός τη δυνατότητα για τραπεζικό δανεισμό με τη βοήθεια όσων ενδιαφέρονται γι'΄αυτόν ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Ο Παναθηναϊκός έφτασε εδώ που έφτασε γιατί δεν τήρησε τις αρχές του. Ήταν πάντα ένας μαζεμένος σύλλογος. Κάποια στιγμή και εγώ πιστέψαμε ότι μπορούν να μπουν πολλά λεφτά. Μπήκαν τεράστια λεφτά αλλά σταμάτησαν να μπαίνουν γιατί δεν γίνεται ο οποιοσδήποτε επιχειρηματίας να βάζει συνέχεια λεφτά. Στη σημερινή εποχή είναι αδύνατο να βάζουν χρήματα. Ο Παναθηναϊκός δεν είχε δανεισμό και αυτό μας έχει δώσει μέχρι σήμερα τη δυνατότητα να δανειστούμε σε φυσιολογικά πλαίσια και να αντιμετωπίσουμε με δανεισμό τα προβλήματα. Φέτος πήγαμε στο ΟΥΕΦΑ και μας έδωσε μια σημαντική ένεση. Του χρόνου εάν δεν βρούμε πόρους άμεσα θα πρέπει να μειώσουμε πολύ το κόστος της ομάδας».

Το καλοκαίρι όταν έγινε η κουβέντα σας με τον κ. Φερέιρα θεωρείτε ότι υπερτιμήθηκαν οι δυνατότητες της ομάδας; Να μας εξηγήσετε τα κριτήρια της αποχώρησης Φερέιρα και της επιλογής Ρότσα...

«Από την πρώτη στιγμή ο κ. Φερέιρα μου είπε ότι ο Παναθηναϊκός πρέπει να χτίσει μια νέα ομάδα. Το κόστος δημιουργούσε αρκετά προβλήματα και θα χρειαζόμασταν 2-3 χρόνια. Σε κάθε συνέντευξή μου είχα πει ότι η ομάδα θα ήταν ώριμη σε 2-3 χρόνια. Δεν έχει αλλάξει κάτι σήμερα εκτός από την ανωμαλία με την αλλαγή προπονητή. Δεν γίνονται θαύματα. Ο Παναθηναϊκός έχει πολύ ισχυρό κύτταρο και γι΄αυτό θα επιβιώσει. Σήμερα δεν έχουμε δυνατότητα να δώσουμε πολλά χρήματα. Ο μόνος τρόπος να φτιάξουμε ομάδα βασιζόμενοι στις ακαδημίες και στους νέους. Ο Παναθηναϊκός είναι βαθύτατα τραυματισμένος. Του λείπουν παίκτες και χρήματα. Ο Παναθηναϊκός βρέθηκε μετέωρος από το νταμπλ να αλλάζει βίαια. Επίσης έχει να αντιμετωπίσει το ποδοσφαιρικό κατεστημένο. Υπήρχαν πολλές κακές συγκυρίες. Αδικείται ο Παναθηναϊκός από τα αποτελέσματα και τη βαθμολογία. 2-3 παιχνίδια ακόμα έπρεπε να τα είχαμε κερδίσει. Ο κ. Φερέιρα έφτασε σε ένα σημείο να καταλαβαίνει ότι δεν μπορούσε να βοηθήσει τον Παναθηναϊκό. Τον προβλημάτιζε. Έκανα ό,τι μπορούσα να τον προστατέψω μέχρι τελευταία στιγμή. Δεν είναι δυνατόν ο ίδιος ο Παναθηναϊκός να αμφισβητήσει τον προπονητή του. Θα ήθελα και οι οπαδοί να έχουν μεγαλύτερη υπομονή γιατί το να βρίζεις τον προπονητή μόνο κακό κάνεις. Μου είπε ότι θέλει να αποχωρήσει. Θα μπορούσαμε να πάμε σε εξωτερική λύση αλλά έχοντας ικανότατο προσωπικό και τον Ρότσα που ξέρει πολλά, τον παρακάλεσα να αναλάβει μέχρι το καλοκαίρι και θα δούμε πού θα πάμε».

Ρωτήσατε ποτέ τον προπονητή πού οφείλεται αυτή η εικόνα πέρα από τις συνήθεις αιτιάσεις του; Ο κ. Φερέιρα έκανε μεταγραφές που ουδόλως βοήθησαν την ομάδα. Πώς τα αντιμετωπίσατε αυτά;

«Δεν έφερε 7 παίκτες ο Φερέιρα. Τον Μάιο του είχαμε πει ότι δεν έχουμε μπάτζετ και σε παρακαλούμε να μας βοηθήσεις να βρούμε παίκτες που θα χρειαστεί το ρόστερ. Βγήκε στην αγορά. Μας είπε ότι οι ποδοσφαιριστές είναι σαν μια πυραμίδα. Όσο πιο κοντά στη βάση πηγαίνεις το κόστος μειώνεται αλλά αυξάνονται οι πιθανότητες να μην βγουν. Βγαίνει ένας στους πέντε.

Δεν θεωρώ κακή την εικόνα μας στην αρχή. Σας θυμίζω τη Μάδεργουελ και τη Μάλαγα στο εξωτερικό στο δεύτερο ημίχρονο. Στράβωσαν μετά τα πράγματα. Ήρθαν κάποιοι καθυστερημένα. Υπήρξε η ατυχία με τον Σο που δεν πρόσεξε έναν παλιό τραυματισμό και έπαθε δύο σερί τραυματισμούς. Τώρα του έχουμε επιβάλει ένα πολύ αυστηρό πρόγραμμα και ο γιατρός μου λέει ότι από την επόμενη εβδομάδα θα προπονηθεί κανονικά. Ο Πίντο είναι πολύ καλός παίκτης. Ο Βελάσκες μπήκε καλά, μετά είχε μια πτώση γιατί κάνει και πολλά ταξίδια με τη Βενεζουέλα. Ο Μπαρμπαρούσης είναι σταθερός παίκτης αλλά πηγαίνει συνεχώς στη Νέα Ζηλανδία. Ο Σισοκό είναι εξαιρετικός παίκτης. Δεν δέχομαι καθόλου ότι οι παίκτες που ήρθαν είναι κακοί παίκτες και ελπίζω να αποδειχθεί στην πράξη».

Πως γίνεται τον περασμένο Μάρτιο να είχαμε μαζέψει περισσότερα χρήματα και να χρεοκοπούσαμε και τώρα με λιγότερα βγάζουμε τη σεζόν! Εαν γνωρίζεται ότι το Απήλιον ο Τσακίρης το νοικιάζει στον Πανιώνιο με 6.000 ευρώ και γιατί πληρώσαμε εμείς πέρσι ένα εκατομμύριο ευρώ; Τέλος, οι εργασίες στη Λεωφόρο τι νόημα έχουν εάν δεν αλλάξει ο νόμος;

«Ο Παναθηναϊκός έμοιαζε με δημόσιο οργανισμό με εξαίρεση τα χρόνια της πολυμετοχικότητας όταν επενδύθηκαν πολλά χρήματα και έπαιζε διαφορετικά. Τα φετινά αποτελέσματα οφείλονται σε πολλές κακές συγκυρίες. Έχουμε θέμα στο ρόστερ μας. Δεν μπορούσαμε να αγοράσουμε ένα καλό χαφ, έναν καλό επιθετικό λόγω χρημάτων. Αν και ο Τοτσέ παρά τα αρνητικά σχόλια αποδεικνύει ότι είναι πολύ σοβαρός και καλός παίκτης. Έχουμε αδικηθεί πάρα πολύ από τη διαιτησία. Είναι προκλητικό να μην δέχεται κανείς ότι στην Ελλάδα υπάρχει ένα ποδοσφαιριό κατεστημένο. Έχουν κλαπεί νίκες από τον Παναθηναϊκό. Έγιναν λάθη σίγουρα στην ομάδα. Δεν είμαι προπονητής. Δεν μπορώ να κρίνω τον προπονητή. Δεν υπήρξα ποτέ επαγγελματίας του ποδοσφαίρου».

Τι εναλλακτικό σχέδιο έχετε αν δεν βρεθεί επενδυτής, αν δεν πάρετε δάνειο, αν δεν βοηθήσει ο κόσμος;

«Η επιτυχία του Παναθηναϊκού είναι συνδεδεμένη με το πόσο στηρίζεται από τους οπαδούς του. Δεν θα υφίσταται ο Παναθηναϊκός εάν πάψουν να τον στηρίζουν οι οπαδοί του. Η οικονομική πραγματικότητα επιβάλει κάποιες λύσεις. Πρέπει να ρυθμιστούν τα χρέη και να προσπαθήσει να επιβιώσει κάτω από ακόμα χειρότερες συνθήκες. Ο λόγος που ανέλαβα πρόεδρος πριν από μερικές εβδομάδες ήταν επειδή κανείς άλλος δεν ήθελε να πάρει το βάρος της ευθύνης. Αυτό δείχνει και το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε. Θέλουμε να φτιάξουμε ομάδα και πιστεύω ότι θα το κάνουμε εκμεταλλευόμενοι την ιστορία και τις ακαδημίες. Κάθε παιχνίδι και κάθε πρωτάθλημα πάμε να το κερδίσουμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Παναθηναϊκός και του χρόνου θα παίξει το ποδόσφαιρο που πρέπει να παίξει. Θαύματα δεν γίνονται. Το ότι βρέθηκαν άνθρωποι να βάλουν 65 εκατ. ευρώ ήταν ένα θαύμα».

Σας έχει πλησιάσει κάποιος επενδυτής; Για ποιο ποσοστό συζητάτε; Η Συμμαχία ήρθε για να μείνει;

Οι αποφάσεις έρχονται συλλογικά σε μια εταιρεία λαϊκής βάσης. Αν έρθει κάποιος επενδυτής θα τον καλοδεχτούμε και θα κάνουμε συζήτηση. Και από εκεί και πέρα δεν πιστεύω ότι οι οπαδοί του συλλόγου που είναι μέλη της συμμαχίας θα αρνηθούν να ψηφίσουν για την είσοδο ενός επενδυτή. Κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια και θα είμαστε ευτυχείς αν βρεθεί κάποιος αλλά μέχρι τώρα δεν έχω καμία ενόχληση από κανέναν επενδυτή. Έχουμε και άλλες δραστηριότητες αν και ο Παναθηναϊκός είναι προτεραιότητα. Πιστέυω όμως ότι η λαϊκή βάση δίνει μεγάλη ανεξαρτησία στον Παναθηναϊκό να έχει αυτονομία και να ζει μόνος του και να μην έχει ανάγκη από επενδυτή.

To πρόβλημα της παράγκας απασχολεί χρόνια. Πέρα από τις δηλώσεις και τις τοποθετήσεις τι προτίθεστε να κάνετε για να αντιμετωπιστεί ένα φαινόμενο που θα το βρίσκετε πάντα μπροστά σας;

«Ο Παναθηναϊκός διέπεται από ένα βασικό ήθος. Μόνο ηθικά μπορεί να αντιμετωπίσει τέτοιες καταστάσεις. Η ανάδειξη των σκανδάλων, της παρανομίας δημιουργεί συνθήκες μέσα στις οποίες το όποιο διεφθαρμένο σύστημα δεν μπορεί να επιβιώσει.»

Με τα οικονομικά δεδομένα που υπάρχουν μπορεί να ενισχυθεί ο Παναθηναϊκός μεταγραφικά;

«Υπάρχει θέληση και πρόθεση. Έχουμε ολοκληρώσει συμφωνία με head scouter μεγάλης ευρωπαϊκής ομάδας ο οποίος ακόμα δεν έχει φύγει από την ομάδα του γι΄αυτό δεν έχουμε ανακοινώσει τίποτα».

Ποιος ο λόγος της συνέντευξης Τύπου σήμερα;

«Υπήρχε μια διαφορετική αίσθηση στους οπαδούς μας από την πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε εμείς ως διοίκηση. Ήθελα να εκφράσω την αγωνία για τα οικονομικά. Δεν σημαίνει ότι δεν θα επιβιώσουμε αλλά πρέπει να επικοινωνήσουμε τα οικονομικά».

Γιατί δεν έχει προσληφθεί ένας τεχνικός διευθυντής;

«Υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις. Δεν πιστεύω στην πολυαρχία. Ειδικά στην Ελλάδα ο καθένας έχει μια άποψη. Ο Παναθηναϊκός πρέπει να είναι κοντά στο βρετανικό σύστημα ότι ο προπονητής πρέπει να έχει την εξουσία».

Ποιοι είναι οι αγωνιστικοί στόχοι της σεζόν;

«Να πάμε όσο καλύτερα γίνεται. Το Κύπελλο είναι στόχος. το πρωτάθλημα για την πρώτη θέση είναι ουτοπικό με τις συνθήκες. Προσπάθεια να βγούμε στην Ευρώπη».

Αν ο κ. Φερέιρα δεν είχε παραιτηθεί θα τον κρατούσατε;

«Η σχέση μας ήταν τέτοια που θα με προλάβαινε εκείνος. Ήταν ένας απόλυτα ειλικρινής άνθρωπος και ένας φιλόσοφος του ποδοσφαίρου. Όταν τον πρωτοσυνάντησα μου είπε ότι θέλει να συμμετάσχει σε αυτό που θέλαμε να κάνουμε. Η σχέση μας ήταν τέτοια που θα με προλάβαινε εκείνος. Ήταν ένας απόλυτα ειλικρινής άνθρωπος και ένας φιλόσοφος του ποδοσφαίρου. Όταν τον πρωτοσυνάντησα μου είπε ότι θέλει να συμμετάσχει σε αυτό που θέλαμε να κάνουμε».

Έχετε μετανιώσει για τη μη ανανέωση συμβολαίου του Καραγκούνη; Μπαίνουν νέοι επενδυτές όπως ο κ. Σαββίδης. Θα προσπαθήσετε να κάνετε ραντεβού για να αλλάξει κάτι;

«Έχω συναντηθεί με τον κ. Σαββίδη. Ο Καραγκούνης ήταν μια πολύ βασική συνισταμένη του Παναθηναϊκού χωρίς αμφιβολία. Μια ομάδα δεν έχει τη δυνατότητα χωρίς συνέπειες να διακόψει ένα συμβόλαιο. Όταν ένας παίκτης είναι ακριβός και έχει σχετικά μεγάλες απαιτήσεις δεν μπορούμε να τον κρατήσουμε. Του είπα ότι είναι ευπρόσδεκτος να παίξει έξι μήνες στον Παναθηναϊκό με ένα συμβολικό τίμημα κλείνοντας την καριέρα του».

Για το πως μπορεί να καταπολεμήσει την παράγκα:

Ο Παναθηναϊκός διέπεται από ήθος κι ο τρόπος που μπορεί να αντιμετωπίσει τέτοιες καταστάσεις είναι ηθικός. Η ανάδειξη των σκανδάλων και της παρανομίας, δημιουργεί συνθήκες μέσα στις οποίες το όποιο διεφθαρμένο σύστημα δεν μπορεί να επιβιώσει. Πιστεύω πως με συστηματική αντίδραση, αποκάλυψη κι αντιμετώπιση των όποιων τέτοιων συνθηκών, στο τέλος ο Παναθηναϊκός θα μπορέσει να αλλάξει τα ήθη στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο Παναθηναϊκός δεν θα είναι μόνος του. Η ΑΕΚ έχει πλέον την ίδια αντίληψη. Και θα βρεθούν κι άλλες ομάδες. Θα γίνει σίγουρα μια σύγκρουση. Όπως συμβαίνει και στην Ελλάδα. Αν η χώρα τα καταφέρει, θα γίνει πιο σύγχρονη και θα ζούμε σε ένα καλύτερο περιβάλλον. Αν δεν τα καταφέρει θα επικρατήσει η μαφία. Έτσι θα γίνει και στο ποδόσφαιρο».

Σκέφτεστε κάποιο μακροπρόθεσμο σχέδιο με την ΑΕΚ και άλλες ομάδες εναντίον του παρασκηνίου;

«Υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν στο ευ αγωνίζεσθαι. Κάτι συγκεκριμένο που να χτίζεται δεν υπάρχει».

Για το γηπεδικό ποιες κινήσεις έχετε κάνει για να έχει σύντομα ο Παναθηναϊκός το δικό του γήπεδο;

«Είμαστε σε επαφή με το Δήμο που θεωρεί βασικό σχέδιο τη Διπλή Ανάπλαση. Με την ανάπλαση του Βοτανικού ξαναγεννιέται μια κατεστραμμένη περιοχή της Αθήνας. Βλέπω μια πολύ θετική βοήθεια από πλευράς Δήμου. Δημιουργούνται συνθήκες πολύ ευνοϊκές. Είμαστε σε επαφή με κατασκευαστικές. Προσπαθούμε να μειώσουμε το κόστος».

Κάποιοι παίκτες έχουν υψηλά συμβόλαια αλλά είναι τραυματίες. Ισχύει ότι θέλετε να λύσετε κάποια συμβόλαια;

«Η επιθυμία του Παναθηναϊκού είναι να είναι διαθέσιμοι κάθε Κυριακή όλοι του οι παίκτες. Το αν είναι κάποιος τραυματίας είναι και θέμα τύχης. Ο Παναθηναϊκός θα βρεθεί στο δίλημμα ότι μπορεί να πληρώνει αυτά που έχει. Αν δεν έχουμε αρκετά έσοδα και κριθεί ότι πρέπει να γίνουν κάποιες διακοπές συμβολαίων θα γίνουν. Γιατί πρώτα από όλα μετράει η επιβίωση της ομάδας. Αν έχουμε τα οικονομικά δεδομένα θα κριθεί από τον εκάστοτε προπονητή».

Γίνονται κάποια έργα στη Λεωφόρο μικρής κλίμακας;

Όχι μικρής έκτασης. Είναι τα μισά έργα και είναι χρονοβόρα.

Υπάρχει κίνδυνος γιατί το γήπεδο είναι παλιό;

«Το γήπεδο λειτουργούσε έως το 2008. Είναι μύθος ότι θα καταρρεύσει. Έχει γίνει έλεγχος. Μηχανικοί θα ελέγξουν το γήπεδο και θα γίνουν οι απαραίτητες επισκευές».

Για την τροποποίηση μπορούμε να πούμε πότε θα γίνει;

Είναι περισσότερο τυπικό παρά ουσιαστικό. Θα διορθωθεί μια αδικία. Κάτι που έγινε στο σκοτάδι. Αναφέρομαι στο νόμο Μπιρμπίλη. Ο Παναθηναϊκός μπορεί να σταματήσει τελείως τη Διπλή Ανάπλαση. Να πάει στο ΣτΕ και νομικά εάν αποφασίσουμε να παλέψουμε το θέμα έχουμε πολύ ισχυρή θέση.

Για το Βοτανικό έχετε καταλήξει στο πλάνο, για τη χωρητικότητά του;

Εγώ δεν θεωρώ κακό ούτε καν ένα γήπεδο των 25.000 θέσεων, αλλά αυτή τη στιγμή μιλάμε για γήπεδο 35.000 θέσεων που θα υπάρχει πρόβλεψη να φτάσει τις 50.000 με ειδικό σκέπαστρο, χτίσιμο κερκίδων και τοποθέτηση του σκεπάστρου.

Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι η νέα ΑΜΚ θα βοηθήσει;

Μετά την τελευταία πρόβλεψη που απέτυχε δεν μπορώ να πω τίποτα γι'΄αυτό. Θα κάνω επαφές και θα δούμε τι θα γίνει.

Πόσο επικίνδυνη είναι η χρονιά; Βγαίνει μέχρι το Γενάρη; Μέχρι το τέλος της σεζόν ή μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα και να υπάρξει στάση πληρωμών;

Ούτε για τώρα δεν φτάνουν. Είναι υπερήμερα τα χρέη. Οι περισσότεροι πιστωτές κάνουν υπομονή. Τι σημαίνει κινδυνεύει; Ότι θα γίνουν πράγματα πιο βίαια και απότομα. Ο Παναθηναϊκός ότι και να συμβεί θα επιβιώσει. Η ατυχία για μένα είναι ότι μας έτυχε να είμαστε εκ των πραγμάτων οι μόνοι που διαχειριζόμαστε τις δύσκολες ώρες του Παναθηναϊκού.

Στη διάρκεια της σεζόν ο προπονητής εισηγήθηκε την απομάκρυνση του Κώστα Κατσουράνη που δεν εξυπηρετούσε τα σχέδια του προπονητή. Αφού όμως μιλάμε για τα οικονομικά, ο Κατσουράνης θα πάρει ένα σεβαστό ποσό. Δεν θα μπορούσε να βρεθεί άλλη λύση; Να μείνει ας πούμε εκτός αποστολής για κάποια ματς...

Ο κ. Κατσουράνης βοήθησε τον Παναθηναϊκό, δέχτηκε έναν πολύ σημαντικό συμβιβασμό. Από εκεί και πέρα οι αποφάσεις οι ποδοσφαιρικές όπως και σε κάθε επιχείρηση άλλες είναι λάθος άλλες σωστές. Δεν μπορεί όμως να κρίνει κανείς μια κίνηση από το αποτέλεσμα που θα έχει. Ο κ. Κατσουράνης έτσι κι αλλιώς για πολλούς αγώνες δεν θα μπορούσε λόγω τιμωρίας να παίξει Και σε όσους έπαιξε ο κ. Κατσουράνης ήταν πολύ λίγοι. Ηταν πολύ διαλλακτικός στα χρήματα που πήρε ο κ. Κατσουράνης και τον ευχαριστούμε. Αλλά δεν μπορεί να υπάρχει θέμα διαρχίας ή τριαρχίας. Αν θέλει κάτι ο προπονητής δεν μπορείς να μη τον στηρίξεις.

Μπήκατε μόνος σας σ' αυτή τη διαδικασία στην πιο κρίσιμη περίοδο του Παναθηναϊκού. Μετανιώσατε; Μπορεί όλο αυτό να σκάσει στα χέρια σας...

Το ήξερα, δεν είχα ψευδαισθήσεις. Έχω περάσει δυσκολίες στη ζωή μου και τις έχω αντιμετωπίσει. Κάποιος έπρεπε να κάνει αυτό το πράγμα. Δεν το έχω μετανιώσει διότι αν το μετανιώσω...

Ο ρόλος που θα αναλάβει ο σκάουτερ ποιος θα είναι; Είπατε για τον κ. Σαμαρά. Τι ακριβώς θα κάνει;

Θα εισηγείται παίκτες εκτός Ελλάδας και εμείς θα αποφασίζουμε. Οι αποφάσεις είναι συνθετικές. Και ο κ. Σαμαράς είναι πολύ έμπειρος και η γνώμη του έχει μεγάλη σημασία. Εχει αρχεία, έχει καταγεγραμμένους παίκτες και επειδή το κόστος για τη δημιουργία τμήματος χρειάζεται χρήματα, οπότε σκεφτήκαμε να προσλάβουμε έναν άνθρωπο που είναι έτοιμος. Αυτή είναι η σκέψη.

Τα ΜΜΕ θεωρούν ότι η απομάκρυνση του Φερέιρα είναι συγκαλυμμένη απόλυση και μιλάνε για μεγάλη αποζημίωση κάπου 600.000 ευρώ. Ποιοι ήταν οι οικονομικοί όροι λύσης συνεργασίας του Φερέιρα;

«Δεν πήρε όλο το ποσό και μας έδωσε πολύ χρόνο για την αποπληρωμή. Παραιτήθηκε. Αν είχε απολυθεί θα το λέγαμε. Πολλές φορές οι άνθρωποι προσφέρουν και φεύγουν κοινή συναινέσει. Ήταν ηθικός άνθρωπος και ήξερε πολύ ποδόσφαιρο. Μπήκαμε σε μια συζήτηση και μας είπε να φύγει. Του είχα προτείνει αν ήθελε να έχει συμβουλευτικό ρόλο στη διοίκηση για τη δημιουργία αυτού που πάμε να δημιουργήσουμε τύπου Πόρτο. Αρνήθηκε γιατί αισθάνθηκε ότι είχε δώσει ό,τι μπορούσε. Μου είπε ότι ήταν δύσκολο να μείνει».

Δεν υπάρχουν σχόλια: