Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

Οι καλοί και οι κακοί του ΠΑΟΚ

Ποιοι μας άρεσαν και ποιοι δεν μας άρεσαν στον α΄ γύρο του Πρωταθλήματος.
ΟΙ ΚΑΛΟΙ

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ

Ενα άγγιγμά του στην μπάλα αρκεί ώστε ο ΠΑΟΚ να κερδίζει βαθμούς. Καλός ή κακός μέσα στο γήπεδο, ο Κλάους έχει το μεγάλο ταλέντο του σκοραρίσματος και αναδεικνύεται με διαφορά ως ο πολυτιμότερος της ομάδας, ως το αστέρι που οδηγεί τον ΠΑΟΚ σε υψηλές θέσεις. Στα 24 του, έχει εννιά γκολ σε 15 ματς και αποτελεί τον καλύτερο του ΠΑΟΚ κι έναν από τους πρωταγωνιστές του πρωταθλήματος. Αν δεν ήταν αυτός (δεύτερος σε γκολ, δεύτερος σε ευστοχία στο πρωτάθλημα) ο ΠΑΟΚ θα ήταν τέταρτος ή πέμπτος.


ΕΡΓΚΟΥΣ ΚΑΤΣΕ

Οπως ακριβώς το είπε ο Δώνης: «Είναι η αποκάλυψη του πρωταθλήματος». Είναι ένας από τους έξι-εφτά 19άρηδες του «Δικεφάλου», αυτός που από την πρώτη μέρα έπεισε πως μπορεί να αντεπεξέλθει ως αμυντικό χαφ. Ο Αλβανός από την Κορυτσά έχει 14 συμμετοχές και μερικά εκπληκτικά παιχνίδια. Τρέχει ακατάπαυστα (φοβερά νούμερα όσον αφορά τη φυσική κατάσταση) κόβει, μοιράζει σωστά, δείχνει φοβερή ωριμότητα και κάθε εβδομάδα παρουσιάζεται όλο και καλύτερος. Δεν παίζει επειδή... έτσι πρέπει. Παίζει γιατί το αξίζει.


ΧΑΚΟΜΠΟ-ΓΛΥΚΟΣ


Πραγματικά δεν χρειάζεται διαχωρισμός. Ο τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ που παίζει κάθε εβδομάδα (και οι δύο δηλαδή) είναι αυτός που έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο ώστε η ομάδα να έχει παθητικό εννιά τερμάτων. Γλύκος και Χακόμπο έχουν από οκτώ συμμετοχές κι αν το αναλύσει κάποιος, θα αντιληφθεί ότι οι καλές αμυντικές επιδόσεις της ομάδας, οφείλονται κυρίως στις δικές τους επεμβάσεις. Το γεγονός ότι και οι δύο βρίσκονται στην πεντάδα των καλύτερων όσον αφορά τη σχέση τελικές αντιπάλων και γκολ που δέχτηκαν, φανερώνει πολλά.


ΛΙΝΟ


Βαδίζει στα 36 του, ίσως παίζει για τελευταία σεζόν στον ΠΑΟΚ, συνυπάρχει με πιτσιρίκια, στα οποία πρέπει να δίνει πράγματα, ενώ δεν μπορεί να πάρει πολλά, δεν είναι ο πλέον βασικός, αφού υπάρχει ο Σταφυλίδης, παίζει και στην άμυνα και στο κέντρο και παρά το ότι έχει εκλάμψεις, αποτελεί το παράδειγμα προς μίμηση για όλη την ομάδα. Ο Βραζιλιάνος έχει δώσει βαθμούς στον πρώτο γύρο. Αμυντικά είναι πειθαρχημένος, ενώ μεσοεπιθετικά έχει μερικά εκπληκτικά παιχνίδια. Πολύ-πολύ γρήγορα δικαίωσε τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ που τον κράτησαν το περασμένο καλοκαίρι.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΩΤΑΚΗΣ


Δεν είναι ο σταρ, δεν είναι εντυπωσιακός, δεν μαγεύει, δεν σκοράρει συνεχώς και σίγουρα δεν είναι ο καλύτερος μέσος του πρωταθλήματος. Για τον ΠΑΟΚ, όμως, ο Γιώργος Φωτάκης αναδεικνύεται ως ένας από τους πολυτιμότερους. Πραγματοποιεί καλό πρώτο γύρο με την έννοια τού ότι είναι σταθερός, κάνει όλες τις βρώμικες δουλειές μέσα στο γήπεδο, παίζει από επιτελικός μέχρι αμυντικό χαφ, ενώ με σχετική ευκολία μπορεί να πάει και στα πλάγια. Ελάχιστοι το πρόσεξαν, αλλά έχει 15 συμμετοχές και 14 ματς στα οποία ξεκίνησε βασικός. Και πού να βγει...


ΟΙ ΚΑΚΟΙ

ΚΟΣΤΙΝ ΛΑΖΑΡ


Ωρες - ώρες αναρωτιούνται όλοι στον ΠΑΟΚ αν είναι ο ίδιος ποδοσφαιριστής που αγωνιζόταν πέρυσι στην ομάδα. Αντί ως ένας ποιοτικός και έμπειρος χαφ να πάρει αυτή τη νέα και νεανική ομάδα στις πλάτες του, αντί να προσπαθήσει για να καλύψει και το κενό του Γκαρσία, ο Ρουμάνος είναι κάθε εβδομάδα και χειρότερος. Αναποτελεσματικός όσο δεν πάει. Λάθη επί λαθών όπου κι αν παίζει, ελάχιστη βοήθεια στην ομάδα και σε φάση άμυνας αλλά και κατά τη δημιουργία παιχνιδιού. Εχει παίξει 13 ματς επειδή δεν υπάρχει άλλος και πάντα με την ευχή του Δώνη ότι... θα βρει τον καλό του εαυτό. 


ΑΡΑΟΥΧΟ ΕΤΟ


Αλλος ένας 30άρης της ομάδας, που αντί να δώσει το κάτι παραπάνω στη δύσκολη περίοδο, δεν αποδίδει με βάση τα 300 χιλιάρικα που αμείβεται. Σε αυτές τις εποχές το value for money αποτελεί βασικό κριτήριο απόδοσης. Ο Βραζιλιάνος όχι ότι έδειξε ποτέ πως μπορεί να πρωταγωνιστήσει, αλλά ειδικά φέτος αποτελεί μεγάλη μετριότητα. Αμυντικά δεν είναι κακός. Δημιουργικά όμως δεν δικαιολογεί τη βραζιλιάνικη προέλευσή του. Και μόνο το ότι μέσα στον Δεκέμβριο τού πήρε τη θέση ο 19χρονος Κωνσταντινίδης, σημαίνει πάρα πολλά. Κι αυτή δεν είναι απόφαση ενός αγώνα...


ΜΠΟΝΓΚΑΝΙ ΚΟΥΜΑΛΟ

Μία κακή μεταγραφική επιλογή για τον ΠΑΟΚ. Ενας παίκτης που παίρνει αρκετά από το μπάτζετ της ομάδας και δίνει λίγα. Πολύ λίγα για την ακρίβεια, όσο κι αν τις τελευταίες εβδομάδες έχει ανεβάσει κάπως την απόδοσή του. Εχει 14 συμμετοχές λόγω έλλειψης άλλων λύσεων. Ο Νοτιοαφρικανός, δανεικός από την Τότεναμ, δεν εμπνέει σιγουριά, δεν παίζει έξυπνα, δεν έχει καλές τοποθετήσεις, παρά το ότι είναι ψηλός και αλτικός δεν διακρίνεται στο ψηλό παιχνίδι και φυσικά είναι ανεπαρκής με την μπάλα στα πόδια.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Πάμε και στις περιπτώσεις εκείνων που δεν προσφέρουν όχι επειδή έχουν κακή απόδοση, αλλά επειδή δεν μπορούν να αγωνιστούν. Φέτος θα ήταν η χρονιά του Γεωργιάδη. Ξεκίνησε ως βασικός δεξιός χαφ, αλλά από τα τέλη Σεπτεμβρίου και μετά δεν παίζει. Αρχικά είχε ματς με κακή απόδοση και μετά ταλαιπωρήθηκε από προβλήματα στο μετατάρσιο, αλλά και στον προσαγωγό. Στα 25 του έχει μόλις τέσσερις συμμετοχές, αναγκάζοντας (κι αυτός) την ομάδα να ψάχνει κι έναν, αλλά και δύο ακραίους παίκτες.


ΠΑΜΠΛΟ ΓΚΑΡΣΙΑ

Κι όμως... Από τις αρχές Ιουλίου, έχει υποστεί μία θλάση στον δικέφαλο και τρεις στον τετρακέφαλο του αριστερού ποδιού. Λείπει από την ομάδα η προσωπικότητά του κι αυτό φαίνεται πάρα πολύ εκτός έδρας. Δεν έχει προσφέρει με την εμπειρία του, δεν έχει δώσει στήριγμα στους μικρούς, δεν έχει δώσει τη σιγουριά στο κέντρο που τον έκανε να ξεχωρίζει. Πληγώνει η απουσία του και έρχεται να προστεθεί στην κακή παρουσία άλλων έμπειρων που δεν προσφέρουν στη νέα ομάδα.  sday gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: