Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

Πρωταθλητής χειμώνα σημαίνει τίτλο!!

Παρακαταθήκη τίτλου πρέπει να θεωρείται ο άτυπος τίτλος της πρωταθλήτριας χειμώνα στην Ιταλία, αφού 2 στις 3 φορές η ομάδα που τερμάτισε πρώτη στο τέλος του πρώτου γύρου, κατέκτησε το πρωτάθλημα.

Πρωταθλητής χειμώνα σημαίνει τίτλο
Δεν χρειάστηκε να περιμένει, καν, την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου για να ανακηρυχθεί πρωταθλήτρια χειμώνα η Γιουβέντους, αφού η διαφορά της από τις ομάδες που την καταδιώκουν είναι στους 8 βαθμούς, μια αγωνιστική πριν συμπληρωθεί το πρώτο μισό του Καμπιονάτο. Μια επιτυχία η οποία, ωστόσο, δεν ικανοποιεί τον προπονητή της, Αντόνιο Κόντε, ο οποίος επισήμανε, με δηλώσεις του, πως ο τίτλος που τον ενδιαφέρει είναι αυτός του… καλοκαιριού.

Αν ο Κόντε μελετούσε τη στατιστική και την ιστορία του Καμπιονάτο, θα μπορούσε να αισθάνεται ήσυχος, καθώς τα νούμερα συνηγορούν στο ότι η «Γιούβε» δύσκολα θα χάσει το πρωτάθλημα. Το ποσοστό των ομάδων που κατέκτησαν τον τίτλο, αφού είχαν τερματίσει πρώτες με την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου, είναι συντριπτικά.

Από την περίοδο 1929-1930, όταν δημιουργήθηκε η Serie A και με εξαίρεση τα χρόνια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και του πρωταθλήματος που αφαιρέθηκε από τη Γιουβέντους το 2005, υπήρξαν 79 πρωταθλητές χειμώνα. Σε 53 περιόδους, η ομάδα που τερμάτισε πρώτη στο μισό πρωτάθλημα, κατέκτησε τον τίτλο. Το ποσοστό ανέρχεται στο εντυπωσιακό 67,09%.

Αντίθετα μόλις το 32,91%, δηλαδή 26 φορές, η ομάδα που κατέκτησε τον άτυπο τίτλο του πρωταθλητή χειμώνα, δεν κατάφερε να πάρει και το πρωτάθλημα.

Αν, μάλιστα, η ανάλυση περιοριστεί στις τελευταίες 6 αγωνιστικές περιόδους, ο πρωταθλητής χειμώνα παίρνει πάντα το πρωτάθλημα το καλοκαίρι, αφού αυτό συμβαίνει από το 2006-2007, με την Ίντερ να το πετυχαίνει 4 συνεχόμενες φορές και να ακολουθούν η Μίλαν και πέρσι η Γιουβέντους.

Δεν είναι, λοιπόν, μόνο η διαφορά δυναμικότητας της «Γιούβε» σε σχέση με τις υπόλοιπες ομάδες, είναι και η παράδοση που συνηγορεί υπέρ της «Μεγάλης Κυρίας». Η οποία αναμένεται να κατακτήσει τον τίτλο που έχει αξία για τον Αντόνιο Κόντε και δίνει… Κύπελλο. Αυτόν του καλοκαιριού.



πηγή: sport-fm.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: