Ο Βασίλης Γαλούπης γράφει για τον θάνατο της 35χρονης Μεξικανής
ολυμπιονίκη της άρσης βαρών Σοράγια Χιμένεθ, το προσωπικό της δράμα και
τα απίστευτα απανωτά κτυπήματα στην υγεία της.
Πριν από λίγες ώρες έφυγε από την ζωή, μόλις στα 35 της χρόνια, η
αρσιβαρίστρια Σοράγια Χιμένεθ, η πρώτη γυναίκα στην ιστορία του
μεξικάνικου αθλητισμού που πήρε χρυσό μετάλλιο σε ολυμπιακούς αγώνες.Η ζωή της μοιάζει με σενάριο βγαλμένο από εφιαλτική ταινία. Αυτά τα κτυπήματα που την βρήκαν δεν περιγράφονται. Όσοι, άλλωστε, ασχολούνται λίγο παραπάνω με τα βαρέα αθλήματα γνωρίζουν εδώ και χρόνια πόσο ταλαιπωρημένη ήταν.
Από τις πιο αγαπημένες αθλήτριες
Η Χιμένεθ έγινε μια από τις πιο αγαπημένες αθλήτριες στο Μεξικό όταν το 2000 στους ολυμπιακούς αγώνες του Σίδνεϊ κατέκτησε θριαμβευτικά το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία των 58 κ. Μια νίκη ιστορική για τον μεξικάνικο αθλητισμό, όπως ήδη εξηγήσαμε.
Η περιπέτεια με τον έλεγχο
Τον Αύγουστο του 2002, σε μια εποχή που υπήρχαν πολλά κρούσματα ντόπινγκ στο Μεξικό, βρέθηκε θετική στο α’ δείγμα ελέγχου που της έγινε στους Παναμερικανικούς αγώνες στην Βενεζουέλα.
Ωστόσο, ένα μήνα μετά ανακοινώθηκε από τους διοργανωτές ότι έγινε λάθος στον έλεγχο και ότι τελικά δεν υπήρχε θετικό δείγμα. Με συνέπεια να απαλλαχθεί από κάθε κατηγορία σε μια μάλλον αρκετά μυστηριώδη και περιπετειώδη ιστορία.
Δεν αποδείχθηκε
Η απαγορευμένη ουσία δεν ανακοινώθηκε ποτέ, παρά μόνο ότι ήταν διεγερτική. Άλλοι έκαναν λόγο για σκεύασμα που βοηθούσε στην απώλεια κιλών, άλλοι για φαρμακευτικό βοήθημα κατά της κατάθλιψης. Γρήγορα, πάντως, ξεχάστηκε η ιστορία, αφού δεν αποδείχθηκε ποτέ ότι έκανε χρήση κάποιας ουσίας.
Επιστροφή με μετάλλιο κι απόσυρση
Το 2003 η Χιμένεθ επιστρέφει και κατακτά το αργυρό μετάλλιο στους Παναμερικανικούς, όμως εντελώς ξαφνικά την χρονιά των ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας, το 2004, ανακοινώνει ότι αποσύρεται από τον αθλητισμό σε ηλικία μόλις 26 ετών. Μια απόφαση που προκάλεσε μεγάλη αίσθηση κι ερωτηματικά.
Μεγάλο ταλέντο
Η Χιμένεθ θεωρήθηκε μεγάλο ταλέντο από πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη το 1977 ξεκίνησε να παίζει μπάσκετ, μαζί με την δίδυμη αδερφή της. Στην συνέχεια έκανε κολύμβηση και μπάντμιντον, όμως στα 11 χρόνια της την κέρδισε η άρση βαρών.
Σχεδόν αμέσως άρχισε να διακρίνεται. Το 1993 πήρε το πρώτο της μετάλλιο σε διεθνείς αγώνες στο Κολοράντο και λίγο αργότερα το χρυσό σε τουρνουά στην Βενεζουέλα. Το αποκορύφωμα στην καριέρα της ήταν στο Σίδνεϊ το 2000.
Αλλεπάλληλα κτυπήματα
Λίγα χρόνια μετά θα ξεκινούσε ο μεγάλος εφιάλτης της. Και συγκεκριμένα από τότε που αποσύρθηκε. Το 2010 η ίδια με συνέντευξή της σε περιοδικό αποκάλυψε πολλές από τις πτυχές όσων δραματικών γεγονότων βίωσε:
• Η Χιμένεθ έκανε συνολικά 14 φορές εγχείριση (!!!) στο αριστερό της γόνατο, λόγω συνεχόμενων τραυματισμών και υποτροπών.
• Άρχισε να αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα με την αυξομείωση στο σωματικό της βάρος.
• Το 2007 προσεβλήθη από γρίπη τύπου Β’ και από τις σοβαρές επιπλοκές οι γιατροί αφαίρεσαν από την Χιμένεθ τον ένα της πνεύμονα!
• Το 2009 κτυπήθηκε από την γρίπη Η1Ν1 που τότε είχε φουντώσει σε πολλά μέρη του κόσμου. Έμεινε σε κώμα για 15 μέρες. «Ήμουνα στα πρόθυρα του θανάτου» δήλωσε αργότερα η ίδια.
• Μετά και την τρίτη φορά που την έριξε στο κρεβάτι η γρίπη, η ίδια τόνισε πως το ανοσοποιητικό της σύστημα είχε εξασθενήσει τόσο πολύ πια, που ακόμα και ο παραμικρός κίνδυνος θα μπορούσε να αποδειχθεί μοιραίος για την ζωή της.
• Τα τελευταία χρόνια υπέστη πέντε φορές καρδιακή ανακοπή!
«Ας πεθάνω σπίτι μου»…
Αποκαμωμένη σωματικά, ψυχολογικά, αλλά και οικονομικά από την Οδύσσεια που περνούσε και τα κτυπήματα της μοίρας στην υγεία της, η Χιμένεθ δήλωσε με δραματικό τόνο το 2010 πως πήρε την απόφαση να μην το παλέψει άλλο:
«Κάποια στιγμή ένιωθα ότι δεν άντεχα περισσότερα. Ζήτησα από ένα ταξί να έρθει να με πάρει από το νοσοκομείο. Αν είναι να πεθάνω, τότε ας πεθάνω σπίτι μου κι όχι σε κάποιο μίζερο δωμάτιο νοσοκομείου»…
Προδομένη πια από το σώμα της, πριν από μερικές ώρες υπέστη ακόμα μια ανακοπή. Κι αυτή τη φορά η καρδιά της δεν άντεξε…πηγή: gazzetta.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου