Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Ρίσκο Μπάρτσα με Χούμελς!!

Οι Μπλαουγκράνα ψάχνονται με τον Γερμανό αμυντικό και ο Ball Boy Γιώργος Καραμάνος που αν και τον θεωρεί κορυφαίο, εξηγεί γιατί δεν είναι ο ιδανικός...

Σε κάποια από τις ατέρμονες στιγμές ποδοσφαιρικής φιλοσοφίας ο αείμνηστος Ερνστ Χαπελ (πρωτάθλημα σε 4 διαφορετικές χώρες και Πρωταθλητριών με Φέγενορντ, Αμβούργο), είχε εξηγήσει με απλά λόγια τη σύνθεση για το επιτυχημένο κεντρικό δίδυμο: «Χρειάζεται ένας πλέι μέικερ και ένας που να πνίγει τον αντίπαλο», μονολογήσε έχοντας όπως πάντα μισοκαπνισμένο το τσιγάρο στο στόμα που δεν το έβγαζε ούτε καν όταν έδινε οδηγίες στους παίκτες του. Αυτή τη συνταγή του θρυλικού Αυστριακού κόουτς η Μπαρτσελόνα φαίνεται πως δεν σκοπεύει να την ακολουθήσει. Τουλάχιστον όχι σύμφωνα με τα όσα γράφονται στην Ισπανία τις τελευταίες μέρες.
Ο Κάρλες Πουγιόλ πλέον δεν μπορεί και η Μπάρτσα που σχεδιάζει την επόμενη μέρα, φέρεται να έχει κλειδώσει στο... περισκόπιο της τον Ματς Χούμελς. Μόλις στα 24 του ο Γερμανός σέντερ μπακ έχει κλέψει πολλές ποδοσφαιρικές καρδιές και μεταξύ αυτών και τη δική μου. Τον θεωρώ κορυφαίο και πιστεύω ότι ακόμα έχει τεράστια περιθώρια εξέλιξης τόσο ηλικιακά όσο και εμπειρικά. Οποιος από τους μεγάλους της Ευρώπης τον αποκτήσει (όχι ότι η Ντόρτμουντ είναι μικρή ομάδα, αλλά αποκλείεται να μείνει εκεί για πολύ ακόμα), θα έχει κάνει το αμυντικό κόλπο της χρονιάς.
Αφού λοιπόν είναι κορυφαίος, γιατί να υπάρχει ρίσκο, όπως γράφουμε στον τίτλο; Η απάντηση βρίσκεται σε αυτό που περιέγραψε ο Χαπελ. Σε περίπτωση που ο Χούμελς ντυθεί στα Μπλαουγκράνα, τότε το δίδυμο με τον Πικέ θα είναι το πιο... μπαλαδόρικο που θα υπάρχει παγκοσμίως για τα μετόπισθεν. Θα απουσιάζει όμως ο στόπερ, μιας και αμφότεροι είναι περισσότερο εκλεπτυσμένοι απ' όσο θα έπρεπε για να δέσουν μαζί. Φυσικά μιλάμε πάντα αμυντικά.
Οσον αφορά την ανάπτυξη του παιχνιδιού και με βάση πάντα την εξωφρενική κατοχή της μπάλας των Καταλανών, ο Χούμελς θα απογειώσει την ικανότητα της ομάδας (που ούτως ή άλλως υπάρχει σε υπερθετικό βαθμό) να παίζει από πίσω. Ο Γερμανός (όπως θα δείτε στο βιντεάκι που πραγματικά είναι εκπληκτικό) θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ένα καθαρόαιμο 10άρι. Διαθέτει 30άρα μπαλιά και vision που δεν έχουν ούτε διάσημοι επιτελικοί και μπορεί με ένα γέμισμα του να βγάλει τον επιθετικό τετ α τετ. Αυτό θα βοηθήσει όταν πολλές φορές το passing game μοιάζει να μπλοκάρει τη Μπάρτσα.
Τι θα συμβαίνει όμως όταν θα έχουν οι αντίπαλοι τη μπάλα και θα πατούν περιοχή; Ο Χούμελς στη Ντόρτμουντ έχει τον Νέβεν Σούμποτιτς να κάνει τον «μαντουμαδόρο» (που λέει και μια δική μας προπονητική ψυχή), όπως και ο Πικέ έχει τους Πουγιόλ, Μασεράνο να τρέχουν και να κάνουν τάκλιν όποτε χρειάζεται. Είναι αυτό που λέμε τα... ετερώνυμα έλκονται. Στην περίπτωση των Πικέ-Χούμελς είναι εξαιρετικά πιθανό να εμφανιστούν δύο... ομώνυμα που θα μπλοκάρουν.
Με ύψος 1,91 μ., γερό κορμί, καλό άλμα και ταχύτητα ο Χούμελς είναι εξαιρετικός. Μπορεί να μην είναι στόπερ, ώστε να πνίξει και να... βιδώσει τον αντίπαλο σέντερ φορ, αλλά χάρη στη διορατικότητα, τον τρόπο του να διαβάζει το παιχνίδι, παίρνει τις κατάλληλες τοποθετήσεις που του επιτρέπουν να βρίσκεται ένα κλικ πιο μπροστά από τον επιθετικό. Με όλα αυτά τα προτερήματα μπορεί εύκολα να γίνει (και πιστεύω ότι θα γίνει) ο ηγέτης σε οποιαδήποτε άμυνα των πιο τεράστιων συλλόγων. Οχι όμως και τη Μπαρτσελόνα.
Στο «Καμπ Νόου» αναζητούν χρόνια τον αντί-Πουγιόλ, αλλά ίσως να τον ψάχνουν σε λάθος καλούπι. Πιστεύω πως χρειάζονται περισσότερο κάποιον με τα προσόντα του Τιάγκο Σίλβα ή του Νταβίντ Λουίζ που προφανώς είναι οικονομικά απλησίαστοι. Πόσο πιο πολύ να κοστίζουν από τα πολλά που θα δοθούν για τον Χούμελς; Ας κάνουν την υπέρβαση τους και ας τα δώσουν για κάποιον που θα μπαλώσει την πιο τρανταχτή αδυναμία στο ρόστερ τους. Και εάν οι Καταλανοί δεν θέλουν να πάνε σε αυτό το επίπεδο, θα μπορούσαν να κινηθούν για τον Μαμαντού Σακό της Παρί. Η Μπαρτσελόνα δεν χρειάζεται ακόμα έναν Πικέ, αλλά έναν κλώνο του Ράφαελ Βαράν.
* Τον Πικέ τον αποκάλεσαν «Πικενμπάουερ» το 2008-'09, με τον Πουγιόλ δίπλα του να κόβει ό,τι κινείται. Στην Εθνική Ισπανία πάλι έχει στο πλάι του τον Σέρχιο Ράμος που επίσης τον συμπληρώνει αρμονικά!



πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: