Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Όταν έγινε «βασίλισσα»

Σαράντα πέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων από την ΑΕΚ στο Καλλιμάρμαρο.

Όταν έγινε «βασίλισσα»

Τέτοια είναι για την ΑΕΚ η κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων, σαν σήμερα πριν από 45 ολόκληρα χρόνια στο Καλλιμάρμαρο, με το 89-82 απέναντι στη Σλάβια Πράγας.

Η «Ένωση» παρουσία 80.000 Ελλήνων (κι όχι μόνον της ΑΕΚ) φιλάθλων, αριθμός που αποτελεί ακόμη και σήμερα ρεκόρ Γκίνες (σχετική φωτογραφία βρίσκεται ακόμα και σήμερα στα αρχηγεία της FIBA Europe στο Μόναχο), σημείωσε την πρώτη μεγάλη επιτυχία στον ελληνικό ομαδικό αθλητισμό και άνοιξε το δρόμο για αυτές που ακολούθησαν στο μπάσκετ και όχι μόνο.

Η φετινή επέτειος βρίσκει την ΑΕΚ στο ναδίρ της ευρωπαϊκής της ιστορίας, να δίνει μάχη για να ανέβει στην Α2 από τη Β’ Εθνική, όπου την έφεραν οι αμαρτίες των προηγούμενων διοικήσεών της. Και παρά την πικρία που δημιουργούν οι συγκρίσεις με το ένδοξο κι όχι τόσο μακρινό παρελθόν (αν αναλογιστεί κανείς πως η «Ένωση» ήταν πρωταθλήτρια Ελλάδος το 2002), ο κόσμος της δεν σταματά να ονειρεύεται και να τραγουδά «και ξανά-ξανά, θα γίνεις βασίλισσα».

Προπονητής της ΑΕΚ στον τελικό της 4ης Απριλίου ήταν ο Νίκος Μήλας, ενώ τη φανέλα της ομάδας μας φόρεσαν οι: Χρηστέας 4, Αμερικάνος 29, Βασιλειάδης 11, Λαρεντζάκης 6, Ζούπας 12, Τρόντζος 24, Τσάβας 3, Νεσιάδης, Δημητριάδης, Πετράκης.

Η πορεία προς τον τελικό

Το 1968 το Κύπελλο Κυπελλούχων βρισκόταν στο δεύτερο χρόνο ζωής του. Η ΑΕΚ πέρασε άνευ αγώνος από τον πρώτο γύρο και στον δεύτερο αναμετρήθηκε με την ισπανική Βιτόρια. Μολονότι έχασε στον πρώτο αγώνα με 82-75, στον επαναληπτικό συνέτριψε την αντίπαλό της με 86-65. Επόμενο εμπόδιο ήταν η βελγική Άντερλεχτ, της οποίας επιβλήθηκε με 76-54 στην Αθήνα και πήρε το εισιτήριο παρότι έχασε με διαφορά είκοσι πόντων, 74-54, στη ρεβάνς. Στα ημιτελικά η ΑΕΚ ηττήθηκε από την Ίνις Βαρέζε στην Ιταλία με 78-60, αλλά μπροστά σε 60.000 φιλάθλους στον επαναληπτικό πήρε τη νίκη με 72-52, χάρη σε καλάθι του Τρόντζου στην εκπνοή.



Η ραδιοφωνική περιγραφή του Βασίλη Γεωργίου:


πηγή: sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: