Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσκάλεσε και δέχθηκε χθες την ομάδα μπάσκετ του Ρεθύμνου και ο Βασίλης Σκουντής γράφει για μια ξεχωριστή στάση ζωής και για ένα ανεκτίμητο κληροδότημα...
Τόσο μεγάλη φοβόμουν πως θα ήταν η συγκίνηση στη χθεσινή τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, που είπα να την αποφύγω! Αστειεύομαι, αλλά ευτυχώς, οι πατριώτες μου από το Ρέθυμνο (και από τις Καλύβες του όμορου νομού των Χανίων , ελέω Κωστή Ζομπανάκη) δεν έχουν καμιά όρεξη για πλάκα και οι πράξεις τους είναι συνειδητές.
Εκτός από συνειδητές είναι επίσης μια κατάθεση ψυχής, απ' αυτήν που την έχει μπόλικη ο αθλητισμός, απλώς την κρύβουμε από μόνοι μας και δεν την αναδεικνύουμε, όπως της αρμόζει, διότι δεν πουλάει, πανάθεμα μας!
Το εννοώ αυτό, διότι άλλο βάρος έχει η (συνηθισμένη πάντως) είδηση ότι σε κάποιο γήπεδο έγινε της... πουτάνας το κάγκελο και άλλο ότι μια ομάδα και μάλιστα εκτός των τειχών έχει αναγάγει σε στάση ζωής το κοινωφελές έργο!
Ολα αυτά που κάνει εδώ και χρόνια η ομάδα μπάσκετ του Ρεθύμνου δεν είναι απλώς πρωτοποριακά για τον χώρο του στυγνού επαγγελματικού αθλητισμού: ώρες ώρες μοιάζουν και τόσο πολύ ασύμβατα με την ελληνική λογική, ώστε να θεωρούνται αδιανόητα!
Αρχής γενομένης από το Νοέμβριο του 2008 στην Επισκοπή και στο πλαίσιο του προγράμματος "Σουτ από την Περιφέρεια" (την ιδέα του οποίου είχε ο υπεύθυνος επικοινωνίας Δημήτρης Τζέτζος) εκπρόσωποι της ομάδας ταξιδεύουν σε τακτά χρονικά διαστήματα στην ενδοχώρα του Ρεθύμνου και παραδίδουν μαθήματα μπάσκετ στους μαθητές των σχολείων. Σε κάποια από αυτά τα χωριά δεν υπάρχουν καν μπασκέτες (όπως συνέβη στα Ανώγεια, όπου στήθηκαν φορητές στην πλατεία), κάποια από αυτά τα παιδιά δεν έχουν ιδέα τι είναι το μπάσκετ και (κληρονομικώ δικαιώματι) τα ενδιαφέροντα τους εκτείνονται από το πώς θα βοσκάνε τα πρόβατα μέχρι το πώς θα χειρίζονται τα όπλα κι από το πώς θα μαζεύουν τις ελιές μέχρι το πώς θα κατεβάζουν τις τσικουδιές και τις κούπες με το κρασί!
Στην εφετινή σεζόν η κρητική ομάδα σχεδίασε και υλοποίησε ένα μεγαλειώδες κοινωφελές πρόγραμμα, το αποκαλούμενο "Ρέθυμνο-Ασίστ". Μέσω αυτού και με τη συνεργασία των Μητροπόλεων Ρεθύμνου και Λάμπης η ΚΑΕ κάλυψε τη δαπάνη κι έχει μοιράσει πάνω από 10.000 συσσίτια σε άπορους και άστεγους πολίτες. Παράλληλα χρηματοδοτεί το καθημερινό δεκατιανό γεύμα των μαθητών του προτύπου δημοτικού σχολείου Φουρφουρά (που συνόδευσαν την ομάδα στο Προεδρικό Μέγαρο), προμήθευσε με φάρμακα και εμβόλια το Κοινοτικό Ιατρείο του Δήμου Ρεθύμνου, δημιούργησε μια πρότυπη βιβλιοθήκη στο δημοτικό σχολείο Μισιρίων και εξόπλισε διάφορα σχολεία με σύγχρονους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
Το κοινωνικό έργο της ΚΑΕ Ρέθυμνο Aegean δεν σταματά εδώ: ήδη βρίσκεται στα σκαριά ένα νέο πρόγραμμα, ονόματι "Aσίστ στην Ασίστ", στο οποίο θα συμμετέχουν ενεργά και οι μαθητές των δημοτικών σχολείων του Δήμου, ενώ παράλληλα σχεδιάζονται και άλλες δραστηριότητες, εντός και εκτός παιδιάς. Ο κεντρικός στόχος όλων αυτών των προγραμμάτων είναι τριπλός: να αναδειχθεί το κοινωνικό πρόσωπο του αθλητισμού, να επιτευχθεί ο εναγκαλισμός της τοπικής κοινωνίας με το σωματείο που την εκπροσωπεί σε πολύ υψηλό (πανελλήνιο προς το παρόν, διεθνές στο μέλλον) επίπεδο και να δοθούν στα παιδιά τα σωστά ερεθίσματα ώστε σε συνδυασμό με την εξαιρετική πορεία της ομάδας στο πρωτάθλημα της Α1, να μπουν στο μπασκετικό τριπάκι.
Η χθεσινή παρουσία στο Προεδρικό Μέγαρο αποτελεί το πιο ακριβό παράσημο στην ιστορία της ομάδας και ένα κειμήλιο για την πόλη . Το παντέρμο (όπως το χαρακτήριζε ο Παντελής Πρεβελάκης, ελέω της φτώχειας) Ρέθεμνος μπορεί να υπερηφανεύεται διότι έχει πλέον και οφείλει να διαφυλάξει ως κόρην οφθαλμού ένα ανεκτίμητο κληροδότημα, το οποίο εκτείνεται πολύ πέρα από τις τέσσερις γραμμές ενός γηπέδου και τα σαράντα λεπτά ενός αγώνα. Legacy που λένε σε τέτοιες περιπτώσεις και οι Αμερικανοί...
Στη χθεσινή επίσκεψη της η ομάδα του Ρεθύμνου συνοδευόταν από 29 μαθητές του προτύπου δημοτικού σχολείου του χωριού Φουρφουράς από τον Δήμο Αμαρίου. Τα παιδιά σκέφτηκαν να χαιρετήσουν τον πρόεδρο της Δημοκρατίας με τον πιο παραδοσιακό τρόπο, αυτόν που αναδεικνύει κιόλας την περιβόητη κρητική πρεπιά. Με δέκα τρεις μαντινάδες που φτιάχτηκαν για την περίσταση και τις αφιέρωσαν τα παιδιά στον Κάρολο Παπούλια και τις παραθέτω για να μην πάνε χαμένες ...
Χίλια καλώς σας βρήκαμε
για μας τιμή μεγάλη,
να 'χετε υγεία πάντοτε
να μας δεχτείτε πάλι.
Τιμή για μας που δεν μπορεί
ο νους μας να χωρέσει,
είναι που μας δεχτήκατε
από αυτή τη θέση.
Από τη Κρήτη ήρθαμε
να σας επισκεφτούμε,
να σας σε δούμε από κοντά
και να σας ευχηθούμε.
Ερχόμαστε από το Φουρφουρά
του Δήμου Αμαρίου,
που 'ναι κοντά στο Ρέθυμνο
και στη Μονή Αρκαδίου.
Είμαστε ένα Δημοτικό
με όνομα μεγάλο,
που σίγουρα παρόμοιο
δεν έχει η Κρήτη άλλο.
Φυτεύουμε λαχανικά
δεντράκια και λουλούδια,
παράγουμε φρέσκα αυγά
και πλάθουμε κουλούρια.
Παρατηρούμε τον καιρό,
γυρίζουμε ταινίες,
θεατρικά και εκπομπές
σαν μεγαλοφυΐες.
Να μπείτε και στο ίντερνετ
Πρόεδρε να μας δείτε,
τη γνώμη σας θα θέλαμε
του έργου μας να πείτε.
Κι αν δεν τα καταφέρνετε
με τη τεχνολογία,
πατήστε Φουρφουράς TV
και αυτό θα βγει με μία.
Δεχθείτε Εξοχότατε
λάδι του Ψηλορείτη,
τυρί και μέλι ξακουστά
σε όλο το πλανήτη.
Βότανα αρωματικά
ρακή κι άλλα καλούδια,
με δώρα σας γεμίσαμε
ετούτηνε τη βούργια.
Κουράγιο, υγεία, δύναμη
για τα καθήκοντα σας,
και ό,τι το καλύτερο
στην οικογένεια σας.
Ευχή για μας και προσμονή
Πρόεδρε αν δεχτείτε,
μια μέρα εκεί στο Φουρφουρά
να μας επισκεφτείτε.